.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 12:27

Suzuki – Νέος μονοκύλινδρος κινητήρας α λα Ducati!

 

Η τεχνολογία του εκπληκτικού Supermono αναβιώνει

Σχέδια τα οποία πρόσφατα κατέθεσε η Suzuki προς κατοχύρωση, αποκαλύπτουν έναν νέο μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα, ο οποίος φαίνεται ξεκάθαρα να φέρει μια δεύτερη “παθητική” μπιέλα, σε γωνία 90 μοιρών, η οποία καταλήγει σε ένα κινούμενο σκέλος που παίζει τον ρόλο του “πιστονιού”.

suzuki single engine patent 3

Όχι, οι σχεδιαστές της Suzuki δεν τρελάθηκαν, απλά εφήρμοσαν μια ιδέα της Ducati, που μας έρχεται από το μακρινό 1993, αποτέλεσμα της μηχανολογικής ευφυΐας τoυ Claudio Domenicali και του Massimo Bordi.

Ο λόγος για το Supermono, ένα εξωτικό αγωνιστικό κατασκεύασμα, με το οποίο η Ducati συμμετείχε στους δημοφιλείς εκείνη την εποχή αγώνες, SOS (Sound Of Singles), κερδίζοντας –χαλαρά- το ευρωπαϊκό, ιταλικό και ελβετικό πρωτάθλημα.

suzuki single engine patent 1

Η μοτοσυκλέτα, πέρα από χάρμα οφθαλμών, ξεχώριζε επίσης λόγο της εκτεταμένης χρήσης ανθρακονημάτων και μαγνησίου (μιλάμε για το 1993!) αλλά πολύ περισσότερο λόγο του μοναδικού της κινητήρα.

Ήταν ουσιαστικά ένας υγρόψυκτος 4 βάλβιδος L2 της Ducati, με τα desmo του και τους ιμάντες του, απλά έλειπε ο ένας κύλινδρος… Το θέμα είναι όμως ότι διατήρησαν την μπιέλα του απολεσθέντα κυλίνδρου, ορίζοντας την να δουλεύει σε παθητικό ρόλο, προκειμένου να μην χάσουν τα αντικραδασμικά χαρακτηριστικά του δικύλινδρου κινητήρα με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών.  

suzuki single engine patent 2

Ουσιαστικά, αυτή η “τυφλή” λειτουργία, εξισορροπεί άριστα τις δυνάμεις του ενεργού κυλίνδρου και καθιστά την χρήση αντικραδασμικού άξονα ή αντίβαρων στον στρόφαλο περιττή.

Αυτή λοιπόν την ιδέα φαίνεται να εφαρμόζει και η Suzuki στο νέο της μοτέρ, το οποίο μάλλον προορίζεται για MX / Enduro μοντέλα. Ο κινητήρας φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί εξ αρχής ως μονοκύλινδρος, όμως στο Hamamatsu φαίνεται πως προτίμησαν να το κάνουν… “ψευδό V-2” σε ότι αφορά στην αντικραδασμική του λειτουργία, πάρα να ενσωματώσουν επιπλέον άξονα για αυτή την δουλειά.

suzuki single engine patent 4

Ο λόγος που η Suzuki επέλεξε να κάνει κάτι τέτοιο, μάλλον έχει να κάνει με την χωροταξία, αφού ένα πρόσθετος αντικραδασμικός άξονας αυξάνει το ύψος του κινητήρα. Ίσως η Suzuki να επέλεξε την λύση αυτή, ώστε να προκύψει ένα “κοντό” μοτέρ, προκειμένου να κατέβουν πιο χαμηλά ρεζερβουάρ και ότι βρίσκεται πάνω από την κεφαλή του κυλίνδρου, για καλύτερη συγκέντρωση των μαζών.

suzuki single engine patent 5

Όπως βλέπετε και στο σχετικό διάγραμμα, η προέκταση του κινητήρα που φιλοξενεί την “παθητική” μπιέλα και το αρθρωτό  σκέλος το οποίο ωθεί, “φωλιάζει” ιδανικά ανάμεσα στο άνοιγμα που σχηματίζουν οι διαιρούμενοι σωλήνες στο κάτω μπροστινό τμήμα του πλαισίου.  

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 12:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon