.
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories//tests/naked-sm/ktm/2018/790_duke/lepto/
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 16:27

TEST- ΚΤΜ 790 Duke

 

Χειρουργώντας στην πίστα των Σερρών

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Χρύσανθος Οικονομίδης 

Το μότο “Ready to race” της ΚΤΜ ισχύει για όλα τα μοντέλα της φίρμας, ανεξαρτήτως κατηγορίας και κυβισμού, εκφράζοντας απόλυτα την sport φιλοσοφία των Αυστριακών. Για του λόγου το αληθές η KTM South East Europe διοργάνωσε μια μοναδική εκδήλωση όπου απολαύσαμε οδήγηση με το “νυστέρι” 790 Duke στην πίστα των Σερρών!

ktm 790 duke static 2

Όταν θέλεις να αναφέρεσαι σε μια μοτοσυκλέτα με τον όρο “το νυστέρι” τότε θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά σίγουρος για τους ισχυρισμούς σου. Κι η ΚΤΜ είναι. Όπως ήμασταν κι εμείς, πριν καν οδηγήσουμε το 790 Duke. Γιατί οι Αυστριακοί εννοούν αυτά που λένε.

Το νυστέρι

ktm 790 duke static 23

Το νυστέρι είναι ένα εργαλείο μικρού μεγέθους, εξαιρετικά κοφτερό, που χρησιμοποιείται για χειρουργικές επεμβάσεις ακριβείας.

ktm 790 duke static 19

Θα ήταν πολύ δύσκολο να αποκαλέσει “νυστέρι” το 1290 Super Duke R, καθώς η κολοσσιαία ροπή και δύναμη κάνουν σκούρα τα πράγματα όσον αφορά στην απόλυτη ακρίβεια. Πολύ σοφά η ΚΤΜ το αποκαλεί “The Beast”, ήτοι “Το Κτήνος”, καθώς η έμφαση βρίσκεται ακριβώς εκεί. Στην υπέρμετρη απόδοση.

Το 390 Duke ή το 690 Duke θα ήταν ίσως τα... νυστεράκια-νομιστεράκια, αλλά το 790 Duke είναι αυτό ακριβώς που πρέπει για τον τίτλο του σπουδαιότερου ίσως ιατρικού εργαλείου της ιστορίας.

ktm 790 duke static 20

Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας βασιλεύει ο νέος δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας της ΚΤΜ. Εκπληκτική απόδοση, φανταστικός, γεμάτος και βαρύς ο ήχος, απουσία κραδασμών (δύο αντικραδασμικοί άξονες γαρ) και δύναμη απλωμένη σε όλη την κλίμακα στροφών τον χαρακτηρίζουν. Σούζες με τρίτη και συμπλέκτη; No problem!

ktm 790 duke static 17

Εκατόν πέντε ανακοινώσιμα άλογα, που μεταφράζονται -από ότι έχουμε δει σε δυναμομετρήσεις του εξωτερικού- σε εκατό στον τροχό, 8,9 κιλά ροπής στις 8.000 rpm, που έχουν να κινήσουν 169 στεγνά κιλά μοτοσυκλέτας.

ktm 790 duke static 4

Εκατόν ίπποι ήταν το 2005, η απόδοση των περισσότερων Supersport 600 παραγωγής, και όσο κι αν υπολείπονται από τα κτηνώδη νούμερα των γυμνών χιλιαριών του σήμερα, είναι αυτοί ακριβώς που χρειάζονται για απολαυστική όσο και πραγματικά γρήγορη οδήγηση.

Η θέση οδήγησης είναι περισσότερο “μέσα” στη μοτοσυκλέτα από ότι στο 1290 Super Duke R, το τιμόνι είναι φαρδύ με σωστές λαβές, και οι γωνίες χεριών και ποδιών άνετες. Αναβάτης με ύψος 1.70 πατάει εύκολα στο έδαφος ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού.

Ready To Race

ktm 790 duke action 11

Το πρώτο πράγμα που προσέχεις στην πίστα είναι το πόσο άμεσα προσαρμόζεσαι στη μοτοσυκλέτα. Λες και την οδηγούσες χρόνια, λες και είχες εξασκηθεί πάνω της καθημερινά και την έχεις κάνει “δική σου”. Το 790 Duke δεν έχει μυστικά, δεν κρύβει κεντρί στην ουρά, δεν θέλει προσοχή, δεν απαιτεί εμπειρία και υπευθυνότητα όπως το 1290. Ανεβαίνεις πάνω του, και το οδηγείς με το καλημέρα όπως θέλεις. Κι εμείς θέλαμε... τέζα!

Είχαμε ακούσει συναδέλφους που οδήγησαν το 790 Duke στο εξωτερικό κάποιες μικρό-ενστάσεις για τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Maxxis, όμως στις Σέρρες αυτά αποδείχτηκαν υπεράνω κάθε κριτικής! Μετά από έναν γύρο για ζέσταμα, κόλλαγαν στην άσφαλτο, γεμίζοντας σε με εμπιστοσύνη.

ktm 790 duke action 2

Εμπιστοσύνη και πληροφόρηση που αποτελούν κορυφαία στοιχεία της μοτοσυκλέτας. Τόσο από την αίσθηση των αναρτήσεων της WP (που δεν ρυθμίζονται ως προς τις αποσβέσεις τους), όσο και από τα υπέροχα φρένα της J. Juan, με τις τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες μπροστά, και με την ακτινική τρόμπα φρένου.

Το κράτημα στην πίστα των Σερρών ήταν καταπληκτικό, υπέροχο, ανεπανάληπτο. Το 790 Duke επιτρέπει αλλαγή πορείας αλλά και φρένα μέσα στη στροφή, δεν αλλάζει τροχιά, και κάνει ότι θελήσει ο αναβάτης, όταν το θελήσει.

ktm 790 duke action 6

Η μοτοσυκλέτα επιταχύνει δυνατά από στροφή σε στροφή, ενώ πανεύκολα έρχεται το ξύσιμο του γόνατου στην άσφαλτο, με τον αγκώνα να κατεβαίνει και αυτός χαμηλά! Μεγάλες κλίσεις, εύκολα κι απλά, που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Στη συνέχεια ξύνεις και μαρσπιέ, αν και ελαφρώς πιο δύσκολα -μεγάλα τα περιθώρια κλίσης.

Η ευελιξία του 790 Duke είναι ένα ακόμη κορυφαίο χαρακτηριστικό, καθώς αλλάζει αστραπιαία πορεία, απαιτώντας απειροελάχιστη προσπάθεια από τον αναβάτη! Αυτό μεταφράζεται σε ξεκούραστη οδήγηση σε περιβάλλον πίστας, επιτρέποντας σου να ανεβάσεις ακόμα περισσότερο τον ρυθμό σου, δίχως να καταβάλεις προσπάθεια.

ktm 790 duke action 10

Ο μονόδρομος συμπλέκτης PASC και το 6τάχυτο κιβώτιο είναι μαλακά, ακριβή και αλάνθαστα τόσο σε αλλαγές όσο και σε κατεβάσματα πολλών ταχυτήτων, ενώ quickshifter (ανεβάζει χωρίς χρήση συμπλέκτη) και blipper (κατεβάζει χωρίς χρήση συμπλέκτη) αποδείχτηκαν κορυφαία, βοηθώντας σε να ανεβάζεις και να κατεβάζεις αστραπιαία, δίχως τζόγους, όπως ακριβώς θέλεις, ενώ σύντομα γίνονται δεύτερη φύση στον αναβάτη.

Όσον αφορά στο υπερπλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο του 790 Duke, το Wheelie Control στις Σέρρες ήταν off (δεν χαζοσουζάρει, πρέπει να το θέλεις), το Traction στο 4, μετά στο 3, τέλος στο 2, δίχως να αντιληφθώ ποτέ τη λειτουργία του. Απλώς σε βοηθούσε να χουφτώνεις το γκάζι δίχως δεύτερη σκέψη, αναλαμβάνοντας να σε ξελασπώσει στο όριο. Launch Control δεν δοκιμάσαμε.

ktm 790 duke action 8

Ούτε όμως ένιωσα ποτέ τη λειτουργία του αμορτισέρ τιμονιού της WP. Όσο και να πίεζα το Duke, εκείνο ήταν βράχος σταθερότητας, δίχως κουνήματα και ταλαντώσεις. Οι αναρτήσεις συνεργαζόταν άριστα μεταξύ τους, και δίχως να είναι “τσιμέντο” από σκληρότητα αποδείχτηκαν πανάξιες σε περιβάλλον πίστας.

Η μέγιστη τελική ταχύτητα που είδα στη μεγάλη ευθεία ήταν 215 χλμ/ώρα.

Με τρόπο, όχι κόπο

ktm 790 duke static 15

Πάνω από όλα, στο σύντομο τεστ της πίστας των Σερρών ξεχώρισε ο ανυπέρβλητος τρόπος -και όχι ο κόπος- με τον οποίο καταφέρνει το “νυστέρι” της ΚΤΜ να χαράζει ταχύτατη πορεία ακριβείας σε περιβάλλον με στροφές. Γεγονός που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστείς πως το 790 Duke ΔΕΝ είναι μοτοσυκλέτα πίστας, αλλά δρόμου. Αν λοιπόν τα καταφέρνει να ενθουσιάζει τον αναβάτη του στον υπερθετικό βαθμό που μας ενθουσίασε στις Σέρρες, αυτό αποτελεί υπέροχο κερασάκι-bonus του νέου Δούκα.

ktm 790 duke static 18

Από την αρχή ως το τέλος της δοκιμής, είχαμε ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, που δεν μπορούσε να σβήσει με τίποτα. Ούτε το γεγονός πως οδηγήσαμε τη μοτοσυκλέτα άρρωστοι, με πυρετό και αντιφλεγμονώδη στάθηκε ικανό να μας μειώσει έστω και ελάχιστα την απόλαυση. Από τον πρώτο κιόλας γύρο, το “νυστέρι” μας έκανε καλά! Μια πραγματικά ξεχωριστή, απολαυστική μοτοσυκλέτα, που έχει τη δύναμη να κάνει ακόμα και την πιο σύντομη εμπειρία πάνω της, αξέχαστη.

Ανυπομονούμε να οδηγήσουμε το 790 Duke και στον δρόμο, καθώς πιστεύουμε πως εκεί θα αναδειχθεί σε... mega-hooligan, και στον απόλυτο φονέα γιγάντων!

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 18:36

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon