.
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 13:30

SYM SIBERIA - Η 4η ανταπόκριση

Η ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ ΜΕ SYM ΝΗ-Τ 300

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ

   Η γνωριμία με την Irkutsk σίγουρα δεν θεωρείται ολοκληρωμένη δίχως επίσκεψη στην κοντινή λίμνη Βαϊκάλη. Έτσι, προσεγγίζοντας τον κοντινό παραλίμνιο οικισμό Listvyanka (60 χλμ. νότια της Irkutsk), άφησα τις αισθήσεις μου να «μεθύσουν» από την απαράμιλλη ομορφιά της γαλάζιας Βαϊκάλης, της βαθύτερης και αρχαιότερης λίμνη του κόσμου (ηλικίας 25.000.000 ετών).

Το «Γαλάζιο μάτι της Σιβηρίας», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά οι ντόπιοι την λίμνη Βαϊκάλη, συγκαταλέγεται από το 1996 στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σημειωτέων ότι το 80% της χλωρίδας και της πανίδας τηςΒαϊκάλης είναι μοναδικό (δεν συναντιέται πουθενά αλλού στον κόσμο), ενώ οι αρκτικές φώκιες Nerpa και το νησί Olkhon (τοπικοί θρύλοι υποστηρίζουν πως εδώ βρίσκεται ο τάφος του Τζέκινγκς Χαν) είναι μερικά από τα ιδιαίτερα αξιοθέατα της σιβηρικής λίμνης, που έχει μήκος 636 χλμ. και πλάτος 48 χλμ.

Εξαίσιες πανοραμικές εικόνες του ακατέργαστου υγρού διαμαντιού της Σιβηρίας είχα την τύχη να αποτυπώσω και καθοδόν για την πόλη Ulan Ude, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής Irkutsk-UlanUde (445 χλμ.) ακολουθούσε τις δυτικές και νότιες ακτές της Βαϊκάλης. Ένα υπέροχο ορεινό σκηνικό με πυκνά δάση κωνοφόρων αγκάλιαζαν το ακυμάτιστο σεντόνι της Βαϊκάλης, την οποία φροντίζουν 336 ποτάμια να γεμίζουν με νερό τα 31.468 τετρ. χλμ. της…

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

   Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της UlanUdeτων 405.000 ψυχών, έντονη είχα την αίσθηση πως βρισκόμουν στη Μογγολία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ανήκαν στη φυλή Baruit, γηγενείς με έντονα μογγολικά ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά. Διόλου τυχαίο άλλωστε, αφού η Ulan Ude άπλωνε τις γειτονιές της μόλις 200 χλμ. βόρεια της συνοριακής γραμμής με την Μογγολία. Ανέκαθεν η Ulan Ude (που ιδρύθηκε το 1666) αποτελούσε τον σπουδαιότερο συγκοινωνιακό-εμπορικό κόμβο προς και από τη Μογγολία και την Κίνα, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύει την σπουδαιότερη κοιτίδα του βουδισμού στην αχανή σιβηρική γη.

Η μεγαλύτερη προτομή του Λένιν παγκοσμίως κοσμούσε την κεντρική πλατεία της Ulan Ude και συνιστούσε την ατραξιόν της πόλης – αλλοίμονο να μην φωτογράφιζα την λευκή SYM NH-T 300 μπροστά στην γκριζωπή προτομή του Λένιν. Όμως, η ενέργειά μου αυτή έγινε αντιληπτή από το πλήρωμα ενός περιπολικού και σε χρόνο dt ήρθαν δίπλα μου απαιτώντας επιτακτικά την απομάκρυνση της μοτοσυκλέτας από τον χώρο της πλατείας. Στο άκουσμα της εθνικής μου καταγωγής, οι δυο Σιβήριοι αστυνομικοί παραδόξως ηρέμησαν κι αφού περιεργάστηκαν για λίγο τη μοτοσυκλέτα, προχώρησαν σε απλές συστάσεις και με άφησαν χαμογελαστοί να ολοκληρώσω το φωτογραφικό μου έργο! Δεν το πίστευα, μου την είχαν «χαρίσει»!

ΑΔΕΙΣΩΠΗΤΗ ΒΡΟΧΗ

Αποχαιρετώντας την UlanUde, για τα επόμενα 2.720 χλμ. (ως την πόλη Khabarovsk) είχα να διανύσω την πιο αραιοκατοικημένη διαδρομή του Υπερσιβηρικού – μ’ ότι αυτό συνεπάγεται σε ανεφοδιασμό καυσίμων και ανεύρεση καταλύματος. Τελικά δεν ζορίστηκα ιδιαίτερα, αφού πρατήρια καυσίμων υπήρχαν κάθε 40-50 χλμ. (έστω και με βενζίνη 92 οκτανίων) και τις διανυκτερεύσεις μου ανέλαβαν κάποια νεότευκτα μοτέλ του δρόμου…

Κάτω από το υγρό φορτίο ενός κατάμαυρου ουρανού, η λευκή SYM NH-T 300 ακολούθησε για 4 μέρες τις υποδείξεις του GPS και ρολάρησε στη διαδρομή UlanUde–Chita–Mogocha–Khabarovsk. Τις δυο πρώτες μέρες ο καιρός ήταν αρκετά άστατος, η εναλλαγή ήλιου και βροχής συνεχής, ενώ ο όγκος της βροχής ήταν αρκετά μεγάλος και μου δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στην οδήγηση. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις διέκοψα κακήν-κακώς την οδήγηση και αναζήτησα εσπευσμένα ένα πρόχειρο καταφύγιο για να γλιτώσω το ανελέητο μαστίγωμα της βροχής. Παρεμπιπτόντως, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που μαίνονταν για τουλάχιστον μια βδομάδα, μεγάλες εκτάσεις της νοτιοανατολικής Σιβηρίας βρέθηκαν κάτω από το νερό και πολλά χωριά είχαν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους.

ΘΕΟΤΡΕΛΕΣ ΔΑΣΚΑΛΕΣ

Αυτές τις τέσσερεις μέρες η Σιβηρία έθετε σε μια συνεχή δοκιμασία τις ψυχικές και σωματικές μου αντοχές. Οδηγούσα κατά μέσο όρο 12-13 ώρες την ημέρα για να βγάλω 700-750 χλμ. διαδρομής. Για τέσσερεις μέρες συνομιλούσα φωνακτά με τον εαυτό μου για να μην τρελαθώ από την αβάστακτη σιωπή του τοπίου. Καταραμένη μοναξιά και απεραντοσύνη, υπήρχαν στιγμές που νόμιζα πως ταξίδευα εδώ και χρόνια στο ίδιο σημείο! 

Δυο γεγονότασημάδεψαν τα χιλιόμετρα της διαδρομής καθοδόν για την πόλη Khabarovsk και χαράχτηκαν ανεξίτηλα στην ταξιδιωτική μου μνήμη. Αλησμόνητες θα μου μείνουν οι τρεις θεότρελες Ρωσίδες συνταξιούχες δασκάλες που ταξίδευαν με το αυτοκίνητό τους από το Vladivostok στην Μογγολία (ήταν για αυτές ένα όνειρο ζωής και μπράβο τους!). Όπως και οι δυο Νοτιοκορεάτες σύντροχοι (με ΚΤΜ 790 & ΚΤΜ 890 τούμπανα), που ταξίδευαν για Ευρώπη. Φυσικά τους έπεισα πως θα πρέπει να επισκεφθούν οπωσδήποτετην Ελλάδα. Κι αφού ανταλλάξαμε στοιχεία επικοινωνίας, υποσχέθηκα πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τους περιμένω στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 13:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon