Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 05 Μαϊος 2026 12:56

Fuel Pass 2026 – «Δεύτερο γύρο» θέλουν τα ρεπορτάζ – Τι αναφέρεται

Η επιμονή της ακρίβειας και της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 ευρώ το βαρέλι, φέρνουν συζήτηση για νέο κύκλο επιδοτήσεων καυσίμων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών, η Κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο για ενεργοποίηση νέου κύκλου επιδοτήσεων στα καύσιμα, μιας και η κρίση προσφοράς συνεχίζεται και η τιμή του βαρελιού παραμένει σταθερά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι (συγκεκριμένα, το Brent στα 113, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση έχει στην διάθεση της, ένα «μαξιλαράκι» ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, στα ταμειακά αποθέματα, που επιτρέπει επέκταση των μέτρων ανακούφισης (λέμε τώρα) της ακρίβειας στα καύσιμα. Αρχικά, στο τραπέζι πέφτει η παράταση του μέτρου του Fuel Pass, και για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, με την διαμόρφωση του ποσού στο ασύλληπτο επίπεδο των 60 ευρώ.

Δεν χρειάζεται συζήτηση, για το ότι για μία χώρα που ουσιαστικά εξαρτάται από την μετακίνηση με αυτοκίνητο, το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ένα γέμισμα ρεζερβουάρ, και αν. Δηλαδή όχι δεν είναι αρκετό για δύο μήνες, αλλά ούτε ίσως και για μία εβδομάδα.

Σημαντική είναι η επιβάρυνση που έχει επέλθει, επίσης, στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο καταναλώνει κατά πλειοψηφία, η εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές λιανικής του να «παίζουν» ακόμη στο επίπεδο του 1,90 ευρώ ανά λίτρο – δηλαδή πρακτικά στα επίπεδα βενζίνης. Η τελευταία, «παίζει» στο επίπεδο των 2,08 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενημέρωσης του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Το δεύτερο μέτρο που συζητάται, είναι η επέκταση της οριζόντιας επιδότησης του ντίζελ, η οποία μέχρι τώρα ανέρχεται στα 20 λεπτά ανά λίτρο. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, το δημοσιονομικό κόστος ενός δεύτερου fuel pass, θα ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ η οριζόντια επιδότηση του ντίζελ, αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν 200 εκατ. ευρώ αποθεματικά, για την αξιοποίηση σε επιδότηση καυσίμων, τότε το ντίζελ οριακά εξασφαλίζει επιδότηση 2 μηνών (πρέπει να βρεθούν άλλα 10 εκατ. ευρώ), μαζί με την εκ νέου ενεργοποίηση του Fuel Pass.

Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαϊος 2026 13:29
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon