.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 15:50

Τεχνική ανάλυση - KTM 1290 Super Duke R 2017

 

Beast 2.0 - Η καλύτερη μοτοσυκλέτα του κόσμου, ακόμα καλύτερη

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, ΚΤΜ
 
Λίγο πριν διαβάσετε το τεστ του KTM 1290 Super Duke R του 2017, ας ρίξουμε μια ματιά στην τεχνική ανάλυση της γυμνής υπέρ-μοτοσυκλέτας των Αυστριακών, που η ΚΤΜ αποκαλεί και... Beast 2.0.
 
Το πρώτο πράγμα που διαβάζει κανείς στο press kit του 1290 Super Duke R 2017 είναι ο παραπάνω τίτλος. «Ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις». Λες και δεν έφταναν οι επιδόσεις του Beast 1.0. Όμως η πρόοδος είναι ασταμάτητη, και η καλύτερη μοτοσυκλέτα του κόσμου (εμείς το λέμε αυτό, όχι η ΚΤΜ), έγινε… ακόμα καλύτερη!
 
Ποια ήταν τα δυνατά σημεία του προηγούμενου KTM 1290 Super Duke R; Η κτηνώδης ροπή και δύναμη από τον V2-μεγαθήριο των 1290 κ.εκ. μαζί με τον απόλυτο, μικρομετρικό έλεγχο που προσέφεραν το κορυφαίο πλαίσιο με τις εξίσου κορυφαίες αναρτήσεις.

2017 ktm super duke r action 2

Που βελτιώθηκε το νέο Super Duke R; Παντού!

Από την εμφάνιση, στα ηλεκτρονικά, στα φώτα, στην εργονομία, αλλά και στις αναρτήσεις, και στον κινητήρα, με ακόμα πιο ομαλή απόδοση και πιο απλωμένη ροπή, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση και φυσικά όλα πασπαλισμένα με τα «πρέπει» που απαιτούν οι Euro 4 προδιαγραφές σε ρύπους, μειωμένο θόρυβο κινητήρα, διαγνωστική θύρα, κλπ.

Στόχος; Ένας Υπερδούκας ακόμα πιο όμορφος, ακόμα πιο αποδοτικός, ακόμα πιο γρήγορος, ακόμα πιο εντυπωσιακός παντού, ακόμα πιο ποθητός.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

O KISKA

Το ινστιτούτο Design του KISKA είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση των μοτοσυκλετών της ΚΤΜ για περισσότερα από 25 χρόνια. Και το νέο KTM 1290 Super Duke R είναι το απαύγασμα των σχεδιαστών του KISKA, με την εκπληκτική εμφάνιση να συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο τον χαρακτήρα αυτής της θεϊκής μοτοσυκλέτας.

headlight 1

Το πλέον χτυπητό στοιχείο του Design του νέου Δούκα είναι σίγουρα ο LED προβολέας με τα χαρακτηριστικά LED DRL φώτα του. Δίνει μοναδική εμφάνιση στο κτήνος, ενώ ο σχεδιασμός του, με την τομή-αεραγωγό που τον κόβει στη μέση, χρησιμεύει στην αποτελεσματική αερόψυξη των LED λαμπτήρων του, επιτρέποντας στον KISKA να ρίξει το βάρος του στο ελάχιστο, καθώς δεν έχει ανεμιστήρες ή άλλες ακόμα βαρύτερες σχεδιαστικές λύσεις για την ψύξη του.

light

Παράλληλα το controller του προβολέα είναι ενσωματωμένο στη μονάδα, γλιτώνοντας χώρο από το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας.

Το Super Duke R χρησιμοποιεί καλωδίωση CAN bus, που απλουστεύει τα ηλεκτρολογικά της μτοοσυκλέτας.

1290 sdr 1

Τα Daytime Running Lights (DRL) της μοτοσυκλέτας διαθέτουν 6 LED, δίνουν χαρακτηριστική εμφάνιση στο SDR από μακριά, ενώ όταν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν χαμηλό φως (τούνελ, ή σούρουπο) τα φώτα του Δούκα ανάβουν αυτόματα.

Επιπλέον, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μέσω του μενού των οργάνων να απενεργοποιήσει τα DRL.

Τα LED φλας του Super Duke R διαθέτουν τεχνολογία που η ΚΤΜ ονομάζει ATIR (Automatic Turn Indicator Reset), που σβήνει αυτόματα τα φλας μετά από 10 δευτερόλεπτα, ή όταν διανύσετε 150 μέτρα.

2017 ktm super duke r detail 27

Στην δεύτερη έκδοση του Super Duke R, η μοτοσυκλέτα έχει ακόμα πιο αιχμηρό πίσω μέρος, μπολιάζοντας με περισσότερο αγωνιστικό DNA το τέρας.

Νέα είναι και τα προστατευτικά καλύμματα του ψυγείου, πιο επιθετικά και προτεταμένα προς τα εμπρός.

2017 ktm super duke r detail 7

Νέο είναι και το πίσω φωτιστικό σώμα, με τη μοτοσυκλέτα να διαθέτει ΜΟΝΟ LED λαμπτήρες παντού (φώτα και φλας).

Τέλος, το πορτοκαλί χρώμα πάνω στο Super Duke R είναι πιο έντονο και πιο φλούο από πριν.

KTM RACE ON SYSTEM

keyless 1

Είναι φυσικό για μια φίρμα που έχει ως μότο της το «Ready to Race» να ονομάζει το νέο Keyless σύστημα του Super Duke R «KTM RACE ON SYSTEM».

Πλέον ο αναβάτης δεν χρειάζεται να βάλει κλειδί σε κεντρικό διακόπτη για να εκκινήσει το SDR, το οποίο στη νέα του έκδοση απλά δεν έχει κεντρικό διακόπτη.

2017 ktm super duke r detail 14

Ο αναβάτης φέρει στην τσέπη του το κλειδί, το οποίο επικοινωνεί ασύρματα με τη μοτοσυκλέτα, όταν βρεθεί σε κοντινή απόσταση, και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πιέσετε το κουμπί με το κλειδί (εκεί που παραδοσιακά βρισκόταν η μίζα), και κατόπιν το αληθινό κουμπί της μίζας από πάνω του.

Δύο ακόμη λειτουργίες που παραδοσιακά χρειαζόταν κλειδί γίνονται πλέον ασύρματα, αυτές του κλειδώματος - ξεκλειδώματος τιμονιού και του ανοίγματος του ρεζερβουάρ.

Για να κλειδώσει ο αναβάτης το τιμόνι, το στρέφει προς τα αριστερά, και πιέζει το κουμπί με το κλειδί (LUB) για τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα. Το τιμόνι κλειδώνει και ο αναβάτης απομακρύνεται. Έτσι απλά.

1290 sdr 4

Για να ξεκλειδώσετε το τιμόνι και να είστε έτοιμοι για μιζιά, πατήστε σύντομα μόνο το LUB, και μετά τη μίζα.

Η τάπα του ρεζερβουάρ ανοίγει αυτόματα, όταν ο αναβάτης πιέσει προς τα πάνω τη γλώσσα της.

TFT ΟΘΟΝΗ ΟΡΓΑΝΩΝ

2017 ktm super duke r detail 22

Το νέο όργανο «κάθεται» πολύ πιο όμορφα πάνω στο Super Duke R, ενώ η έγχρωμη TFT οθόνη του παρέχει τεράστιο όγκο πληροφορίας, ενώ περνάει αυτόματα από λευκό φόντο και σκούρες ενδείξεις τη μέρα σε μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

tft panel

Η φωτεινότητα της οθόνης ρυθμίζεται αυτόματα, ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό, ενώ διαφορετική είναι η πληροφόρηση ανάλογα με το Ride Mode που έχετε επιλέξει –το «Track» διαφέρει από τα υπόλοιπα.

tft instrument panel 8

Επιπλέον, ανάλογα των συνθηκών οδήγησης, η οθόνη προσφέρει διαφορετικές οπτικές προειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, οι ενδείξεις του κοντέρ κοκκινίζουν στις ψηλές ταχύτητες.

KTM MY RIDE

Στον έξτρα εξοπλισμό βρίσκεται το σύστημα πολυμέσων «KTM MY RIDE» με το οποίο το Super Duke R συνδέεται με το Smartphone του αναβάτη, και παρέχει στα όργανα της μοτοσυκλέτας πληροφορίες για το ποιος σας καλεί, ή για τη μουσική σας.

2017 ktm super duke r detail 13

Ο αναβάτης μπορεί μέσω των φωτιζόμενων διακοπτών στο τιμόνι να απαντήσει σε κάποια κλήση, ή να αλλάξει κομμάτι μουσικής. Αργότερα θα μπορεί να δείχνει και απλοποιημένες πληροφορίες GPS, πάντα σε συνεργασία με το Smartphone του αναβάτη.

ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

1290 sdr 3

Οι διακόπτες της μοτοσυκλέτας φωτίζονται, ενώ για να αλλάξει ενδείξεις και ρυθμίσεις ο αναβάτης χρησιμοποιεί ένα σύνολο από 4 κουμπιά στο αριστερό γκριπ.

Με τα πάνω και κάτω κουμπιά επιλέγετε μενού, ενώ με το δεξί κουμπί (Set) επιλέγετε μενού. Κατόπιν χρησιμοποιείτε και πάλι το πάνω και το κάτω για να βρείτε την επιλογή που θέλετε, και την επιλέγετε ξανά με το Set. Τέλος, βγαίνετε με το αριστερό κουμπί (Exit).

tft instrument panel 4

Με τα μενού μπορείτε να ασχολείστε με τις ώρες, ενώ μπορείτε να φτιάξετε και τη δική σας αγαπημένη οθόνη (Favourites) στην οποία θα συνδυάζετε τις ενδείξεις που θέλετε.

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ / ΑΝΕΣΗ

Νέο είναι το τιμόνι, φαρδύτερο κατά 20 mm για καλύτερο έλεγχο, ενώ είναι τοποθετημένο 5 mm χαμηλότερα και 18,5 mm πιο μπροστά, ώστε να τοποθετεί τον αναβάτη σε στάση που φορτίζει περισσότερο τον μπροστινό τροχό.

KTM 1290 SUPER DUKE R ergonomics

Το τιμόνι είναι ρυθμιζόμενο σε 4 θέσεις, σε εύρος 22 mm, ενώ...

KTM 1290 SUPER DUKE R adjustable brake lever

... ρυθμιζόμενες είναι και οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη.

Ρυθμιζόμενα σε τρεις θέσεις είναι και τα λεβιέ του φρένου και των ταχυτήτων.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ

KTM 1290 SUPER DUKE R engine 01

Ο V2 των 75 μοιρών, προερχόμενος από το RC8 R έχει πάνω του αρκετή δουλειά για τον νέο του ρόλο στην μετά-Euro4 εποχή.

Ο κινητήρας ζυγίζει περίπου 62 κιλά, και είναι ένας από τους πιο ελαφριούς V2 μεγάλου κυβισμού στον κόσμο.

KTM 1290 SUPER DUKE R engine 02

Όσον αφορά στις επιδόσεις, τα νέα επίσημα νούμερα των Αυστριακών κάνουν λόγο για 177 Hp / 9.750 rpm και ροπή 14,4 Kgm / 7.000 rpm, με τα 12,2 Kgm να είναι διαθέσιμα από τις… 4.000 rpm! Στο παλιότερο μοντέλο οι Αυστριακοί δήλωναν 180 hp / 8.870 rpm και 14,7 Kgm ροπής στις 6.500 rpm. Βλέπουμε έτσι πως ακόμα και τα επίσημα νούμερα έχουν υποστεί μια μικρή μείωση. Ταυτόχρονα, ελαφρώς αυξημένο είναι το βάρος της μοτοσυκλέτας του 2017, από τα 189 στα 195 κιλά. 

Η ΚΤΜ αναφέρει τέλος πως το νέο SDR καταναλώνει λιγότερο καύσιμο από πριν, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτονομία από το ρεζερβουάρ των 18 λίτρων - ίδιας χωρητικότητας με πριν.

ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΤΙΤΑΝΙΟΥ & ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗ

KTM 1290 SUPER DUKE R CAD titanium inlet valve

Η ΚΤΜ εξόπλισε το νέο Super Duke R με βαλβίδες τιτανίου (με επίστρωση νιτριδίου χρωμίου) στην εισαγωγή, που ζυγίζουν 39 γραμμάρια έκαστη -19 γραμμάρια λιγότερα από τις προηγούμενες. Με νέο design και σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους θαλάμους καύσης, η συμπίεση ανέβηκε στο 13,6:1 από 13,2 στο προηγούμενο μοντέλο.

Το Super Duke R χρησιμοποιεί 4 βαλβίδες και 2 μπουζί σε κάθε κύλινδρο, ενώ η μονάδα ανάφλεξης ελέγχει ανεξάρτητα την ανάφλεξη σε κάθε μπουζί για πιο αποδοτική και ομαλή καύση.

KTM 1290 SUPER DUKE R CAD engine 01

Κάθε κυλινδροκεφαλή διαθέτει δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, με έκκεντρα που διαθέτουν επίστρωση σκλήρυνσης DLC (Diamond Like Carbon)

Επίστρωση σκλήρυνσης διαθέτουν και οι έδρες των βαλβίδων εξαγωγής αλλά και οι βαλβίδες εξαγωγής, γεγονός που επιτρέπει τα μεγάλα διαστήματα ελέγχου. Χαρακτηριστικά, η ΚΤΜ δίνει ως διαστήματα ελέγχου κάθε 15.000 χιλιόμετρα και ρύθμισης κάθε 30.000 χιλιόμετρα!

ΘΑΛΑΜΟΙ ΑΝΤΗΧΗΣΗΣ & ΚΟΝΤΥΤΕΡΟΙ ΑΥΛΟΙ

KTM 1290 SUPER DUKE R CAD cylinder head

Ο βελτιωμένος κινητήρας του νέου Duke χαρακτηρίζεται από ακόμα ομαλότερη απόδοση, προϊόν των νέων θαλάμων αντήχησης που βρίσκονται πάνω στις κυλινδροκεφαλές και χαρίζουν μια εξαιρετικά γραμμική παροχή δύναμης κάτω από τις 5.000 rpm, ενώ ταυτόχρονα κόβουν τους ρύπους CO2 κατά 10%!

KTM 1290 SUPER DUKE R intake funnel

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο του νέου κινητήρα είναι οι αυλοί εισαγωγής, που πρέπει να εναρμονίζονται τέλεια με την ροή και τα χαρακτηριστικά ταλάντωσης των κυλινδροκεφαλών και των εκκεντροφόρων σε όλη την κλίμακα στροφών, αλλά και στον κυβισμό της μοτοσυκλέτας.

KTM 1290 SUPER DUKE R CAD intake 02

Οι νέοι αυλοί εισαγωγής είναι κοντύτεροι κατά 10 mm, και συνεισφέρουν στην κατά 500 rpm απλωμένη κλίμακα ισχύος.

ΣΥΜΠΛΕΚΤΗΣ

Ο συμπλέκτης στο SDR είναι περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, ελαττώνοντας την πίεση στους δίσκους όταν η επιστρεφόμενη ροπή στον κινητήρα γίνεται υπερβολικά μεγάλη. Έτσι αποφεύγονται οι αναπηδήσεις του πίσω τροχού στο έντονο φρενάρισμα με κατεβάσματα ταχυτήτων. Επιπρόσθετα, αυξάνει την πίεση στους δίσκους ανάλογα με την ροπή του κινητήρα, και επιτρέπει την χρήση μαλακότερων ελατηρίων, που με τη σειρά τους μειώνουν τη δύναμη που πρέπει να ασκήσει στη μανέτα του συμπλέκτη ο αναβάτης.

ΠΙΣΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΑΛΟΣ

KTM 1290 SUPER DUKE R piston

Το design «κουτί μέσα σε κουτί» προέρχεται από τη Formula 1, και κάνει τα πιστόνια εξαιρετικά ανθεκτικά, παρά το χαμηλό και ελαφρύ τους σχέδιο. Το χαμηλό βάρος μεταφράζεται σε μείωση των μαζών που ταλαντώνονται, χαρίζοντας έξτρα γρήγορη απόκριση στο γκάζι. Επιπρόσθετα, οι φούστες των πιστονιών διαθέτουν μια υψηλής τεχνολογίας αντιτριβική επίστρωση για μειωμένες τριβές και αυξημένη αντοχή.

KTM 1290 SUPER DUKE R crankshaft

Ένας ακόμη παράγοντας που συνεισφέρει στην άμεση απόκριση του γκαζιού στο νέο Super Duke R είναι ο υπέρ-ελαφρύς στρόφαλος, με το βελτιστοποιημένο του σχήμα, και με μια τρίτη αντλία λαδιού για την εκκένωση των κάρτερ από το λάδι.

ΕΞΑΤΜΙΣΗ

1290 sdr 2

Το νέο σύστημα της εξάτμισης (σσ. στη μοτοσυκλέτα δοκιμής μας η KTM SEE είχε φορέσει μια αγωνιστική ολόσωμη εξάτμιση της Akrapovic, άνω φωτό) κατασκευάζει από ανοξείδωτο χάλυβα στο Mattighofen της Αυστρίας.

Νέα είναι η βαλβίδα στην εξάτμιση, με το SAC (Smart Actuator System), προερχόμενο από το 1290 Super Duke GT υποβοηθά την εξαιρετικά γλυκιά απόδοση. Η εξάτμιση διαθέτει έναν τριοδικό καταλύτη στο πλακέ μέρος που βρίσκεται κάτω από τη μοτοσυκλέτα, πριν τον σωλήνα που οδηγεί στο τελικό.

MOTOR SLIP REGULATION (MSR)

Το MSR δουλεύει με αντίστροφο τρόπο από ότι το Traction Control, ελέγχοντας τη ροπή που δημιουργείται όταν για παράδειγμα κλείνεις το γκάζι με ταχύτητα, ή χρησιμοποιείς τον συμπλέκτη σε κατέβασμα, κλπ. Εκεί, το MSR ανεβάζει ελαφρά στροφές, αποτρέποντας τον πίσω τροχό από το να κλειδώσει, και να γλιστρήσει ανεξέλεγκτα.

MOTORCYCLE TRACTION CONTROL (MTC)

KTM 1290 SUPER DUKE R CAD RbyW wrist grip 02

Το Traction Control του νέου Δούκα εκμεταλλεύεται το Ride by Wire της μοτοσυκλέτας στο γκάζι (φωτό άνω), για να μειώσει την απόδοση του κινητήρα, όποτε ανιχνεύει γλίστρημα του πίσω τροχού. Το νέο σύστημα αλλάζει τη λειτουργία του ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας, και θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε Cornerning Traction Control -κατά το Cornering ABS, το οποίο βρίσκει και αυτό τον δρόμο του προς το SDR.

Για την παραπάνω λειτουργία του, το MTC λαμβάνει υπόψη του τα σήματα από τους αισθητήρες της μοτοσυκλέτας, ώστε να προσδιορίσει τη βέλτιστη παρέμβαση που απαιτείται για την εκάστοτε κινητική κατάσταση του Super Duke.

KTM 1290 SUPER DUKE R CAD throttle body

Το Traction Control επεμβαίνει στη διαχείριση καυσίμου, στις πεταλούδες, με -όπως δηλώνει η ΚΤΜ- πολύ πιο ομαλή δράση από τα συστήματα που επεμβαίνουν στην ανάφλεξη ή στον ψεκασμό.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει εξελιχθεί σε στενή συνεργασία με τη Bosch.

RIDE MODES

tft instrument panel 10

Το Superduke R του 2017 διαθέτει 3 Ride Modes, τα «Street», «Sport» και «Rain», ενώ ως έξτρα αξεσουάρ παρέχεται το λογισμικό (Πακέτο πίστας ή «Track Pack») για το 4ο Ride Mode που έφερε η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας, το «Track». Σημειώστε πως το «Track» είναι το μόνο παραμετροποιήσιμο Ride Mode, κι έτσι ακόμα και αν δεν θέλετε να πάτε πίστα, σας επιτρέπει να ρυθμίσετε μία-μία τις παραμέτρους των υποσυστημάτων που ελέγχει το Ride Mode.

Τα «Street» & «Sport» διαθέτουν αμφότερα 177 hp, αν και με ελαφρώς διαφορετική απόκριση στο γκάζι, ενώ το «Rain» περιορίζει τον κινητήρα στους «μόλις» 130 hp, ενώ κάνει και την απόκριση του γκαζιού ακόμα πιο ομαλή.

Επιπρόσθετα, το Traction Control επενεργεί με διαφορετικά τρόπο σε κάθε Ride Mode. Πολύ παρεμβατικό στο «Rain», λιγότερο στο «Street», και ακόμα λιγότερο στο «Sport». Για να μπορέσει να παίξει με πλαγιολισθήσεις ο αναβάτης, θα χρειαστεί να απενεργοποιήσει το Traction Control. Στο «Sport» επιτρέπονται μόνο γλυκά γλιστρήματα, με το MTC να παρεμβαίνει αμέσως μόλις η πλάγια κίνηση του πίσω τροχού γίνει πιο απότομη.

Σημειώστε πως όταν ο αναβάτης κλείνει τον διακόπτη της μοτοσυκλέτας, την επόμενη φορά που θα τον ανοίξει, Traction Control & ABS θα έχουν επανέλθει ξανά σε ενεργό δράση για χάρη της ασφάλειας, ακόμα κι αν τα είχατε απενεργοποιήσει προηγουμένως.

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΚΑΖΙΟΥ

tft instrument panel 6

Μέσω του έξτρα «Track Pack», ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ άλλων ακόμα και το πόσο άμεση θα είναι η απόκριση του γκαζιού. Το σύστημα προσφέρει 3 επιλογές, τις «Track», «Sport» και «Street», με την πρώτη να είναι η πιο απότομη και την τρίτη να είναι η πιο ομαλή. Απότομη είπαμε; Γράψτε ΛΑΘΟΣ! «Άμεση» είναι η σωστή λέξη. Ξεχάστε τις πραγματικά μη-ελεγχόμενες και μη-διαχειρίσιμες απότομες αποκρίσεις άλλων μοτοσυκλετών που δίνουν στον αναβάτη μια επιλογή ουσιαστικά άχρηστη. Εμείς χρησιμοποιήσαμε όλη την εβδομάδα το SDR στην απόκριση «Track» και δεν μπορούμε να σας περιγράψουμε με λόγια το πόσο γλυκιά και ακριβής είναι ακόμα και σε καθημερινή χρήση στη μποτιλιαρισμένη Αθήνα! Εκπληκτικό, πρωτόγνωρο αποτέλεσμα!

Σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα κρατάει στη μνήμη της την προτίμηση του αναβάτη για την απόκριση του γκαζιού ακόμα κι αν κλείσετε τον διακόπτη.

ANTI-WHEELIE OFF

ktm action2

Το σύστημα που αποτρέπει τις σούζες λειτουργεί ξεχωριστά από το Traction Control, με τον αναβάτη να μπορεί να έχει σε λειτουργία το Traction Control, με απενεργοποιημένο το Wheelie Control. Έτσι θα μπορεί να κάνει σούζες, όμως το MTC θα επεμβαίνει κάθε φορά που θα ανιχνεύει γλίστρημα του πίσω τροχού. Εννοείται πως αν προσπαθήσετε να σηκώσετε σούζα σε ολισθηρό οδόστρωμα, το MTC θα πάρει τον πρώτο λόγο για χάρη της ασφάλειας σας, και θα επέμβει. Αν το οδόστρωμα είναι καλό, οι σούζες θα έρθουν αβίαστα, και το MTC δεν θα επέμβει ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε συμπλέκτη για να σηκώσετε σούζα –με 4η, γιατί μέχρι τρίτη σηκώνεται με το γκάζι!

LAUNCH CONTROL

2017 ktm super duke r action 7

Το Launch Control, ή σύστημα… εκτόξευσης έχει στόχο τις βέλτιστες εκκινήσεις στην πίστα, ή… τις κόντρες, και έρχεται μέσα στο «Track Pack».

Για να το χρησιμοποιήσει ο αναβάτης, ανοίγει τέρμα το γκάζι και αφήνει τον συμπλέκτη. Ακούγεται τρομακτικό και είναι ακριβώς έτσι. Στην αίσθηση μόνο όμως, καθώς το σύστημα επεμβαίνει στις στροφές, κρατώντας τις στις βέλτιστες 6.500 για να… εκτοξευτείτε γρήγορα και με ασφάλεια, δίχως σπινάρισμα και αθέλητες σούζες.

Ο αναβάτης έχει τρεις προσπάθειες, πριν το σύστημα κλείσει αυτόματα, ώστε να κρυώσει η μοτοσυκλέτα, ενώ οι προσπάθειες που απομένουν αναγράφονται στον πίνακα οργάνων!

Με τον κινητήρα να λειτουργεί, το Launch Control θα κάνει Reset μετά από 3 λεπτά, ή όταν η μοτοσυκλέτα διανύσει 1.500 μέτρα. Με τον κινητήρα σβηστό, το Launch Control θα κάνει Reset μετά από 20 λεπτά.

Επιπρόσθετα, το Launch Control ενεργοποιείται ΜΟΝΟ μετά το στρώσιμο των 1.000 χιλιομέτρων, και σε θερμοκρασία ψυκτικού τουλάχιστον 60 βαθμών.

MTC SPIN ADJUSTER

2017 ktm super duke r detail 17

Το «Track Pack» επιτρέπει σε προχωρημένους αναβάτες σε χρήση πίστας να χρησιμοποιούν το σπινάρισμα του τροχού για να επιταχύνουν όταν τα slick ελαστικά τους αρχίζουν να φθείρονται, σε ένα Track Day ή σε αγώνα. Για αυτόν τον σκοπό, το MTC επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει το επίπεδο επέμβασης, μεταξύ 9 επιπέδων.

Στο επίπεδο 1 η παρέμβαση είναι η ελάχιστη, επιτρέποντας στον αναβάτη να σπινάρει το πίσω ελαστικό σε επίπεδο αρκετά κοντά με το MTC απενεργοποιημένο. Να σημειώσουμε εδώ, πως εμείς δεν το δοκιμάσαμε με slick, πάντως με ελαστικά δρόμου αυτό δεν συμβαίνει, καθώς ακόμα και στο επίπεδο 1 η πλαγιολίσθηση ούτε κατά διάνοια δεν φτάνει κοντά σε εκείνη με το MTC στη θέση Off.

Στα επίπεδα 2-8 ο αναβάτης ρυθμίζει το MTC σε αρκετά πιο παρεμβατικό επίπεδο.

Και το επίπεδο 9 έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται με βρόχινα ελαστικά στο βρεγμένο, με μέγιστη παρεμβατικότητα.

CORNERING ABS

abs 

Το Cornering ABS του Super Duke R έχει εξελιχθεί από την ΚΤΜ, σε στενή συνεργασία με την Bosch, χρησιμοποιώντας το προηγμένο σύστημα 9.1MP, μαζί με το τελευταίας γενιάς ανάλογο λογισμικό.

Με τη βοήθεια των αισθητήρων της μοτοσυκλέτας, το σύστημα προσδιορίζει με ακρίβεια την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας, όπως και το MTC, και επενεργεί με βέλτιστο -και διαφορετικό- τρόπο κάθε φορά.

Ανάλογα με τις προτιμήσεις του, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ «Street» και «Supermoto» στα ABS Modes, αλλά και να απενεργοποιήσει εντελώς το ABS.

ktm action3

Στο «Supermoto» ABS Mode, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων επενεργεί μόνο στον μπροστινό τροχό, με τον αναβάτη να μπορεί να παίξει με πλαγιολισθήσεις με κατεβάσματα ταχυτήτων ή με το φρένο.

CRUISE CONTROL

Το Super Duke R έχει και Cruise Control, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με 3η-6η ταχύτητα στο κιβώτιο, και μεταξύ 40 και 200 χλμ/ώρα.

Ο αναβάτης επιλέγει ταχύτητα, αφήνει το γκάζι, και μετά μπορεί να αυξομειώνει την ταχύτητα από ένα joystick στο αριστερό γκριπ.

TIRE PRESSURE MONITORING SYSTEM (TPMS)

Μετά το Cruise Control, ένα ακόμα σύστημα που είχαμε δει για πρώτη φορά σε τουριστικές μοτοσυκλέτες βρίσκει τον δρόμο του και στα Streetfighter μοντέλα.

Μιλάμε για το σύστημα ένδειξης πίεσης ελαστικών TPMS, το οποίο δείχνει τις πιέσεις των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, και προειδοποιεί τον αναβάτη αν ανιχνεύσει έστω και μια μικρή απώλεια πίεσης.

QUICKSHIFTER+

KTM 1290 SUPER DUKE R CAD quickshifter 02

Το Quickshifter+ βρίσκεται στα έξτρα αξεσουάρ του Super Duke R, και επιτρέπει στον αναβάτη να ανεβάζει αλλά και να κατεβάζει ταχύτητες χωρίς τη χρήση συμπλέκτη.

Η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας φορούσε το συγκεκριμένο shifter+, το οποίο κάνει φανταστική δουλειά, ακόμα και σε αστική χρήση, μειώνοντας την κούραση σε χέρι, αλλά και σε πόδι, καθώς η πίεση που απαιτείται για την αλλαγή στο λεβιέ είναι μικρότερη από ότι όταν χρησιμοποιείς το manual mode!

ktm action

Και φυσικά, σε χρήση πίστας, το Shifter+ γλιτώνει πολύτιμα δευτερόλεπτα σε κάθε γύρο.

Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί μέσω του menu στα όργανα!

ΠΛΑΙΣΙΟ / ΥΠΟΠΛΑΙΣΙΟ & ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

frame

Το πλαίσιο στο KTM 1290 Super Duke R είναι τύπου χωροδικτύωμα, φτιαγμένο από λεπτούς σωλήνες από ανοξείδωτο Chro-Moly ατσάλι, ενώ ζυγίζει μόλις 9 κιλά!

Το υποπλαίσιο είναι και αυτό ατσάλινο χωροδικτύωμα, ενώ είναι αφαιρούμενο.

KTM 1290 SUPER DUKE R fork

Όσον αφορά στις αναρτήσεις, μπροστά βρίσκουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι 48 mm της WP, με 125 mm διαδρομής. Αξίζει να σημειωθεί η ακρίβεια των ρυθμίσεων, καθώς στο ένα καλάμι ρυθμίζεται η απόσβεση επαναφοράς και στο άλλο η απόσβεση συμπίεσης.

Τα ελατήρια του πιρουνιού είναι διαφορετικά και πιο σφιχτά (10.0 N/mm) ενώ το πιρούνι διαθέτει παντού πιο σκληρές / σφιχτές ρυθμίσεις.

KTM 1290 SUPER DUKE R shock absorber

Το πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ πίσω προέρχεται και αυτό από την WP, διαθέτει εξωτερικό δοχείο αερίου και προσφέρει 156 mm διαδρομής. Οι ρυθμίσεις εδώ είναι πραγματικά… άπειρες, καθώς πέρα από προφόρτιση και απόσβεση επαναφοράς, η απόσβεση συμπίεσης ρυθμίζεται τόσο για low / high ταχύτητες συμπίεσης. Όπως και μπροστά έτσι και πίσω οι ρυθμίσεις για το 2017 είναι πιο σφιχτές και πιο sport.

Το Super Duke R διαθέτει και αμορτισέρ τιμονιού της WP στον στάνταρ εξοπλισμό.

KTM 1290 SUPER DUKE R frame

Πανέμορφο και τέρας στιβαρότητας είναι το μονόμπρατσο ψαλίδι, με τον τροχό να κρατιέται στη θέση του από ένα μεγάλο παξιμάδι των 60 mm!

ΦΡΕΝΑ / ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

2017 ktm super duke r detail 1

Στα φρένα μπροστά βρίσκουμε δυο ακτινικές Monobloc 4πίστονες δαγκάνες M-50 της Brembo που δαγκώνουν 2 δίσκους 320 mm, ενώ ακτινική είναι και η τρόμπα φρένου.

Πίσω το SDR φοράει έναν δίσκο 240 mm, με διπίστονη δαγκάνα.

Φυσικά σε αμφότερους τους τροχούς επενεργεί το Cornering ABS της μοτοσυκλέτας.

Για ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, το Super Duke R φοράει τα Metzeler Sportec M7 RR σε διαστάσεις 120/70-17 & 190/55-17.

ΕΞΤΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

accessories

Το Performance Pack του επίσημου έξτρα εξοπλισμού περιλαμβάνει τα εξής:

• shifter+
• MSR
KTM MY RIDE
• “Track” ride mode με λειτουργίες anti-wheelie off, launch control, MTC spin Adjuster και ρύθμισης απόκρισης γκαζιού.

Και στα έξτρα αξεσουάρ βρίσκουμε πολλά Power Parts τα οποία η ΚΤΜ συνδυάζει για να δημιουργήσει 2 κιτ, το Race Setup και το Style Setup – φυσικά οι ιδιοκτήτες μπορούν να ανακατέψουν τα αξεσουάρ για να δημιουργήσουν την απόλυτα προσωπική τους επιλογή.

KTM 1290 SUPER DUKE R RACE SETUP

• AKRAPOVIČ “EVOLUTION LINE” KIT
• ΔΙΣΚΟΙ WAVE 320 MM
• ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
• ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΌ ΜΑΝΕΤΑΣ ΦΡΕΝΟΥ “RACE STYLE”
• ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΌ ΜΑΝΕΤΑΣ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ “RACE STYLE”
• CARBON ΠΡΟΣΤΑΤΕΤΥΤΙΚΟ ΚΑΛΥΜΜΑ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ
• ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΕΛΑ
• ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΑ ΜΑΡΣΠΙΕ
• CARBON ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, ΚΛΠ.
• ΚΑΛΥΜΜΑ ΣΕΛΑΣ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗ
• ΣΤΑΝΤ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΥ ΤΡΟΧΟΥ
• ΣΤΑΝΤ ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥ
• ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ

KTM 1290 SUPER DUKE R STYLE SETUP

• AKRAPOVIČ “SLIP-ON LINE”
• ΔΙΣΚΟΙ WAVE 320 MM
• ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΤΙΜΟΝΙΟΥ
• ΚΑΛΥΜΜΑ ΔΟΧΕΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ
• ΚΑΛΥΜΜΑ ΔΟΧΕΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΦΡΕΝΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ
• CARBON ΠΡΟΣΤΑΤΕΤΥΤΙΚΟ ΚΑΛΥΜΜΑ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ
• ΣΕΛΑ ERGO
• ΚΑΛΥΜΜΑ ΔΟΧΕΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΦΡΕΝΟΥ ΠΙΣΩ
• CARBON ΠΡΟΣΑΤΕΥΤΙΚΟ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ
• CARBON ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, ΚΛΠ.
• ΚΑΛΥΜΜΑ ΣΕΛΑΣ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗ
• ΚΑΛΥΜΜΑ ΠΙΣΩ ΑΞΟΝΑ

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Duke R
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 17.890 (βασική έκδοση), 22.500 (μοτοσυκλέτα δοκιμής)
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(cc.) 1301
Διάμετρος χ διαδρομή 108 x 71
Συμπίεση (:1) 13,6
Τροφοδοσία ψεκασμός της Keihin EMS με σώματα ψεκασμού 56Mm και σύστημα Ride by Wire με τρεις χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Τρεις αντλίες λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 40:76
Τελική μετάδοση 17:38
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.104
Πλάτος (mm) 793
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.482
Γωνία κάστερ (°) 25
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)  195
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 18
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 48m, διαδρομή 125mm, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή 156
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης της Brembo Μ50 και δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS της Bosch 9.1ΜP
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS της Bosch 9.1ΜP
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17 Metzeler Sportec M7 RR
Πίσω 190/55-17 Metzeler Sportec M7 RR
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 177 / 9.750
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  14,4 / 7.000
Ισχύς πραγματική (hp/rpm) 160 (με ολόσωμη εξάτμιση Akrapovic)
Ροπή πραγματική (kg/rpm)  Δ.Α.

Φωτογραφίες τεχνικές

Βίντεο δυναμομέτρησης

Δείτε παρακάτω το βίντεο της δυναμομέτρησης, και ακούστε ήχο.

Ευχαριστούμε το PowerHouse Engineering για τη δυναμομέτρηση.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 16:05

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon