.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 09:53

Τεχνική Ανάλυση – Triumph Tiger 1200 (2022)

Η Triumph επέστρεψε στη μάχη κορυφής των adventure με μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα που συνιστά μεγάλη αναβάθμιση από την προηγούμενη γενιά Tiger 1200.

Η αγγλική εταιρεία είχε παρουσιάσει το πρώτο μεγάλο Tiger το 2012 με τρικύλινδρο κινητήρα 1215 cc και βαπτισμένο ως Explorer. Η ονομασία άλλαξε το 2017 σε Tiger 1200, όχι όμως και η τεχνική βάση της μοτοσυκλέτας που είχε αρχίσει λιγάκι να χάνει επαφή με τις νέες γενιές του ανταγωνισμού.

Η είσοδος των προδιαγραφών Euro 5 προσέφερε το υπόβαθρο για την Triumph να επιστρέψει με ένα ολοκαίνουργιο Tiger 1200. Αυτή τη φορά οι Άγγλοι ακολουθούν τον παλμό της αγοράς όπως έχει εξελιχθεί σήμερα και μοιραία άλλαξαν τη μοτοσυκλέτα τους σημαντικά στο τεχνικό της κομμάτι.

Tiger 1200 All Family MY22 G0I7816 ML

Ο στόχος είναι η κορυφή των μεγάλων adventure και δεν είναι λίγες οι φορές που ο μεγάλος αντίπαλος εντοπίζεται και περιγράφεται φωτογραφικά στο πρόσωπο του BMW R 1250 GS, με αναφορές όπως αυτή για το βάρος του Tiger 1200 που είναι “έως και 17 κιλά ελαφρύτερο από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή με μετάδοση κίνησης άξονα”.

Ασχέτως αυτού πάντως, με μια ματιά στο περιτύλιγμα του νέου μεγάλου Τίγρη είναι σαφέστατος ο στόχος των Άγγλων να χτυπήσουν ευθέως τα κορυφαία μοντέλα της κλάσης. Με 148 ίππους, υγρό βάρος από 240 κιλά, διαδρομές αναρτήσεων γύρω από τα 200 mm και εντυπωσιακότατο πακέτο ηλεκτρονικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων), η Triumph δεν έχει κάτι να ζηλέψει πλέον από τον άμεσο ανταγωνισμό της.

Διατηρεί δε τον άξονα στην τελική μετάδοση, επιμένοντας σε ένα στοιχείο που προσφέρει τουριστική ανεμελιά στον ιδιοκτήτη του.

Η δε χωματερή πλευρά του νέου Tiger 1200 φρόντισε να υπογραμμιστεί εντονότατα πολύ πριν δούμε τη μοτοσυκλέτα, όταν η Triumph επιστράτευσε τον νέο της πρεσβευτή, τον ένα και μοναδικό Ricky Carmichael, για να μας προσφέρει ένα οδηγικό βίντεο με την πρωτότυπη τότε μοτοσυκλέτα σε ρυθμούς που ελάχιστοι εξ ημών θα τολμούσαν ακόμη και με καθαρόαιμες εντούρο…

MY22 Tiger 1200 family timeline engine v4 1920x780

Στο επίκεντρο της όλης αλλαγής βρίσκεται ένας καινούργιος τρικύλινδρος κινητήρας. Η Triumph πρωτοτύπησε απρόσμενα παρουσιάζοντας μια μονάδα μικρότερου κυβισμού από αυτή που αντικατέστησε. Από τα 1215 cc του προηγούμενου μοντέλου πέφτουμε λίγο στα 1160, ή 1158.4 cc για να είμαστε πιο ακριβείς.

Η λογική λέει πως η Triumph θα βασιζόταν στον κινητήρα των Speed Triple 1200 RS και RR και στην πράξη η πραγματικότητα δεν πρέπει να απέχει και πολύ.

Στα επίσημα έγγραφα που συνοδεύουν τη νέα μοτοσυκλέτα δεν υπάρχει καμιά απολύτως αναφορά του Speed Triple στα κείμενα, ωστόσο οι δύο αυτοί τρικύλινδροι ενδεχομένως να συγγενεύουν σε ικανό βαθμό. Η μόνη διαφορά που συναντάμε στη γεωμετρία των κυλίνδρων τους είναι η διαφορετική διαδρομή εμβόλων: 60.7 mm Tiger, 60.8 στο Speed Triple. Αυτή μας δίνει μια αμελητέα διαφορά σε χωρητικότητα της τάξης των 2 cc και πιθανότατα εξυπηρετεί την προσαρμογή του τρικύλινδρου στα πολύ διαφορετικά δεδομένα του Tiger 1200 – που δεν χρειάζεται 180 ίππους, ούτε απόδοση σε πενταψήφιες στροφές.

Είναι πάντως σαφές πως ακόμη και μια τόσο μικρή αλλαγή στις διαδρομές των πιστονιών πιθανότατα συνεπάγεται πολλή δουλειά προσαρμογής στον κινητήρα – κάτι που για την Triumph ουδέποτε αποτέλεσε πρόβλημα, όπως λ.χ. όταν άλλαξε τα φώτα στον τρικύλινδρο 675 για τον μεγαλώσει μέσω διαδρομής εμβόλων στα 800 για τα πρώτα Tiger 800.

Ο κινητήρας του νέου Tiger 1200 καταφέρνει το εξής παράδοξο: αν και είναι σαφώς πιο υπερτετράγωνος από αυτόν που αντικαθιστά - 85 x 71.4 mm το παλιό, 90 x 60.7 το νέο – η μέγιστη απόδοσή του έχει έρθει εμφανώς χαμηλότερα στο στροφόμετρο.

Η μέγιστη ισχύς των 148 hp αποδίδεται στις 9000 rpm, την ώρα που ο προκάτοχος κατάφερνε 136/9350, ενώ η μέγιστη ροπή φτάνει στα 13.3 kgm στις 7000 rpm από 12.4/7600. Δεν είναι απλά αισθητά ισχυρότερος ο νέος κινητήρας, αλλά στα χαρτιά φαντάζει και πολύ πιο γεμάτος και σαφώς πιο εύχρηστος. Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα είναι όλη η καμπύλη της απόδοσής του.

triumph tplane diag

Στην καρδιά του βρίσκεται ένας στρόφαλος σε διάταξη T-Plane (περισσότερα εδώ), δηλαδή την αρχιτεκτονική που ήδη γνωρίζουμε από τα Tiger 900 – με τα κομβία διατεταγμένα σε σχήμα Τ, δηλαδή το ένα εκ των τριών σε γωνία 90 μοιρών ως προς τα παραλληλισμένα άλλα δύο. Ο στόχος τη διάταξης αυτής είναι να προσφέρει μια χρονική ασυμμετρία στη σειρά ανάφλεξης των κυλίνδρων (1-3-2) που εξυπηρετεί στην εύρεση πρόσφυσης από χαμηλές στροφές.

Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στον κινητήρα είναι πολυάριθμες, τόσες ώστε να κυριολεκτούν οι Άγγλοι όταν μιλούν για μια ολοκαίνουργια μονάδα. Τα εξαρτήματα που είναι εντελώς νέα και σχεδιασμένα για το Tiger 1200 περιλαμβάνουν όλην την κυλινδροκεφαλή, στρόφαλο, κιβώτιο ταχυτήτων, συμπλέκτη, άξονα τελικής μετάδοσης και ολόκληρη την εξάτμιση.

Tiger 1200 Rally Pro MY22 Sapphire Black RHS 

Η νέα γενιά Tiger 1200 χτίζεται γύρω από ένα ολοκαίνουργιο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο που δένει στις εδράσεις του ψαλιδιού με δύο αλουμινένιες σφυρήλατες πλάκες, ενώ αλουμινένιο είναι και το αφαιρούμενο υποπλαίσιο.

Η δίαιτα ήταν πρωταγωνιστικό στοιχείο στο σχεδίαση της μοτοσυκλέτας, έτσι η Triumph σχεδίασε τα πάντα με γνώμονα να είναι ελαφρύτερα από τα ανάλογα εξαρτήματα που αντικαθιστούν: κινητήρα, πλαίσιο, ψαλίδι, ρεζερβουάρ, εξάτμιση.

Το κέρδος ως προς το προηγούμενο Tiger 1200 φτάνει στα 25 κιλά, καθώς η νέα Αγγλίδα βλέπει πλέον από πλεονεκτική θέση τον ανταγωνισμό της. Είναι περίπου στα ίδια επίπεδα βάρους με το KTM 1290 Super Adventure R, ενώ έχει ένα πλεονέκτημα ως προς το BMW R 1250 GS.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ δηλώνεται στα 221 στεγνά κιλά, άρα προσθέτουμε τουλάχιστον άλλα 17 από το 23-λιτρο ρεζερβουάρ βενζίνης (συν ό,τι άλλο δεν προσμετράται στο στεγνό βάρος). Το δε BMW δηλώνει 249 υγρά (έτοιμο για δρόμο) για τη βασική έκδοση και 268 για την Adventure.

Την ίδια ώρα, η Triumph ανακοινώνει τα εξής υγρά βάρη για τη γκάμα Tiger 1200:
GT – 240 kg
GT Pro – 245
GT Explorer – 255
Rally Pro – 249
Rally Explorer – 261

Όλες οι εκδόσεις της σειράς Tiger 1200 αναρτώνται από ηλεκτρονικές ημι-ενεργές Showa, με ανεστραμμένο 49άρι πιρούνι και monoshock αμορτισέρ.

Η θέση οδήγησης προσφέρει αρκετή προσαρμοστικότητα στο ύψος σέλας, στον ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, ενώ δεν είναι κοινή για όλες τις εκδόσεις. Έτσι το ύψος του καθίσματος έχει άλλο εύρος ρύθμισης στα τρία GT μοντέλα (850-870 mm) και ψηλότερο στα Rally (875-890 mm), μα και το τιμόνι διαφέρει από έκδοση σε έκδοση.

Σε όλα τα Tiger 1200 το τιμόνι είναι 20 mm φαρδύτερο απ’ ό,τι στο απερχόμενο μοντέλο, ενώ ειδικά στις δύο κορυφαίες εκδόσεις GT Explorer και Rally Explorer το τιμόνι είναι τοποθετημένο και 16 mm ψηλότερα από πριν.

Tiger 1200 GT Explorer MY22 N4I1728 ML 

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των Tiger 1200 είναι αντάξιος της ηγετικής θέσης που κατέχει αυτή η οικογένεια μοντέλων στη γκάμα της Triumph. Με μια αδρανειακή μονάδα ελέγχου 6 αξόνων στο επίκεντρο, εξοπλίζεται με μια δέσμη συστημάτων με cornering χαρακτηριστικά, ενώ το πακέτο συνδεσιμότητας My Triumph Connectivity System και η υποστήριξη κάμερας GoPro από το λογισμικό της μοτοσυκλέτας είναι επίσης στάνταρ στοιχεία. Εννοείται πως το ίδιο ισχύει για όλη τη γκάμα Tiger 1200 και για τη μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με διαγώνιο 7 ιντσών.

Τα μοντέλα της σειράς αυτής χωρίζονται σε δύο ομάδες: GT και Rally. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στους τροχούς και τις αναρτήσεις, καθώς εδώ έχουμε μπροστινή ζάντα 2.15 x 21 ίντσες (3 x 19 στα GT) και οι αναρτήσεις προσφέρουν λίγο μεγαλύτερες διαδρομές με 220 mm (μπρος-πίσω), έναντι 200 των GT.

Πρόκειται ουσιαστικά για παρεμφερείς διαδρομές αναρτήσεων με αυτές του ανταγωνισμού, καθώς οι δύο σειρές υιοθετούν και διαφορετικά λάστιχα πρώτης τοποθέτησης: Metzeler Tourance για τα GT, Metzeler Karoo Street για τα δύο Rally.

triumph tiger1200 radar

Οι δύο εκδόσεις Explorer, GT και Rally, ξεχωρίζουν από το 30λιτρο ρεζερβουάρ καυσίμου (20 στα υπόλοιπα μοντέλα), τον αισθητήρα πίεσης ελαστικών, το πλήρες θερμαινόμενο κιτ (σέλα, γκριπ), αλλά και την αποκλειστικότητα σε ένα νέο σύστημα που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Continental. Πρόκειται για το Triumph Blind Spot Radar, δηλαδή ένα ραντάρ που τοποθετείται μόνο στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και καλύπτει τα νεκρά σημεία στο οπτικό πεδίο του αναβάτη προσφέροντας δύο βασικές υπηρεσίες:

Blind Spot Assist – Εντοπίζει και προειδοποιεί τον αναβάτη μέσω ένδειξης στον καθρέπτη αν υπάρχει όχημα κοντά πίσω του.
Lane Change Assist – Προειδοποιεί τον αναβάτη αν υπάρχει όχημα που έρχεται από πίσω την ώρα που επιχειρείται αλλαγή λωρίδας.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο σχετικά με τη λειτουργία του ραντάρ των Tiger 1200 στο τέλος του άρθρου αυτού.

Η απλούστερη έκδοση της σειράς, Tiger 1200 GT, στερείται μερικών εξαρτημάτων που είναι στον εξοπλισμό όλων των υπολοίπων εκδόσεων:

Κεντρικό σταντ
Quickshifter
Cruise control
Hill hold control
Adaptive lights (φώτα στροφής)
Βοηθητικά φώτα LED
Θερμαινόμενα γκριπ και σέλες

Η βασική έκδοση επίσης διαθέτει τις τρεις τυπικές ride modes – Road, Rain, Sport – καθώς οι άλλες δύο GT διαθέτουν και μια προγραμματιζόμενη από τον αναβάτη και μια Off-Road, ενώ οι δύο Rally έχουν επιπλέον και μια ακόμη πιο χωματερή ρύθμιση, Off-Road Pro.

Κλιμακωτή είναι και η προστασία που προσφέρεται στο στάνταρ πακέτο κάθε έκδοσης. Έτσι η εισαγωγική GT φορά μόνο χούφτες τιμονιού, η GT Pro προσθέτει και αλουμινένια ποδιά κινητήρα, ενώ με το Explorer έρχονται και κάγκελα προστασίας του κινητήρα.

Ανάλογα στις Rally εκδόσεις ξεκινάμε με το τριπλό πακέτο προστασίας του GT Explorer, για να προσθέσουμε στην κορυφαία Rally Explorer τα προστατευτικά κάγκελα ρεζερβουάρ και ψυγείου.

Tiger 1200 Rally Pro MY22 G0I5538 ML

Συνοψίζοντας, η Triumph επιστρέφει στην κορυφαία κάστα των μοτοσυκλετών τουρισμού και περιπέτειας, στήνοντας τη δική της πρόταση με κεντρικό γνώμονα την ικανότητα. Το πρώτο ζητούμενο που αναδύεται από το νέο Tiger 1200 είναι η χωμάτινη χρήση, για τη διαφήμιση της οποίας επιστρατεύτηκαν κορυφαίοι αναβάτες όπως ο Carmichael, αλλά και περιγράφεται γλαφυρά από τα τεχνικά στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί με την παρουσίαση της μοτοσυκλέτας.

Η Triumph δεν προσπαθεί να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό, απλούστατα πήρε τις κεντρικές συνιστώσες που δίνουν σχήμα στην κατηγορία των μεγάλων adventure και τις εφάρμοσε στη δική της μοτοσυκλέτα με έναν απλούστατο στόχο: να μην έχει τίποτε απολύτως να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό, ούτε στο δυναμόμετρο, ούτε στη ζυγαριά, ούτε και στο πεδίο δράσης, είτε αυτό είναι αυτοκινητόδρομος ή χώμα.

Ως οφείλει κάθε μοτοσυκλέτα αυτής της κλάσης, το ταξίδι παντός εδάφους είναι ο κεντρικό ρόλος που καλούνται να εξυπηρετήσουν και όλα δείχνουν πως η νέα οικογένεια Tiger 1200 έχει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει.

Tiger 1200 GT Pro MY22 Lucerne Blue TOP

Η ύπαρξη 5 εκδόσεων με ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους προσφέρει ένα θεωρητικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς επιτρέπει στον καθένα να βρει ακριβώς τη μοτοσυκλέτα που χρειάζεται, δίχως να επενδύει σε εξοπλισμό που ενδεχομένως δεν έχει ανάγκη στη χρήση που θα κάνει.

Κλείνοντας, μια κουβέντα για την τιμολόγηση των νέων Tiger 1200 που, αναμενόμενα, κινούνται πολύ ψηλά όπως σύσσωμη η κατηγορία αυτή.

Στην πόρτα εισόδου το Tiger 1200 GT απαιτεί €18990, ενώ ακολουθεί ένα άλμα δύο χιλιάδων ευρώ για το πολύ πλουσιότερο GT Pro και άλλο ένα διχίλιαρο ως τα €22990 του κορυφαίου μοντέλου της πιο ασφάλτινης πτέρυγας, GT Explorer.

Για τα πιο περιπετειώδη Rally μοντέλα, η αρχή φέρνει το Rally Pro σε τιμή εκκίνησης τα €21990, με το κορυφαίο όλων Rally Explorer να κοστίζει άλλα €2000 επιπλέον.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 10:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon