.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 10:50

Αφιέρωμα – Τα Scooters του 2021

Όλα τα σκούτερ που κάνουν το ντεμπούτο τους, καθώς και όσα άλλαξαν για το 2021 συγκεντρωμένα σε μια λίστα.

Πλούσια η επικαιρότητα των νέων μοντέλων του 2021 και σαφώς καλοδεχούμενη η όποια εικόνα “κανονικότητας” σε μια χρονιά που τίποτα δεν ήταν κανονικό. Κινητήρια δύναμη της νέας παραγωγής ήταν φυσικά οι Euro 5, οι οποίες έφεραν σε αρκετά υπάρχοντα μοντέλα μια προγραμματισμένη ανανέωση των κινητήρων τους στα νέα στάνταρ. Αυτό ώθησε τα περισσότερα εργοστάσια να γαρνίρουν τη διαδικασία αυτή με ανανεωτικές πινελιές, κυμαινόμενες από νέα χρώματα ως ριζική ανακαίνιση.

Σημειώνουμε ωστόσο και αρκετές σημαντικές αφίξεις μοντέλων σε όλα τα σκαλοπάτια της κατηγορίας. Τρεις εταιρείες ξεχωρίζουν για την ομοβροντία νέων ή ολοκληρωτικά ανανεωμένων σκούτερ που μας φυλούσαν για το 2021: Honda, KYMCO και SYM.

Η Honda πατά πόδι γερά στην κορυφαία κλάση των σπορ σκούτερ με το νέο Forza 750 και, όπως ακριβώς και η SYM, φέρνει φρέσκα μοντέλα σε όλες τις κατηγορίες της αγοράς, ενώ η KYMCO μπαίνει πυροβολώντας με ΑΚ(550) στην κλάση των τρίτροχων σκούτερ που πλαγιάζουν και έχει και μερικές ακόμη δυνατές εκπλήξεις στη νέα γκάμα της.

Το νέο CV3 έρχεται με πλεονέκτημα ισχύος σε μια αγορά με αρκετές γνωστές επιλογές και ένα νέο Peugeot Metropolis.

Ευεργετικό φαίνεται το 2021 για την κλάση της Α1 με αρκετές νέες αφίξεις και ανανεωμένα μοντέλα από όλους τους κατασκευαστές. Για τη Yamaha αυτή ήταν η πρώτη γραμμή πυρός της φέτος με νέα και αναβαθμισμένα ΝΜΑΧ και ΧΜΑΧ 125 (και όχι μόνο), απέναντι στο ανανεωμένο οπλοστάσιο των SYM και Honda.

Αξίζει να παρατηρήσουμε την έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται στα νέα ηλεκτρικά μοντέλα, με κύρια υπεύθυνη τη Γκοργκόλης Α.Ε. που παρουσίασε πέντε ηλεκτρικά σκούτερ πόλης και επαγγελματικής χρήσης από τη Daytona Best Electric, παρέα με το πολύ ενδιαφέρον επαγγελματικό σκεπαστό τρίκυκλο concept της SYM.

Τις ηλεκτρικές αφίξεις συμπλήρωσε η KYMCO με το F9, καθώς πια η ηλεκτρική κομπανία προσθέτει νέα μοντέλα με επιδόσεις επιπέδου Α1 και ρεαλιστική αυτονομία σε μια αγορά που ήδη είχε μερικές καλές επιλογές (Niu, Super Soco). Ανοίγει ένα νέο ενδιαφέρον πεδίο σιγά-σιγά.

Μεταξύ των μοντέλων που περιλαμβάνονται εδώ υπάρχουν και κάποια όπως τα SYM Joymax Z300, Yamaha Aerox 155 Connected και Zontes 310M, καθώς και concept σχέδια όπως τα SYM EF3 και KNRBT, τα οποία δεν είναι σαφές ακόμη αν αφορούν την Ελλάδα.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή η λίστα πιθανότατα δεν είναι τελειωτική. Ένα βαρύ, πρωταγωνιστικό όνομα ακόμη δεν έχει μιλήσει για το 2021. Αναμένουμε Όμιλο Piaggio.

Ας δούμε ό,τι νέο αναμένεται το 2021 σε σκούτερ, με τους κατασκευαστές σε αλφαβητική σειρά κατάταξης.

DAYTONA

F5

daytona f5

To F5 είναι ένα ηλεκτρικό scooter που οδηγείται με δίπλωμα Α1 (125 cc), κινούμενο από έναν ηλεκτροκινητήρα 3000W που αποδίδει 4.9 hp και 42.5 Nm μέγιστη ροπή. Καταφέρνει 15% δυνατότητα ανάβασης από 0 km/h με πλήρες φορτίο και κατανάλωση ρεύματος 3.8 kWh / 100 km (βάσει έγκρισης τύπου).

Εξοπλίζεται με 2 μπαταρίες 72 Volt στα 21Ah και ζυγίζουν 11 κιλά η κάθε μία. Ο φορτιστής 10Α του F5 μπορεί να φορτίσει πλήρως τη μια μπαταρία 21Ah σε μόλις 2,5 ώρες και περίπου 5 ώρες και τις δύο, ενώ οι μπαταρίες είναι αποσπώμενες για φόρτιση όπου είναι εφικτό.

Διαθέτει τροχούς 16 και 14 ιντσών μπρος-πίσω αντίστοιχα και δισκόφρενα παντού με σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS).

 

e-Viball 125

daytona e viball 125
Διαθέτει τροχούς 14 ιντσών, ψαλίδι αλουμινίου, Full LED φωτισμό, Keyless σύστημα εκκίνησης, εντοπισμό parking οχήματος, πλήρως ψηφιακά όργανα, και Intelligent Center Control για τη διαχείριση της ενέργειας του.

Ο κινητήρας των 3,2 kW (4,3 Hp) και των 4,4 kgm σε ροπή, χαρίζει τελική ταχύτητα 75 χλμ/ώρα στο e-Vibal, ενώ μπορεί να ανέβει ανηφόρες κλίσης 23% από στάση με πλήρες φορτίο και διαθέτει σύστημα ανάκτησης ενέργειας!

Σημειώστε πως το e-Viball 125 διαθέτει αποσπώμενες μπαταρίες λιθίου 61,2 Volt στα 28.6Ah, που ζυγίζουν 12 κιλά η κάθε μία. Μπορείτε έτσι να τις μεταφέρετε στο σπίτι ή στο γραφείο για εύκολη φόρτιση.

Η τιμή του e-Viball 125 είναι 2.995 ευρώ, που πέφτει στα 2.512 ευρώ με απόσυρση, και ακόμα περισσότερο, στα 2.112 ευρώ με επιδότηση και απόσυρση.

 

e-Viball 125 Business

daytona e viball 125 business 01

Πρόκειται για την επαγγελματική έκδοση του e-Viball 125, η οποία διαθέτει τα ίδια τεχικά στοιχεία, φορώντας μονόσελο και μια τεράστια πίσω σχάρα.

Η τιμή του e-Viball 125 Business με 2 μπαταρίες είναι 3.045 ευρώ, τιμή που πέφτει στα 2.554 ευρώ με επιδότηση, και στα 2.154 ευρώ με επιδότηση και απόσυρση.

Υπάρχει επίσης η έκδοση Pit-Stop με 2+1 μπαταρίες και αυτονομία 162 χλμ. που κοστίζει 3.645 ευρώ, με επιδότηση πέφτει στα 3.154 ευρώ, ενώ με επιδότηση και απόσυρση στα 2.754 ευρώ.

 

e-max VS1

daytona e vs1

Το e-max VS1 αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ VMOTO και DAYTONA, αποτελώντας ένα ιδανικό και εξειδικευμένο e-scooter για επαγγελματίες και μικρομεταφορές.

- Κορυφαίοι χώροι φόρτωσης. Μεγάλη επαγγελματική σχάρα στη βασική έκδοση και επιπλέον πλαϊνές βάσεις για βαλίτσες και μεγάλο εμπρός καλάθι στην έκδοση Full Carrier
- Μεγάλοι τροχοί 16”-14”
- Μπαταρίες Λιθίου 90Ah (45ah x2) με διάρκεια ζωής 1.500 κύκλους πλήρους φόρτισης
- Πατενταρισμένο σύστημα ψαλιδιού που διαχωρίζει εύκολα τον τροχό από τον κινητήρα
- Κινητήρας μέγιστης απόδοσης 4700W (6,3 Hp)
- Full Led Φωτισμός
- Πλήρως Ψηφιακό Καντράν
- Ικανότητα κίνησης σε δρόμο με ανηφορική κλίσης έως και 26%

 

e-Smile 50

daytona e smile 50

Πρόκειται για ένα scooter μικρού μεγέθους που θα βολέψει ακόμα και τα χαμηλότερα αναστήματα αναβατών, με τροχούς 10 ιντσών και βάρος μόλις 62 κιλών. Διαθέτει μπαταρία μολύβδου και κινητήρα 2.000 Watt, αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 2,66 Hp, με αυτονομία 71 χιλιομέτρων σε ιδανικές συνθήκες.

Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας του ανακοινώνεται στις 6-8 ώρες, ενώ το βάρος της μπαταρίας βρίσκεται στα 34 κιλά.

Λόγω της νομοθεσίας η τελική ταχύτητα του e-smile περιορίζεται στα 45 χλμ/ώρα, ενώ στην πέδηση έχουμε δισκόφρενο μπροστά και ταμπούρο πίσω.

Η τιμή του e-smile βρίσκεται στα μόλις 1.095 ευρώ, ενώ σε αυτή δεν περιλαμβάνονται μεταφορικά και έξοδα πινακίδας.

 

HONDA

Forza 750

HONDA FORZA 750

Η Honda αποκαλύπτει το της κορυφαίο GT σκούτερ που προορίζεται να αντικαταστήσει το NC750D Integra. Χτίζεται στη γνωστή βάση του Integra – πλαίσιο, κινητήρας – με φρέσκο πολυτελή σχεδιασμό και ανανεωμένο εξοπλισμό.

Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των NC750 εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένος και λίγο πιο ψηλόστροφος με ονομαστική απόδοση 57.8 hp στις 6.750 rpm, δίχως αξιοσημείωτη διαφορά στην αποδιδόμενη ροπή των 7 kg.m στις 4,750 rpm. Διατίθεται και σε έκδοση Α2, με απόδοση περιορισμένη στους 47 ίππους.

Η αναβάθμιση φέρνει έγχρωμη TFT οθόνη στα όργανα με συνδεσιμότητα Honda Smartphone Voice Control, καθώς και τέσσερεις riding modes που ξεκινούν από το πιο χαλαρό Rain, μετά έρχονται οι Standard και Sport, ενώ ο αναβάτης μπορεί να φτιάξει και τη δική του επιλογή με τη User. Κάθε mode επηρεάζει την απόκριση του γκαζιού, το φρένο του κινητήρα, το traction control (HSTC) και το ABS.

Η αυτόματη μετάδοση DCT (Dual Clutch Transmission) διαθέτει δύο βασικά επίπεδα λειτουργίας, Automatic και Manual. Από κει και πέρα, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα εμπλοκής του DCT που ξεκινούν από το πιο χαλαρό Level 1 με αλλαγές χαμηλά στο στροφόμετρο και φτάνουν ως το πιο ακραίο Level 4 που επιτρέπει στον κινητήρα να στροφάρει αρκετά ψηλά πριν ανεβάσει σχέση.

Μεγάλη αναβάθμιση σημειώνεται στα φρένα, καθώς ο ένας μπροστινός δίσκος 320 mm με διπίστονη δαγκάνα του Integra αντικαθίσταται από δύο δίσκους 310 mm με ακτινικές τετραπίστονες. Συνολικά το πλήρες βάρος του Forza 750 ανακοινώνεται στα 235 κιλά, τρία λιγότερα από αυτά του προκατόχου του.

Το κορυφαίο σκούτερ της Honda μόλις αναβαθμίστηκε δραματικά, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε εξοπλισμό, με προφανή στόχο να ενισχυθεί ενόψει των σκληρών μαχών που έχει να δώσει στην αγορά με θρυλικά μοντέλα όπως το Yamaha TMax, αλλά και πρόσφατες δυναμικές αφίξεις όπως το SYM Maxsym TL.

 

X-ADV

HONDA X ADV

Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 745 cc δεν έχει αλλάξει, ωστόσο η προσαρμογή στις νέες προδιαγραφές έφερε μια μικρή αύξηση, 58 hp στις 6,750 rpm και 7 kg.m στις 4,750 rpm, καθώς η Honda ανέβασε το μέγιστο όριο περιστροφής του κινητήρα κατά 600 rpm, με τα κόκκινα πλέον στις 7,000.

Χειριζόμενο πλέον από ηλεκτρονικό γκάζι, το X-ADV συνοδεύεται από ένα πακέτο ηλεκτρονικών με traction control που απενεργοποιείται κατά βούληση, ABS και τέσσερεις ride modes.

Πρωταγωνιστεί το κιβώτιο DCT, που λειτουργεί είτε σε Automatic (αυτόματη) ή σε Manual (χειροκίνητη) mode, ενώ διαθέτει και την περίφημη G mode που προσαρμόζει τη λειτουργία του συμπλέκτη στην εκτός δρόμου οδήγηση.

Το Honda Smartphone Voice Control System συνεργάζεται με μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών για να φέρει συνδεσιμότητα Bluetooth με το τηλέφωνο του αναβάτη για κλήσεις, email, μουσική και πλοήγηση.

Η ανανέωση στον βασικό του εξοπλισμό φέρνει επίσης εκκίνηση με Smart Key, ντουλαπάκι στη δεξιά πλευρά της ποδιάς, παροχή φόρτισης 12V USB-C κάτω από τη σέλα, αυτόματη ακύρωση των φλας και Emergency Stop Signal που ενεργοποιεί τα αλάρμ για να προειδοποιήσει τον περίγυρο πως το X-ADV βρίσκεται σε απότομο φρενάρισμα.

 

Forza 350

HONDA FORZA 350

Η Honda διατηρεί τα βασικά μέρη του Forza 300 - πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα – και τα παντρεύει με έναν νέο κινητήρα που ανεβάζει τη χωρητικότητα από τα 279 στα 330 cc. Διατηρώντας την τεχνολογική βάση eSP+ (enhanced Smart Power+) ο κινητήρας εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές Euro 5, ωστόσο η αύξηση κυβισμού του προσφέρει μια καλή τονωτική ένεση στην απόδοση.

Η Honda ανακοινώνει 29 hp στις 7,500 rpm, ήτοι μια αύξηση 16% σε μέγιστη τιμή, ενώ ισχυρίζεται πως η προσφερόμενη δύναμη είναι περισσότερη σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη τελική ταχύτητα που η Honda καθορίζει ως 137 km/h.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα που πλέον φτάνει ως τα 180 mm, HSTC traction control με κουμπί απενεργοποίησης στο τιμόνι, δικάναλο ABS, ενώ όλα τα φώτα είναι LED.

Κάτω από τη σέλα ο διαθέσιμος χώρος φιλοξενεί δύο full face κράνη, ενώ και στην ποδιά συναντάμε ντουλαπάκι που κλειδώνει, με ρυθμιζόμενη διάταξη χώρου και παροχή φόρτισης USB.

 

SH350i

HONDA SH350i

Στο επίκεντρο του νέου μοντέλου βρίσκεται ο μονοκύλινδρος κινητήρας eSP+ (enhanced Smart Power +), ο οποίος μετρά πλέον 330 cc, αποδίδει 29 hp / 7,500 rpm 4.4 kgm / 5,250 rpm. Εκτός από την επιπλέον δύναμη, το SH350i διαφημίζει αυτονομία άνω των 270 χιλιομέτρων με το στάνταρ 9λιτρο ρεζερβουάρ του και 40% μείωση στις εκπομές υδρογονανθράκων.

Το νέο SH350i εξοπλίζεται με Smart Key, νέα LCD οθόνη, traction control (Honda Selectable Torque Control - HSTC) με κουμπί απενεργοποίησης στο τιμόνι, παροχή φόρτισης USB-C κάτω από τη σέλα, καθώς και έξυπνα φώτα φρένων Emergency Stop Signal.

Τα τελευταία συνεργάζονται με το σύστημα ABS διαβάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται το φρενάρισμα και, όταν διαγνώσει απότομο φρένο, τότε αναβοσβήνει τα αλάρμ ως ένα επιπλέον επίπεδο προειδοποίησης για τους τριγύρω οδηγούς.

Εξοπλισμένο με τροχούς 16 ιντσών το SH ανέκαθεν ήταν ένα από τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα της Honda στην Ελλάδα και πλέον το νέο 350 ετοιμάζεται να συνεχίσει τη δυναστεία.

 

Forza 125

HONDA FORZA 125

Ο βενιαμίν της φαμίλιας και περήφανος εκπρόσωπός της στην κατηγορία διπλωμάτων Α1, Forza 125 δεν έμεινε παραπομενένος με την ίδια σύγχρονη εμφάνιση με τα δύο μεγαλύτερα μοντέλα και πέντε χρωματισμούς.

H Honda προσέθεσε traction control (HSTC) με κουμπί απενεργοποίησης στον βασικό του εξοπλισμό, διατηρώντας αναλλοίωτο τον eSP κινητήρα με το σύστημα Idle Stop που σβήνει προσωρινά το μοτέρ όταν μείνει μερικά δευτερόλεπτα στο ρελαντί.

Νέα είναι η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα του φέρινγκ του, όμοια με αυτή του 350 με μέγιστο ύψος που φτάνει στα 180 mm, 40 περισσότερα από αυτήν που αντικαθιστά. Ο χώρος κάτω από τη σέλα χωρά δύο full face κράνη και εμπλουτίζεται με μια παροχή φόρτισης USB.

 

SH Mode 125

honda sh mode 2021 7

Για το 2021, με την αφορμή της έλευσης των Euro 5 προδιαγραφών, η Honda προχώρησε σε γενικό φρεσκάρισμα του SH Mode, ξεκινώντας από την εμφάνιση και τον νέο LED προβολέα. Η ουσιαστικότερη αλλαγή αφορά στο νέο πλαίσιο enhanced Smart Architecture Frame που κατασκευάζεται από πρεσαρισμένο ατσάλι και είναι 8% ελαφρύτερο από το προηγούμενο πλαίσιο, παρέχοντας ταυτόχρονα βελτιωμένη ευστάθεια, άνεση και αντοχή.

Δυνατότερος (11,2 Hp / 8.500 rpm και 1,23 kgm / 5.000 rpm) και παράλληλα ακόμα πιο οικονομικός είναι ο υγρόψυκτος, ψεκαστός, τετραβάλβιδος κινητήρας enhanced Smart Power Plus (eSP+). Ο νέος κινητήρας διατηρεί το σύστημα Idling Stop, ενώ πλέον διαθέτει και σύστημα Smart Key που ελέγχει τόσο την ανάφλεξη όσο και το άνοιγμα της σέλας.

Και καθώς ο έξτρα αποθηκευτικός χώρος είναι πάντα το ζητούμενο στα scooter, η Honda προίκισε το νέο SH Mode 125 με ντουλαπάκι στο αριστερό μέρος της ποδιάς. Μέσα του θα βρείτε και θύρα φόρτισης USB-C. Παράλληλα μεγαλύτερος κατά 0,5 λίτρα είναι ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, που πλέον έχει χωρητικότητα 18,5 λίτρα.

 

PCX 125

honda PCX 125 2021 27

Το PCX 125 του 2021 έρχεται με φρεσκάρισμα στον σχεδιασμό του, και με ανασχεδιασμένα LED και DRL LED φώτα. Κερδίζει μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους (+2,4 λίτρα στον χώρο κάτω από τη σέλα που έχει πλέον χωρητικότητα 30,4 λίτρων), μεγαλύτερα μαρσπιέ και έναν USB-C φορτιστή στο αποθηκευτικό ντουλαπάκι μπροστά.

Ο νέος Euro 5 4βάλβιδος κινητήρας που πλέον ονομάζεται enhanced Smart Power Plus (eSP+) παρέχει περισσότερη δύναμη (12,33 Hp / 8.750 rpm) και ροπή (1,2 kgm / 6.500 rpm), ενώ εξοπλίζεται και με σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC) στον στάνταρ εξοπλισμό. Η Honda ανακοινώνει τελική ταχύτητα 98 χλμ/ώρα.

Νέο είναι όμως και το πλαίσιο, ενώ για αυξημένη άνεση τα πίσω αμορτισέρ έχουν μεγαλύτερη διαδρομή (+10mm, για ολική διαδρομή 95mm), ενώ και τα ελαστικά έχουν μεγαλώσει σε διαστάσεις.

 

Vision 110

honda vision 110

Για το 2021, η Honda εκσυγχρόνισε το Vision σε αισθητική, τεχνολογία, κράτημα και κινητήρα. Διατήρησε το επίπεδο πάτωμα, τους μεγάλους τροχούς και τον αποθηκευτικό χώρο 17,7 λίτρων κάτω από τη σέλα, ενώ τώρα διαθέτει σύστημα εκκίνησης Smart Key, χαρίζοντας ευχρηστία και πολυτέλεια στον αναβάτη. Νέος είναι και ο LCD πίνακας οργάνων.

Ο νέος κινητήρας των 109.5 κ.εκ. παραμένει αερόψυκτος μεν, πληροί όμως πλέον τις Euro 5 προδιαγραφές και έρχεται με σύστημα Idling Stop και μειωμένη κατανάλωση κατά 5%, χαρίζοντας στο Vision αυτονομία που μπορεί να υπερβεί και τα 260 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τη Honda.

Το νέο ατσάλινο πλαίσιο enhanced Smart Architecture Frame (eSAF) κατασκευάζεται από πρεσαριστό ατσάλι κολλημένο με laser, προσφέρει καλύτερο κράτημα, βελτιωμένη σταθερότητα, άνεση και αντοχή, ενώ είναι και ελαφρύτερο από πριν. Έτσι, το συνολικό βάρος του Vision είναι 2 κιλά μικρότερα από το προηγούμενο μοντέλο, στα μόλις 100 κιλά.

 

KYMCO

CV3

Kymco CV3

Το CV3 είναι το πρώτο τρίκυκλο scooter της KYMCO, ενώ όπως αναμενόταν, πέρα από τις 3 ρόδες, βασίζεται πάνω στα μηχανικά μέρη του ΑΚ550. Έτσι λοιπόν, με τη βοήθεια του δικύλινδρου εν σειρά και υγρόψυκτου, ψεκαστού 8βάλβιδου κινητήρα των 550,4 κ.εκ., το CV3 αποδίδει 51 hp / 7.500 rpm με ροπή 5,4 kgmm / 5.750 rpm., δυνατά νούμερα που θα βοηθήσουν τα σεβαστά 280 κιλά του CV3 να κινηθούν σβέλτα.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 15,5 λίτρων καυσίμου, ενώ οι αλουμινένιοι τροχοί μπροστά είναι 13 ιντσών, με τον πίσω να είναι 15άρης, με διαστάσεις ελαστικών 110/70-13 μπροστά και 160/60-15 πίσω. Στα όργανα βρίσκουμε μια LCD ψηφιακή οθόνη, με ενδείξεις ταχύμετρου, στροφόμετρου, χιλιομετρητών, στάθμης καυσίμου, Power Mode, κατανάλωσης, ρολογιού κ.α.

Αναμένουμε να δούμε κατά πόσο το CV3 θα έχει δυνατότητες συνδεσιμότητας και Noodoe.

Τέλος, μπορεί η KYMCO να έδωσε τελικά κάποια από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τρίκυκλου scooter της στη δημοσιότητα, όμως ακόμα αναμένουμε αναλυτικές πληροφορίες για τον εξοπλισμό του scooter, τα Power Modes, κ.α..

 

KRV

kymco krv

Με έναν νέο κινητήρα 175 cc και μετάδοση με ιμάντα όπως στο ΑΚ550, το νέο μοντέλο της KYMCO φέρνει νέα δεδομένα στην κλάση του. Στήνεται γύρω από έναν νέο μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα με τετραβάλβιδη κεφαλή και μονό εκκεντροφόρο που μετρά 175.1 κυβικά εκατοστά και αποδίδει 16,5 hp / 7,500 rpm και 1.6 kgm / 6,000 rpm για υγρό βάρος 133.5 κιλών.

Το βασικό σημείο αιχμής του προφανώς είναι η γεωμετρία του, καθώς ο νέος κινητήρας είναι τοποθετημένος κεντρικά στο πλαίσιο και πίσω συναντάμε ένα ανεξάρτητο ψαλίδι που φέρει πάνω του μόνο την τελική μετάδοση, η οποία ανατίθεται σε ένα ιμάντα, όπως στη ναυαρχίδα ΑΚ550. Αυτό το σύνολο υπόσχεται απαράμιλλη σπορ συμπεριφορά και εισάγει νέα δεδομένα στην κατηγορία του, καθώς αυτού του είδους η “μοτοσυκλετιστική” γεωμετρία πλαισίου ως τώρα αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο της μεγάλης κατηγορίας.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ABS, traction control, keyless χειρισμό (χωρίς κλειδί) και LED φώτα παντού, με αποθηκευτικό χώρο για ένα full-face κράνος κάτω από τη σέλα, ενώ οι τροχοί του είναι 13 ιντσών (διάμετρος) μπροστά και πίσω.

 

DT X360

kymco 2021 dtx360 10

Το DT X360, σύμφωνα με την KYMCO, είναι ένα Adventure Crossover σκούτερ και έχει σχεδιαστεί και εξοπλιστεί με γνώμονα αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Αυτό σημαίνει μια όρθια θέση οδήγησης με τον αναβάτη σχετικά ψηλά (σέλα στα 800 mm) ώστε να έχει καθαρό οπτικό πεδίο του δρόμου και με φαρδύ τιμόνι.

Τα ελαφρώς διπλής χρήσης ελαστικά σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω φωτογραφίζουν την ικανότητα να κινηθεί στοιχειωδώς και εκτός δρόμου, ενώ έχει τοποθετηθεί κι ένα μικρό ρύγχος κάτω από τον προβολέα για να συμπληρώσει την εμφάνιση.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ζάντες ελαφριού κράματος, keyless (χωρίς κλειδί) σύστημα εκκίνησης, ντουλαπάκι στην ποδιά με παροχή ρεύματος USB και αποθηκευτικό χώρο για δύο κράνη κάτω από τη σέλα.

Η απόδοσή του υγρόψυκτου μονοκύλινδρου των 321 cc ανακοινώνεται ως 28.4 hp / 7,250 rpm και 3.1 kgm / 5,750 rpm – δηλαδή σχεδόν ίδιες με το Downtown 350, μόνο που οι μέγιστες τιμές σημειώνονται 250 σ.α.λ. χαμηλότερα.

Το βάρος του KYMCO DT X360 ανακοινώνεται στα 194 κιλά, πλήρες υγρών κι έτοιμο για δράση.

 

F9

kymco f9

Το design είναι εξαιρετικά σπορ, τολμηρό και γωνιώδες, σε βαθμό που να κάνει το F9 να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί δίπλα του.

Κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 9,4 kW, ήτοι 12,6 hp, με την KYMCO να κάνει λόγο για επιτάχυνση 0-50 χλμ/ώρα σε 3 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 110 χλμ/ώρα.

Η μπαταρία των 96V 40Ah παρέχει αυτονομία 120 χιλιομέτρων, ενώ δεν αφαιρείται για τη φόρτιση και με ταχυφορτιστή φορτίζει στο 100% από άδεια σε 2 ώρες.

Το F9 έρχεται με αυτόματο κιβώτιο 2 ταχυτήτων που η KYMCO υποστηρίζει πως αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, και βοηθά την αποδοτικότητα του κινητήρα.

Το πλαίσιο είναι ανοιχτό, τύπου μοτοσυκλέτας, ενώ χρησιμοποιεί την μπαταρία ως μέρος του, με αποτέλεσμα το F9 να ζυγίζει μόλις 107 κιλά, ένα βάρος άμεσα συγκρίσιμο με scooter… 50 κυβικών εκατοστών!

 

PEUGEOT

Metropolis

peugeot metropolis

Εφοδιάζεται με ένα μονοκύλινδρο τετράχρονο, υγρόψυκτο και ψεκαστό μοτέρ 400i LFE (Low Friction Engine), που αποδίδει 36 hp / 7,250 rpm και 3,9 kgm / 5.750 rpm, ενώ το γεμάτο βάρος ανακοινώνεται στα 271 κιλά. Η Peugeot υποστηρίζει πως το νέο Metropolis έχει μικρότερη κατανάλωση από τον πρόγονο του, στα 3,9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με αντίστοιχη αύξηση της αυτονομίας από τα 285 στα 300 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα ανακοινώνει την τελική ταχύτητα στα 135 χλμ/ώρα.

Στα φρένα βρίσκουμε 3 δίσκους, με το τελευταίο ABS της Continental, αλλά και με σύστημα συνδυασμένης πέδησης SBC (Synchro Braking Concept) για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Επιπλέον το νέο Metropolis εξοπλίζεται με σύστημα Start&Stop για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και λιγότερες εκπομπές ρύπων και θορύβου στην πόλη, αλλά και με σύστημα που αναβοσβήνει τα φλας σε φρενάρισμα πανικού (πρωτιά για τρίτροχο όχημα), προειδοποιώντας τους οδηγούς που ακολουθούν.

Τα ωραία συνεχίζονται με το Traction Control που εγγυάται την ασφάλεια των επιβαινόντων ακόμα και στο πιο γλιστερό οδόστρωμα, με 2 επίπεδα λειτουργίας, Urban και Sport, αλλά και με δυνατότητα απενεργοποίησης.

Ένα premium scooter το 2020 δεν θα μπορούσε να έρχεται δίχως συνδεσιμότητα, και έτσι το νέο Metropolis έρχεται εφοδιασμένο με το σύστημα i-Connect, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε scooter της φίρμας.

 

SYM

Maxsym TL 508

sym maxsym tl508

Εμφανισιακά το Maxsym TL δεν αλλάζει καθόλου, καθώς παραμένουν και τα ίδια βασικά στοιχεία του, δηλαδή αναρτήσεις, φρένα και τροχοί. Η μεγάλη αλλαγή εδώ αφορά στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα που μεγαλώνει στα 508 cc (από 465) με διεύρυνση της διαμέτρου των εμβόλων στα 70 mm για έναν απολύτως τετράγωνο κύλινδρο 70 x 70.

Αυτή φέρνει και μικρή τόνωση των επιδόσεων, έτσι τώρα η ονομαστική απόδοση έχει ως εξής:

Ισχύς – 43.7 hp / 6,750 rpm (από 40.4 / 6,750)
Ροπή – 4.96 kg.m / 5,500 rp,m (από 4.3 / 6,250)

Όπως βλέπουμε, οι περίπου 3 επιπλέον ίπποι αποδίδονται στις ίδιες στροφές με πριν, ωστόσο η ροπή μεγιστοποιείται αρκετά χαμηλότερα.

Επιπλέον των αλλαγών σε κινητήρα, η SYM προσέθεσε ένα σύστημα keyless στο Maxsym TL 508, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό κλειδί που είχε στην πρώτη του έκδοση.

Τέλος, οι αλλαγές ολοκληρώνονται με την εφαρμογή μιας νέας παροχής φόρτισης συσκευών USB προδιαγραφών QC3.0, αντικαθιστώντας το πρότερο πρωτόκολλο QC2.0. Το σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας αυτής παροχής είναι πως είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μειώνει τη θέρμανση της συσκευής καθώς φορτίζει.

 

Maxsym 400

sym MAXSYM 400

Μετά από σύντομη αποχή από την αγορά το Maxsym 400 επιστρέφει εναρμονισμένο στις προδιαγραφές Euro 5. Παρά την ολιγοετή απουσία του, το νέο μοντέλο βασίζεται εν πολλοίς στον άμεσο πρόγονό του, φορώντας τον ίδιο μονοκύλινδρο κινητήρα 399 cc.

Η ισχύς του ανακοινώνεται στα 33.5 hp / 6,750 rpm, δηλαδή χάνει έναν ονομαστικό ίππο στη Euro 5 μορφή, αλλά και μεγιστοποιείται 250 στροφές χαμηλότερα. Η ροπή του από την άλλη εμφανίζεται ενισχυμένη, με μέγιστη τιμή τα 4 kg.m / 5,250 rpm, ενώ ο προκάτοχός του απέδιδε 3.6 / 5,500. Σύμφωνα με τη SYM ο κινητήρας πέρασε από ένα φρεσκάρισμα που έχει ως αποτέλεσμα 32% καλύτερη κατανάλωση καυσίμου από το προηγούμενο μοντέλο.

Αλλαγές έγιναν και στο πλαίσιο, το οποίο είναι μεν το ίδιο σχέδιο, προκύπτει δε 18.5% ελαφρύτερο. Οι τροχοί του Maxsym 400 δεν άλλαξαν, με διαστάσεις 120/70-15 μπροστά και 160/60-14 πίσω.

Για τη συνέχεια η SYM εμπλούτισε τον εξοπλισμό του Maxsym 400 με κάμποσα φρέσκα στοιχεία:

- Traction control
- Advanced Brake Light. Στο φρενάρισμα από ταχύτητες άνω των 70 km/h το πίσω φως φρένου αναβοσβήνει για να προειδοποιεί καλύτερα τους επερχόμενους οδηγούς
- Αεροδυναμική ζελατίνα ρυθμιζόμενη καθ’ ύψος χωρίς εργαλεία
- Νέος τριπλός LED μπροστινός προβολέας
- Νέο LED πίσω φωτιστικό σώμα
- Νέο τελικό εξάτμισης. Η SYM λέει πως είναι το κοντύτερο της κατηγορίας του, συμβάλλοντας καλύτερα στη συγκέντρωση μαζών γύρω από το κέντρο βάρους
- Keyless εκκίνηση
- Ρυθμιζόμενες μανέτες
- Αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που χωρά ένα full-face κι ένα ανοικτό κράνος
- Αναδιπλούμενοι καθρέπτες
- Παροχή φόρτισης USB με το νέο πρωτόκολλο QC3.0 που υπόσχεται ταχύτερη φόρτιση με λιγότερη θέρμανση της μπαταρίας της συσκευής.
- Ρεζερβουάρ 13 λίτρων, δύο λιγότερα από τον προκάτοχό του.

 

Symphony ST

sym symphony st

H SYM ανανέωσε τη γκάμα Symphony ST για το 2021, με την οικογένεια να μετρά 4 μοντέλα, το ST 50, το ST 125 με αερόψυκτο αλλά και με υγρόψυκτο κινητήρα, και το αερόψυκτο ST 200, με το τελευταίο να είναι best-seller και στην Ελλάδα.

Νέο, αλλά παραμένοντας αναγνωρίσιμο, είναι το design της εταιρεία, με έμφαση στο στιλ αλλά και στην ποιότητα, με νέο κοστούμι, νέο προβολέα, νέο πίσω φωτιστικό σώμα, νέα φλας, νέα σέλα, νέα ανάγλυφα λογότυπα, κ.α. Στον φωτισμό όλα τα φώτα πλέον είναι LED (έχουμε και DRL LED φώτα), ενώ νέος είναι ο ψηφιακός LCD πίνακας οργάνων, και καθώς φαίνεται πολύ πιο όμορφος και ευανάγνωστος από το παρελθόν.

Κάτω από τη σέλα στα μοντέλα της οικογένειας Symphony ST, η SYM αναφέρει πως πλέον χωράνε 2 jet κράνη, ενώ τα νέα Symphony ST διαθέτουν την τεχνολογία Anti-Lift Engine Hanger System (A.L.E.H), με την οποία κατά την επιτάχυνση περιορίζεται το κλασικό φαινόμενο των scooter όπου ανασηκώνεται το πίσω μέρος.

Η πίσω ανάρτηση είναι ρυθμιζόμενη ως προς την προφόρτιση, ενώ έχουμε και θύρα φόρτισης USB 3.0, για ακόμα ταχύτερη φόρτιση μικροσυσκευών.

 

Cryisym α

sym cruisym

Η ανανεωμένη οικογένεια Cruisym θα κυκλοφορήσει σε 3 κυβισμούς, στα 125, τα 250 και τα 300 κυβικά, ενώ όλα τα μοντέλα μοιράζονται το ίδιο κοστούμι, σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις, αλλά και τους ίδιους τροχούς, στις 14 μπροστά και 13 ίντσες πίσω.

Νέος είναι ο LED προβολέας της οικογένειας, ενώ γενικά το κοστούμι των Cruisym παραμένει ως είχε. Νέο όμως είναι και το πάνελ οργάνων, με μια πανέμορφη και ευκρινή LCD οθόνη με μεγάλο όγκο πληροφορίας.

Το μεγάλο νέο πάντως για εμάς είναι η προσθήκη συστήματος Traction Control (TCS), που αναβαθμίζει αισθητά την ασφάλεια των Cruisym. Για την ώρα η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει ποια από τα 3 scooter της οικογένειας θα φέρουν το TCS.

Τέλος, νέα είναι η USB 3.0 θύρα φόρτισης μικροσυσκευών, για ακόμα ταχύτερη φόρτιση.

Στις αναρτήσεις έχουμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και 2 αμορτισέρ, ενώ στην πέδηση έχουμε 2 δισκόφρενα, ένα εμπρός κι ένα πίσω. Το δικάναλο ABS είναι στάνταρ.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 12 λίτρα, ενώ η απόδοση του μονοκύλινδρου, υγρόψυκτου, τετραβάλβιδου και ψεκαστού κινητήρα βρίσκεται στους 14 Hp για το 125, στους 21.1 Hp για το 250 και στους 25,6 Hp για το 300.

 

Joymax Z+

SYM joymax 2021 00003

Η οικογένεια Joymax Z είχε κάνει το ντεμπούτο της το 2018, ενώ τώρα η SYM παρουσιάζει την επόμενη έκδοση υπό την ονομασία Joymax Z+.

Νέο είναι το μπροστινό τμήμα του scooter, με νέο, πιο επιθετικό LED προβολέα που διαθέτει και DRL LED φώτα. Σημειώστε πως νέα είναι και τα φλας.

Ρυθμιζόμενη είναι πλέον η πλάτη (backrest) της σέλας του αναβάτη, ενώ στα μοντέλα του 2021 προστέθηκε και σύστημα Traction Control, και αναβαθμίστηκε η θύρα φόρτισης μικροσυσκευών σε πρωτόκολλο 3.0.

Η οικογένεια Joymax Z+ διαθέτει 3 εκδόσεις πάνω στο ίδιο σκαρί, με τα τρία scooter των 125, 250 και 300 κ.εκ. να μοιράζονται κοστούμι και περιφερειακά, με τους ίδιους τροχούς (14 ίντσες μπροστά και 13 πίσω), με τις ίδιες διαστάσεις, τις ίδιες αναρτήσεις, και τα ίδια φρένα.

Και στα τρία ο κινητήρας είναι μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, ψεκαστός με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής και 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, ενώ όσον αφορά στην ιπποδύναμη, το 125 αποδίδει 14 Hp / 9.000 rpm, το 250 αποδίδει 21,7 Hp / 7.500 rpm και το 300 25,6 Hp / 7.500 rpm.

 

Joymax Z300

sym joymaz z300 2021 09

Η SYM παρουσίασε επίσημα στην Κίνα το Joymax Z300 του 2021 με νέο design και κορυφαίο εξοπλισμό, ενώ ανακοίνωσε πως το νέο 300άρι scooter προορίζεται και για την παγκόσμια αγορά! Σχεδιαστικά το νέο Joymax Z300 βασίζεται μεν στο απερχόμενο μοντέλο, φέρει όμως εντελώς νέα μάσκα, με LED φώτα και LED DRL «φρύδια», φλας τοποθετημένα σε διαφορετική θέση, φυσούνες στο πιρούνι και τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα στο δισκόφρενο.

Το τιμόνι είναι τοποθετημένο σε ψηλότερη θέση, για μεγαλύτερη άνεση, ενώ ξανασχεδιασμένη είναι η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη μεγάλη ζελατίνα.

Το νέο Joymax Z300 διαθέτει σύστημα Smart Key που θυμίζει πολύ αυτό της Honda, μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα για 2 κράνη, αναλογικό ταχύμετρο και αναλογικό στροφόμετρο μαζί με μια TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη στο κέντρο του πίνακα, δικάναλο Bosch ABS με δίσκους 260 mm και 240 mm εμπρός και πίσω, ρυθμιζόμενο μαξιλάρι μέσης αναβάτη, κ.α...

Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας των 278 κ.εκ. αποδίδει 24.1 hp / 8.000 rpm με ροπή 2,5 kgm / 6.500 rpm, το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 12 λίτρων καυσίμου, ενώ το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 747 mm.

 

KNRBT

SYM KRNBT 2021 00007

Το KRNBT είναι το τρίτο scooter στη σειρά BT της SYM, ένα πανέμορφο και τεχνολογικά προηγμένο σκουτεράκι σε συνεργασία με τον πασίγνωστο οίκο σχεδιασμού KISKA. Τα αρχικά «BT» σημαίνουν Bestia (κτήνος) στα ιταλικά αλλά παράλληλα και Best Technology (η καλύτερη τεχνολογία) στα αγγλικά.

Η SYM συνδυάζει τα παραπάνω, για να δημιουργήσει το KRNBT, ένα μοναδικό σε εμφάνιση μικρό scooter, με κορυφαίες τεχνολογίες όπως η A.L.E.H (Anti lift Engine Hanger System) της SYM, το σύστημα Start & Stop και το σύστημα Z.R.S.G (Zero resistance Starter & Generator System ).

Το ανάποδο πιρούνι εντυπωσιάζει πάνω στο KRNBT, όπως εντυπωσιάζουν και τα κίτρινα κάγκελα που εκτελούν χρέη βάσης προβολέα, προστατευτικών στα πλαϊνά του scooter και χειρολαβής πίσω.

Πολλά από τα εξαρτήματα του KRNBT έχουν φτιαχτεί για γρήγορη απελευθέρωση, ώστε ο ιδιοκτήτης του να μπορεί να προχωρήσει σε γρήγορο και εύκολο customizing.

Για την ώρα η SYM δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του KRNBT.

 

Jet 14

sym jet14

Η γκάμα περιλαμβάνει τέσσερα μοντέλα, τα αερόψυκτα 50, 125 και 200, καθώς και ένα υγρόψυκτο 125 LC. Για το 2021 η SYM διατηρεί ολόκληρη τη γκάμα πάνω στην ίδια βάση και εμφάνιση, προχωρώντας σε μικρές αναβαθμίσεις προεξάρχουσας της προσθήκης ενός νέου δίδυμου προβολέων αμιγώς LED.

Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει ακόμη παροχή USB QC2.0 στο αριστερό ντουλαπάκι της ποδιάς για φόρτιση συσκευών.

Μια ξεχωριστή αλλαγή αφορά στο υγρόψυκτο 125 LC, όπου ο μονοκύλινδρος κινητήρας του φορά τώρα τετραβάλβιδη κεφαλή, αντί της διβάλβιδης που είχε ως τώρα. Πρόκειται για μια μάλλον ευνόητη προσαρμογή σε πιο ακριβή και αποτελεσματική καύση ώστε να ικανοποιηθούν οι προδιαγραφές Euro 5.

 

Jet 4

sym jet4

Έφτασε η ώρα της ανανέωσης για το δίδυμο των αερόψυκτων Jet 4 50 και 125 κυβικών, με την προσθήκη του RX στο όνομα, αλλά και μια ακόμη έκδοση 150 cc. Η εμφάνιση έγινε πολύ πιο σύγχρονη, κοφτερή και εν τέλει πιο ελκυστική, ενώ στο ίδιο μοτίβο και ο νέος πίνακας οργάνων με μια ευρύχωρη LCD οθόνη προσθέτει τη δική του πινελιά στον εκσυγχρονισμό του Jet 4 RX.

Κάτω από τα πλαστικά συναντάμε επίσης ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο η SYM υπόσχεται πολύ καλύτερη δυναμική συμπεριφορά για το σκούτερ της. Είναι εξοπλισμένο με το πατενταρισμένο σύστημα της SYM, Anti-Lift Engine Hanger, που αποτρέπει το ανασήκωμα του ψαλιδιού-κινητήρα στο άνοιγμα του γκαζιού και έχει αρχίσει να γίνεται χαρακτηριστικό γνώρισμα στη γκάμα της εταιρείας.

Ο κινητήρας προσαρμόστηκε κερδίζοντας το κατιτίς του σε απόδοση, με την ισχύ να κορυφώνεται στους 11.2 ίππους για το 125 ή τους 3 για το 50άρι.

Από πλευράς αναρτήσεων και φρένων η εικόνα παραμένει παραπλήσια με αυτή των προκατόχων, με συνδυασμό δίσκου 226 mm μπροστά και ταμπούρου πίσω, πάντοτε κυλώντας σε τροχούς 12 ιντσών.

Ο εξοπλισμός του ολοκληρώνεται με LED φώτα παντού και παροχή USB QC2.0 για φόρτιση συσκευών.

 

EF3

sym ef3

Το EF3 είναι μια φουτουριστική πρόταση της SYM στην κατηγορία των σύγχρονων ηλεκτρικών cargo-scooter, με 2 τροχούς πίσω, στέγαστρο για προστασία από τη βροχή, μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και κορυφαία τεχνολογία.

Πέρα από το… στέγαστρο και τους 3 τροχούς, το EF3 εντυπωσιάζει και με τους καθρέπτες του, ή μάλλον με την έλλειψη αυτών. Στη θέση τους βρίσκουμε δυο κάμερες που δίνουν εικόνα σε 2 έγχρωμες οθόνες εκατέρωθεν των οργάνων του scooter!

Το cargo-scooter της SYM φέρει μπαταρίες σε ένα όμορφο αλουμινένιο κουτί της NovaDesign, ενώ φέρει και πρίζα USB 3.0 για ταχεία φόρτιση μικροσυσκευών. Το βάρος του scooter ανακοινώνεται στα 180 κιλά.

Η SYM ανακοινώνει απόδοση 3 Hp από το ηλεκτρικό μοτέρ, με τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώρα, κάτι που σημαίνει πως το EF3 μπορεί να οδηγηθεί με δίπλωμα ΑΜ.

H αυτονομία του EF3 μπορεί να βρίσκεται στα λίγα 60 χιλιόμετρα, όμως το εντυπωσιακό είναι πως η SYM διατείνεται πως η μπαταρία του cargo-scooter τγης φορτίζει σε μόλις… 15 λεπτά!

Οι τροχοί είναι 14 ιντσών, ενώ το EF3 φοράει δισκόφρενο μπροστά και δισκόφρενο πίσω.

 

YAMAHA


TMAX

yamaha tmax 2021 17

Για το 2021, η σειρά TMAX θα είναι διαθέσιμη σε νέες χρωματικές επιλογές.

Βασικά χαρακτηριστικά

- Ομαλός, ισχυρός και μικρών διαστάσεων δικύλινδρος κινητήρας EU5 560 κ.εκ.
- Δυναμική και επιθετική sport εξωτερική σχεδίαση
- Κορυφαία ποιότητα στην οδήγηση με χειρισμό επιπέδου μοτοσυκλέτας
- Κορυφαία άνεση με έναν ή δύο επιβαίνοντες
- Μεγάλα μαρσπιέ
- Ελαφρύ πλαίσιο από χυτό αλουμίνιο τύπου μοτοσυκλέτας με δύο δοκούς
- Ανεστραμμένο πιρούνι 41 χιλ. τύπου μοτοσυκλέτας και πίσω ανάρτηση με μοχλικό
- Ρεζερβουάρ καυσίμου 15 λίτρων για μεγάλη αυτονομία
- Διπλά μπροστινά δισκόφρενα 267 χιλ., πίσω δισκόφρενο 282 χιλ. με ABS
- Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και σύστημα D-Mode 2 επιπέδων
- Σύστημα ανάφλεξης χωρίς κλειδί "Smart Key"
- Πίσω φώτα LED και μπροστινά φλας LED
- Μεγάλος φωτιζόμενος χώρος αποθήκευσης, για 1 κράνος full-face ή 2 κράνη jet
- Σύστημα κλειδώματος κεντρικού σταντ
- Κατηγορία διπλώματος Α2

Πρόσθετα χαρακτηριστικά TMAX Tech MAX

- Ηλεκτρικός ανεμοθώρακας
- Cruise Control
- Θερμαινόμενα γκριπ και θερμαινόμενη σέλα
- Νέο χρώμα υψηλής ποιότητας

Χρώματα

TMAX: Icon Grey, Sword Grey
TMAX Tech MAX: Tech Kamo, Power Grey (νέο)

 

XMAX 300

yamaha xmax300 2021 29

Χάρη στον μονοκύλινδρο κινητήρα Blue Core 292 κ.εκ., το XMAX 300 συνδυάζει τις επιδόσεις ενός maxi scooter με την ευελιξία μιας ελαφριάς μοτοσυκλέτας. Είναι η ιδανική επιλογή για γρήγορες και εύκολες καθημερινές μετακινήσεις, για απολαυστική sport οδήγηση, αλλά και για χαλαρές βόλτες.

Για το 2021, το υψηλών προδιαγραφών sport scooter της Yamaha εφοδιάστηκε με κινητήρα που καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές EU5 και αυξάνει την οικονομία καυσίμου κατά περίπου 6%, κάνοντας αυτό το κορυφαίο σε πωλήσεις στην κατηγορία του μοντέλο, μια ακόμα πιο ελκυστική πρόταση για αναβάτες που αναζητούν ένα κομψό, γρήγορο και οικονομικό scooter.

Παράλληλα, τόσο το XMAX 300 όσο και το XMAX 300 Tech MAX διατίθενται σε νέα χρώματα, ενώ η έκδοση Tech MAX επωφελείται επίσης από νέα γραφικά και αποκλειστικές λεπτομέρειες που τονίζουν την ανωτερότητά του.

 

XMAX 125

yamaha xmax125 2021 15

Από όλη τη σειρά MAX 2021 της Yamaha, το XMAX 125 είναι το scooter με τις περισσότερες αλλαγές, καθώς η ιαπωνική εταιρεία το ανανέωσε εκ βάθρων. Για το 2021 εφοδιάστηκε με έναν νέας σχεδίασης κινητήρα 124 κ.εκ. με ισχυρότερες επιδόσεις και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, χάρη στην τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (VVA) της Yamaha.

Εκτός από τη βελτίωση των επιδόσεων, το σύστημα VVA επιτρέπει στο XMAX 125 του 2021 να επιτυγχάνει σημαντική αύξηση 11% στην οικονομία καυσίμου, με κατανάλωση μόλις 2,4 λίτρων ανά 100 χλμ, όπως ακριβώς και το σύστημα Start & Stop.

Για μεγαλύτερη ευελιξία και βελτιωμένη ευστάθεια, οι διαστάσεις του πλαισίου έχουν αναθεωρηθεί και το μοντέλο του 2021 διαθέτει μακρύτερο μεταξόνιο στα 1570 χιλ., καθώς και αυξημένη απόσταση από το έδαφος στα 140 χιλ. Επιπλέον, το συνολικό βάρος του XMAX 125 με υγρά είναι σημαντικά μειωμένο κατά 9 κιλά, φτάνοντας στα 166 κιλά. Αυτή η μείωση προσφέρει πιο ελαφρύ χειρισμό και ευκολότερη στάθμευση, ενώ η διαδρομή της πίσω ανάρτησης έχει αυξηθεί κατά 15 χιλ. στα 90 χιλ.

 

NMAX

yamaha nmax 2021 00014

Για το 2021 το NMAX 125/155 της Yamaha αποκτά ολοκαίνουργια εξωτερική σχεδίαση, νέο πλαίσιο και κορυφαίο φινίρισμα με επιπλέον λεπτομέρειες. Ο κινητήρας Blue Core είναι πλήρως συμβατός με τις προδιαγραφές EU5, αλλά η πιο σημαντική αλλαγή είναι η τοποθέτηση της κορυφαίας στην αγορά απλής μονάδας ελέγχου επικοινωνίας (SCCU) της Yamaha (σσ. βλέπε συνδεσιμότητα Bluetooth), η οποία κρατάει τον οδηγό ενημερωμένο και δίνει ξεχωριστή απόλαυση σε κάθε διαδρομή.

Βασικά Χαρακτηριστικά

- Κινητήρας Blue Core 125 κ.εκ. προδιαγραφών EU5 – μειωμένες εκπομπές καυσαερίων με αυξημένη οικονομία καυσίμου
- 9,0 kW στις 8.000 σ.α.λ.
- Εξαιρετική οικονομία καυσίμου: Ενεργό Start & Stop: 2,2 λίτρα/100 χλμ.
- Χαμηλές εκπομπές CO²: Ενεργό Start & Stop: 52 γρ./χλμ.
- Μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων (VVA)
- Νέα sport σχεδίαση πλαισίου
- Ανασχεδιασμένο πλαίσιο για βελτιωμένη εργονομία και ευκολία ελιγμών
- Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης
- Κατ' επιλογήν τεχνολογία κινητήρα Start & Stop
- Διπλοί προβολείς LED, χωνευτά φώτα θέσης και ενσωματωμένα φλας
- Συνδεσιμότητα Bluetooth με απλή μονάδα ελέγχου επικοινωνίας SCCU
- Σύστημα ανάφλεξης χωρίς κλειδί "Smart Key"
- Μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου 11 λίτρων που προσφέρει αυτονομία για περίπου 500 χλμ. οδήγησης χωρίς ανεφοδιασμό
- Αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα
- Συνδεδεμένα όργανα LCD
- Πρίζα και εμπρός θήκες
- Δισκόφρενο εμπρός 230 χιλ. και πίσω 230 χιλ., και τα δύο με ABS
- Δυνατότητα οδήγησης με δίπλωμα κατηγορίας Β (όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία)

 

D’Elight

yamaha delight 2021 00013

Με ολοκαίνουργια unisex σχεδίαση και οικονομικό όσο και αθόρυβο κινητήρα 125 κ.εκ. προδιαγραφών EU5, το νέο D’elight είναι σχεδιασμένο για άντρες και γυναίκες που χρειάζονται ένα στυλάτο, προσιτό και εύκολο στη χρήση scooter, για τις καθημερινές μετακινήσεις τους στην πόλη.

Βασικά Χαρακτηριστικά

- Κινητήρας Blue Core 125 κ.εκ. προδιαγραφών EU5 – αυξημένη οικονομία καυσίμου, φιλικότερος προς το περιβάλλον
- Εξαιρετική οικονομία καυσίμου: Ενεργό Start & Stop: 1,8 λίτρα/100 χλμ. (σσ. εργαστηριακές μετρήσεις)
- Χαμηλές εκπομπές CO²: Ενεργό Start & Stop: 42γρ./χλμ.
- Μοντέρνα εξωτερική σχεδίαση με απήχηση σε ευρύ κοινό
- Κατ' επιλογήν τεχνολογία κινητήρα Start & Stop
- Το πιο ελαφρύ στην κατηγορία του, για ευελιξία και εύκολη στάθμευση
- Αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, βολικός για την καθημερινή μετακίνηση στην πόλη
- Νέος στρογγυλός προβολέας και μεγαλύτερα όργανα LCD με αναλογικό κοντέρ
- Εμπρός τροχός 12 ιντσών για ευελιξία και ακρίβεια στον χειρισμό
- Χωνευτά φλας και φως θέσης στο φέρινγκ
- Νέα βοηθητική λαβή για εύκολο παρκάρισμα
- Δυνατότητα οδήγησης με δίπλωμα κατηγορίας Β (όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία)

 

BW’S 125

Yamaha BWS 125 2021 00017

Για το 2021, η Yamaha ανανέωσε το BW’S, με πολύ ομορφότερο, σύγχρονο και πιο προχωρημένο design. Στον σχεδιασμό διατηρούνται το ψηλό φτερό μπροστά, οι 2 προβολείς, το «γυμνό» τιμόνι, ενώ τα τρακτερωτά ελαστικά έχουν ακόμα πιο έντονη χάραξη από το προηγούμενο μοντέλο.

Πέρα από τη νέα εμφάνιση, νέο είναι και το μοτέρ, ο γνωστός υγρόψυκτος και ψεκαστός Blue Core τετράχρονος, μονοκύλινδρος κινητήρας των 125 κ.εκ. με 4 βαλβίδες και σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA (Variable Valve Actuation ).

Οι προβολείς είναι αλογόνου, και στα όργανα βρίσκουμε μια ψηφιακή LCD οθόνη.

Το πιρούνι είναι συμβατικού τύπου με φυσούνες, και πίσω έχουμε 2 αμορτισέρ.

Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 120/70-12 και 130/70-12, ενώ στα φρένα έχουμε ένα δίσκο 245 mm μπροστά με διπίστονη δαγκάνα κι έναν 230 mm πίσω με δαγκάνα ενός πιστονιού.

Το ύψος σέλας βρίσκεται στα 785 mm, το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 6,1 λίτρα, και το βάρος του scooter είναι 127 γεμάτα κιλά.

Το νέο BW’S είναι διαθέσιμο στις ασιατικές αγορές από τις 4 Νοεμβρίου 2020 σε 4 χρώματα. Θα θέλαμε πολύ να το δούμε και στην Ευρώπη, όπου όλα είναι θέμα προδιαγραφών.

 

Aerox 155 Connected

yamaha aerox 155 connected 2021 00020

Η Yamaha ξεκινά την παρουσίαση του νέου Aerox 155 Connected, κάνοντας αναφορά πρωτίστως στη συνδεσιμότητα του scooter, το οποίο μέσω Bluetooth συνδέεται με το smartphone του αναβάτη. Μέσω της εφαρμογής Y-Connect πληροφορίες τηλεφωνίας προβάλλονται στην LCD ψηφιακή οθόνη του scooter, ενώ στο smartphone o αναβάτης μπορεί να δει πληροφορίες κατανάλωσης και συντήρησης, αλλά και στίγμα GPS για το σημείο που έχει παρκάρει το Aerox του.

Παράλληλα μέσω της εφαρμογής Y-Connect, οι αναβάτες των Aerox μπορούν να… ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλο με το πόσα χιλιόμετρα έχουν διανύσει, αλλά και να πάρουν eco riding points.

Όσον αφορά στον κινητήρα το ολοκαίνουργιο Aerox 155 Connected διαθέτει, όπως και το προηγούμενο μοντέλο, τον κορυφαίο υγρόψυκτο Blue Core μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα 155 κ.εκ. της Yamaha, με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων VVA και σύστημα Start/Stop.

Στις επιδόσεις το Aerox 155 Connected αποδίδει επίσημα 15 hp / 8.000 rpm και 1,4 Kgm ροπής στις 6.500 rpm, με τη Yamaha να κάνει λόγο για τον καλύτερο λόγο κιλών ανά ίππο στην κατηγορία –το βάρος του ανακοινώνεται στα 125 κιλά.

Παρά τον υπερσύγχρονο κινητήρα του, το νέο Aerox είναι πολύ πιο συμβατικό / συντηρητικό σε αναρτήσεις και φρένα, διαθέτοντας συμβατικό πιρούνι και 2 πίσω αμορτισέρ, μονή (!) δαγκάνα στο μπροστινό δισκόφρενο, και… ταμπούρο πίσω.

Στην Ινδονησία το Aerox έρχεται σε 2 εκδόσεις, με ABS και χωρίς. Οι ζάντες είναι 14 ιντσών.

Φυσικά νέο είναι και το design του scooter, ακόμα πιο sport και αιχμηρό, ενώ πέρα από τα LED φώτα έχουμε και DRL LED φωτισμό.

Νέα είναι η ψηφιακή LCD οθόνη οργάνων, ενώ το Aerox 155 Connected έρχεται με σύστημα Smart Key, και με USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών.

Το ρεζερβουάρ έχει αυξημένη χωρητικότητα 5,5 λίτρων, ενώ μεγαλύτερος είναι και ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, που χωράει ένα jet κράνος.

Όμορφο, σπορ, δυνατό, όμως δεν πιστεύουμε πως θα το δούμε και στην Ευρώπη, τουλάχιστον όχι με αυτές τις προδιαγραφές.

 

ZONTES

310M

Zontes 310m 07

Η Zontes παρουσίασε επίσημα ένα εντυπωσιακό νέο Maxi-scooter που ακούει στο όνομα 310Μ. Με σύγχρονο, αιχμηρό design και ποιοτική κατασκευή, θα θέλαμε πολύ να το δούμε και στη χώρα μας. Πέρα από τον πανέμορφο σχεδιασμό, και τις ολοφάνερες ανέσεις του (μεγάλη σέλα 2 ατόμων, ψηλή ζελατίνα, αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη, σχάρα, χειρολαβές, αποθηκευτικοί χώροι) το 310M θα ξεχωρίζει και για τον κορυφαίο εξοπλισμό του.

Μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, keyless σύστημα, LED φώτα, δυο δισκόφρενα και Bosch ABS κ.α. συνθέτουν ένα scooter που χτυπάει με το καλημέρα την κορυφή της κατηγορίας του, και όχι μόνο.

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας των 309 κ.εκ. θα αποδίδει 32.9 hp / 7.500 rpm, με ροπή 3,3 Kgm / 5.500 rpm. Αμφότερα τα παραπάνω νούμερα δίνουν υπεροχή στις επιδόσεις του 310M απέναντι τόσο στο Honda Forza 300 όσο και στο Yamaha Xmax 300, ενώ και στο βάρος (162 κιλά έναντι 182 και 179 αντίστοιχα), το 310Μ δείχνει και πάλι τον δρόμο!

Το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1.390 mm, το ύψος σέλας στα 765 mm, το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 12.5 λίτρα, ενώ η Zontes κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 140 χλμ/ώρα.

Το Zontes 310M ήταν προγραμματισμένο για έναρξη παραγωγής τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε τρεις χρωματισμούς, λευκό, μαύρο και σε μια πανέμορφη διχρωμία, ενώ στην Κίνα κοστίζει 30.800 Γιουάν, ήτοι 3.810 ευρώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 11:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon