.
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories//tests/naked-sm/ktm/2018/790_duke/lepto/
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 19:58

TEST – KTM 790 Duke 2018 – Αποστολή στην Ισπανία

 

Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού

Του Aviad Avrahami ‎

Φωτογραφίες: Marco Campelli, Sebas Romero, KTM

Οδηγούμε για πρώτη φορά το ολοκαίνουριο KTM 790 στην παγκόσμια δημοσιογραφική του παρουσίαση και ανακαλύπτουμε ότι μπορεί να φέρει μεν τον πρώτο εν σειρά κινητήρα στην ιστορία της αυστριακής εταιρίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι περισσότερα από αυτό.

ktm 790 duke 2018 apostoli 15

Γεμίζοντας το κενό

Μέχρι σήμερα η KTM αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με την γκάμα της: οι “μικροί” κυβισμοί σταματούσαν στα μονοκύλινδρα αλλά πανίσχυρα 690 κ.εκ. που έχουμε γνωρίσει στο Duke αλλά και το Enduro. Με την έλευση και των νέων 1190 Adventure αυτή ήταν και η “αφετηρία” κυβισμού που έβαζε τον αναβάτην από τους μικρούς στους μεγάλους σε κυβισμό κινητήρες των 1.190 κ.εκ. και από εκεί σε εκείνους των 1.301 κ.εκ. των Super Adventure και Super Duke.  Έτσι υπήρχε ένα μεγάλο χάσμα σε μια από τις πιο σημαντικές και ιδιαίτερα δημοφιλείς κατηγορίες, τα 800-900 κ.εκ. Αυτό στοίχισε στην KTM αρκετούς πελάτες καθώς το επόμενο βήμα από τα “λίγα” στα πολλά κυβικά σε πήγαινε αμέσως σε εξαιρετικά εξοπλισμένες αλλά ακριβές προτάσεις.

ktm 790 duke 2018 apostoli 14

Η KTM ωστόσο αναπτύσσεται τα τελευταί χρόνια όχι με βήματα αλλά με άλματα. Η συνεργασία της με τον ινδικό κολοσσό που ακούει στο όνομα Bajaj (κατέχει σχεδόν το 40% των μετοχών των Αυστριακών) δημιούργησε ουσιαστικά την σειρά RC και φυσικά τα δημοφιλή μικρά Duke 125-390 και μεγάλωσε σημαντικά το μερίδιο της KTM στην αγορά, κάνοντάς τη τον μεγαλύτερο ευρωπαίο κατασκευαστή μοτοσυκλετών. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, το 2017 η KTM πούλησε ούτε λίγο ούτε πολύ 238.000 μοτοσυκλέτες (συμπεριλαμβανομένης και της Husqvarna που ανήκει στον όμιλο με 36.000 πωλήσεις) και αυτή ήταν η έβδομη σερί χρονιά που η αυστριακή εταιρία σπάει το ρεκόρ πωλήσεων του προηγούμεου έτους.

Επιστρέφουμε στο κενό στην γκάμα των Αυστριακών το οποίο πλέον συμπληρώνεται ιδανικά από τον νέο εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα που θα κάνει την εμφάνισή του σε πολλά και διαφορετικά μοντέλα στο μέλλον.

Η σημασία αυτού του κινητήρα είναι τεράστια για την KTM. Όχι μόνο γιατί γεμίζει το συγκερκιμένο κενό αλλά και γιατί επιτρέπει στους αναβάτες που θέλουν να συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να αποκτούν εμπειρίες στη σέλα των πορτοκαλί μοτοσυκλετών να το κάνουν τώρα και στην πράξη αφού πλέον υπάρχει το ιδανικό μεταβατικό “μέσο” από τα μικρότερες στις μεγάλες μοτοσυκλέτες της.

Εν σειρά για πρώτη φορά

Πάνω στο νέο κινητήρα οι άνθρωποι της KTM εργάστηκαν για τρία συναπτά έτη. Το ιστορικό γεγονός για την συγκερκιμένη περίσταση είναι η δημιουργία ενός εν σειρά δικύλινδρου κινητήρα του πρώτου στην ιστορία των Αυστριακών που μέχρι σήμερα παρήγαγαν μονοκύλινδρους και φυσικά μεγάλους δικύλινδρους. Ο νέος κινητήρας είναι 799 κ.εκ. και φέρει την κωδική ονομασία LC8c με το πεζό “c” να αποτελεί το γράμμα της λέξης compact, λόγω των συμπαγών του διαστάσεων.

Η συγκερκιμένη αρχιτεκτονική επιλέχθηκε ακριβώς για αυτό το λόγο καθώς ένανς εν σειρά δικύλινδρος είναι σημαντικά πιο μαζεμένος σε διαστάσεις από ένα V2 και την ίδια στιγμή πιο ελαφρύς. Το νέο μοτέρ είναι τόσο μικροκαμωμένο που σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται μικρότερο ακόμη και από τα αντίστοιχα των 500 κ.εκ. των Ιαπώνων. Για να καταλάβετε τι σας λέω πρέπει να δείτε από κοντά το μπλοκ των κυλίνδρων αλλά και τηβν κεφαλή του μοτέρ. Κατά τη διέρκεια της εξέλιξης του project «790 Duke»η KTM δοκίμασε και ένα V2, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν πολύ μεγάλος σε διαστάσεις και βαρύς και αυτό “επιβάρυνε” όλο τον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας. Έτσι οι Αυστριακοί των εγκατέλειψαν για χάρη της εν σειρά διάταξης.

Η KTM ωστόσο δεν πρόκειται να εκγκαταλείψει τους αγαπημένους της V2 έτσι εύκολα, μη φοβάστε, τουλάχιστον όχι τον χαρακτήρα τους. Για να κρατήσει ζωντανό λοιπόν αυτόν τον χαρακτήρα τα κομβία του στροφάλου έχουν διαφορά φάσης 75 μοίρες, όπως δηλαδή και στους V2, με την διαφορά φάσης για τους Ιάπωνες να είναι στις 180 μοίρες και για στις 360 μοίρες για τον μεγάλο…. Γερμανό ανταγωνιστή τους. Ο χρονισμός της ανάφλεξης έχει ως εξής: για 435 μοίρες υπάρχει ένα νεκρό διάστημα και στη συνέχεια γίνεται η ανάφλεξη του πρώτου κυλίνδρου, για να ακολουθήσει έπειτα από περιστροφή 75 μοιρών η ανάφλεξη του δεύτερου κυλίνδρου και στη συνέχεια μεσολαβεί ένα ακόμη νεκρό διάστημα 

Η σειρά ανάφλεξης των κυλίνδρων γίνεται με διαφορά φάσης 75 μοιρών σε έναν κύκλο 720 μοιρών, μιμούμενη τα χαρακτηριστικά λειτουργίας ενός V2.

Πέρα από την εν σειρά διάταξη των κυλίνδρων το νέο μοτέρ φέρει και μερικές ακόμη καινοτομίες για την KTM. Για παράδειγμα το μπλοκ των κυλίνδρων αποτελεί ενεργό μέρος του πλαισίου με στόχο την δημιουργίσα ενός ελαφρύτερου συνόλου. Υάρχει ένας αντικραδασμικός άξονας μπροστά από τον στρόφαλο αλλά και ένας ακόμη στην κορυφή του μοτέρ. Για να πετύχει ένα σχέδιο όσο το δυνατό πιο μικρό σε μήκος, οι άξονες του κιβωτίου έχουν τοποθετηθεί ο ένας πάνω από τον άλλο και όχι πίσω του και το κουτί του φίλτρου αέρα του μοτέρ είναι αντισυμβατικής σχεδίασης καθώς δεν “κάθεται” πάνω από την κυλινδροκεφαλή αλλά πίσω της. Αυτή η διάταξη επιτρέπει στον αέρα να φτάνει απευθείας από το κουτί στον κινητήρα, χωρίς περιττές “διακλαδώσεις”.

Υπάρχει επίσης και μηχανικός συμπλέκτης με χαρακτηριστικά μονόδρομης λειτουργίας και υποβοήθηση στη μανέτα αλλά και ένα προηγμένο σύστημα ψεκασμού με ηλεκτρονικό choke και τέσσερα διαφορετικά προγράμματα διαχείρισης του ψεκασμού: rain, road, sport και track. Αποτέλεσμα ένας συμπαγής σε διαστάσεις κινητήρας που αποδίδει 105 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και 8,8 κιλά ροπής στις 8.000 σ.α.λ., αλλά πριν από αυτό και ξεκινώντας από τις 6.500 σ.α.λ. η καμπύλη της ροπής είναι σχεδόν επίπεδη.

Το πρώτο μοντέλο λοιπόν που φέρει αυτό τον ολοκαίνουριο κινητήρα είναι το 790 Duke. Το πρώτο και εξωπραγματικό 620 Duke, έκανε την εμφάνισή του ως μοντέλο παραγωγής το 1994 και ήταν μια εκπληκτική μοτοσυκλέτα, ένα είδος supermoto δρόμου με ριζοσπαστικό design. Από τότε δέχτηκε πολλές αλλαγές και εξελίχθηκε σε κάτι άλλο. Τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Duke έχει πληθύνει και ωριμάσει σχεδιαστικά χάρη στην προσήλωση της KTM και του σχεδιαστικού οίκου KISKA.

Το νέο 790 βρίσκεται σε πλήρη σχεδιαστική συμφωνία με τα υπόλοιπα μοντέλα της πολυμελούς πλέον οικογένειας. Οι γραμμές του είναι λιτές και αιχμηρές και το εμπρός μέρος συμπεριλαμβανομένης της όμορφης μάσκας με τον εντυπωσιακό full LED προβολέα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, όπως και το ρεζερβουάρ με τα πλαστικά του καλύμματα. Δείχνει σχεδόν το ίδιο με το 390 Duke ενώ μοιάζει πολύ και με το 1290 Super Duke R.  

Η ουρά και ολόκληρο το πίσω μέρος θυμίζουν αρκετά και το 690 Duke και είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το πρωτότυπο που είχαμε δει το 2016 στο Μιλάνο. Είναι βέβαια γεγονός η μεγάλη διαφορά που παρουσιάζουν τα πρωτότυπα μοντέλα εναντι εκείνων που μπαίνουν τελικά στην παραγωγή. Φέρει παράλληλα βάση πινακίδας, φώτα και φλας, σέλα αναβάτη και συνεπιβάτη και ένα πραγματικό σύστημα εξαγωγής που πρέπει να περιορίζει τους εκπεμπόμενους ρύπους και την ίδια στιγμή να δείχνει και όμορφο. Όπως και να έχει η σχεδίαση του 790 Duke είναι σύμφωνη με τα γούστα μας φέροντας παράλληλα μια νέα φρεσκάδα στις μοτοσυκλέτες μεσαίου-μεγάλου κυβισμού.

Μία σημείωση ακόμη για το design: η KTM σχεδίασε τη νέα της μοτοσυκλέτα όσο πιο λιτά γινόταν στο πνεύμα του μινιμαλισμού και της ακρίβειας στην εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου. Σύμφωνα με τους ίδιους προτίμησαν να μην σχεδιάσουν άσχημα μέρη και περιφερειακά και να τα καλύψουν με πλαστικά αλλά να δημιουργήσουν ακάλυπτες επιφάνειες που να αναδεικνύουν το συνολικό σχέδιο. Το καλύτερο παράδειγμα που μπορεί να δοθεί πάνω σε αυτό το σχόλιο είναι η σχεδίαση του χυτού αλουμινένιου υποπλαίσιου που τοποθετήθηκε στην μοτοσυκλέτα χωρίς κανένα πλαστικό κάλυμμα ώστε να βλέπεις χωρίς καμία προσπάθεια τη σχεδίασή του. Παράλληλα η ποιότητα των υλικών και του φινιρίσματος βρίσκεται σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα, όπως άλλωστε έχε συνηθίσει να περιμένει κανείς από την KTM.

Το πλαίσιο είναι επίσης ολοκαίνουριο και έχει σχεδιαστεί από την αρχή και όπως και η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα έτσι και αυτό κινείται σε μίνιμαλ επίπεδα από πλευράς σχεδίασης. Για να ακριβολογούμε το κυρίως μέρος που διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις δυνάμεις που το ασκούνται είναι ο κινητήρας που αποτελεί φέρον τμήμα του. Αυτός είναι που δίνει τα επιθυμητά επίπεδα στιβαρότητας που χρειάζονται για να διαχειριστεί το 790 Duke με επιτυχία τις δυνάμεις που το ασκούνται.

Υψηλών προδιαγραφών είναι και τα περιφερειακά του νέου αυστριακού όπλου. Εμπρός συναντάμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 43 mm, προερχόμενο φυσικά από την WP. Το ένα καλάμι διαχειρίζεται την απόσβεση συμπίεσης και το άλλο εκείνη της επαναφοράς, ενώ κανένα από τα δύο δεν φέρει ρυθμίσεις. Ένα μονό αμορτισέρ, κεντρικά τοποθετημένο, επίσης της WP, διαχειρίζεται την επαφή του πίσω τροχού με την άσφαλτο, φέρει προοδευτικής σκληρότητας ελατήριο και μπορεί να ρυθμιστεί ως προς την προφόρτιση του. Η διαδρομή των τροχών είναι 140 και 150 χλστ. εμπρός και πίσω αντίστοιχα ενώ στο τιμόνι έχει τοποθετηθεί και σταμπιλιζατέρ.

Οι τροχοί είναι αλουμινένιοι χυτοπρεσαριστοί και φέρουν ελαστικά της Maxxis με γόμα ειδικά εξελιγμένη για τη νέα δημιουργία των Αυστριακών. Τα εν λόγω λάστιχα προσπαθούν να συνδυάσουν το κράτημα με την μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα εμπρός φρένα αποτελούνται από ένα ζευγάρι δίσκους διαμέτρου 300 mm που συνεργάζονται με δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης, ενώ πίσω βλέπουμε έναν δίσκο 240 χλστ. και δαγκάνα δύο εμβόλων.

Ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα του 790 Duke σε σχέση με τους ανταγωνιστές του βρίσκεται στα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας αλλά και την μεγάλη γκάμα αξεσουάρ. Για παράδειγμα, πέρα από τα τέσσερα βασικά προγράμματα διαχείρισης κινητήρα και ηλεκτρονικών υπάρχει και ένα έξτρα αποσπώμενο σύστημα το οποίο στην λειτουργία Race, αυξάνει τα επίπεδα παρεμβατικότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων στα εννέα. Η μονάδα ABS M9.1 της Bosch έρχεται απευθείας από το 1290 Super Duke R, είναι τεχνολογίας cornering ABS και έχει και ρύθμιση supermoto που απενεργοποιεί τη λειτουργία της στον πίσω τροχό. Στα προαιρετικά αξεσουάρ θα βρείτε επίσης μεταξύ άλλων, quickshifter που λειτουργεί στα ανεβάσματα αλλά και τα κατεβάσματα και μια έγχρωμη TFT οθόνη πληροφοριών που επιτρέπει τη σύνδεση και με smartphone με το κατέβασμα της ανάλογης εφαρμογής.

Επαναπροσδιορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού

Καθισμένος στη σέλα του νέου 790 Duke μπαίνω αμέσως στην ετοιμοπόλεμη φιλοσοφία της μοτοσυκλέτας. Το ύψος της σέλας είναι σχετικά χαμηλό στα 825 mm, ενώ υπάρχει διαθέσιμο και κιτ χαμηλώματος που φέρνει τη σέλα στα 780 mm. Το τιμόνι είναι φαρδύ, ο κορμός τοποθετείται στητός και υπάρχει μπόλικος χώρος στη σέλα για να μετακινείσαι εμπρός-πίσω. Μου άρεσε πολύ το στενό ρεζερβουάρ που σε αφήνει να το γραπώσεις με τα πόδια σου και σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι πάνω στο 390 Duke και όχι σε μια μοτοσυκλέτα 800 κ.εκ. Πέρα από την άνεση και τα υψηλά επίπεδα εργονομίας που προσφέρει η θέση οδήγησης του 790 Duke, να προσθέσω ότι όλα είναι ρυθμιζόμενα. Για παράδειγμα το τιμόνι μεταβλητής διατομής μπορεί να τοποθετηθεί σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις όσον αφορά την απόσταση από τον αναβάτη και σε τρεις διαφορετικές θέσεις όσον αφορά την κλίση του, οι μανέτες είναι ρυθμιζόμενες ενώ το ίδιο ισχύει το λεβιέ των ταχυτήτων αλλά και το ποδόφρενο. Τυπική KTM.

ktm 790 duke 2018 apostoli 5

Το χαμηλό βάρος των 174 κιλών πλήρες υγρών γίνεται άμεσα αισθητό και είναι πολύ εύκολο να γείρεις την μοτοσυκλέτα δεξιά και αριστερά και ακόμη πιο εύκολο να στρίψεις και να πάρεις κλίση. Η εξαιρετική εργονομία, οι μαζεμένες διαστάσεις και το χαμηλό βάρος, συνδυάζονται με καλές (αν και όχι τέλειες) αναρτήσεις για να δημιουργήσουν μία… υπερ-γρήγορη μοτοσυκλέτα που αντιμετωπίζει τις στροφές με μεγάλη ευκολία. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, την ημέρα της οδηγικής παρουσίασης δοκιμάσαμε και μια κλειστή διαδρομή με κώνους σε στιλ Gymkhana και πραγματικά μας έπεσε το σαγόνι με την ευκολία και την ακρίβεια που κινηθήκαμε στη σέλα του 790 Duke.

790 Duke το… τρισδιάστατο!

Ένα από τα “πλεονεκτήματα” των μοτοσυκλετών της KTM είναι ότι η αυστριακή εταιρία κατασκευάζει μοτοσυκλέτες που δουλεύουν στην πραγματικότητα σε τρεις διαστάσεις. Δεν δουλεύουν δηλαδή καλά μόνο στην επιτάχυνση και στη επιβράδυνση, δεν στρίβουν απλά καλά αλλά το κάνουν και σε στιλ supermoto προσθέτοντας έτσι την 3η και πολυπόθητη διάσταση στη συμπεριφορά τους. Αυτό το “χαρακτηριστικό”, πέρα από το να κάνει μια μοτοσυκλέτα εξαιρετικά διασκεδαστική στην οδήγηση, επιτρέπει και τρομερή ακρίβεια στον έλεγχο, κάτι π[ου κάνει μια πολύ γρήγορη βόλτα, πέρα από γρήγορη και εύκολη. Αυτό ισχύει ακόμη και αν επιχειρήσετε να στρίψετε στο στενό περιβάλλον μιας πίστας Gymkhana, όπως ακριβώς κάναμε και εμείς. Το 790 Duke αλήθεια μια “3D” μοτοσυκλέτα και αυτό κάνει την οδήγησή της πραγματική απόλαυση!

Όσον αφορά στον κινητήρα οι 105 ανακοινώσιμοι ίπποι (για 169 στεγνά κιλά) είναι πραγματικά ό,τι χρειάζεται ένας αναβάτης για να διασκεδάσει σε κάθε ταχύτητα. Η απόδοση του κινητήρα έρχεται με τέτοιο τρόπο που δίνει απόλυτο έλεγχο στον αναβάτη, δεν είναι σε κανένα σημείο υπερβολική και το μοτέρ παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ελαστικότητας έχοντας παράλληλα δύναμη σε όλο το φάσμα λειτουργίας. Πέρα από την δύναμη και την ελαστικότητα ο εν σειρά δικύλινδρος έχει παράλληλα και τον ευχάριστο χαρακτήρα που βρίσκουμε συνήθως στους V2, ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν τόσο ιδιαίτερους.

Όπου έχει στροφές

Η όμορφη εμπειρία πάνω στη σέλα του 790 Duke παραμένει όμορφη και όταν βγήκαμε σε πιο ανοιχτούς δρόμους. Η αυστριακή μοτοσυκλέτα είναι πολύ ακριβής στον τρόπο που κινείται και τρομερά γρήγορη στην αλλαγή κατεύθυνσης χάρη στο σχετικά κοντό μεταξόνιο και το φαρδύ τιμόνι, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζεται και πολύ σταθερή. Σε επαρχιακό στροφιλίκι είναι ένας πραγματικός σταρ και σε μια τέτοια διαδρομή το διασκέδασα με την καρδιά μου, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος δεν ήταν πάντα σε καλή κατάσταση.

Σε ένα ιδιαίτερα σφιχτό κομμάτι, με συνεχείς διαδοχικές στροφές και δεύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο θυμήθηκα ξανά όσα βίωσα στην πίστα Gymkhana: κοφτερή συμπεριφορά, τρομερή ακρίβεια στο πάτημα και τρομερή αυτοπεποίθηση από την δική μου την πλευρά. Το 790 Duke σου δίνει απλόχερα την εντύπωση ότι είναι ένα 390 που έχει πάρει αναβολικά και έχει παράλληλα και καλύτερη ανάρτηση!

ktm 790 duke 2018 apostoli 4

Όσον αφορά την τελική ταχύτητα να πω ότι τα πρώτα 200 χλμ./ώρα έρχονται πολύ γρήγορα στο κοντέρ με τον περιορισμό ουσιαστικά να μπαίνει για τον αναβάτη από την ελλειπή –αλλά λογική για γυμνή μοτοσυκλέτα- προστασία από τον αέρα.

Ένα ακόμη επίσης αξιόλογο σημείο είναι το κιβώτιο και η συμπεριφορά του: όπως σε όλα τα μοντέλα της KTM, ο επιλογέας είναι ακριβής και έχει μικρές διαδρομές και κατά την προσωπική μου άποψη η KTM κατασκευάζει αυτή τη στιγμή τα καλύτερα κιβώτια της αγοράς. Προσθέστε σε αυτό και το quickshifter που δουλεύει εξαιρετικά, αλλά και τον μονόδρομο συμπλέκτη που εξομαλύνει σημαντικά την κατάσταση στα απότομα και γρήγορα κατεβάσματα και έχετε στα χέρια σας ή καλύτερα στα πόδια σας ένα κομμάτι υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας από τη μία μεριά και ένα εξαιρετικό εργαλείο παραγωγής χουλιγκανισμού από την άλλη!

Η πάλη της μεσαίας+ κατηγορίας

Η δυναμική και άκρως διασκεδαστική συμπεριφορά του 790 Duke που θυμίζει χειρουργικό νυστέρι σε συνδυασμό με τα προηγμένα ηλεκτρονικά, δημιουργούν ένα πολύ δυνατό πακέτο που τοποθετείται στην καρδιά του σημερινού δίτροχου κόσμου, από πλευράς κυβισμού. Σε αυτό το πακέτο έρχεται να προστεθεί ένας εξαιρετικός κινητήρας, οι μαζεμένες διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και τα πολύ καλά περιφερειακά, χωρίς να ξεχνάμε τα ηλεκτρονικά που βρίσκονται ένα, ακόμη και δύο σκαλιά πάνω από του ανταγωνισμού.

ktm 790 duke 2018 apostoli 16

Όλα αυτά “γαρνιρισμένα” με την κοφτερή και ριζοσπαστική σχεδίαση του οίκου KISKA και κλείνουν πονηρά το μάτι στον αναβάτη που ανεβαίνει κατηγορία κυβισμού αφού του δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη συμπεριφορά του 790 Duke και να την μετατρέψει σε μια ιστορία γεμάτη επιτυχίες. Μια ιστορία που όπως προαναφέραμε μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερο κόσμο στις μεγαλύτερου κυβισμού αυστριακές μοτοσυκλέτες.

Διασκέδαση στο full για όλους

ktm 790 duke 2018 apostoli 13

Το 790 είναι μια διασκεδαστική και ιδιαίτερα εύκολη στην οδήγησή της μοτοσυκλέτα, ίσως και η πιο διασκεδαστική που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά που φέρει τις χαρακτηριστικές και ελκυστικές γραμμές των αυστριακών μοτοσυκλετών. Με τιμή 11.490 ευρώ και με όλα αυτά που φέρει (περιφερειακά, προηγμένα ηλεκτρονικά) μαζί του, το 790 Duke μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία για την KTM και παράλληλα κάτι παραπάνω από σοβαρός ανταγωνιστής για τα Yamaha MT-09, Kawasaki Z900 και Suzuki GSX-S750. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μόλις το πρώτο μοντέλο που βλέπουμε με αυτόν τον κινητήρα. Στο τέλος της χρονιάς η KTM θα παρουσιάσει και το μοντέλο παραγωγής του KTM 790 Adventure R το οποίο και ανυπομονούμε να οδηγήσουμε. Πολύ καλή δουλειά KTM!

Την πλήρη τεχνική ανάλυση του KTM 790 Duke θα την βρείτε εδώ.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές Λεπτομερειών

{gallery}/tests/naked-sm/ktm/2018/790_duke/lepto/{/gallery}

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM AG
Μοντέλο 790 Duke
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 11.490 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 799
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88x65,7
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος, με λειτουργία υποβοήθησης στη μανέτα
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος   διπλής ραχοκοκκαλιάς, ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.475
Ύψος σέλας (mm) 825
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (κενό, kg)   169
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  14
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP με διάμετρο καλαμιών 43mm, διαδρομή  τροχού 140mm, χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω  Αμορτισέρ WP με μοχλικό, διαδρομή τροχού 150mm Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17''
Πίσω  180/55-17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύοπ εμβόλων, ΑBS
   
Εξοπλισμός  
  Τταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη  θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτονομίας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  105
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  8,8

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 19:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - KTM 1290 Super Duke R 2017 TEST- ΚΤΜ 790 Duke »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon