.
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 16:24

Serra da Leba -Το ορεινό «πάσο» που δεν γνώριζες καν ότι υπάρχει

Πρόκειται για έναν από τους πιο θεαματικούς, αλλά και πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο – Ίσως εκπλαγείτε αν διαβάσετε που βρίσκεται.

Οι ορεινοί «κορδελιαστοί» δρόμοι είναι φετίχ για πολλούς μοτοσυκλετιστές, αναδεικνύοντας την μοναδική οδηγική απόλαυση της μοτοσυκλέτας και προσφέροντας μια αξεπέραστη ματιά στην φυσική ομορφιά του τοπίου. Πολλά ορεινά περάσματα είναι ευρέως γνωστά, όπως π.χ. το Stelvio Pass στην Ιταλία, όμως κάποια είναι από ελάχιστα έως καθόλου γνωστά. Για παράδειγμα, γνωρίζατε το πάσο Serra da Leba;

Που είναι το Serra da Leba pass;

Το πάσο Serra da Leba βρίσκεται στην Αγκόλα της Αφρικής και αποτελεί ένα εθνικό αξιοθέατο της χώρας. Οι θρύλοι λένε ότι η οροσειρά πήρε την ονομασία της από μια Πορτογαλίδα γυναίκα, που σχεδίασε τον δρόμο και τον είδε ολοκληρωμένο, ακριβώς πριν πεθάνει. Χωρίς να μπορεί να διασταυρωθεί αυτή η πληροφορία, είναι μάλλον μία ακόμα ράδιο-αρβύλα, που τραβάει την προσοχή του κοινού…

Ωστόσο, το ίδιο το πέρασμα είναι ένα θέαμα που όσοι έχουν την δυνατότητα, πρέπει να το δουν.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα και θεαματικά περάσματα του κόσμου

Το Serra da Leba Pass βρίσκεται έξω από την πόλη του Lubango και είναι πλήρως ασφαλτοστρωμένο. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται την δεκαετία του 1960 και άνοιξε μέσα στην δεκαετία του 1970. Το δυσκολότερο κομμάτι του δρόμου έχει μήκος 29,7 χιλιόμετρα, από τα οποία τα περίπου 1,7 έχουν σχεδόν αποκλειστικά φουρκέτες –αυτό είναι και το τμήμα που θα δείτε στις διάφορες φωτογραφίες από το πέρασμα. Το υψόμετρο του δρόμου φτάνει μέχρι και τα 1.845 μέτρα στο πιο ψηλό του σημείο.

Το πέρασμα Serra da Leba θεωρείται από πολλούς ένα από τα πιο επικίνδυνα ορεινά «πάσο» του κόσμου, αφού παρά την κατασκευαστική αρτιότητα του, ο δρόμος έχει ελάχιστα προστατευτικά στηθαία, η κλίση του φτάνει μέχρι και το 34% και η οδήγηση απαιτεί μεγάλη ικανότητα και τεράστια προσοχή από όποιον το διασχίζει. Πολλά θανατηφόρα ατυχήματα έχουν αμαυρώσει το Serra da Leba pass κατά την διάρκεια της 50ετούς ιστορίας του, όμως το πάσο δεν έχει χάσει την γοητεία του σε όλο τον κόσμο.

Εντάξει, ξέρουμε ότι το να βρεθείς στην Αφρική, για να δεις έναν δρόμο, δεν είναι καθόλου εύκολο! Πριν όμως το πάρετε απόφαση, να θυμίσουμε ότι έχουμε και στην Ελλάδα, παρόμοια κομμάτια δρόμου, όπως την περίφημη ανάβαση-κατάβαση στα Σφακιά της Κρήτης, αλλά και τον δρόμο του ΚΕΟΑΧ στον Όλυμπο, αλλά και ο γνωστός μας... Κωλοσούρτης, στην Πελοπόννησο. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 16:36

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon