.
Κατηγορία MV Agusta
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 07:37

EICMA 2022 - MV Agusta Ampelio – E-Scooter σε συνεργασία έκπληξη με την Kymco!

Οι κύκλοι εργασιών της MV Agusta μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο «πυρετώδεις», με ένα δίτροχο-έκπληξη να παρουσιάζεται στη φετινή EICMA.

Το Ampelio είναι ένα ηλεκτρικό scooter, νεορετρό στην εμφάνιση και σύγχρονο στον εξοπλισμό, το οποίο αντλεί έμπνευση από το στυλ των μοντέλων CGT και Ovunque της δεκαετίας του 1950. Το εν λόγω πρωτότυπο πηγάζει από τη δημιουργικότητα του Maksim Ponomarev, του Ρώσου σχεδιαστή που είχε ήδη ετοιμάσει μια σειρά από σκίτσα με μια έντονη αίσθηση κληρονομιάς πριν καν του ανατεθεί επίσημα ο σχεδιασμός ενός σκούτερ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MV Agusta, Timur Sardarov, λάτρεψε αυτό που είδε στο διαδίκτυο και ζήτησε από τον Ponomarev να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι. Η ανάπτυξη του έργου ξεκίνησε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια και εξαρχής προοριζόταν με στόχο τους μηδενικούς ρύπους. Ωστόσο, η MV δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο, ούτε τους οικονομικούς πόρους για να μετατρέψει την ιδέα σε ένα όχημα που θα μπορούσε να βιομηχανοποιηθεί.

Ampelio4.jpg

Κάπου εδώ άρχισε η αναζήτηση ενός συνεργάτη, ήδη έμπειρου στον τομέα των ηλεκτρικών σκούτερ, που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα πρότυπα ποιότητας της MV Agusta. Αυτός δεν ήταν άλλος από την Kymco. Το S7, που παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο στην EICMA, αναγνωρίστηκε ως η ιδανική βάση για το project, από το οποίο έρχονται και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ampelio2.jpg

 

Έτσι, στο Ampelio συναντάμε δύο μπαταρίες Ionex 1,7 kWh, που μπορούν να αφαιρεθούν, να αντικατασταθούν και να φορτιστούν στο σπίτι, προσφέροντας αυτονομία άνω των 85 χλμ. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα είναι στα 4,1 kW, με peak στα 7,2 kW, με τις προαναφερθείσες τιμές να καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινής αστικής μετακίνησης σε ένα άκρως οικονομικό πλαίσιο. Το βάρος με τις δύο μπαταρίες τοποθετημένες κάτω από το κάθισμα είναι στα 121 κιλά, με την παρουσία τους να μην επηρεάζει τη χωρητικότητα φορτίου, γεγονός που επιτρέπει την αποθήκευση ενός αναποδογυρισμένου κράνους.

Στα πιο tech του πράγματος, έχουμε δύο Riding Modes, κανονικό και sport, ηλεκτρική κλειδαριά τιμονιού και λειτουργία χωρίς κλειδί όλων των λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της σέλας. Όσον αφορά το σύστημα πέδησης, το combined ABS είναι η λογική επιλογή, με το πρωτότυπο να είναι βάση για επίσης διάφορα αξεσουάρ που είναι αφιερωμένα στην αστική χρήση και στις μετακινήσεις.

Ampelio3.jpg

 

Όσο για το… όνομα αυτού, οι Ιταλοί θέλησαν κάτι που να αρχίζει με Α, ένα γράμμα που ξεχώριζε στην ουρά των σκούτερ MV Agusta τη δεκαετία του 1950. Τελικά αποφασίστηκε το Ampelio, εν μέρει λόγω της αναφοράς στο Ampere, τη μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για τη μουσικότητα και την ευκολία στην προφορά του. Σε μια ιστορική αναφορά, το Ampelio διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των προηγούμενων μοντέλων, λόγω ευκολίας χρήσης και πρακτικότητας, χωρίς να ξεχνάμε τις αισθητικές λεπτομέρειες. Το αν και πότε το ιδιαίτερο πρωτότυπο θα βρει το δρόμο της παραγωγής παραμένουν άγνωστα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 08:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon