.
Κατηγορία Διάφορα
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 12:58

Benda VTR300 Turbo – Κινέζικη βόμβα καθ’ οδόν!

Ένα 300άρι V2 με τούρμπο είναι ό,τι πρέπει για ν’ ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στη μικρή κατηγορία.

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Κινεζικής Benda Motorcycles δεν περιορίζεται σε απλές ευχές, αγιοβασίληδες και γκι. Ο στολισμός του χροστουγενιάτικου δέντρου γι’ αυτή τη σχετικά νέα εταιρεία περιλαμβάνει τρία σχέδια επερχόμενων μοντέλων για το νέο έτος και το ένα εξ αυτών μαγνητίζει ακαριαία το βλέμμα.

Ο λόγος για το VTR300 Turbo, το ενδιαφέρον του οποίου είναι μάλλον πασιφανές. Στο σχέδιο βλέπουμε μια σπορ μοτοσυκλέτα, ενώ το V του ονόματος υπονοεί και τη γεωμετρία κυλίνδρων του κινητήρα του. Με λίγο ψάξιμο ανακαλύπτουμε στην Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία και Πορτογαλία) δύο αγορές όπου η Benda είναι ήδη πολύ δραστήρια με γεμάτα δίκτυα συνεργατών και στην ιστοσελίδα της βρίσκουμε πιθανότατα τη βάση για το VTR300.

Ονομάζεται Fox 300 (δείτε το εδώ) - ή BD300-15 στην αρχική του Κινεζική κωδικοποίηση - και είναι ένα cruiser με έναν V2 298 cc, μέγιστη ισχύ 30.2 ίππων και τελική ταχύτητα 150 km/h. Αυτά τα νούμερα οπωσδήποτε θα γίνουν αρκετά πιο πικάντικα με την προσθήκη ενός συστήματος τούρμπο.

Στο ίδιο πρωτοχρονιάτικο teaser της Benda βλέπουμε επίσης ένα σχέδιο υπό την επωνυμία VΤC300, εικάζοντας πως είναι μια μοτοσυκλέτα ανάλογη του Fox 300, ίσως και η αντικατάστασή του με ένα νέο cruiser που μάλλον όμως δεν θα έχει τούρμπο – δεν θα το ανέγραφε στο όνομα αν το είχε, όπως και στο VTR;

Τέλος, η τριάδα των αποκαλύψεων για το νέο έτος αφορά στο LFS700, το οποίο βασίζεται στο πρωτότυπο LF-01 που αρχικά είδαμε σε σχέδια πατεντών τον περασμένο Ιούλη και σε Concept μορφή τον Σεπτέμβρη.

Το νέο cruiser αναμένεται ήδη στις αγορές και η Benda μας ανοίγει την όρεξη και για μια γυμνή σπορ μοτοσυκλέτα πάνω στην ίδια τετρακύλινδρη βάση των 680 cc και 97 hp – ο κινητήρας πιθανότατα (μα όχι επιβεβαιωμένα) βασίζεται σε αυτόν του Honda CBR650 με 2 χιλιοστά μακρύτερη διαδρομή εμβόλων για τα επιπλέον κυβικά εκατοστά.

Η μεγάλη είδηση πάντως αφορά στο 300άρι τούρμπο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς γεμίζοντας τις μεσαίες του VTR300 με τέτοιον τρόπο που κανένας ανταγωνιστής δεν θα μπορούσε δίχως να καταφύγει σε λύσεις εξαναγκασμένης τροφοδοσίας (υπερσυμπίεση, τούρμπο).

Πρόκειται για ένα πεδίο που έχει κατά καιρούς απασχολήσει τους Ιάπωνες κατασκευαστές, ωστόσο μετά από 4 δεκαετίες πειραματισμών και πρωτοτύπων ελάχιστα τέτοια μοντέλα βρήκαν τον δρόμο προς την παραγωγή, όπως το παλαί ποτέ Honda CX500 Turbo. Σήμερα μόνο η Kawasaki διαθέτει τη σειρά Η2 με τον κομπρέσορα, καθώς το πρωτότυπο δικύλινδρο τούρμπο μεσαίου κυβισμού της Suzuki παραμένει περιορισμένο σε μια εκθεσιακή γυάλα εδώ και χρόνια, ενώ ουδείς άλλος έχει να δείξει κάτι παραπάνω από σχέδια πατεντών και φήμες επί του θέματος.

Ίσως όμως οι Κινέζοι, αφού πρώτα τους βάλουν τα γυαλιά, να δείξουν και τον δρόμο με τον οποίο ο ανταγωνισμός βελτιώνει το είδος.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 13:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon