.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 14:56

Yamaha Niken - Τεχνική ανάλυση μπροστινού συστήματος - Video

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του απέναντι στα συμβατικά τρίτροχα;

Ένα κατατοπιστικό και παραστατικό video δημοσίευσε η Yamaha για το σύστημα κλίσης / διεύθυνσης που έχει εφαρμόσει στο νέο NIKEN, την πρώτη τρίτροχη μοτοσυκλέτα ευρείας παραγωγής.

Πρώτα απ΄όλα το LMW σύστημα του NIKEN, διατηρεί όλα τα εγγενή πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τους δύο τροχούς μπροστά.

Αυτά είναι:

-Αυξημένη πρόσφυση, λόγω του διπλασιασμού της επιφανείας ελαστικού που έχει επαφή με τον δρόμο, μπροστά
-Βελτιωμένη απόσβεση ανωμαλιών και κακοτεχνιών
-Στιβαρότητα
-Εξαλείψει γλιστρημάτων σε επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης (συγκριτικά με τον μονό τρόχο)

Ωστόσο, πέρα των ανωτέρω και δεδομένου ότι το NIKEN είναι μοτοσυκλέτα, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα του έχει να διαχειριστεί μεγαλύτερες δυνάμεις και ταχύτητες, η Yamaha προχώρησε σε μια νέα σχεδίαση του LMW.

Η διατήρηση της παραλληλίας των τροχών σε κάθε περίπτωση ήταν ένα από τα ζητούμενα, αφού στα τρίτροχα scooter παρατηρείται ένα φαινόμενο που δεν είναι ενοχλητικό για τις ταχύτητες και την χρήση τους: ο εξωτερικός τροχός έχει την τάση να “ανοίγει” την τροχιά του σε σχέση με τον εσωτερικό όταν διαγράφεται μια στροφή.

Αυτό επετεύχθη με την αρθρωτή συνδεσμολογία τύπου “Ackerman” που είναι γνωστή από την εφαρμογή της στα συστήματα διεύθυνσης των αυτοκινήτων. Ουσιαστικά, τα σημεία που δένουν τα καλάμια στο NIKEN σε σχέση με τον άξονα της κλίσης τους, δεν είναι απευθείας συνδεδεμένα αλλά έχουν μια μικρή απόσταση (offset), επιτρέποντας έτσι να διατηρείται η παραλληλία και να μην μεταβάλλεται η απόσταση μεταξύ των μπροστινών τροχών όταν η μοτοσυκλέτα στρίβει.

Επίσης, στο video μεταξύ άλλων βλέπουμε ότι το ένα εκ των δύο καλαμιών (το πίσω) σε κάθε πλευρά είναι λειτουργικό ως προς την ανάρτηση του τροχού και την απόσβεση των ανωμαλιών και το μπροστινό έχει μια παθητική λειτουργία αυξάνοντας όμως κατά πολύ την στιβαρότητα.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 10:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon