.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 17:40

Αφιέρωμα – Όλα τα scooter του 2023

Δεκάδες νέα και ανανεωμένα μοντέλα φέρνει ο Άγιος Βασίλης από τη νέα χρονιά.

Με μια πρώτη ματιά θα σκεφτεί κανείς πως επικρατεί πραγματικός οργασμός νέων μοντέλων φέτος, καθώς αυτή εδώ η λίστα μόνο μετρά αισίως 58 σκούτερ – και αυτά είναι μόνο όσα είναι καινούργια ή ανανεώθηκαν με κάποιον τρόπο ενόψει 2023.

Οι πραγματικές μεγάλες ειδήσεις ωστόσο είναι πολύ λιγότερες, όπως είναι φυσικό. Η νέα γενιά Piaggio MP3 είναι μια από τις σημαντικότερες νέες αφίξεις του 2023, με νέα 530 και 400 να έρχονται δίπλα στο 300 που παραμένει στ’ αυγά του. Δεν ξεχνάμε βέβαια πως το ΜΡ3 530 είναι πλέον και επίσημα το πρώτο σκούτερ που φόρεσε ραντάρ στον βασικό του εξοπλισμό.

Οι περισσότεροι “μεγάλοι” της αγοράς δεν είχαν και πολλά νέα να δείξουν επί της ουσίας, αλλά όπως κάθε χρόνο έφεραν μια ευρεία σειρά από μικροαλλαγές σε όλη τη γκάμα τους, με νέα χρώματα και τις εκάστοτε μικροεπεμβάσεις στον εξοπλισμό.

Για κάποιους που ειδικεύονται στα σκούτερ, ωστόσο, όπως η SYM, τα νέα μοντέλα που έρχονται το 2023 είναι αρκετά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διαρκώς διευρύνεται η γκάμα της για να καλύψει πιο συγκεκριμένες γωνίες της αγοράς – όπως λ.χ. φέτος ένα νέο σκούτερ με adventure αύρα.

Η KYMCΟ επίσης ήταν ιδιαίτερα δραστήρια αυτήν την περίοδο, καθώς το νέο έτος έχει αρκετά σημαντικά να μας δείξει, με πρώτο και καλύτερο το CV3, το τρίτροχο σκούτερ με το μοτέρ του ΑΚ550 που τυπικά παρουσιάστηκε πέρυσι, αλλά τώρα θα έρθει στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Εξίσου ιντριγκαδόρικη είναι και η κινέζικη κολεξιόν που έρχεται το 2023, με ανταγωνιστικότατες προτάσεις όπως το Voge SR4 Max που κομίζει το ίδιο πακέτο με τα BMW C400 σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Διευρυμένο μερίδιο έχουν πλέον και τα ηλεκτρικά μοντέλα στην κατηγορία που τους ταιριάζει γάντι, τα σκούτερ πόλης.

Ακολουθήστε μας σε μια περιήγηση στα νέα και ανανεωμένα σκούτερ κάθε είδους, μεγέθους και λογικής που περιμένουμε για το 2023, με τους κατασκευαστές σε αλφαβητική σειρά.

BMW C 400 GT

bmw c400 gt

Η "τουριστική" έκδοση του C 400 της BMW, το C 400GT, έρχεται για το 2023 με νέους χρωματισμούς.

Η ονομασία του νέου χρώματος είναι Exclusive Callisto grey metallic στο οποίο εκτός από τα πλαστικά περιφερειακά, επηρεάζονται και οι δαγκάνες του μπροστινού φρένου, που είναι βαμμένες χρυσές.

Παράλληλα, έχουμε απενεργοποίηση του Comfort turn indicator από την οθόνη οργάνων.

BMW C 400 X

bmw c400 x

Το C 400X είναι το sport scooter της BMW για την μεσαία κατηγορία Maxi Scooter, το οποίο για το 2023 δέχεται νέους χρωματισμούς και ρυθμίσεις.

Το νέο χρώμα Passion Granit grey metallic διαθέτει επιπρόσθετα χρυσές μπροστινές δαγκάνες φρένων, ενώ έχουμε άλλο ένα νέο χρώμα, το Sport Alpin White με μπλε ζάντες που παραπέμπει περισσότερο στις superbike της εταιρίας.

Καταργείται το χρώμα Blackstorm metallic / Racing blue metallic matt ενώ έχουμε παράλληλα απενεργοποίηση του Comfort turn indicator από την οθόνη οργάνων.

Daytona Virtus 250

daytona virtus 250

Ο σχεδιασμός του νέου Virtus 250 χαρακτηρίζεται από δυναμικές γραμμές, επιθετική όψη και μια φουτουριστική οπτική χάρη στις πολυεπίπεδες επιφάνειες και τους LED προβολείς του. Η ζελατίνα του ρυθμίζεται σε τρεις θέσεις καθ' ύψος, μέσω ενός ιδιαίτερα εύχρηστου και εύκολου συστήματος, χωρίς τη χρήση εργαλείων.

Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος κινητήρας του αποδίδει 25.2 ίππους στις 8,750 στροφές και μάλιστα με μεγάλη οικονομία καυσίμου, καθώς η ονομαστική κατανάλωσή του είναι μόλις στα 3.2 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα (WMTC3). Σε συνδυασμό με τη χωρητικότητα των 13.5 λίτρων σε βενζίνη, η αυτονομία του μπορεί να φτάσει και πάνω από τα 400 χιλιόμετρα.

Διαθέτει έξυπνο σύστημα keyless με ηλεκτρικό κλείδωμα/ξεκλείδωμα της σέλα και της τάπας του ρεζερβουάρ, έγχρωμη LCD οθόνη προβάλλει όχι μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, αλλά και πλήθος συμπληρωματικών ενδείξεων οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την πίεση των ελαστικών, την εξωτερική θερμοκρασία και ένα πληρέστατο trip computer.

Επιπλέον, το Virtus είναι εξοπλισμένο και με θερμαινόμενα γκριπ, με λειτουργία τριών σταδίων, παροχή ρεύματος 12V στην αριστερή πλευρά των οργάνων, αλλά και θύρα φόρτισης USB στο ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει το κινητό τηλέφωνο του αναβάτη και διάφορα μικροαντικείμενα. Ο κύριος αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται κάτω από τη σέλα, μέσα στον οποίο μπορεί να χωρέσει το κράνος του αναβάτη.

Το Virtus 250 σταματά με δύο δισκόφρενα (εμπρός/πίσω) και δαγκάνες της J.Juan (ακτινική μπροστά) και δίσκους τύπου «μαργαρίτα», ενώ φυσικά υπάρχει και ABS. Οι μανέτες των φρένων είναι ρυθμιζόμενες σε πέντε θέσεις, κάτι σπανιότατο στην κατηγορία του, ενώ οι αναρτήσεις προέρχονται από την ΚΥΒ.

Το νέο Daytona Virtus 250 διατίθεται μέσω του επίσημου δικτύου συνεργατών της Γκοργκόλης Α.Ε. και η τιμή του έχει καθοριστεί στα 4.495€.

Daytona Ravida 125

daytona ravida

Το νέο σκούτερ της Daytona συνδυάζει φουτουριστικά σχεδιαστικά στοιχεία με κλασικές γραμμές που παραπέμπουν σε πιο Avant Garde αισθητική.

Ο τετράχρονος, αερόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας του αποδίδει 9.5 ίππους με κατανάλωση μόλις 2.6L/100km. Αυτό μεταφράζεται σε μία αυτονομία της τάξης των 230 χιλιομέτρων, καθιστώντας το Ravida ένα από τα πιο οικονομικά scooters της κατηγορίας του. Επιπλέον, το σύστημα εκκίνησης του κινητήρα περιλαμβάνει μίζα και μανιβέλα, ενισχύοντας το χρηστικό προφίλ του.

Αντίστοιχη προσοχή δόθηκε και στον εξοπλισμό του scooter της Daytona, με το πακέτο των φρένων να αποτελείται από ένα δισκόφρενο μπροστά και ένα ταμπούρο πίσω, σε συνδυασμό με σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS).

H LCD oθόνη του Ravida 125 προβάλλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με ευανάγνωστες ενδείξεις, ενώ τη χρηστική πλευρά ενισχύουν ο γάντζος πίσω από την ποδιά και το ντουλαπάκι που κλειδώνει, όπως και η θύρα φόρτισης USB, στην αριστερή πλευρά κάτω από το τιμόνι. Η πολύ κομψή και όμορφη αλουμινένια σχάρα συμπληρώνει τις δυνατότητες μεταφοράς του Ravida, χωρίς να αφαιρεί πόντους από το ιδιαίτερο στιλ του.

Το Ravida 125 μπορεί να οδηγηθεί και με δίπλωμα αυτοκινήτου, ενώ η τιμή του έχει καθοριστεί στα €1.895.

Daytona Revo 50

daytona revo 50

Το νέο REVO 50 είναι η φρέσκια πρόταση της DAYTONA MOTORS για όσους αναζητούν την πρακτικότητα και την ευκολία, μέσα σε ένα πραγματικά οικονομικό πακέτο.

Ο αερόψυκτος, μονοκύλινδρος, διβάλβιδος κινητήρας του, επιτυγχάνει εντυπωσιακά νούμερα κατανάλωσης, της τάξης των 2 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα, που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 5 λίτρων, μπορεί να ξεπεράσει τα 200 χιλιόμετρα σε αυτονομία. Για την εκκίνησή του διαθέτει μίζα αλλά και μανιβέλα, διασφαλίζοντας ότι ακόμη και σε περίπτωση που αδειάσει η μπαταρία του, ο αναβάτης του θα μπορεί να κινηθεί και να φτάσει στον προορισμό του.

Ο σχεδιασμός των οργάνων ακολουθεί τη λιτή και χρηστική φιλοσοφία του REVO 50, με αναλογικές ενδείξεις και ενδεικτικές λυχνίες, με τις απαραίτητες για τον αναβάτη πληροφορίες. Η κλειδαριά και ο κεντρικός διακόπτης διαθέτουν μαγνητικό κάλυμμα ασφαλείας, ως μια επιπλέον προστασία κατά της κλοπής.

Το "πακέτο" των φρένων αποτελείται από ένα δίσκο 190mm και δαγκάνα δύο εμβόλων μπροστά και πίσω από ένα ταμπούρο 110mm, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας στον αναβάτη του REVO 50.

Fantic Electric

fantic electric

Το Fantic Electric είναι ένα σκούτερ με επίπεδο χώρο για τα πόδια του οδηγού, ένα δισκόφρενο εμπρός και ένα πίσω, ανεμοθώρακα, μεγάλη τουλάχιστον εμφανισιακά σέλα για δύο άτομα και σχάρα φόρτωσης.

Εξοπλίζεται με ηλεκτροκινητήρα κινητήρα και μετατροπέα της E-power – μιας εταιρείας που γεννήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ της Dellorto και της Energica – και συναρμολογείται στα εργοστάσια της Motori Minarelli στη Μπολόνια.

Ο κινητήρας έχει μέγιστη ισχύ 4 hp, παίρνει ισχύ από δύο μπαταρίες των 2.2 kWh η καθεμία και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 45 km/h (με μία μπαταρία) ή 65 km/h (με τις δύο μπαταρίες). Η αυτονομία του είναι πάνω από 100 χλμ.

Το νέο e-scooter Fantic ξεχωρίζει επίσης για την πρωτοποριακή σχεδίαση, που χαρακτηρίζεται από ένα εκλεπτυσμένο πλαίσιο αλουμινίου, χάρη στο οποίο ζυγίζει μόλις 79 κιλά (ξηρό βάρος συν 12 κιλά ανά μπαταρία).

Felo FW-06

felo fw06

Μεταξύ των αναδυόμενων εταιρειών που εξέθεσαν τα προϊόντα τους στην EICMA 2022 βρισκόταν και η Felo, μια κινεζική μάρκα που κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά με το ηλεκτρικό όχημα FW-06.

Μοιάζει με σκούτερ το οποίο έχει ψαλίδι μοτοσυκλέτας και είναι μία προσπάθεια για μία πρόταση που είναι κάτι ανάμεσα σε σκούτερ και μοτοσυκλέτα.

Κάτω από την επιθετική εμφανιση, το FW-06 διαθέτει σωληνωτό πλαίσιο το οποίο φιλοξενεί τον ηλεκτροκινητήρα 10 kW, η μέγιστη ταχύτητά του είναι 110 km/h και η αυτονομία 140 km. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει traction control και ABS, καθώς και ψηφιακά όργανα με συνδεσιμότητα για smartphone.

Honda X-ADV

honda x adv

Εμφανίστηκε ανάμεσά μας το 2016 και ουσιαστικά δημιούργησε μια νέα κατηγορία σκούτερ με ικανότητες για διπλή χρήση, εφοδιασμένο με πρωτόγνωρο εξοπλισμό για την προσαρμογή σε κίνηση εκτός δρόμου.

Παραμένοντας ένα και μοναδικό σε αυτή τη γωνιά του σκουτερόκοσμου και ειδικά στα κυβικά του, το X-ADV ανανεώθηκε το 2021 σε όλα τα επίπεδα, ενώ απέκτησε και μικρό αδελφάκι στα 350 cc.

Για το 2023 η Honda διατηρεί αναλλοίωτο το X-ADV, προβαίνοντας σε μικρές επεμβάσεις στο φινίρισμα, όπου όλα τα μαύρα στοιχεία των πλαστικών είναι πλέον σε απόχρωση Graphite Black.

Αυτό αφορά όλα τα διαθέσιμα χρώματα, δηλαδή τα προϋπάρχοντα Mat Ballistic Black Metallic (μαύρο), Mat Iridium Gray Metallic (γκρι) και Pearl Deep Mud Gray (γκρι), ενώ καταργούνται από τη γκάμα δύο χρώματα, τα μπεζ και κόκκινο.

Στη θέση τους έρχεται ένα νέο λευκό, το Shasta White.

Honda Forza 750

honda forza 750

Για το 2023 η ιαπωνική εταιρεία διατηρεί το Forza 750 ακριβώς ως είχε, κάτι απολύτως αναμενόμενο μιας και το GT σκούτερ της Honda είναι πλουσιότατα εξοπλισμένο, αποτελεσματικότατο και ο ανταγωνισμός δεν έχει αλλάξει.

Η μόνη διαφοροποίηση αφορά σε τρεις νέους χρωματισμούς που προστίθενται στη γκάμα δίπλα στο γνωστό μας μπλε: Mat Ballistic Black Metallic (μαύρο μεταλλικό), Pearl Glare White (λευκό) και Iridium Gray Metallic (γκρι μεταλλικό).

Honda SH 350i

honda sh 350

Για το 2023 η Honda δεν αλλάζει τίποτε στη βάση των τριών SH (125, 150 και 350), απλά αλλάζει λίγο την κατανομή των χρωμάτων για να εμπλουτίσει κι άλλο τη γκάμα της.

Tο SH350i θα διατεθεί σε έξι χρώματα, εκ των οποίων τα τρία είναι νέα. Από τα προϋπάρχοντα διατηρούνται τα μαύρο, λευκό (Pearl Cool White) και ασημί (Matt Ruthenium Silver Metallic), ενώ προστίθεται ένα μπλε (Crescent Blue Metallic), ένα νέο ανοικτότερο ασημί (Matt Lucent Silver Metallic) και μαύρο ματ (Matt Coal Black Metallic). Χάνουμε δηλαδή από τη γκάμα το κόκκινο χρώμα.

Επιπλέον, δύο λίγο διαφορετικές εκδόσεις με σκούρες ζάντες – που στην Ελλάδα τις γνωρίζουμε ως Sporty – προσθέτουν δύο ακόμη επιλογές: Mαύρο (Coal Black) με ανάγλυφο κόκκινο σήμα SH και μεγάλο μαύρο αυτοκόλλητο SH χαμηλά στην καρίνα και Κόκκινο (Hyper Red) με ανάγλυφο μαύρο σήμα SH και μεγάλο κόκκινο αυτοκόλλητο SH στην καρίνα.

Honda Forza 350

honda forza 350

Διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που το έκαναν γνωστό και δημοφιλές, το Forza 350 της Honda είναι το ιδανικό scooter για καθημερινή μετακίνηση με στυλ, ποιοτικό και με αρκετό ηλεκτρονικό εξοπλισμό για ασφαλείς βόλτες.

Διαθέτει τον νέο κινητήρα Smart Power+ με σύστημα eSP+ το οποίο επιτρέπει σβήσιμο του όταν παραμείνει σταματημένο το scooter για 5'' και παίρνει μπροστά με το άνοιγμα του γκαζιού.

Ακόμη έχει traction control, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θύρα φόρτισης USB - C, αποθηκευτικό χώρο για δύο κράνη full face, LED φωτισμό και μαγνητικό κλειδί smart key. Συνδέεται επίσης με το Honda Smartphone Voice Control το οποίο πλέον είναι συμβατό με κινητά με σύστημα λειτουργίας IOS, εκτός από αυτά με το Android.

Η οθόνη TFT έχει σχεδιαστεί εκ νέου και πλέον προσφέρει αναλογική ένδειξη για το ταχύμετρο και το στροφόμετρο με ένα ψηφιακό πάνελ το οποίο μπορεί να αλλάξει σε τρεις εμφανίσεις: Οδόμετρο, αυτονομία, κατανάλωση, σε μετρητή απόστασης, μέση κατανάλωση και χρόνο διαδρομής, και τελευταία, σε θερμοκρασία λειτουργίας και ένδειξη μπαταρίας.

Για το 2023 παράγεται σε δύο νέους χρωματισμούς, το κόκκινο Pearl Siena Red και το γκρι Matt Robust Gray Metallic, ενώ παραμένουν στην γκάμα τα μπλε Matt Pearl Pacific Blue με νέους Bronze τροχούς, γκρι Matt Cynos Gray Metallic, καθώς και το γκρι Pearl Falcon Gray.

Honda SH 125i/150i

honda sh 125 150

Tα αδελφάκια SH125i και SH150i συνεχίζουν στο 2023 χωρίς ουσιαστική αλλαγή στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, ωστόσο οι χρωματικές επιλογές θα είναι έξι τη νέα χρονιά.

Και για τους δύο κυβισμούς, τα μικρά SH θα είναι διαθέσιμα στα εξής νέα χρώματα: γκρι (Pearl Falcon Gray), λευκό (Mat Pearl Cool White), μπλε (Mat Pearl Pacific Blue), καθώς και στο προϋπάρχον μαύρο (Pearl Nightstar Black).

Honda Forza 125

honda forza 125

Έχοντας δεχθεί σημαντικά αλλαγές στο μοντέλο 2021, με μεγαλύτερη κατά 40 χιλιοστά διαδρομή στην ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θύρα φόρτισης USB-C, LED φώτα, κ.α., το μοντέλο του 2023 δέχεται νέα σχεδίαση στο μπροστινό τμήμα με στοιχεία που έρχονται απευθείας από το Forza 750. Το νέο μπροστινό τμήμα περιλαμβάνει και νέο φωτισμό LED ενώ νέος είναι και ο πίνακας οργάνων, με μία μίξη αναλογικού οργάνου και ψηφιακού.

Διατηρεί όλα τα στοιχεία που το έκαναν γνωστό με την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα να διανύει πλέον 180 χιλιοστά διαδρομής καλύπτωντας και ψηλούς αναβάτες, το σύστημα smart key να μην απαιτεί κλειδί για όλες τις λειτουργίες, και τον τεράστιο χώρο κάτω από τη σέλα να φιλοξενεί δύο κράνη.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός που έχουμε δει και στα άλλα scooter της Honda, SH125i, PCX 125, με το σύστημα Honda Selectable Torque Control να επεμβαίνει για αποφυγή γλιστρήματος.

Το νέο Forza 125 θα παράγεται σε τέσσερις χρωματικές επιλογές, γκρι Matt Cynos Gray Metallic, γκρι Pearl Falcon Gray, μπλε Matt Pearl Pacific Blue και κόκκινο Matt Carnelian Red Metallic.

Παράλληλα, για το 2023 θα έχουμε μία ονόματι "Special Edition" έκδοση σε χρωματισμό Matt Cynos Gray Metallic με κόκκινους τροχούς, λογότυπα και λεπτομέρειες, αλλά και μαύρα μαρσπιέ και χρωμιωμένα καλύμματα στο πάτωμα.

Honda PCX 125

honda pcx 125

Το 2021 ήταν η μεγάλη χρονιά του PCX, καθώς άλλαξε ριζικά με νέο κινητήρα και πλαίσιο, ενώ ο εξοπλισμός του έγινε εξόχως ανταγωνιστικός για τα δεδομένα τη κατηγορίας με την προσθήκη HSTC (traction control) στο πακέτο με τον εξαιρετικό κινητήρα eSP+ και το σύστημα Idling Stop.

Για το 2023 η Honda αρκείται στο να ανανεώσει λίγο τη χρωματική παλέτα του PCX125, η οποία θα έχει τέσσερεις επιλογές την επόμενη χρονιά. Διατηρούνται τα λευκό (Pearl Jasmine White) και μαύρο (Matt Galaxy Black Metallic), ενώ καταργούνται το κόκκινο και το γκρι.

Το δεύτερο θα δώσει τη θέση του σε ένα γκρίζο χρώμα, Pearl Jupiter Gray, ενώ δίπλα του έρχεται μια μπλε έκδοση (Matt Suit Blue Metallic).

Honda Vision 110

honda vision 110

Μπορεί να ποντάρει στην οικονομική του τιμή και την απλότητα, ωστόσο μετά την αναβάθμιση του 2021 μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται πως φορά τον εξελιγμένο eSP κινητήρα της Honda με Idling Stop και να διαφημίζει την πρακτική του πλευρά με τον keyless χειρισμό του.

Το Vision 110 συνεχίζει ως έχει και στο 2023, με τη Honda να μην κάνει αλλαγές τεχνικής φύσης στην υπάρχουσα βάση, αλλά κανείς δε θα πει όχι σε μια ανανέωση της εμφάνισης, όπως αυτή μετουσιώνεται εδώ σε δύο νέους χρωματισμούς.

Δίπλα στις σταθερές αξίες, δηλαδή τα υπάρχοντα λευκό (Pearl Jasmine White) και μαύρο (Matt Galaxy Black Metallic), για το 2023 προστίθενται δύο ακόμη σοβαρές αποχρώσεις: γκρι (Pearl Jupiter Gray) και μπλε (Matt Suit Blue Metallic).

Honda EM1 e:

honda em1

Η Honda παρουσίασε στην έκθεση EICMA 2022 το πρώτο της ηλεκτρικό scooter για την αγορά της Ευρώπης. Η παρουσίασή του έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2023 και είναι το πρώτο από τα 10 ή περισσότερα αναμενόμενα ηλεκτρικά μοντέλα που θα ενταχθούν στην γκάμα των δύο τροχών μέχρι το 2025.

Το EM1 e ανήκει στην κατηγορία των μικρών scooter για εύκολη μετακίνηση στην πόλη, με ένα συμπαγές σύνολο με χαμηλό πάτωμα που δείχνει φιλικό για οδήγηση από κάθε σωματότυπο αναβάτη. Ιδανικό για μικρές αποστάσεις στην πόλη, στην δουλειά αλλά και για οδήγηση από φοιτητές - όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου, κινείται από το Honda Mobile Power Bank το οποίο προσφέρει μέσω μίας φόρτισης αυτονομία πάνω από 40 χιλιόμετρα.

Είναι σχεδιασμένο για να δουλεύει με όλες τις θερμοκρασίες, υγρασία και κραδασμούς, και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα για φόρτιση στο σπίτι. Αναφορά σχετικά με επιδόσεις και τελική ταχύτητα ή άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν ακόμη.

Horwin Senmenti

horwin senmenti

Η κινεζική Horwin παρουσίασε αυτό που η ίδια αποκαλεί ως την “πρώτη έξυπνη βιο-μηχανή”, με τον τολμηρό αυτόν τίτλο να κρύβει πίσω του ένα προηγμένο ηλεκτρικό σκούτερ.

Το πρωτότυπο Senmenti ίσως είναι λίγο πιο “πεζό” από μια “βιο-μηχανή”, μα δεν παύει να είναι μια έκθεση τρέχουσας τεχνολογίας σε μια κατηγορία πάντως που δε μας έχει συνηθίσει σε ανάλογες εκπλήξεις.

Σε μια πρώτη ανάγνωση όλοι θα κολλήσουν στα νούμερα και θα έχουν απολύτως δίκιο: με μέγιστη ροπή 61.2 kgm (!!!) και ισχύ 60 hp, τελική ταχύτητα 200 km/h και όλα αυτά με ονομαστική αυτονομία 300 χιλιομέτρων (τουλάχιστον, λέει η Horwin), το σκούτερ της όντως δε μοιάζει με τίποτε άλλο εκεί έξω.

Η πηγή ενέργειάς του είναι μια μπαταρία 16.2 kWh, η οποία με τάση 400V μπορεί να εκμεταλλευτεί τους πιο γρήγορους ταχυφορτιστές που είναι διαθέσιμοι σήμερα για να επιτύχει φόρτιση στο 80% σε μόλις μισή ώρα.

Με τη δύναμη αυτή, το ηλεκτρικό σκούτερ υπόσχεται επιτάχυνση από 0 σε 100 km/h σε μόλις 2.8 δευτερόλεπτα!

Και αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα είναι απλώς η αρχή, καθώς το Senmenti διαθέτει κι άλλες χάρες, όπως τα δύο ραντάρ μπροστά και πίσω που φροντίζουν για την κάλυψη νεκρών σημείων (blind spot detection) και προειδοποιήσεις για κίνδυνο σύγκρουσης.

Εκτός αυτών όμως, η Horwin μας λέει πως το σκούτερ της φορά έναν σκασμό συστήματα ασφαλείας, όπως ABS, traction control, έχει τρεις riding modes, αισθητήρες πίεσης ελαστικών (TPMS), όπισθεν και keyless χειρισμό.

Στα μηχανικά του μέρη οι Κινέζοι δε μας λένε και πολλά, πέραν του ότι φορά πίσω ένα αμορτισέρ αέρα που ρυθμίζει σε τρία επίπεδα, ενώ ο υγρόψυκτος ηλεκτροκινητήρας του είναι τοποθετημένος κεντρικά στο σκούτερ και μεταδίδει στον πίσω τροχό μέσω ιμάντα. Βλέπουμε επίσης πως φορά μονόμπρατσο ψαλίδι μπροστά.

H Horwin ανακοινώνει πως το Senmenti έρχεται σύντομα στο δίκτυό της και μάλιστα έχει ήδη ανοίξει τις προπαραγγελίες με προκαταβολή €100.

Δε μας λέει βέβαια πολλά σημαντικά στοιχεία, όπως τι διάστασης τροχούς φορά, ή πρακτικές λεπτομέρειες όπως την ενδεχόμενη ύπαρξη αποθηκευτικών χώρων και, το βασικότερο όλων, την τελική του λιανική τιμή. Τουλάχιστον μας λέει πως ζυγίζει 185.5 κιλά και το ύψος σέλας του είναι 770 mm.

Italjet Dragster 500GP

italjet dragster 500 gp

Η επιστροφή του αξέχαστου και πολύ διαφορετικού σκούτερ Dragster έγινε πραγματικότητα το 2019 στην EICMA. Στο επίπεδο του εντυπωσιασμού και της μοναδικότητας το νέο Dragster μπορεί να παίρνει 11 στα 10, αλλά πλέον δεν έχει το πλεονέκτημα που είχε στην πρώτη του γενιά, όταν ο δίχρονος κινητήρας των 180 cc του χάριζε ένα συναρπαστικό πλεονέκτημα και στο άνοιγμα του γκαζιού.

Αυτό πιθανότατα θα διορθωθεί με το νέο μοντέλο που έδειξε η Italjet στην EICMA 2022. To Dragster 500GP είναι ένα υβρίδιο σκούτερ και μοτοσυκλέτας, με την ξεχωριστή και προχωρημένη εμφάνιση των μικρών αδελφών του και το οποίο – κατά τους ανθρώπους της Italjet – είναι ένα hyper sport μοντέλο που φέρνει τη δύναμη μιας μοτοσυκλέτας στο ελαφρύ βάρος και ευελιξία ενός hyperscooter, δημιουργώντας αυτό που ο Ιταλοί βαπτίζουν ως Urban Geared.

Πίσω από τις πομπώδεις εκφράσεις πάντως, η ουσία μας δείχνει ένα σκούτερ με τροχούς 5 ιντσών και λάστιχα Pirelli Diablo Scooter, κινούμενο από έναν τετράχρονο μονοκύλινδρο με 2 εκκεντροφόρους και τετραβάλβιδη κεφαλή που αποδίδει 43 hp στις 8,000 rpm και 4.4 kgm στις 6,000 rpm μέσω κιβωτίου 6 σχέσεων με υγρό πολύδισκο συμπλέκτη.

Το Dragster 500GP σχεδιάστηκε στο Italjet Style Center στην πόλη Castel Guelfo di Bologna και το πλάνο είναι να βγει σε έκδοση παραγωγής το 2024, εξολοκλήρου κατασκευασμένο στην Ιταλία.

KYMCO AK550 Premium

kymco ak550

Για το 2023 η KYMCO διατηρεί το ΑΚ550 στην ίδια μηχανική βάση, δίχως αλλαγές στα δομικά του μέρη. Ο δικύλινδρος κινητήρας των 550 cc αποδίδει, όπως και πριν, 52.3 ίππους και 5.3 kgm για 223 στεγνά κιλά, φιλτραρισμένα μέσω δύο ride modes, Standard και Rain.

Η πιο εμφανής αλλαγή έρχεται στη σχεδίαση του μπροστινού μέρους, ενώ επεκτείνεται και σε μια ελαφριά τροποποίηση των ανάγλυφων ακμών των πίσω πλαϊνών πλαστικών. Ειδικά μπροστά όμως η αλλαγή έγινε για να έρθει μια νέα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα με εύρος ρύθμισης που φτάνει τους 8.5 πόντους (cm) και ελέγχεται από διακόπτη στην αριστερή άκρη του τιμονιού.

Ο εξοπλισμός του παραμένει πολύ πλούσιος, με ακτινικά Brembo φρένα και υποστήριξη από Cornering ABS – ή AIBS (advanced intelligent braking system), όπως το λέει η KYMCO – που συνεργάζεται με σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, traction control.

Η άνεση εξυπηρετείται με σύστημα πολυμέσων και συνδεσιμότητας Noodoe, keyless έλεγχο, θερμαινόμενα γκριπ τριών επιπέδων, ρυθμιζόμενη κατά μήκος πλάτη αναβάτη, μεγάλο φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, παροχή φόρτισης USB σε ντουλαπάκι στην ποδιά και πλέον και cruise control.

Η έκδοση Premium θα έρθει σε δύο χρώματα, ένα μπρονζέ γκρίζο και ένα πιο παιχνιδιάρικο γαλάζιο.

KYMCO CV3 Noodoe

kymco cv3

Το εντυπωσιακό σε όψη και προδιαγραφές CV3 δεν είναι ακριβώς φετινό νέο, αλλά ουσιαστικά τώρα φτάνει στις αγορές και μάλιστα είναι διαθέσιμο πλέον και στην Ελλάδα. Το πρώτο τρίτροχο μεγάλο σκούτερ της KYMCO αποτελεί πλέον τη ναυαρχίδα της κατηγορίας, όντας το μεγαλύτερο σε κυβισμό και δυνατότερο σε ιπποδύναμη που υπάρχει στην αγορά.

Το CV3 έχει ενσωματώσει άφθονη νέα τεχνολογία παράλληλα με την πλατφόρμα πολυμέσων Noodoe και τα οδηγικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα το σύστημα KALS (Kymco Advanced Leaning Suspension), το οποίο επιτρέπει στο όχημα να στρίβει με απόλυτη ασφάλεια, ακόμα και σε ολισθηρό ή/και τραχύ οδόστρωμα, με μέγιστη γωνία κλίσης 40°. Παράλληλα είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό σύστημα κατά της κλίσης και σύστημα υποβοήθησης στάσης, που επιτρέπει στο CV3 να “στέκεται” όρθιο και σε γωνίες έως και 9° όταν ακινητοποιείται.

Άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά που κάνουν το CV3 να ξεχωρίζει είναι η έγχρωμη οθόνη 6” TFT υψηλής ευκρίνειας, το Cruise Control, ο ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, τα θερμαινόμενα γκριπ, η εκκίνηση Keyless (χωρίς κλειδί) και μια πρωτότυπη κεντρική κονσόλα με αδιάβροχα “πλήκτρα πιάνου”, η οποία περιλαμβάνει επιλογές κλειδώματος και ξεκλειδώματος του αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα, του τιμονιού και της τάπας του ρεζερβουάρ, εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών μενού εν κινήσει και γρήγορη πρόσβαση στον υπολογιστή ταξιδιού.

To νέο CV3 πληροί τις προδιαγραφές για οδήγηση και με δίπλωμα αυτοκινήτου, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί πριν τις 19/1/2013, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους οδηγούς θέλουν να αφήσουν το ΙΧ τους στο σπίτι.

Η τιμή λιανικής του νέου CV3 ορίστηκε στα 13.890€ και είναι άμεσα διαθέσιμο σε δύο χρωματισμούς: Forest Green Matt και Dim Black Matt.

KYMCO Downtown 350GT

kymco dowtown 350 gt

Το Downtown 350 το γνωρίσαμε αρχικά στα 300cc ως έναν άξιο εκπρόσωπο της μεσαίας κατηγορίας GT scooter. Για το 2023 βάζει τα καλά του, προσθέτει το αρτικόλεξο GT στο όνομα προκειμένου να δείξει και τον προορισμό του, και αλλάζει εμφάνιση.

Πιο αιχμηρό, με νέο μπροστινό τμήμα και πλαστικά περιφερειακά, δύο επιθετικούς προβολείς LED χωρισμένους όμορφα σε δύο τμήματα, ενσωματωμένα φλας, πλαϊνό κάλυμμα στο ''τούνελ'' του πατώματος που θυμίζει έντονα Yamaha TMAX, αιχμηρή ουρά με δύο φωτιστικά σώματα εκατέρωθεν που παραπέμπει στο XCiting 300.

Η σέλα του είναι αρκετά μεγάλη και άνετη με ύψος στα 775 χιλιοστά, οι διαδρομές των αναρτήσεων στα 110 / 108 χιλιοστά με συμβατικό μπροστινό σύστημα και δύο ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση ελατηρίων αμορτισέρ.

Η ανανέωση βρίσκει το νέο Downtown 350GT με νέα ψηφιακή οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, με όλες τις απαραίτητες ενδείξεις αλλά και σύστημα Traction Control για αποφυγή γλιστρήματος.

Επιπρόσθετα, στα φρένα του που αποτελούνται από δίσκο διαμέτρου 260mμm με δαγκάνα τριών εμβόλων για μπροστά και 240mm με δύο εμβόλων για πίσω, συναντάμε δικάναλο σύστημα ABS.

Ο εξοπλισμός του Downtown 350GT ολοκληρώνεται με σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, θύρα φόρτισης USB, αλλά και Cruise Control το οποίο θα αναδείξει τις GT διαθέσεις του. Με το βάρος στα 178 κιλά, το ρεζερβουάρ 12,5 λίτρων, αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του απερχόμενου μοντέλου με επιτυχία.

KYMCO Xciting VS 400i TCS

kymco xciting v400

Το είδαμε πέρσι ως S, ξέραμε ότι θα είναι μοντέλο 2023, και είχαμε ήδη γράψει γι' αυτό. Το νέο Kymco Xciting λέγεται VS 400i και έρχεται όπως το αναμέναμε, αλλά επιπρόσθετα ανανεωμένο στην σχεδίαση, τόσο στο μπροστινό μέρος, στους προβολείς, στους νέους αεραγωγούς.

Αλλαγή έχουμε και στην σέλα που είναι πιο άνετη, ενώ υπάρχουν αισθητικές βελτιώσεις και πινελιές σε όλα τα σημεία του scooter. Για το 2023, έχει αλλάξει ο πίνακας οργάνων και πλέον συναντάμε μία νέα οθόνη TFT στην ίδια σχεδίαση με την πρωτότυπη που είχαμε δει πέρσι, αλλά χωρίς κορνίζα περιφερειακά και εσωτερικά του ταχυμέτρου. Διατίθεται το ολοκληρωμένο σύστημα συνδεσιμότητας KYMCO Noodoe.

Το νέο μοντέλο διαθέτει σύστημα keyless που επιτρέπει ξεκλείδωμα και ενεργοποίηση χωρίς κλειδί, σύστημα Traction Control που απενεργοποιείται με κουμπί στον αριστερό διακόπτη.

Κινείται από τον γνωστό μονοκύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 400 κυβικών εκατοστών G5 SC απόδοσης 34 ίππων και φρενάρει με δίσκους με ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολες δαγκάνες και ABS.

Το βάρος του βρίσκεται στα 195 κιλά, το ύψος σέλας στα 805 χιλιοστά, και το ρεζερβουάρ χωράει 12,5 λίτρα καυσίμου.

Η έκδοση VS του Xciting 400 παράγεται σε ένα πολύ όμορφο λευκό συνδυασμένο με κόκκινους τροχούς 15/14 ιντσών και κόκκινες λεπτομέρειες.

KYMCO Αgility S 200i

kymco agility s 200

Η αρχή έγινε με την έκδοση των 125cc, η οποία πέτυχε με το καλημέρα να δείξει το δρόμο σε όλους όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα πολυτελές scooter χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία. Το άρτι αφιχθέν Agility S 200i επεκτείνει τις επιλογές τους προσφέροντας ακόμα καλύτερες επιδόσεις και πλούσιο εξοπλισμό.

Ο κινητήρας του έχει δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις σε κυλινδροκεφαλή, βαλβίδες, εκκεντροφόρο και σύστημα ψεκασμού, όπως επίσης και στην τελική μετάδοση, η οποία έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έτσι ώστε να προσφέρει ακόμα πιο ήσυχη λειτουργία και πολύ καλύτερες επιταχύνσεις, τόσο από στάση όσο και εν κινήσει (ρεπρίζ).

Αποδίδει 11.6 hp/7,000rpm και καταναλώνει (θεωρητικά) μόλις 3 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα! Με το δοχείο βενζίνης να δέχεται 7 λίτρα, η αυτονομία φτάνει στα 230+ χιλιόμετρα.

Ο εξοπλισμός του τα έχει όλα: πίνακας οργάνων με τις δύο οθόνες LCD υψηλής ανάλυσης και την πλήρη πληροφόρηση (περιλαμβάνει ακόμα και στροφόμετρο), μεγάλο επίπεδο πάτωμα, διαιρούμενος χώρος κάτω από τη σέλα, που σημειωτέον μπορεί να φιλοξενήσει ένα κράνος και μικροαντικείμενα, δύο θύρες παροχής ρεύματος (12V και USB), γάντζο στην ποδιά, χειρολαβές και αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη.

Το Agility S 200i διατίθεται στην τιμή των 2.995€ και σε τρεις χρωματισμούς: Petrol/Blue, Golden Grey και Graphite Matt.

Lambretta X125

lambretta x 125

Τον περασμένο Ιούνιο η Lambretta αποκάλυψε δύο νέα σκούτερ που ουσιαστικά δημιουργούν δύο νέες οικογένειες μοντέλων. Οι G350 και Χ300 συνοδεύουν την επέτειο 75 ετών της εταιρείας και αποτελούν τους γενάρχες δύο νέων σειρών που έρχονται να εμπλουτίσουν τη γκάμα της Lambretta δίπλα στη γνωστή μας οικογένεια V.

Στο Μιλάνο παίχτηκε ένα νέο επεισόδιο στην αναπτυξιακή αυτή πορεία, καθώς η φαμίλια Χ αποκτά ένα νέο μέλος, το Χ125, που έρχεται να της ανοίξει την πόρτα της Α1.

Το Χ125 ακολουθεί τη σιλουέτα και λογική του Χ300, με κινητήρα μονοκύλινδρο 124 cc με μέγιστη απόδοση 14 ίππων στις 9,500 rpm, φορά δισκόφρενα μπρος-πίσω με υποστήριξη δικάναλου ABS, LED φώτα και keyless εκκίνηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι άνθρωποι της Lambretta στη EICMA, η νέα σειρά Χ300 και Χ125 αναμένεται να είναι διαθέσιμη στην αγορά την Άνοιξη του 2023.

MBP SC300

mbp sc300

To SC300 με τους 13 ιντσών τροχούς του φέρνει μια πρόταση που θυμίζει σε λογική το Vieste 300 της Keeway – δηλαδή της εταιρείας στην οποία ανήκει η ΜΒΡ (Moto Bologna Passione) – καθώς παντρεύει ένα κορμί μίνι GT με ευέλικτη διάσταση τροχών και σχετικά μαζεμένες διαστάσεις.

Ο κινητήρας του δε, υγρόψυκτος μονοκύλινδρος 278 cc θυμίζει πολύ αυτόν της Piaggio καθώς έχει τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις κυλίνδρου (75x63). Κάπου εδώ θυμόμαστε πως και το Vieste 300 φορά τον προηγούμενης γενιάς (προ HPE) κινητήρα που γνωρίσαμε καλά από τα Beverly 300, Vespa GTS300 κ.ο.κ., οπότε δοθείσης και της στενής εταιρικής συγγένειας MBP-Keeway μάλλον και εδώ έχουμε την ίδια κινητήρια μονάδα.

Το SC300 πατά στην παραδοσιακή τεχνολογία των σκούτερ, με CVT μετάδοση μέσω ιμάντα V-belt, με μερικές επώνυμες πινελιές όπως τα φρένα της J.Juan με ABS.

Φορά μια έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα στο βασικό πακέτο, η οποία προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που γνωρίσαμε στις μεγάλες μοτοσυκλέτες της MBP, T1002V και C1002V, δηλαδή πλοήγηση, γεω-εντοπισμό, συνδεσιμότητα Bluetooth μέσω της εφαρμογής MBP Connect, αποθήκευση και διαμοιρασμό διαδρομών, κουμπί πανικού και αντικλεπτικές δυνατότητες.

Ο έλεγχός του γίνεται με ασύρματο κλειδί (keyless), τα φώτα του είναι όλα LED με τα μπροστινά σώματα να σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικότατο Χ, ενώ αναμένεται να είναι διαθέσιμο στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σε τρία χρώματα: κόκκινο, γκρι και μπεζ.

Motron Ideo 125

motron ideo 125

Το Ideo 125, όπως και το μικρότερο αδελφάκι του στα 50 cc, έχει σχεδιαστεί σε ρετρό βάση με στοιχεία που θυμίζουν λίγο τη σιλουέτα της Vespa, και είναι κατασκευασμένο για να εξυπηρετεί κάθε ανάγκη καθημερινής μετακίνησης.

Κινείται από έναν τετράχρονο μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα 125 cc με μέγιστη ισχύ 7.1 hp στις 7,500 rpm και μέγιστη ροπή 0.8 kgm στις 6,000 rpm, τροφοδοτούμενο από ένα ρεζερβουάρ καυσίμου 5 λίτρων, με το οποίο γεμισμένο το συνολικό βάρος του σκούτερ είναι μόλις 107 κιλά.

Κυλά σε τροχούς 12 ιντσών μπροστά και πίσω, σταματά με δισκόφρενο 190 mm μπροστά και ταμπούρο πίσω, ενώ τα φρένα του συνδυάζονται με το σύστημα CBS. Με το χαμηλό ύψος σέλας στα 780 mm, το Ideo 125 είναι φιλόξενο για αναβάτες κάθε αναστήματος.

Η τελική του ταχύτητα φτάνει στα 80 km/h και η ονομαστική του κατανάλωση ανακοινώνεται στα 2.9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, προσφέροντας μια πολύ οικονομική λύση μετακίνησης.

Εξίσου οικονομικό είναι και στην απόκτησή του, καθώς το Ideo 125 κοστίζει €1,999 στη χώρα μας και είναι διαθέσιμο σε δύο χρώματα, ασημί και μαύρο, από την αποκλειστική αντιπρόσωπο της Motron, KSR Hellas.

MV Agusta Ampelio

mv agusta ampelio

Το Ampelio είναι ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό scooter, νεορετρό στην εμφάνιση και σύγχρονο στον εξοπλισμό, το οποίο αντλεί έμπνευση από το στυλ των μοντέλων CGT και Ovunque της δεκαετίας του 1950.

Σχεδιασμένο από τον Ρώσο σχεδιαστή Maksim Ponomarev, το Ampelio θα κατασκευαστεί από την,
εμπειρότερη στα σκούτερ, KYMCO και ως βάση του θα είναι το S7, που παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο στην EICMA.

Έτσι, στο Ampelio συναντάμε δύο μπαταρίες Ionex 1,7 kWh, που μπορούν να αφαιρεθούν, να αντικατασταθούν και να φορτιστούν στο σπίτι, προσφέροντας αυτονομία άνω των 85 χλμ. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα είναι στα 4,1 kW, με peak στα 7,2 kW, με τις προαναφερθείσες τιμές να καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινής αστικής μετακίνησης σε ένα άκρως οικονομικό πλαίσιο.

Το βάρος με τις δύο μπαταρίες τοποθετημένες κάτω από το κάθισμα είναι στα 121 κιλά, με την παρουσία τους να μην επηρεάζει τη χωρητικότητα φορτίου, γεγονός που επιτρέπει την αποθήκευση ενός αναποδογυρισμένου κράνους.

Στα πιο tech του πράγματος, έχουμε δύο Riding Modes, κανονική και sport, ηλεκτρική κλειδαριά τιμονιού και λειτουργία χωρίς κλειδί όλων των λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της σέλας. Όσον αφορά το σύστημα πέδησης, το combined ABS είναι η λογική επιλογή, με το πρωτότυπο να είναι βάση για επίσης διάφορα αξεσουάρ που είναι αφιερωμένα στην αστική χρήση και στις μετακινήσεις.

Το αν και πότε το ιδιαίτερο πρωτότυπο θα βρει το δρόμο της παραγωγής παραμένει άγνωστο.

Peugeot XP400

peugeot xp400

Η Peugeot Motorcycles φαίνεται πως επανέρχεται δυναμικά παρουσιάζοντας για το 2023 νέο GT scooter, το XP400. Η επιστροφή στην μεσαία κατηγορία των scooters γίνεται με ένα δίτροχο που φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον σχεδιαστικά, το οποίο μάλιστα έχει adventure αισθητική.

Με εμφάνιση που παραπέμπει αρκετά σε Honda X-ADV, με ελαστικά που διαθέτουν ενδιάμεση χάραξη για κίνηση εκτός δρόμου, αλλά και εξοπλισμό που τιμά τον προορισμό. Αυτή θα είναι η έκδοση XP400GT στην οποία συναντάμε εν μέσω άλλων προστατευτικά κάγκελα τόσο στο πλάι του fering όσο και στα μαρσπιέ, ενώ διαθέτει και προστατευτικές χούφτες. Να σημειωθεί πως εδώ οι τροχοί 17 και 15 ιντσών είναι ακτινωτοί, με τις ακτίνες να πιάνουν στην άκρη των στεφανιών.

Στην έκδοση δρόμου, XP 400 Allure, χρησιμοποιούνται χυτοί αλουμινένιοι τροχοί, τα ίδια ελαστικά της Pirelli, αλλά όχι ο προαναφερθέν εξοπλισμός. Αυτό προφανώς θα είναι μία αντίπαλη πρόταση στο Honda ADV350 που ελάχιστα διαφέρει από το Forza στο οποίο βασίζεται.

Ο κινητήρας που κινεί τα νέα scooter είναι μονοκύλινδρος Power Motion χωρητικότητας 400cc, Euro5, υγρόψυκτος με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής, με απόδοση 36,7 ίππων.

Έχει να κινήσει 231 κιλά τα οποία βρίσκονται στο άνω όριο της κατηγορίας, με ένα τελείως νέο πλαίσιο, αναρτήσεις που αποτελούνται από ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα με διαδρομή 140 χιλιοστών, μονό αμορτισέρ τοποθετημένο οριζόντια. Τα φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους 295 χιλιοστών για μπροστά με ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολες δαγκάνες, και δίσκο διαμέτρου 240mm για πίσω, με ABS.

Οθόνη TFT 5'', μαγνητικό κλειδί, θύρα φόρτισης USB, αποθηκευτικός χώρος για ένα κράνος κάτω από τη σέλα, συμπληρώνουν το νέο GT scooter της εταιρίας, το οποίο θα παραχθεί σε τρεις εκδόσεις.

Την Allure σε πράσινο και την GT σε γκρι και λευκό, ενώ αναμένονται στα καταστήματα αρχές του 2023.

Peugeot E-Streetzone

peugeot e streetzone

Η γαλλική φίρμα έχει ήδη παρουσιάσει το e-Lidux και μάλιστα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην προώθησή του χρησιμοποιώντας για την επικοινωνία του ως «πρεσβευτή» τον διάσημο τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς.

Το νέο της ηλεκτρικό σκούτερ, E-Streetzone, αναμένεται να έχει αυτονομία πάνω από 100 χιλιόμετρα με μία φόρτιση (στην Eco mode_. Για να καταπολεμήσει το «άγχος της φόρτισης» η Peugeot θα δίνει τη δυνατότητα και δεύτερης μπαταρίας, αφού αυτή είναι αφαιρούμενη για φόρτιση. Αυτή η δεύτερη μπαταρία θα είναι μικρότερη και θα προσφέρει +50 χιλιόμετρα, αλλά θα καταλαμβάνει τον χώρο αποθήκευσης κάτω από τη σέλα.

Το σκούτερ θα διαθέτει το app Free2Move, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να προγραμματίσει την διαδρομή του ώστε να γνωρίζει από πριν σε ποιο σημείο της θα χρειαστεί φόρτιση.

Piaggio MP3 530 hpe Exclusive

piaggio mp3 530

Η επόμενη μέρα της καινοτόμου τρίτροχης οικογένειας σκούτερ της Piaggio παρουσιάστηκε με ανανεωμένη εμφάνιση και εξοπλισμό, καθώς και έναν καινούργιο κινητήρα 530 cc για τη ναυαρχίδα της φαμίλιας.

Η νέα σχεδίαση είναι εμφανής ήδη από το μπροστινό μέρος, αλλά και πίσω θα προσέξουμε τον λασπωτήρα που πλέον μετακόμισε στο ψαλίδι, αφήνοντας την ουρά καθαρή για πιο σπορ εμφάνιση.

Οι αλλαγές συνεχίζουν και στην εργονομία, καθώς πλέον το τιμόνι ήρθε πιο κοντά στον αναβάτη και χαμήλωσε κατά 10 mm, ενώ και το πάτωμα χαμήλωσε κατά 20 mm για να προσφέρει πιο άνετες γωνίες στα πόδια.

Η σέλα είναι επίσης ολοκαίνουργια και κρύβει κάτω της έναν αναβαθμισμένο αποθηκευτικό χώρο με φως που χωρά δύο full face κράνη, με διαστάσεις που επιτρέπουν μια τσάντα Η/Υ. Μάλιστα στη νέα γενιά ΜΡ3 η σέλα ανοίγει με ηλεκτρικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμη και από το κινητό τηλέφωνο του αναβάτη μέσω της εφαρμογής Piaggio MIA!

O έλεγχος γίνεται πλέον με ασύρματο κλειδί (keyless), ενώ ο αναβάτης απολαμβάνει μπροστά του μια μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με διαγώνιο 7 ιντσών, έτοιμη να συνεργαστεί με το σουίτα συνδεσιμότητας και infotainment MIA, η οποία θα είναι στάνταρ στο 530, μα στον έξτρα εξοπλισμό για το 400.

Η κορυφαία έκδοση φορά έναν νέο μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα MASTER ο οποίος προέκυψε μεγαλώνοντας τον προηγούμενο 500 στα 530 cc. Η μέγιστη αποδιδόμενη ισχύς φτάνει στους 44.2 hp στις 7,250 rpm, ενώ η ροπή κορυφώνεται στα 5.1 kgm στις 5,250 rpm.

Με νέο σύστημα ψεκασμού Magneti Marelli 11MP συνεργάζεται με τρεις riding modes (Eco, Comfort, Sport), οι οποίες εκτός της απόδοσης του κινητήρα και της απόκρισης στο γκάζι, ρυθμίζουν και την απόδοση του συστήματος ASR (traction control).

Όπως μας ενημερώνει η Piaggio πρόκειται για το πρώτο σκούτερ παγκοσμίως που εξοπλίζεται με το πακέτο ARAS, δηλαδή Advanced Rider Assistance Systems. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο ραντάρ στην ουρά του ΜΡ3 το οποίο εξελίχθηκε στις ΗΠΑ από την Piaggio Fast forward και το οποίο ενσωματώνει τις λειτουργίες Blind Spot Information System (BLIS) και Lane Change Decision Aid System (LCDAS), μέσω μιας κάμερας που είναι τοποθετημένη στην ουρά.

Έτσι το σκούτερ σκανάρει τον χώρο πίσω του και ειδοποιεί τον αναβάτη όταν κάποιο όχημα πλησιάζει κοντά σε τυφλό σημείο και υποβοηθώντας την ασφάλεια στην αλλαγή λωρίδας.

Επιπλέον, το ΜΡ3 530 διαθέτει και όπισθεν, η οποία μόλις ενεργοποιηθεί εμφανίζεται στην οθόνη εικόνα από την κάμερα της ουράς.

Ο εντυπωσιακός εξοπλισμός του μεγάλου ΜΡ3 συμπεριλαμβάνει και Cruise Control.

Το MP3 530 hpe Exclusive θα κυκλοφορήσει σε τέσσερα χρώματα: μπλε (Blu Oxygen Matt), γκρι (Grigio Titanio), μαύρο (Nero Meteora) και γκρι ματ (Grigio Cloud Matt).

Piaggio MP3 400 hpe

piaggio mp3 400

Το μικρότερο εκ των δύο νέων ΜΡ3 φορά τον νέο κινητήρα που γνωρίσαμε στο Beverly 400 hpe και ο οποίος αποτελεί την εξέλιξη του προηγούμενη 350 της Piaggio. Η μέγιστη απόδοσή του φτάνει στους 35.3 hp στις 7,500 rpm ενώ η ροπή μεγιστοποιείται στις 5,750 rpm με 3.8 kgm.

Στο 400 το ηλεκτρονικό πακέτο είναι πολύ απλούστερο, χωρίς τις riding modes και το ραντάρ, ενσωματώνοντας τα βασικά ABS και ASR.

Το MP3 400 hpe θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού, απλή και Sport. Η βασική του έκδοση θα διατίθεται σε χρώματα μαύρο (Nero Cosmo) και γκρι (Grigio Cloud).

Το Sport θα προσφέρεται σε τέσσερα χρώματα: μαύρο (Nero Meteora), λευκό (Bianco Luna), γκρι (Grigio Titanio) και πορτοκαλί (Arancio Sunset Matt), όλα με μαύρες ζάντες και μαύρη σέλα με κόκκινες ραφές και αρκετές άλλες κόκκινες λεπτομέρειες όπως τα ελατήρια των αναρτήσεων. Επιπλέον, η Sport έκδοση φορά κυματιστές δισκόπλακες και αλουμινένια καλύμματα στα πατώματα στον στάνταρ εξοπλισμό.

Piaggio 1

piaggio 1

Το Piaggio 1 συνδυάζει τα κορυφαία χαρακτηριστικά του νεότερου ηλεκτρικού σκούτερ - ευελιξία και χαμηλό βάρος – που διευκολύνουν την αστική μετακίνηση, με πλούσιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη οργάνων, φωτισμό full LED και keyless σύστημα.

Το Piaggio 1 είναι το μόνο e-scooter στην κατηγορία του, με μεγάλο χώρο αποθήκευσης κάτω από τη σέλα, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ένα κράνος jet. Χάρη στις σημαντικές αλλαγές που έγιναν, ο ηλεκτροκινητήρας που έχει τοποθετηθεί στον πίσω τροχό των μοντέλων Piaggio 1 παρέχει πολύ καλύτερες επιδόσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε ταχύτερη και ευκολότερη οδήγηση στο αστικό οδικό δίκτυο όπου κυριαρχούν οι συχνές στάσεις και εκκινήσεις, καθώς και οι πολλές ανηφόρες.

Η έκδοση Piaggio 1 περιορίζεται στην τελική ταχύτητα των 45 χλμ./ώρα, αλλά πλέον επωφελείται από σχεδόν διπλάσια μέγιστη ισχύ που φτάνει στα 2.3 kW. Η έκδοση Piaggio 1 Active φτάνει στα 3 kW μέγιστης ισχύος. Το αποτέλεσμα είναι σημαντική βελτίωση της επιτάχυνσης, η οποία αυξάνεται κατά 14% στο Piaggio 1 και σχεδόν κατά 12% στο Piaggio 1 Active.

Και στις δύο εκδόσεις, η μπαταρία έχει τοποθετηθεί κάτω από τη σέλα και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα και να μεταφερθεί για φόρτιση στο σπίτι ή το γραφείο.

QJ Motor Fortress 350

qj motor fortress 350

H QJ Motor έχει ήδη μία συνεργασία με τη Ricardo Motorcycles και αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξής τους.

Χρησιμοποιεί μονοκύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 349 cc με τέσσερις βαλβίδες, υγρόψυκτο, απόδοσης 34 ίππων.

Η σχεδίαση του θυμίζει έντονα Yamaha XMAX 300 στο μπροστινό τμήμα ενώ το υπόλοιπο φέρει στοιχεία και από Honda Forza 350 αλλά και BMW C 400X - η Ricardo Motorcycles έβαλε το χεράκι της και στην σχεδίαση του scooter της BMW.

Διαθέτει μεγάλη σχάρα με χειρολαβές στο πίσω τμήμα, διπλό χρωματισμό σε μαύρο και χρυσαφί, μεγάλη οθόνη TFT, LED φωτιστικά σώματα μπροστά και πίσω, δύο δίσκους μπροστά με δαγκάνες της ByBre με ABS δύο καναλιών, Traction Control, ηλεκτρικά ελεγχόμενη ρυθμιζόμενη ζελατίνα, και μεγάλη άνετη σέλα για δύο επιβαίνοντες.

Royal Alloy 300 Grand Prix British Blue

royal alloy 300 grand prix

Έναν νέο χρωματισμό παρουσίασε η Βρετανική εταιρεία Royal Alloy στην έκθεση EICMA στο Μιλάνο, με την ονομασία British Blue.

Ο νέος χρωματισμός αφορά σε ένα συνδυασμό γκρι και μπλε, και θα είναι διαθέσιμος μόνο στα μοντέλα Grand Prix 300. Θα συνοδεύεται από πορτοκαλί λεπτομέρειες στο μπροστινό φωτιστικό σώμα. Ο εν λόγω χρωματισμός εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή βρετανική οικόσιτη ράτσα γάτας Κοντότριχη (British Shorthair) η οποία φέρει ένα ευδιάκριτο στιβαρό και πυκνό γκρί-μπλέ τρίχωμα (British Blue), φαρδύ πρόσωπο και πορτοκαλί μάτια.

Το νέο χρώμα θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας από τις αρχές του 2023.

Super Soco F01

super soco f01

Στην EICMA 2022 παρουσίασε η Super Soco το νέο της ηλεκτρικό σκούτερ F01, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε δύο διαφορετικές ιπποδυνάμεις, 2 kW και 4 kW, που δίνουν αντίστοιχα 43 και 72 km/h τελικής ταχύτητας.

Η αυτονομία είναι από 80 μέχρι 100 χιλιόμετρα ανάλογα το στυλ οδήγησης και το σετάρισμα της ιπποδύναμης. Η φόρτιση διαρκεί 3.5 ώρες με ταχυφορτιστή και 6 ώρες χωρίς.

Το βάρος του F01 είναι 110 κιλά και διατίθεται σε άσπρο, απαλό ή έντονο μπλε, κόκκινο και μαύρο.

Suzuki Burgman Street 125EX

suzuki burgman 125 ex

Το νέο Burgman εισάγει για πρώτη φορά σε σκούτερ ή μοτοσυκλέτα Suzuki την τεχνολογία κινητήρα Suzuki Eco Performance Alpha (SEP-α). Με την προσθήκη του νέου Engine Auto Stop-Start (EASS) και του νέου Silent Start System, το SEP-α βελτιώνει την εμπειρία οδήγησης ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει νέα επίπεδα οικονομίας καυσίμου και αθόρυβης λειτουργίας.

Ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ιπποδύναμη 8.4 hp στις 6,500 rpm και μέγιστη ροπή 10.0 Nm στις 5,500 rpm Ο αερόψυκτος σχεδιασμός του κινητήρα SOHC τον καθιστά αξιόπιστο, είναι εύκολος στη συντήρηση και οικονομικός στη λειτουργία του. Επιπλέον, είναι συμπαγής και ελαφρύς, χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην επίτευξη της ευελιξίας και στη μεγιστοποίηση της άνεσης του αναβάτη.

Ο αποθηκευτικός χώρος των 21,5 λίτρων κάτω από τη σέλα παρέχει βολικό χώρο για τσάντες και άλλα αντικείμενα, ενώ οι θήκες αριστερά και δεξιά κάτω από το τιμόνι προσφέρουν βολική αποθήκευση για μικρά αντικείμενα που μπορεί να θέλετε να έχετε κοντά σας. Μια εύχρηστη πρίζα USB 2Α που βρίσκεται μέσα στην αριστερή θήκη σάς επιτρέπει επίσης να επαναφορτίζετε το smartphone σας ενώ οδηγείτε. Το πάτωμα προσφέρει άπλετο χώρο για τα πόδια και μία άνετη θέση οδήγησης.

Στα κύρια χαρακτηριστικά του Burgman Street 125EX συναντάμε:

Ελαστικά tubeless Dunlop D307N και προσφέρουν ανώτερη απόδοση και πιο ομαλή οδήγηση, ιδιαίτερα σε λιθόστρωτα και άλλες ανώμαλες επιφάνειες του δρόμου.
Το Σύστημα Συνδυασμένων Φρένων της Suzuki (με ένα δισκόφρενο διαμέτρου 190mm μπροστά και ταμπούρο130mm πίσω) υποστηρίζει ένα ισορροπημένο φρενάρισμα κατανέμοντας τη δύναμη τόσο μπροστά όσο και πίσω όταν πιέσετε την αριστερή μανέτα του φρένου.
Το μακρύ μεταξόνιο 1.290mm βοηθά το Burgman Street 125EX να παρέχει μεγάλη σταθερότητα στην ευθεία, με ή χωρίς επιπλέον φορτίο.
Η οδήγηση σε ανώμαλο οδόστρωμα γίνεται εύκολη χάρη στην άφθονη απόσταση από το έδαφος (160mm).
Το ρεζερβουάρ καυσίμου 5,5 λίτρων σε συνδυασμό με τον οικονομικό κινητήρα επιτυγχάνει αυτονομία περίπου 289 χιλιομέτρων.

Επίσης παρόντα είναι:

Ένα ζευγάρι από ανθεκτικά βοηθητικά άγκιστρα σας επιτρέπουν να κρεμάτε διάφορα αντικείμενα μπροστά σας. Το πίσω άγκιστρο μπορεί να διπλωθεί όταν δεν χρησιμοποιείται.
Με το Suzuki Easy Start System, μπορείτε να εκκινήσετε τον κινητήρα με ένα γρήγορο πάτημα της μίζας. Ένας μόνο διακόπτης που ελέγχει τις λειτουργίες εκκίνησης και διακοπής βρίσκεται βολικά τοποθετημένος στο τιμόνι δεξιά για εύκολο χειρισμό.
Ο προβολέας LED είναι τοποθετημένος χαμηλά, χαρακτηρίζεται από έναν ξεχωριστό σχεδιασμό και διαθέτει ενσωματωμένα φώτα θέσης LED.
Τα φώτα τύπου LED πίσω με ενσωματωμένα φλας, προσθέτουν στον κομψό χαρακτήρα του πίσω μέρους του μοντέλου.
Ο πλήρης ψηφιακός πίνακας οργάνων πολλαπλών λειτουργιών για το Burgman Street 125EX εμφανίζει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε και η οθόνη LCD είναι φωτιζόμενη για μεγιστοποίηση της ορατότητας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.
Η ένδειξη Suzuki Eco Drive Indicator στο ταμπλό οργάνων ανάβει όταν το scooter οδηγείται με αποδοτικό τρόπο και βοηθά τον αναβάτη να μάθει τεχνικές για τη μεγιστοποίηση της οικονομίας καυσίμου.

Το Burgman Street 125EX αναμένεται στην Ελλάδα στις αρχές του 2023.

SYM ADX125

sym adx125

Το νέο ADX125 είναι ένα crossover σκούτερ, δηλαδή συνδυάζει μια κυρίως ασφάλτινη βάση με εμφάνιση adventure. Κάτω από τα περίτεχνα πλαστικά του κουστούμια κρύβεται ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος τετραβάλβιδος κινητήρας που γνωρίζουμε ήδη από μοντέλα όπως το Jet X 125.

Με μέγιστη απόδοση 12.5 hp στις 8,000 rpm και 1.2 kgm στις 6,500 rpm, το νέο σκούτερ κυλά σε τροχούς 13 ιντσών μπροστά και πίσω ντυμένους με λάστιχα για ελαφριά on-off χρήση.

Στον εξοπλισμό του διακρίνεται το σύστημα traction control – που φέτος έχει προστεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της γκάμας της SYM, οθόνη έγχρωμη TFT 5 ιντσών με αυτόματη ρύθμιση ημέρας και νύχτας (λευκό και μαύρο υπόβαθρο), keyless έλεγχο δεύτερης γενιάς, παροχή γρήγορης φόρτισης QC3.0, όλα τα φώτα του είναι LED, ενώ το ρεζερβουάρ καυσίμου χωρά 15 λίτρα.

Σταματά με δύο δισκόφρενα, 260 mm με διπίστονη δαγκάνα μπροστά και 230 mm πίσω, ενώ προσθέτει το κάτι παραπάνω (που δεν είναι υποχρεωτικό στην Α1) με τη μορφή δικάναλου ABS.

SYM Jet X 125

sym jet x 125

Στην αθλητικότερη γωνιά των Α1 σκούτερ της SYM, το Jet X μας είναι γνωστό από την πορεία του στην ελληνική αγορά και τώρα στο Μιλάνο παρουσιάστηκε η επόμενη μέρα του με μερικές πολύτιμες προσθήκες.

Η σημαντικότερη εξ αυτών ακούει στο σύστημα ασφαλείας traction control, το οποίο εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στη γκάμα της SYM φέρνοντας ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για την πρόσφυση του πίσω τροχού – και την ηρεμία στο πίσω μέρος μέρος του μυαλού.

Μια ακόμη προσθήκη αφορά στον πρακτικό τομέα, με σύστημα Keyless που αναβαθμίζεται στην έκδοση 2.0.

Τέλος, οι αλλαγές για το 2023 περιλαμβάνουν νέο κάλυμμα σέλας με κόκκινες ραφές και διαφορετικά σχέδια στο μαύρο δέρμα, καθώς και ένα νέο προστατευτικό κάλυμμα για το τελικό της εξάτμισης.

SYM Joymax Z Plus 300

sym joymax z plus 300

Βασισμένο στο Joymax Z+, το ανανεωμένο μοντέλο διατηρεί τον πλούσιο εξοπλισμό που περιλαμβάνει ρυθμιζόμενη ζελατίνα, σέλα συνεπιβάτη που ανασηκώνεται και ως πλάτη αναβάτη, traction control, παροχή φόρτισης QC 3.0 και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα.

Για το 2023 οι αλλαγές ξεκινούν από την εμφάνιση που έχει γίνει λίγο πιο αιχμηρή χωρίς να αλλάξει ριζικά τη σχεδίαση, και από εκεί η SYM χτίζει αναβαθμίζοντας κι άλλο τον εξοπλισμό του.

Η έγχρωμη οθόνη TFT είναι ίσως το πιο εμφανές σημείο, ενώ η προσθήκη συστήματος ασύρματου κλειδιού Keyless 2.0 λύνει τα χέρια του αναβάτη.

Τέλος, οι αλλαγές του 2023 περιλαμβάνουν και νέας σχεδίασης πίσω φωτιστικά σώματα, τα οποία πλέον είναι πλήρως LED.

SYM Jet 14 EVO

sym jet14 evo

Η νέα έκδοση EVO παρουσιάστηκε με νέα όψη, καθώς το μπροστινό μέρος έχει επανασχεδιαστεί και πλέον φορά LED φώτα.

Το ρεζερβουάρ που χωρά 7.2 λίτρα βενζίνης έχει μεταφερθεί στο μέσο του πλαισίου, έτσι η τάπα του μεταφέρεται μπροστά και αυτό διευκολύνει τον ανεφοδιασμό, καθώς δε χρειάζεται πια να σηκωθεί η σέλα, με επιπρόσθετο όφελος τον περισσότερο διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο κάτω από το κάθισμα.

Στα όργανά του πρωταγωνιστεί πλέον μια ευανάγνωστη, μεγάλη LCD οθόνη, ο χειρισμός περνά σε ένα σύστημα με απομακρυσμένο κλειδί, το νέας γενιάς keyless 2.0, στο οποίο υπάρχει πλέον και η πρόβλεψη για emergency ignition, δηλαδή να μπορεί να εκκινήσει ο κινητήρας ακόμη και όταν η μπαταρία του ασύρματου κλειδιού είναι πολύ πεσμένη.

Τέλος, οι αλλαγές στο Jet 14 EVO του 2023 περιλαμβάνουν ακόμη νέας σχεδίασης σχάρα φόρτωσης στο πίσω μέρος του σκούτερ με ενσωματωμένες χειρολαβές συνεπιβάτη, καθώς και αναβαθμισμένη παροχή Quick Charge 3.0 (QC3.0) για ακόμη ταχύτερη φόρτιση συσκευών.

SYM MMBCU

sym mmbcu

Με το MMBCU η SYM ανακοινώνει μια νέα σειρά σκούτερ που ονομάζεται CU, εκ των λέξεων Crossover και Unique, ενώ τα αρχικά ΜΜΒ σημαίνουν MaMBa.

Ο λόγος για τον παραλληλισμό αυτόν έγκειται στη νέα βαφή που χρησιμοποιεί η SYM για πρώτη φορά σε αυτό το νέο μοντέλο, η οποία στην ουσία είναι μια τεχνική βαφής σε πολλά στρώματα για ένα αποτέλεσμα που αλλάζει απόχρωση ανάλογα με τη γωνία που πέφτει πάνω του το φως – και η οποία εδώ παραλληλίζεται με τις γυαλιστερές φολίδες του φιδιού μάμπα.

To MMBCU φορά τον κινητήρα 158 cc του DRG 160, με απόδοση 15.5 ίππων, κυλά σε τροχούς 13 ιντσών μπροστά και πίσω και διαθέτει το σύστημα Anti-Lift Engine Hanger που αποσκοπεί στο να εμποδίζει την ανασήκωση του πίσω μέρους στο άνοιγμα του γκαζιού, αλλά και την ήσυχη και οικονομική σε ηλεκτρική ενέργεια γεννήτρια και μίζα Zero Resistance Starter & Generator System.

Το νέο σκούτερ της SYM εξοπλίζεται ακόμη με traction control, οθόνη LCD στα όργανα, πλήρως LED φώτα, καθώς και αποθηκευτικό χώρο 28 λίτρων κάτω από τη σέλα, αρκετό για ένα full-face κράνος και μερικά ακόμη αντικείμενα μικρότερου όγκου.

SYM eX’PRO

sym e xpro

Διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις με τελικές ταχύτητες 25 km/h και 45 km/h, το eX’PRO προχωρά στο 2023 με λιγοστές μεν, αλλά πολύ επιδραστικές αλλαγές.

Γι’ αρχή έχουμε τις μπαταρίες, όπου η χωρητικότητά τους μεγαλώνει από 22.4 σε 35.2 Ah (60V) και μαζί μεγαλώνει η αυτονομία, που πλέον φτάνει ως τα 60 χιλιόμετρα με μια μπαταρία ή 120 με δύο.

Η δεύτερη σημαντική καινοτομία αφορά στην πίσω σχάρα, η οποία επανασχεδιάστηκε με ένα σύστημα με λεβιέ που επιτρέπει τη μετακίνησή της οριζόντια, κατά τον διαμήκη άξονα του σκούτερ.

Αυτό προσφέρει μεν περισσότερη ευελιξία στο φόρτωση ογκωδών αντικειμένων, αλλά ίσως η σημαντικότερη ωφέλειά του να είναι το γεγονός πως τραβώντας τη πιο πίσω αποκαλύπτεται χώρος για να φιλοξενηθεί ένας συνεπιβάτης.

Το γεγονός αυτό είναι εφικτό χάρη στη νέα σέλα που έχει τοποθετήσει η SYM, η οποία είναι μακρύτερη και έχει χώρο για δεύτερο άτομο, έτσι το eX’PRO αποκτά μια επιπλέον ένεση πρακτικότητας.

SYM Symphony Cargo

sym symphony cargo

Μία και μόνη αλλαγή σημειώνεται στο νέο Symphony Cargo που παρουσίασε η SYM στο Μιλάνο, μα είναι πολύ σημαντική.

Ο λόγος για τη νέα μπροστινή σχάρα που προστέθηκε στο επαγγελματικό alter ego του δημοφιλέστατου σκούτερ, χάρη στην οποία η μεταφορική ικανότητά του αυξάνεται δραματικά στα 65 κιλά.

Η τοποθέτηση της σχάρας μπροστά σήμαινε και την ανάγκη για ένα νέο μπροστινό φως, έτσι η SYM επέλεξε έναν στρογγυλό προβολέα που στηρίζεται πάνω της.

Η αλλαγή αυτή αφορά και τις δύο εκδόσεις που κατασκευάζει η SYM, σε 50 και 125 κυβικά εκατοστά, ενώ κατά τα λοιπά το Symphony Cargo δεν έχει αλλαγές,

SYM e-MIO 50

sym mio e 50

Το ηλεκτρικό σκούτερ της SYM, e-MIO 50, έρχεται με τελική ταχύτητα 45km/h και εμβέλεια 56 km, ότι πρέπει δηλαδή για τις μετακινήσεις της πλειονότητας του πληθυσμού στις πόλεις.

Ο hub motor ηλεκτρικός κινητήρας του επιτυγχάνει μέγιστη τελική τα 45 km/h, με δυνατότητα οδήγησης με δίπλωμα μοτοποδηλάτου (ΑΜ) ή αυτοκινήτου (Β). Η ισχύς είναι στα 2260W, ενώ προσφέρει και τρία προγράμματα λειτουργίας (Power, Dynamic και Eco). Το εξαιρετικά μικρό βάρος του και το χαμηλό ύψος σέλας το καθιστούν ένα από τα πλέον φιλικά scooter, ανεξαρτήτως σωματότυπου αναβάτη, ενώ οι τροχοί διάστασης 10'' του χαρίζουν ένα υψηλό ποσοστό ευελιξίας και ευκολίας στην οδήγηση.

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του e-MIO 50 είναι το μεγάλο και επίπεδο πάτωμα, το οποίο σε συνδυασμό με το γάντζο για να μπορεί ο αναβάτης να κρεμάσει αποσκευές και το ντουλαπάκι πίσω από την ποδιά, ανεβάζει σε πολύ υψηλά επίπεδα την πρακτικότητα και τις δυνατότητες μεταφοράς του ηλεκτρικού scooter, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος 20 λίτρων κάτω από τη σέλα μπορεί να φιλοξενήσει άνετα ένα κράνος jet.

Οι αναρτήσεις του αποτελούνται από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm μπροστά με διαδρομή 70mm και πίσω από δύο αμορτισέρ. Τα φρένα είναι ένας συνδυασμός δίσκου 160mm με δαγκάνα δύο εμβόλων μπροστά και ενός ταμπούρου 110mm πίσω, προσφέροντας μια εξαιρετική απόδοση στο σύστημα πέδησης.

Η τιμή του e-MIO 50 έχει καθοριστεί στα €2.795, η οποία διαμορφώνεται στα €2.119 με την επιδότηση του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά 2" και θα διατίθεται μέσα από το επίσημο δίκτυο συνεργατών SYM της ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε.

Vespa 946 10° Anniversario

vespa 946 10 anniversario

Δέκα χρόνια μετά τη γέννησή της, η Vespa 946 κάνει το ντεμπούτο της στην σπέσιαλ έκδοση 10° Anniversario, η οποία διατίθεται σε ένα αποκλειστικό χρώμα, που αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή του κλασικού πράσινου χρώματος της Vespa.

Σύμφωνα με τον ρόλο της ως δημιουργός τάσεων, η Vespa 946 10° Anniversario έχει μια απαλή και βελούδινη απόχρωση, αλλά και μια νότα οξύτητας που την καθιστά εξαιρετικά πρωτότυπη. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η απόχρωση εμφανίστηκε ως τάση στις συλλογές μόδας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023, στις Εβδομάδες Μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Μιλάνου.

Το περλέ χρώμα φαίνεται σαν παστέλ με την πρώτη ματιά, αλλά στη συνέχεια αποκτά βάθος ανάλογα με τον φωτισμό του περιβάλλοντος.

Vespa GTS

vespa gts

Η στυλιστική εξέλιξη της GTS είναι εμφανής, με τη μαγική ισορροπία μεταξύ παράδοσης και μοντέρνου στυλ να έχει διατηρηθεί στις γραμμές της. Η χαρακτηριστική “γραβάτα” του εμπρός μέρους της ποδιάς είναι νέας σχεδίασης, ομοίως και τα μεταλλικά, πλευρικά προφίλ, τα οποία είναι διαθέσιμα σε διάφορα φινιρίσματα, ενώ όλα τα φώτα είναι LED.

Ανασχεδιασμένο είναι και το πίσω μέρος, με νέα πλευρικά καλύμματα, νέα βάση πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας και νέου σχήματος φώτα.

Νέας σχεδίασης είναι και οι καθρέπτες και το τιμόνι που πλέον είναι πιο φαρδύ και πιο εργονομικό. Διαθέτει keyless σύστημα και νέα όργανα να περιλαμβάνουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Η σέλα είναι επίσης νέα, πιο άνετη και σχεδιασμένη για πιο εύκολη πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος.

Η νέα Vespa GTS φορά μια καινούργια μπροστινή ανάρτηση που προσφέρει καλύτερο χειρισμό και μέγιστη απορρόφηση κραδασμών, ισχυρότερο σύστημα πέδησης επίσης νέας σχεδίασης, ενώ το σύστημα ABS και ο έλεγχος πρόσφυσης διατίθενται στον βασικό εξοπλισμό του οχήματος.

Στη σειρά περιλαμβάνονται τέσσερις εκδόσεις, οι οποίες διαφέρουν σε εξοπλισμό και χρώματα (συνολικά 14 διαθέσιμα χρώματα).

Η νέα Vespa GTS διατίθεται με δύο επιλογές κινητήρα: ο 300 hpe αποδίδει 24 ίππους και είναι ο ισχυρότερος κινητήρας που έχει τοποθετηθεί σε Vespa παραγωγής, ενώ ο i-get 125 διαθέτει σύστημα Start & Stop και συνδυάζει εξαιρετική απόδοση με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Vespa GTV

vespa gtv

Χρησιμοποιώντας τη Vespa GTS ως βάση, η GTV ξεχωρίζει από την επαναστατική της εμφάνιση. Διατηρεί τα θρυλικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Vespa από τη γέννησή της και τα συνδυάζει με ένα σύγχρονο τεχνολογικό πακέτο εξοπλισμού και ολοκαίνουρια σπορ φινιρίσματα.

Ο χαρακτηριστικός χαμηλός προβολέας είναι πια τεχνολογίας LED, ενώ ο νέος πίνακας οργάνων διατηρεί το κλασικό στρογγυλό σχήμα του, αλλά είναι πλήρως ψηφιακός και επωφελείται από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το προαιρετικό σύστημα συνδεσιμότητας Vespa MIA. Τα όργανα συνδέονται με το τιμόνι μέσω ενός βραχίονα και περιβάλλονται από μια επιθετική μάσκα με σαφή σπορ εμφάνιση.

Στο κέντρο της ποδιάς, η χαρακτηριστική “γραβάτα” έχει πλευρικές σχισμές σπορ εμφάνισης και συνδυάζεται με πορτοκαλί διακοσμητικά στοιχεία. Οι τροχοί διαθέτουν 5 μπράτσα και είναι νέας σχεδίασης, ενώ το μαύρο χρώμα τους συνδυάζεται τέλεια με πορτοκαλί γραφικό.

Ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό της Vespa GTV είναι η αγωνιστικής εμφάνισης δίχρωμη σέλα. Στο πίσω μέρος της μπορεί να τοποθετηθεί ένα έτοιμο προς εγκατάσταση σκληρό κάλυμμα, το οποίο είναι διαθέσιμο στα χρώματα του οχήματος. Αυτό το κάλυμμα θυμίζει τα κλασικά αγωνιστικά καλύμματα της Vespa, είναι διαθέσιμο στον προαιρετικό εξοπλισμό και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα.

Vespa Primavera Color Vibe

vespa primavera color vibe

Η νέα Vespa Primavera Color Vibe χαρακτηρίζεται από τη σπέσιαλ διχρωμία της, η οποία είναι διαθέσιμη σε Arancio Impulsivo και Bianco Innocente και συνδυάζεται με δάπεδο σε χρώμα Ottanio, μια τολμηρή και άκρως εντυπωσιακή απόχρωση του τιρκουάζ. Αυτή η απόχρωση δημιουργεί μια πρωτότυπη αντίθεση και τονίζεται από μαύρες λωρίδες που διατρέχουν όλο το όχημα, από το εμπρός μέρος της ποδιάς μέχρι τα πλευρικά πάνελ.

Οι διακοσμήσεις της κλασικής “γραβάτας” στην ποδιά είναι επίσης σε χρώμα Ottanio, όπως είναι και οι αποκλειστικοί τροχοί, οι οποίοι έχουν γυαλιστερό, μεταλλικό φινίρισμα και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την Vespa Primavera Color Vibe.

Μια ακόμη απόδειξη της υψηλής αισθητικής που χαρακτηρίζει τη Vespa είναι η σπορ, μαύρη διακόσμηση στον προβολέα και το πίσω φως, αλλά και το προφίλ που εκτείνεται κατά μήκος της ποδιάς, το έμβλημα στο μπροστινό φτερό, το ελατήριο και το προστατευτικό της μπροστινής ανάρτησης, η χειρολαβή του συνεπιβάτη και το κάλυμμα του τελικού της εξάτμισης. Η σέλα είναι μαύρη με ανθρακί ραφές.

Voge SR125 GT

voge sr125 gt

Συνεχίζει να μεγαλώνει και να πολλαπλασιάζει τα μοντέλα του στόλου της η Voge, καθώς πέρυσι στην EICMA παρουσίασε το πρώτο της σκούτερ και φέτος τα πρώτα της 125άρια.

Το SR4 Max είχε ανοίξει τον χορό των σκούτερ για την κινέζικη εταιρεία πέρυσι στο Μιλάνο και φέτος αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, μα στο μεταξύ απέκτησε ένα μικρότερο αδελφάκι, ξανά στην ίδια ιταλική έκθεση.

Το SR125 GT είναι μάλλον ξεκάθαρο από το όνομά του, ένα μικρό GT σκούτερ που συνδυάζει ένα κορμί λογικών διαστάσεων ώστε να μην είναι δύσχρηστο ακόμη και στην πιο μποτιλιαρισμένη πόλη, αλλά να παραμένει άνετο και με καλή αεροδυναμική προστασία.

Ο κινητήρας του αποδίδει περίπου 11 άλογα για 135 υγρά κιλά και ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει traction control, δικάναλο ABS και φώτα προειδοποίησης έκτακτου φρεναρίσματος, αλλά εκεί που θα δίνει όλα είναι στις ηλεκτρονικές πολυτέλειες.

Ο έλεγχός του γίνεται με ασύρματο κλειδί (keyless), η μονόχρωμη οθόνη LCD που διαθέτει είναι εξοπλισμένη με κιτ συνδεσιμότητας Bluetooth και μπορεί να προβάλει πολλές πληροφορίες από το τηλέφωνο, ως και οδηγίες πλοήγησης, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι η μπροστινή κάμερα που βρίσκεται ανάμεσα στους προβολείς και μπορεί να καταγράφει τη διαδρομή από την πιο προνομιούχο θέση!

Το νέο SR125 GT αναμένεται στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 2023.

Voge SR4 Max

voge sr4 max

To πρώτο maxi scooter της Voge διαθέτει υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα, κατασκευασμένο σε συνεργασία με τη BMW και είναι αυτός ο ίδιος που χρησιμοποιείται από το βαυαρικό εργοστάσιο στα μοντέλα C400X και C400GT. Η μέγιστη ισχύς μετρά 29 ίππους, με πολύ χαμηλή θεωρητική κατανάλωση 3.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 12.8 λίτρων, μπορεί να μεταφραστεί σε αυτονομία άνω των 350 χιλιομέτρων.

Ο κινητήρας φιλοξενείται σε ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο με αλουμινένιο μονόμπρατσο ψαλίδι, μεγάλους τροχούς 15” και 14”, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια σε αποθηκευτικούς χώρους, μιας και κάτω από τη σέλα μπορούν να φιλοξενηθούν δύο κράνη, ένα Full Face και ένα τύπου Jet.

Σταματά με τρία δισκόφρενα διαμέτρου 265mm με τις τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά να προσμετρούν στα δυνατά του χαρτιά, ενώ η ασφάλεια υποστηρίζεται και από σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και δικάναλο ABS της Continental.

Η εργονομία και η άνεση εξυπηρετούνται με ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, ενώ η θέση οδήγησης υπόσχεται φυσικές και ξεκούραστες γωνίες για σώμα, πόδια και χέρια αναβάτη, ο οποίος μπροστά του απολαμβάνει μια έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών.

Τη χρηστικότητα για τις ανάγκες της καθημερινότητας υποστηρίζουν δύο αποθηκευτικά ντουλαπάκια κάτω από το τιμόνι, ο γάντζος ανάρτησης αντικειμένων στην ποδιά όπως και η θέση της τάπας πλήρωσης καυσίμου, που δεν απαιτεί άνοιγμα της σέλας. Στα συν του είναι η λειτουργία Keyless (χωρίς κλειδί), το ηλεκτρικό άνοιγμα σε σέλα και ρεζερβουάρ, η θύρα USB, το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS) και το χειρόφρενο.

Τελευταίο και καλύτερο για το Voge SR4 Max είναι η τιμή γνωριμίας των 5.995€ (για περιορισμένο αριθμό τεμαχίων) σε δύο χρωματισμούς, λευκό (pearl white) και μαύρο (Sparkling black).

Yamaha XMAX 300/Tech MAX

yamaha xmax 300

Το XMAX 300 σχεδιάστηκε για να προσφέρει τον απόλυτο συνδυασμό κομψότητας, όμορφης εμφάνισης, εξαιρετικής απόδοσης και λειτουργικότητας υψηλού επιπέδου. Το νέο XMAX 300 ανεβάζει την εμπειρία οδήγησης σε νέο επίπεδο, με τις δυναμικές γωνίες και τον προβολέα LED σχήματος X, να αποπνέουν περισσότερη MAX γοητεία από ποτέ. Το να παραμένετε σε επαφή οδηγώντας το νέο XMAX 300 είναι πλέον ευκολότερο από ποτέ. Αυτό το έξυπνο Sport Scooter είναι εξοπλισμένο με οθόνη LCD 4,3 ιντσών και Μονάδα Ελέγχου Επικοινωνίας που σας επιτρέπουν να συνδέετε εύκολα το smartphone σας με το όχημα και να βλέπετε ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα.

Με το νέο XMAX 300 μπορείτε να παραμένετε σε επαφή με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες σας. Απλώς κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή MyRide της Yamaha, συνδέστε το smartphone σας στο σκούτερ μέσω Bluetooth και δείτε εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, στη νέα οθόνη LCD 4,3 ιντσών. Η εφαρμογή MyRide σάς προσφέρει επίσης, πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία πληροφοριών για τη λειτουργία του σκούτερ και τα δεδομένα οδήγησης.

Με τη σειρά της, στην Tech MAX έκδοση του XMAX 300 επιπρόσθετα συναντάμε:

Νέα, προηγμένης τεχνολογίας, πλήρως έγχρωμη οθόνη TFT 4,2 ιντσών η οποία συνδέεται με smartphone και σας επιτρέπει να βλέπετε ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις, email και μηνύματα. Επίσης, με το νέο σύστημα πλοήγησης Garmin και το μενού πολλαπλών οθονών, το XMAX 300 Tech MAX προσθέτει μια νέα διάσταση σε κάθε διαδρομή.

Το XMAX 300 θα είναι διαθέσιμο στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha από το Μάρτιο του 2023, ενώ το XMAX 300 Tech MAX θα είναι διαθέσιμο από το Μάιο του 2023 σε Icon Blue/Sonic Grey και Dark Petrol/Tech Black χρωματισμούς, αντίστοιχα.

Yamaha TMAX

yamaha tmax

Με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά στην κατηγορία του, δυναμική εμφάνιση και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, το TMAX Tech MAX της Yamaha, είναι το απόλυτο Sport Scooter.

Για το 2023 θα είναι διαθέσιμο στο νέο Tech Black χρώμα, το οποίο αναδεικνύει τις όμορφες γραμμές του σκούτερ και το υψηλό κύρος του.

Yamaha Tricity 300

yamaha tricity 300

Το Tricity 300 είναι το πιο ελαφρύ και στυλάτο σκούτερ 3 τροχών προσφέροντας άνετη και εύκολη μετακίνηση στην πόλη, τώρα απόκτησε και νέο χρωματισμό Power Grey.

Yamaha NMAX 125/155

yamaha nmax

Νέα χρώματα παρουσίασε η Yamaha και για τα σπορ και ευέλικτα σκούτερ της NMAX 125 και NMAX 155. Και τα δύο μοντέλα είναι διαθέσιμα με τα νέα τους χρώματα Deep Blue and Ruby Red.

Zeeho Magnet

zeeho magnet

Στο σαλόνι μοτοσυκλέτας του Μιλάνο η CFMOTO παρουσίασε την «ηλεκτρική της κόρη», την Zeeho και το Magnet είναι το κορυφαίο της μοντέλο.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό σκούτερ με τελική ταχύτητα 150 km/h και επιτάχυνση από 0 στα 50 σε 2.5 δευτερόλεπτα, που εκ πρώτης όψεως δείχνει να μπορεί να ανταγωνιστεί πολλά σκούτερ με θερμικό κινητήρα.

Σίγουρα είναι η φαντασίωση κάθε «φουτουρίστα» από σχεδιαστική άποψη. Με διαστημικό ρύγχος, μονόμπρατσο ψαλίδι, ατμοσφαιρικά φώτα led γύρω γύρω, slick λάστιχα και χωρίς καθρέφτες. Διπλά δισκόφρενα εμπρός, μπαταρίες πίσω από διάφανο κάλυμμα σε κοινή θέα, μοναδικής σχεδίασης σέλα και πολλές άλλες λεπτομέρειες που κάνουν το Zeeho Magnet τον προπομπό αυτών που έρχονται.

Zeeho AE8

zeeho ae8

To ΑΕ8 (όπως και το ΑΕ6) είναι ένα νέο ηλεκτρικό σκούτερ τη CFMOTO, που όμως λανσάρεται κάτω από την θυγατρική της κινεζικής εταιρείας, Zeeho.

Δημιουργήθηκε για τις νεώτερες ηλικίες που κινούνται στις πόλεις αλλά χρειάζονται μεγάλη αυτάρκεια μπαταρίας. Είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, AE8S και AE8. Η τελική του ταχύτητα είναι πάνω από 100km/h και η επιτάχυνση 0-100km/h επιτυγχάνεται σε 11’’ και 0-50km/h σε 2.6’’. Η αυτονομία με κάθε φόρτιση φτάνει τα 120 χιλιόμετρα, ενώ με γρήγορη φόρτιση μπορεί να ανακτήσει το 80% αυτής της αυτονομίας σε δύο ώρες.

Το AE8 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2022 στην Κίνα με τον κεντρικά τοποθετημένο υγρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα Z-Core να αποδίδει 12,5 kW (16.7 hp)και έχει ροπή 218 Nm.

Διαθέτει ξεκλείδωμα από μακριά, αλλά και εντοπισμό του σκούτερ μέσω εφαρμογής στο κινητό, έχει φώτα τεχνολογίας LED και διαθέτει τρία διαφορετικά modes οδήγησης. Τα όργανα ελέγχου είναι ορατά μέσω TFT οθόνης 5 ιντσών και μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με συνδεδεμένο smartphone μέσω app της Zeeho.

Οι τροχοί του είναι 12 ιντσών με ελαστικά της Maxxis και έχει από ένα δισκόφρενο σε κάθε τροχό με δικάναλο ABS της Bosch και δαγκάνες Brembo.

Υπάρχουν 4 διαθέσιμα χρώματα Starship Silver, Lunar Eclipse Silver, Particle White and Meteorite Black.

Zeeho AE6

zeeho ae6

Το ΑΕ6 είναι το «μικρό αδερφάκι» του ΑΕ8 και διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: ΑΕ6, ΑΕ6s και AE6L1te. Τα πρώτα δύο έχουν απόδοση 5,5kW (7.4 hp) και το τρίτο 4kW (5.4 hp). Οι τροχοί των ΑΕ6 και AE6L1te, είναι 12 και 11 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ του AE6L1te είναι 12 και 10 αντίστοιχα.

Ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι τα δύο πιο δυνατά μοντέλα διαθέτουν επιτάχυνση αντίστοιχη ενός 125cc, έχουν 80 χιλιόμετρα τελική ταχύτητα και επιτάχυνση 0-50km/h σε 4.6’’ και η αυτονομία φτάνει τα 100km. Μπορεί να φορτίσει στο 80% μέσα σε τρεις ώρες. Το ΑΕ6 είναι εξοπλισμένο με μονόμπρατσο ψαλίδι με τον ηλεκτροκινητήρα προσαρμοσμένο πάνω του. Θα διατίθεται σε 18 διαφορετικούς χρωματισμούς με τρεις βασικούς και 6 οι οποίοι θα αλλάζουν εύκολα με ειδικό κιτ προσαρμογής.

Τα φρένα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν την μπαταρία κατά την πέδηση. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο εμπνευσμένο από το ΑΕ8, αλλά πιο ελαφρύ ώστε να είναι πιο ευέλικτο στην κίνηση της πόλης. Το εμπρός φρένο είναι δισκόφρενο.

Το ΑΕ6 έχει τη δυνατότητα να κλειδώνεται μέσω εφαρμογής στο κινητό, μέσω Bluetooth ή μέσω κάρτας NFC. Επίσης είναι εξοπλισμένο με έξυπνο σύστημα που μπορεί να στείλει sms έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ανιχνεύσει ατύχημα, πρόσκρουση.

Zontes M125

zontes m125

Το Μ125 ακολουθεί πιστά τα σχεδιαστικά πρότυπα του Μ310, με τις δυναμικές γραμμές και την επιθετική εμφάνιση, καθώς διαστάσεις και θέση οδήγησης παραμένουν ίδιες.

Ο μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος κινητήρας των 124.6 κυβικών αποδίδει 14.6 ίππους και 1.3 kgm ροπής, με την τροφοδοσία να γίνεται μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ψεκασμού. Παράλληλα, τα επίπεδα της κατανάλωσης φτάνουν στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης των 2,6L/100km, που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 12 λίτρων, μπορεί να επιτευχθεί αυτονομία που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα!

Όπως το Μ310 έτσι και το Μ125 διαθέτει έναν κορυφαίο και από τους πλουσιότερους εξοπλισμούς της κατηγορίας, με LED φωτιστικά σώματα, κοντή φιμέ ζελατίνα που ρυθμίζεται ηλεκτρικά και ηλεκτρικό κεντρικό κλείδωμα χάρη στην keyless τεχνολογία που διαθέτει.

Εξοπλίζεται ακόμη με έγχρωμη οθόνη τεχνολογίας IPS με αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας και τέσσερα θεματικά interfaces, διπλή θύρα φόρτισης USB QC3.0 στο αριστερό ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι και αισθητήρες πίεσης ελαστικών (TPMS).

Το πακέτο των αναρτήσεων του Μ125 αποτελείται από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35mm και 105mm διαδρομής και από δύο αμορτισέρ πίσω, ενώ η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, 160 mm, αποτελεί επίσης ένα μεγάλο σύμμαχο στην αναμέτρηση με τις κακοτεχνίες των δρόμων.

Τα φρένα είναι ίδια ακριβώς με του μεγαλύτερου Μ310, με τους δίσκους των 265mm και την ύπαρξη ABS. Το Ζοντες Μ125 μάλιστα, είναι από τα λίγα σκούτερ 125cc που διαθέτουν δικάναλο ABS.

Η τιμή του Μ125 έχει καθοριστεί στα 3.595€, ενώ μπορεί να οδηγηθεί και με δίπλωμα αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 14:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon