.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 18:44

Τεχνολογία C-V2X: Επικοινωνία μεταξύ των… πάντων!

 

Στόχος η ασφάλεια, 1η φορά δοκιμές στην Ευρώπη

 

Στο μέλλον όλα τα συστήματα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και θα παίρνουν παράλληλα και αποφάσεις, για το καλό το δικό μας.

Με στόχο την ασφάλεια αλλά και την ηρεμία μυαλού, οδηγών, αναβατών και όχι μόνο, οι Bosch, Vodafone και Huawei συνεργάζονται πάνω στην εξέλιξη και εφαρμογή της κυψελοειδούς τεχνολογίας V2X, που βασίζεται πάνω στα "έξυπνα" κινητά αλλά και τα δίκτυα τηλεφωνίας.

Θα ξεκινήσουμε από τα “δύσκολα” για να τα βγάλουμε από πάνω μας και να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την τεχνολογία C-V2X που αναμένεται να εφαρμοστεί στο σχετικά άμεσο μέλλον στα αυτοκίνητα (και φορτηγά) και λογικά σε εύλογο χρονικό διάστημα και στις μοτοσυκλέτες.

Κυψελοειδής τεχνολογία Cellular V2X

Η κυψελοειδής τεχνολογία Cellular V2X (vehicle to everything ή επικοινωνία ενός οχήματος με οτιδήποτε) είναι η τεχνολογία που επιτρέπει σε ένα όχημα να επικοινωνεί και να ανταλλάσει πληροφορίες με άλλα οχήματα γύρω του, άμεσα και σε πραγματικό χρόνο, ενώ του επιτρέπει να επικοινωνεί και με υποδομές, ακόμη και με ανθρώπους που απλά έχουν στην τσέπη τους ένα “έξυπνο” κινητό. Το έξυπνο κινητό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά όπως καταλαβαίνετε και επιτρέπει σε όλους τους παραπάνω να επικοινωνούν μεταξύ τους, αξιοποιώντας ουσιαστικά την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην κινητή τηλεφωνία.

cellular v2x bosch 3

Bosch, Vodafone και Huawei εν τη ενώσει

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στο “παιχνίδι” οι Bosch, Vodafone και Huawei, οι οποίες συνεργάζονται πάνω στην εξέλιξη της τεχνολογίας C-V2X εδώ και αρκετό καιρό. Πέρσι τον Φεβρουάριο πραγματοποίησαν και τις πρώτες τους δοκιμές, σε πραγματικές συνθήκες, κάτι που τις έκανε τις πρώτες εταιρίες επί ευρωπαϊκού εδάφους που δοκιμάζουν που εφαρμόζουν αυτή την τεχνολογία για την επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και… όποιου άλλου.

Πεδίο δοκιμών για τις τρεις εταιρίες ο αυτοκινητόδρομος A9 στην Βαυαρία, χρησιμοποιώντας παράλληλα δίκτυο τηλεφωνίας 5ης γενιάς, 5G δηλαδή, ανώτερο (ταχύτερο) από το 4G που γνωρίζουμε όλοι και χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή. Εκεί είναι που έρχεται και δένει η παρουσία της Vodafone στην εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας.

Οι τρεις εταιρίες προχώρησαν σε αυτές τις δοκιμές για να εξετάσουν και να αποδείξουν τη χρησιμότητα της τεχνολογίας Cellular-V2X αλλά και την ενίσχυση στη λειτουργία συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, χάρη στην πραγματικά άμεση και σε πραγματικό χρόνο επικοινωνία των οχημάτων. Συστήματα που ωφελούνται άμεσα είναι για παράδειγμα το ACC (adaptive cruise control), το ενεργό cruise control που προσαρμόζει την ταχύτητά του ανάλογα με την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος. Με την C-V2X τεχνολογία το όχημα “βλέπει” όχι μόνο το όχημα μπροστά αλλά και τα υπόλοιπα που βρίσκονται γύρω του κάνοντας τη χρήση του ραντάρ που φέρει σχεδόν περιττή. Έτσι το όχημα, από μόνο του, μπορεί να “αντιδράσει” πολύ πιο γρήγορα από τον οδηγό, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά (αν π.χ. μπει άλλο όχημα απότομα μπροστά του), αλλά και να τον ειδοποιήσει στην περίπτωση που ο ίδιος ο οδηγός ξεκινήσει να αλλάζει λωρίδα, χωρίς να έχει ανάψει το φλας, ή χωρίς να έχει προσέξει ότι έχει άλλο όχημα δίπλα του.

cellular v2x bosch 1

Έτσι, είτε μας αρέσει είτε όχι, με αυτές τις δοκιμές κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά, όσον αφορά την ασφάλεια (μην ξεχνάτε ότι το όχημα πλέον “βλέπει” αυτοκίνητα, φορτηγά, αλλά και μοτοσυκλέτες και πεζούς!) αλλά και ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση!

Σε συνδυασμό με την δυνατότητα σύνδεσης του οχήματος με υποδομές, ο οδηγός μπορεί να πληροφορείται ανά πάσα στιγμή για την κίνηση στους δρόμους, αλλά και για το τι γίνεται σε σημεία που δεν έχει ακόμη και καθόλου ορατότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bosch, η τεχνολογία έχει εμβέλεια πάνω από 300 μέτρα.

Όπως καταλαβαίνετε δεν πρόκειται περί σεναρίου επιστημονικής φαντασίας και την ίδια στιγμή η υλοποίηση του σε μαζική κλίμακα μοιάζει να βρίσκεται πολύ μα πολύ κοντά. Ο μεγάλος αδερφός μας προσέχει πιο πολύ από ποτέ…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 15:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon