.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 11:41

ΗΠΑ – Πολιτεία έκανε το κράνος προαιρετικό και τα θανατηφόρα αυξήθηκαν κατά 47%

Θα γίνουμε πολύ κακοί αν πούμε ότι τα θύματα έχασαν την ζωή τους, με την... δική τους ελεύθερη βούληση;

Η συζήτηση περί κράνους και της υποχρεωτικής χρήσης αυτού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια περίπλοκη συζήτηση. Και αυτό διότι οι Αμερικανοί πολίτες θέτουν, σε μεγάλο και κατά περιπτώσεις πλειοψηφικό ποσοστό, την προσωπική τους ελευθερία πάνω από την ασφάλεια τους και προτιμούν την προαιρετική χρήση κράνους σε μοτοσυκλέτα. Φυσικά αυτό έχει και τις ανάλογες συνέπειες, στα στατιστικά...

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ρεπορτάζ του εξωτερικού, η πολιτεία του Missouri κατάργησε την υποχρεωτικότητα στο κράνος μοτοσυκλέτας το 2020 και από τότε, τα μακάβρια στατιστικά αυξήθηκαν τρομερά. Οι θάνατοι μοτοσυκλετιστών ανά έτος αυξήθηκαν κατά 47%, ενώ το 2023 έμεινε στην ιστορία ως η χρονιά με τους περισσότερους νεκρούς μοτοσυκλετιστές στην πολιτεία (174 καταγεγραμμένοι θάνατοι). Φυσικά, τον ρόλο της σε αυτά τα μακάβρια δεδομένα έχει παίξει και η αύξηση της κυκλοφορίας κατά το 2022 και το 2023, σε επίπεδα προφανώς ανώτερα από το 2020 και το 2021, όταν και η πανδημία του COVID χτύπησε όλο τον κόσμο.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι, για να έχεις το δικαίωμα να μην φορέσεις κράνος στο Missouri, πρέπει να είσαι ηλικίας από 26 ετών και άνω και να έχεις ασφάλεια ζωής. 

Ο Jon Nelson, μέλος του Τμήματος Μεταφορών (DOT) των ΗΠΑ, δήλωσε αναλόγως για την περίσταση: «Είδαμε και σε άλλες πολιτείες ότι, οποτεδήποτε αποσυρόταν η υποχρεωτικότητα του κράνους, έρχονταν ανάλογες αυξήσεις στους θανάτους μοτοσυκλετιστών.» Ωστόσο, παρά τα μαύρα στατιστικά στοιχεία, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης κράνους στην πολιτεία του Missouri. Τα σχόλια, δικά σας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 11:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon