.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 12:43

ΤΕΧΝΙΚΟ - Michelin Road 5 - Αποστολή στη Σεβίλλη, B' Μέρος

 

Προηγμένες τεχνολογίες με μεγάλα οφέλη για τον αναβάτη 

Του Κώστα Γκαζή
Φωτογραφίες & πληροφορίες: Michelin

Τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση του MICHELIN Pilot Road 4, το οποίο αναδείχθηκε ένα από τα πιο δημοφιλή Sport Touring ελαστικά του κόσμου, με πωλήσεις 1,5 εκατομμυρίων μονάδων, η Michelin ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, με το νέο, τεχνολογικά προηγμένο και κορυφαίο σε απόδοση τόσο στο στεγνό όσο και στο βρεγμένο, MICHELIN Road 5.

Σχεδιασμένο για χρήση στο δρόμο και κατάλληλο για τα περισσότερα είδη μοτοσυκλετών, το νέο ελαστικό MICHELIN Road 5 διατίθεται σε δύο εκδόσεις (Standard και Trail) και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές των Touring / All-Round ελαστικών, χάρη στις κορυφαίες τεχνολογίες και την προηγμένη σχεδίαση που ενσωματώνει.

Η Michelin, με σκοπό να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μοτοσυκλετιστών παγκοσμίως, εξέτασε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες της χρησιμοποιούσαν τις μοτοσυκλέτες τους, από τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη μέχρι τις αποδράσεις στην ύπαιθρο το Σαββατοκύριακο.

MICHELIN Road5 Sevilla 109

Το αποτέλεσμα είναι ένα ριζικά νέο ελαστικό, σε ό,τι αφορά στην αρχιτεκτονική του σκελετού, το σκάλισμα πέλματος και τα μείγματα γόμας, που προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη πρόσφυση σε βρεγμένο και στεγνό οδόστρωμα, καθώς και αυξημένη ευελιξία και σταθερότητα.

3D Metal Printing για πρώτη φορά σε ελαστικό μοτοσυκλέτας!

MICHELIN Iconography Road 5 Technology ACT 1 2017

Το MICHELIN Road 5 ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες καινοτομίες, όπως τη MICHELIN ACT+, καθώς και τελευταίας γενιάς μείγματα γόμας αλλά και την τεχνολογία αυτοαναγεννώμενων εγκοπών MICHELIN XST Evo για βελτιωμένη χωρητικότητα απομάκρυνσης νερού. 

Επιπλέον, η χρήση μεταλλικών πρόσθετων στην τεχνολογία κατασκευής, η οποία βοηθά στην κατασκευή εξαιρετικά εξελιγμένων και λεπτομερών καλουπιών (χρησιμοποιώντας metal 3D printing), επέτρεψε στη Michelin, όχι μόνο να προσφέρει ακόμα καλύτερη πρόσφυση στο βρεγμένο, αλλά και να βρίσκεται μπροστά από τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

3d metal printing

Η τεχνολογία 3D Printing είναι πλέον συνήθης στη βιομηχανία πλαστικών, αλλά σχετικά νέα σε εκείνη των μετάλλων. Η Michelin ήταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που χρησιμοποίησε το 3D Printing για την κατασκευή των μεταλλικών καλουπιών που δίνουν το σχήμα στο πέλμα των ελασιτκών της, στην αρχή για αυτοκίνητα και φορτηγά, και τώρα, για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα!

Καλύτερο, με συγκριτική δοκιμή παρουσία δικαστικού εκπροσώπου!

MICHELIN Road5 Sevilla 013

Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο η Michelin συγκρίνει το Road5, και οι αποδείξεις που δίνει στον ισχυρισμό "καλύτερο από τον ανταγωνισμό" καθώς βασίζεται στα αποτελέσματα ανεξάρτητης εσωτερικής δοκιμής που έκανε παρουσία δικαστικού εκπροσώπου! Η δοκιμή των ελαστικών οργανώθηκε στην πίστα δοκιμών της Michelin στο Fontange της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2017, και συνέκρινε την απόδοση των ελαστικών MICHELIN Road 5 (εμπρός: 120/70 ZR 17 / πίσω: 180/55 ZR 17) με τα ελαστικά ίδιας διάστασης METZELER Roadtec 01, DUNLOP Road Smart 3, CONTINENTAL Road Attack 3, PIRELLI Angel GT και BRIDGESTONE T30 EVO τοποθετημένα σε μια μοτοσυκλέτα Suzuki Bandit 1250.

Χαοτική βελτίωση σε σχέση με το Road 4

Πράγματι, τα MICHELIN Road 5 που έχουν διανύσει 5.000 χιλιόμετρα φρενάρουν ακριβώς το ίδιο, σε σύγκριση με τα καίνουρια MICHELIN Pilot Road 4.

MICHELIN Road5 Sevilla 128

Το παραπάνω αποδεικνύεται και πάλι με στοιχεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης εσωτερικής δοκιμής που διεξήχθη στην πίστα δοκιμών της Michelin στο Ladoux της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2017. Εκεί "αναμετρήθηκαν" ένα μπροστινό MICHELIN Road 5 που έχει διανύσει απόσταση 5,636 χλμ με ένα ολοκαίνουριο MICHELIN Pilot Road 4, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ταυτόσημες επιδόσεις!

Καλύτερα ΚΑΙ στο στεγνό!

Παράλληλα, τα Road 5 εξακολουθούν να προσφέρουν εξαιρετική πρόσφυση στο στεγνό, εξαιρετικό χειρισμό σε σύγκριση με τους βασικούς ανταγωνιστές τους και βελτιωμένη σταθερότητα.

michelin road5 perf 2

Η Michelin προσφέρει απτά στοιχεία και για τους παραπάνω ισχυρισμούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός δοκιμαστικού τεστ που διεξήχθη από το MTE Test Center τον Οκτώβριο του 2017. Το συγκεκριμένο τεστ συνέκρινε τον 1) χειρισμό, 2) τη σταθερότητα και 3) την πρόσφυση σε στεγνό οδόστρωμα των ελαστικών MICHELIN Road 5 (εμπρός: 120/70 ZR 17 / πίσω: 180/55 ZR 17) με ελαστικά ίδιας διάστασης METZELER Roadtec 01, DUNLOP Road Smart 3, CONTINENTAL Road Attack 3, PIRELLI Angel GT και BRIDGESTONE T30 EVO τοποθετημένα σε ένα Kawasaki Z900. Κι εδώ νικητής ήταν το Road 5.

Για να επιτευχθεί το επίπεδο απόδοσης που προσφέρει το νέο MICHELIN Road 5, η Michelin συνδύασε 3 βασικές καινοτομίες.

Καινούριο σκάλισμα πέλματος

Η Michelin έχει εξελίξει την τεχνολογία εγκοπών MICHELIN XST, με την τεχνολογία αυτοαναγεννώμενων εγκοπών MICHELIN XST Evo. Πρόκειται ουσιαστικά για εγκοπές που όσο περνάει ο καιρός αλλάζουν σχήμα, και από στενές στην αρχή της ζωής του ελαστικού, μεγαλώνουν σε φάρδος στη συνέχεια, κρατώντας σταθερή την δυνατότητα απομάκρυνσης του νερού από το ελαστικό! Όπως δηλαδή φθείρεται το ελαστικό... αλλάζει και η χάραξη του, με στόχο την σταθερή απόδοση για πολλά-πολλά χιλιόμετρα! Ιδιοφυές.

MICHELIN iconograpgy XST Evo Road5 2

Αυτή η καινοτομία εκμεταλλεύεται την τεχνολογία κατασκευής με μεταλλικά πρόσθετα για την κατασκευή των απαραίτητων πολύπλοκων καλουπιών. Κι όπως έχει αποδείξει η εταιρεία, ένα ζεύγος MICHELIN Road 5 που έχει διανύσει 5.000 χλμ φρενάρει το ίδιο καλά με ένα ζεύγος ολοκαίνουργιων MICHELIN Pilot Road 4.

Μείγματα Γόμας τελευταίας γενιάς

Για να βελτιωθούν οι επιδόσεις πρόσφυσης σε βρεγμένο και στεγνό οδόστρωμα χωρίς να επηρρεάζεται η διάρκεια ζωής, τα μείγματα γόμας που αναπτύχθηκαν για το MICHELIN Road 5 χρησιμοποιούν νέα ελαστομερή και φόρμουλες σε σύγκριση με εκείνα των προκατόχων τους.

michelin road5 2ct

Ο τρόπος με τον οποίο οι ενώσεις αυτές τοποθετούνται σε όλο το πέλμα του MICHELIN Road 5 είναι το αποτέλεσμα δύο τεχνολογιών της Michelin: της MICHELIN 2CT (μόνο στο εμπρός ελαστικό) και της MICHELIN 2CT+ (στο πίσω ελαστικό).

michelin road5 2ct 1

Η 2CT στο μπροστινό ελαστικό, διαθέτει δυο τύπους μειγμάτων πυριτίου, ένα για την κορώνα και ένα διαφορετικό για τους ώμους, παρέχοντας βέλτιστο κράτημα τόσο σε επιταχύνσεις, όσο και στις στροφές.

MICHELIN Road5 Sevilla 009

Η 2CT+ στο πίσω ελαστικό συνδυάζει ένα μείγμα πυριτίου για την κορώνα (με πιο υψηλή συγκέντρωση πυριτίου από ότι χρησιμοποιείται στο μπροστινό ελαστικό, για μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά), με ένα μείγμα μαύρου άνθρακα / αιθάλης για τους ώμους. Το αποτέλεσμα είναι κορυφαίο κράτημα στο στεγνό και ανάλογη ευχαρίστηση κατά την οδήγηση, δίχως αρνητικές επιπτώσεις στο κράτημα στο βρεγμένο, καθώς οι ώμοι σπάνια (ακόμα σπανιότατα στην Ελλάδα) έρχονται σε επαφή με την άσφαλτο σε βρόχινες συνθήκες.

Τεχνολογία MICHELIN ACT+

Οι επιδόσεις του MICHELIN Road 5 σε στεγνό οδόστρωμα οφείλονται κυρίως στα μείγματα γόμας τελευταίας γενιάς, ενώ η τεχνολογία MICHELIN ACT+ (Adaptive Casing Technology), μία επαναστατική τεχνική που παρέχει στους ώμους του ελαστικού διαφορετικούς βαθμούς ακαμψίας, εξασφαλίζοντας εξαιρετική σταθερότητα στις ευθείες και στις στροφές. 

MICHELIN Iconography Road 5 Technology ACT 2 2017

To MICHELIN Road 5 θα είναι διαθέσιμο σε 11 διαφορετικές διαστάσεις, συμπεριλαμβανoμένων και τεσσάρων διαστάσεων της έκδοσης Trail, με μπροστινό 19 ιντσών.

MICHELIN ROAD 5
Φάρδος Ύψος Διάμετρος Δείκτης φορτίου Δείκτης Ταχύτητας TL/TT Ημ/νία Διάθεσης
ΜΠΡΟΣΤΑ 120 60 ZR 17 55 (W) TL Ιανουάριος 2018
120 70 ZR 17 58 (W) TL Ιανουάριος 2018
ΠΙΣΩ 150 70 ZR 17 69 (W) TL Ιανουάριος 2018
160 60 ZR 17 69 (W) TL Ιανουάριος 2018
180 55 ZR 17 73 (W) TL Ιανουάριος 2018
190 50 ZR 17 73 (W) TL Ιανουάριος 2018
190 55 ZR 17 75 (W) TL Ιανουάριος 2018
ΜICHELIN ROAD 5 TRAIL
Φάρδος Ύψος Διάμετρος Δείκτης φορτίου Δείκτης Ταχύτητας TL/TT Ημ/νία Διάθεσης
ΜΠΡΟΣΤΑ 110 80 R 19 59 (V) TL Ιανουάριος 2018
120 70 ZR 19 60 (W) TL Αύγουστος 2018
ΠΙΣΩ 150 70 ZR 17 69 (V) TL Ιανουάριος 2018
170 60 ZR 17 72 (W) TL Αύγουστος 2018

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 12:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon