.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 00:04

ΚΤΜ 890 Duke R 2020 – Όχι απλά μια συνηθισμένη αναβάθμιση

Αν νομίζατε πως δυο φαρδύτερα πιστόνια και το πρέπον κούρδισμα περιγράφουν την απόσταση από το 790 στα 890, η ΚΤΜ σας επιφυλλάσσει μια μεγάλη έκπληξη.

Εδώ και πολλά-πολλά χρόνια η έλευση κάθε νέου Δούκα αποτελούσε αξιοσημείωτο γεγονός στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Από τα τρελά μονοκύλινδρα που ξαφνικά άνοιξαν μια πόρτα σε έναν κόσμο χουλιγκανισμού πρωτόγνωρο για την εποχή, ως τo δικύλινδρο σήμερα, το πρώτο που μαθαίνει κανείς για τον οίκο Duke είναι πως φημίζεται για τη ροπή στην αταξία.

Το 790 Duke ήταν ο γενάρχης των δικύλινδρων σε σειρά μοντέλων και από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε την άτακτη πλευρά του, αλλά τώρα υπάρχει διάδοχος και δείχνει φουρτουνιασμένος.

318846 890R Duke 2020 1

Μια ματιά στα τεχνικά στοιχεία πετάει μια πρώτη μπομπίτα: 18 άλογα πάνω! Ώπα, εδώ μάλλον δεν έχουμε απλά έναν υπερκυβισμό προς ισοστάθμιση των Euro 5.

Κοιτάξτε τι έχει γίνει στον κινητήρα μόνο:

- Διάμετρος εμβόλων 90.7 mm (από 88)
- Διαδρομή εμβόλων 68.8 mm (από 65.7)
- Σχέση συμπίεσης 13.5:1 (από 12.7)
- Μεγαλύτερης διαμέτρου βαλβίδες (εισαγωγής και εξαγωγής) κατά 1 mm
- Πιο άγριοι εκκεντροφόροι
- Νέας σχεδίασης στρόφαλος, προσφέρει 20% περισσότερη περιστρεφόμενη μάζα
- Νέα μπιέλα
- Νέα χυτά πιστόνια, ελαφρύτερα παρά το μεγαλύτερο μέγεθος
- Νέα σώματα ψεκασμού, ξανά διαμέτρου 46 mm, με κοντύτερους αυλούς και ένα νέο σύστημα σε συνεργασία με τη Dell’ Orto που μετρά την πίεση στις πεταλούδες και ρυθμίζει αναλόγως το καύσιμο μίγμα

Το αποτέλεσμα μετρά 121 hp στις 9,250 rpm και 10 kg.m στις 7,750 rpm και φυσικά φαντάζει να βγήκε κατευθείαν από το έλκηθρο του Άη Βασίλη. Συγκριτικά το 790 αποδίδει 103 hp και 8.9 kg.m, ενώ είναι ενδιαφέρον πως η μέγιστη ροπή αποδίδεται λίγο χαμηλότερα (8,000 το 790) εδώ, ενώ η ισχύς κορυφώνει πάνω-κάτω στο ίδιο σημείο.

324737 890 DUKE R 2020

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα όταν διαβάζουμε πως το 890 Duke R ζυγίζει 166 κιλά στεγνό ... 3 λιγότερα από το 790!

Μιλάμε για στεγνό βάρος και ψηλαφώντας λεπτομερέστερα το υλικό Τύπου διαβάζουμε πως αυτό είναι 3.3 κιλά επακριβώς και επιτυγχάνεται με τη μοτοσυκλέτα δίχως σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη – όπως δηλαδή απεικονίζεται στις πρώτες επίσημες φωτογραφίες όλως τυχαίως.

Όπως και να έχει, το να ζυγίζει περίπου τα ίδια με το 790, αλλά με 18 άλογα και 1 κιλό ροπής επιπλέον ακούγεται ήδη πολύ λαχταριστό.

Εξίσου ευχάριστη είναι και η σκέψη πως όσο «στεγνό» και να ‘ναι αυτό το βάρος, έτοιμο για δρόμο και πάλι θα μένει αρκετά κάτω από τα 200. Το 14λιτρο ρεζερβουάρ γεμάτο ισοδυναμεί με μια 10αριά κιλά, συν ό,τι άλλο δεν υπολογίζει η ΚΤΜ στη στεγνή της μέτρηση.

Είπαμε πριν για φουρτουνιασμένο διάδοχο και αυτό δεν είναι μόνο θέμα κινητήρα. Η ΚΤΜ αγρίεψε συνολικά τη μοτοσυκλέτα, αλλάζοντας το ζύγισμα του πλαισίου. Πλέον το σύνολο κινητήρα-αναβάτη ανέβηκε 15 mm πιο ψηλά, φέρνοντας το ψαλίδι σε πιο όρθια θέση.

powerparts 13 890 Duke R 2020

Ο αναβάτης κάθεται πιο ψηλά και πιο μπροστά, πατά σε μαρσπιέ πιο πίσω και πιο ψηλά και κάθεται σε μια σέλα 9 mm πιο ψηλή και πιο κατηφορική.

Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνουν όλα αυτά βέβαια... Πόλεμος.

Το οπλοστάσιο του αναβάτη περιλαμβάνει ένα πακέτο ηλεκτρονικών που ευτυχώς δεν απαιτεί διδακτορικό Η/Υ. Η επιλογή της ΚΤΜ είναι να έχει όσα χρειάζονται, όλα κορυφαίας ποιότητας και ρυθμιζόμενα.

Στο επίκεντρο έχουμε μια μονάδα ελέγχου με αισθητήρα κλίσης 6D που υπολογίζει τα πάντα – πλάγιασμα, στρίψιμο, σούζες/έντο, και φυσικά πλαγιολισθήσεις. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι προβλεπόμενες από τον εγκέφαλο που ρυθμίζει αναλόγως τα εξής συστήματα:

- Cornering ABS
- Cornering MotorcycleTraction Control
- Riding Modes: Rain, Street, Sport και προαιρετική Track, η οποία δίνει στον αναβάτη ρυθμίσεις 9 επιπέδων για TC, Wheelie Control και απόκριση γκαζιού.

Μετά έχουμε ακόμη Quickshifer και έναν νέο συμπλέκτη που η ΚΤΜ αποκαλεί Motor Slip Regulator. Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό μονόδρομο συμπλέκτη που υπόσχεται καλύτερη λειτουργία εκεί που πάσχουν οι παραδοσιακοί, σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε την πιο φρέσκια γενιά του ανεστραμμένου πιρουνιού WP Apex, πλήρως ρυθμιζόμενο σε split action – συμπίεση στο ένα καλάμι, επαναφορά στο άλλο – και ένα ομώνυμο αμορτισέρ με όλες τις ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και αργής-γρήγορης συμπίεσης.

Οι διαδρομές αμφότερων των αναρτήσεων παραμένουν όπως τις γνωρίζαμε στο 790, 140 mm μπροστά και 150 πίσω.

318854 890R Duke 2020 Front Wheel Brake

Στα φρένα πάντως η ΚΤΜ κερνά το κάτι παραπάνω που θα κληθεί να τιθασεύσει την αρκετή περισσότερη ισχύ. Οι δίσκοι μεγάλωσαν στα 320 mm (από 300) και συνεργάζονται με Brembo Stylema monobloc δαγκάνες, ακτινικές και τετραπίστονες φυσικά.

Ελέγχονται από την εξαιρετική μανέτα Brembo MCS (Multi Click System) που μπορεί να ρυθμιστεί με τέτοια ακρίβεια ώστε να προσομοιάζει έμβολα διαφορετικών διαμέτρων.

Η αναβάθμιση δεν έμεινε μόνο στη βιτρίνα, καθώς λ.χ. οι νέες δισκόπλακες κατέβηκαν από ψηλότερο ράφι, με αλουμινένια κέντρα και όφελος περίπου μισό κιλό ανά δίσκο.

Με τέτοια κόλπα η ΚΤΜ κέρδισε 1.2 κιλά από το μπροστινό φρένο μόνο, ενώ και σε πολλά άλλα σημεία έχουμε ελαφρύτερα εξαρτήματα, όπως στις τιμονόπλακες.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά κατάφερε να λαμπαδιάσει το ενδιαφέρον μας ξανά, κάνοντας αυτό που πολλοί ίσως να μην περίμεναν. Να εξελίξει δηλαδή το 790 Duke αρκετά βήματα πιο μπροστά, αντί απλά να το εκσυγχρονίσει στις νέες προδιαγραφές.

323719 890 DUKE R 2020

Ακούγεται ως λογικότατη κίνηση αν θέλει να έχει και τα δύο μοντέλα παράλληλα στη γκάμα της – όπως φαίνεται τώρα στην επίσημη διεθνή ιστοσελίδα της ΚΤΜ. Το να υπάρχει μια ικανή απόσταση μεταξύ τους εγγυάται σε κάποιον βαθμό την εμπορική υγεία του μικρότερου μέλους. Φανταζόμαστε πως αυτή η απόσταση δεν θα εκφράζεται μόνο σε άλογα, μα και σε ευρώ.

Το 890 Duke R μας αποκαλύπτεται ως μοντέλο 2020 με την κορυφαία του έκδοση, R, και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί πλαίσιο που πάντοτε συνοδεύει αυτό το κοσμαγάπητο γράμμα. Μας έρχεται με καλά ακονισμένη τη σπορ πλευρά του, γυμνασμένο, καλοταϊσμένο και κατά τα φαινόμενα αγριεμένο, ως ταιριαστός γήινος συνοδοιπόρος του εξωγήινου θηρίου που ακούει στο όνομα 1290 Super Duke R.

Η παρουσίασή του συνιστά ταυτόχρονα και το παγκόσμιο ντεμπούτο στην παραγωγή του ανανεωμένου δικύλινδρου σε σειρά κινητήρα 890 cc - κανείς δεν περίμενε πραγματικά να τον δεί για πρώτη φορά να πουλιέται στο πακέτο του (πανέμορφου) Husqvarna Norden 901, της έτερης μοτοσυκλέτας που επιβεβαιωμένα θα τον φορέσει.

Πλέον περνάμε στη σφαίρα των πρακτικών πληροφοριών, καθώς περιμένουμε να μάθουμε πότε αναμένεται και τη γνωστή και μη εξαιρετέα ... τιμούλα;

Επίσημη ιστοσελίδα KTM 890 Duke R

(Στις φωτογραφίες δράσης και κάποιες εκ των λεπτομερειών η μοτοσυκλέτα απεικονίζεται με διάφορα έξτρα Powerparts)

Διαβάστε επίσης:

Δοκιμή του 790 Duke (2018) στην πίστα

Δοκιμή του 790 Duke (2018) στον δρόμο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 00:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon