.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 09:10

Η.Π.Α. - Πρόταση για εξοντωτικό χαράτσι στις ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες!

 

Επειδή η Ε.Ε. δεν εισάγει μοσχάρι με αυξητικές ορμόνες

 

Μια απίστευτη ιστορία εξελίσσεται στις Η.Π.Α. όπου κατατέθηκε πρόταση για νέο, εξοντωτικό φόρο που θα διπλασιάζει τις τιμές στις ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες 51-500 κ.εκ. ως αντίμετρο για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγει μοσχάρι με αυξητικές ορμόνες.

Ευτυχώς η πρόταση αυτή βρήκε άμεσα αντίπαλους τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε αμερικάνικο έδαφος.

Στην Ευρώπη, αντιδρούν τόσο η ομοσπονδία των συνδέσμων μοτοσυκλετιστών της Ευρώπης FEMA (Federation of European Motorcyclists' Association) όσο και η ένωση των Ευρωπαίων κατασκευαστών ACEM (Association des Constructeurs Européens de Motocycles).

Στις Η.Π.Α. Αντιδράσεις έχουμε από την μεγαλύτερη ένωση μοτοσυκλετιστών ΑΜΑ (American Motorcyclist Association).

Ο ACEM που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους κατασκευαστές μοτοσυκλέτας δεν είναι καθόλου χαρούμενος με την πρόταση για τον νέο εξοντωτικό αυτό φόρο.

Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας ACEM: “Ένας τέτοιος φόρος θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους Ευρωπαίους κατασκευαστές μοτοσυκλέτας, και όχι μόνο, καθώς θα επηρέαζε αρνητικά και τον Αμερικανό καταναλωτή, τόσο οικονομικά, όσο και στον περιορισμό των επιλογών του. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοια μέτρα – ο χώρος της μοτοσυκλέτας δεν πρέπει να συρθεί στη διαμάχη περί αγροτικών προϊόντων.”

Η FEMA δηλώνει ανήσυχη για το προτεινόμενο χαράτσι. Η γνώμη της είναι πως δεν υπάρχει και ούτε πρέπει να υπάρξει σχέση μεταξύ της εισαγωγής βόειου κρέατος με ορμόνες από τις Η.Π.Α. με την ευρωπαϊκή βιομηχανία μοτοσυκλέτας.

Μεταξύ άλλων, η FEMA αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τιμωρηθούν τόσο οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές μοτοσυκλέτας, όσο και οι Αμερικανοί αναβάτες, ειδικά για κάποια αγροτική διαφωνία μεταξύ Ε.Ε. - Η.Π.Α. Η FEMA θα στείλει γράμμα στον Αμερικανό αντιπρόσωπο εμπορίου για να διαμαρτυρηθεί για αυτά τα σχέδια.

Dolf Willigers, Γενικός Γραμματέας FEMA: “Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το χαράτσι για πολλούς λόγους. Πρώτα, λόγω αλληλεγγύης στους Αμερικανούς αναβάτες, που δεν θα μπορούν να αγοράσουν και να οδηγήσουν ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες 51-500 κ.εκ. Τις χρησιμοποιούν για μετακινήσεις αλλά και για σπορ, καθώς αρκετές από αυτές είναι Enduro, MX και Trial. Κατόπιν, αυτό το μέτρο θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές και προμηθευτές και το προσωπικό τους. Ορισμένοι μικροί κατασκευαστές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές των προϊόντων τους στις Η.Π.Α. και έτσι απειλείται ευθέως η ύπαρξη τους. Άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, και οικογένειες θα χάσουν το εισόδημα τους. Επιπλέον αυτό σημαίνει πως ακολούθως και οι Ευρωπαίοι αναβάτες θα έχουν περιορισμό των επιλογών τους όσον αφορά στις μικρές και μεσαίες μοτοσυκλέτες. Ανησυχούμε επίσης και με μια υποθετική κίνηση της Ε.Ε. να θέσει ως αντίποινα χαράτσι με τη σειρά της στις αμερικάνικες μοτοσυκλέτες! Το 2015, η Harley Davidson πούλησε 37.000 μοτοσυκλέτες στις ευρωπαϊκές αγορές. Αν μπει χαράτσι και σε αυτές, τότε κανείς δεν θα μπορεί να τις αγοράσει. Πιστεύουμε πως η διαμάχη αυτή θα πρέπει να λυθεί με διαπραγματεύσεις και όχι με την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου και με το κόστος που θα έχει ένας τέτοιο πόλεμος στους μοτοσυκλετιστές και στους εργαζόμενους στη βιομηχανία μοτοσυκλέτας.”

Όμως πέρα από τους Ευρωπαίους, έξαλλοι είναι και οι Αμερικανοί μοτοσυκλετιστές με τον προτεινόμενο φόρο. Η AMA εναντιώνεται στο χαράτσι, με το σκεπτικό πως οι εμπορικές διαφωνίες στην αγροτική βιομηχανία δεν θα πρέπει να λύνονται με κυρώσεις σε μη-αγροτικά προϊόντα.

Wayne Allard, αντιπρόεδρος κυβερνητικών σχέσεων της ΑΜΑ: “Δεν υπάρχει λογική στον συσχετισμό του μοσχαρίσιου κρέατος με τις μοτοσυκλέτες! Είναι παράλογο ακόμα και να σκέφτεσαι μια τέτοια κίνηση. Αν αυτό το χαράτσι γίνει πραγματικότητα, τότε μεγάλο και μη αναστρέψιμο κακό πρόκειται να βρει τις μικρές και μεσαίες αμερικάνικες επιχειρήσεις που πουλάνε ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες, αλλά και στις αμερικάνικες οικογένειες που τις αγοράζουν. Κάτι παρόμοιο είχε πάει να γίνει το 2008, αλλά η ΑΜΑ είχε καταφέρει να το αποτρέψει. Οι αρνητικές επιπτώσεις από τις προτεινόμενες κυρώσεις θα κάνουν κακό όχι μόνο στη βιομηχανία πώλησης μοτοσυκλετών, αλλά και στη βιομηχανία των aftermarket αξεσουάρ και εξαρτημάτων, και πάει λέγοντας.”

H AMA καλεί όλους τους Αμερικανούς να υπογράψουν διαμαρτυρία για το προτεινόμενο μέτρο ΕΔΩ, ενώ σημειώνει πως οι 15 εταιρείες που θα πληγούν είναι 1) Aprilia 2) Beta 3) BMW 4) Ducati 5) Fantic 6) Gas Gas 7) Husqvarna 9) KTM 10) Montesa 11) Piaggio 12) Scorpa 13) Sherco 14) TM και 15) Vespa.

Πηγές: FEMA -από ένα ρεπορτάζ του Wim Taal, ΑΜΑ

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 09:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon