.
Κατηγορία QJ Motors
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 09:34

QJMOTOR – Πατέντα για νέο μονοκύλινδρο κινητήρα με... δύο κυλίνδρους!

Όχι, δεν κάναμε λάθος στον τίτλο και, αν δεν καταλάβατε με την πρώτη τι παίζει, θα σας εξηγήσουμε πάραυτα.

Πριν λίγες ώρες, νέα σχέδια κινητήρα υπό ανάπτυξη από την QJMOTOR, είδαν το φως της δημοσιότητας και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που έχουμε δει μέχρι τώρα, για φέτος. Και αυτά, διότι παρουσιάζουν έναν νέο μονοκύλινδρο κινητήρα, αλλά με μία πολύ χαρακτηριστική μορφή, που εξυπηρετεί μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία. Ο λόγος, για έναν δεύτερο «κύλινδρο» σε γωνία 90 μοιρών περίπου από τον πρώτο, με την δική του μπιέλα και το αντίστοιχο πιστόνι, αλλά όχι κεφαλή. Γιατί;

Διότι αυτός είναι ένας τρόπος λύσης του προβλήματος των κραδασμών του μονοκύλινδρου κινητήρα, χωρίς την χρήση αντικραδασμικών αξόνων. Ένας κινητήρας δύο κυλίνδρων σε διάταξη V με γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους, είναι τέλεια εξισορροπημένος ως προς τους κραδασμούς κατά την λειτουργία του, συνεπώς μπορεί να γυρίσει γρηγορότερα και να παράγει περισσότερη ισχύ. Σε αυτή την πατέντα της QJMOTOR που εξετάζουμε εδώ, ο πίσω «κύλινδρος» δεν πραγματοποιεί παραγωγή ενέργειας, αλλά φιλοξενεί την μετακίνηση ενός κατάλληλα ζυγισμένου εμβόλου και της μπιέλας του, οι μάζες των οποίων εξισορροπούν τις δονήσεις από το κύριο ζεύγος πιστονιού/μπιέλας, που παράγουν ισχύ.

Αν είστε πιο διαβασμέν@, γνωρίζετε ήδη ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που βλέπουμε μία ανάλογη λύση εξισορρόπησης ενός μονοκύλινδρου: Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και η Ducati, στο Supermono του 1993, με ένα σύστημα μπιέλας-βραχίονα εκεί που θα βρισκόταν ο πάνω κύλινδρος, του V2 μοτέρ. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι και η Suzuki έχει μελετήσει μια ανάλογη διάταξη, πατεντάροντας την πριν κάποια χρόνια – δείτε το σχετικό μας άρθρο με ένα κλικ εδώ.

Επιστρέφοντας στην πατέντα της QJMOTOR, ας δούμε την μορφή του πίσω πιστονιού: Είναι μικρότερο σε μέγεθος από το κύριο πιστόνι, ενώ έχει μεγάλα ανοίγματα στην επιφάνεια του, προφανώς για να μην λειτουργεί ως αντλία και δημιουργεί μεγάλες απώλειες ενέργειας. Προς το παρόν η QJMOTOR δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες, όπως ο κυβισμός αλλά και ο τύπος μοτοσυκλέτας στην οποία θα μπει το νέο μοτέρ, οπότε τηρούμε στάση αναμονής για περισσότερα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 09:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon