.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 13:44

ACEM – Τονίζει την σημασία των δικύκλων στο μέλλον της Ευρωπαϊκής κινητικότητας

Τα δίκυκλα ως «η τέλεια λύση» του κυκλοφοριακού ζητήματος της Ευρώπης στο μέλλον – Σαν να μας λένε, κάτι που εμείς ξέραμε ήδη.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου Connecting Europe Days, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 5 Απριλίου στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, η ομάδα της ACEM – της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών, επέδειξε τις τελευταίες τεχνολογίες κινητικότητας στις αρχές της Έυρωπαϊκής Ένωσης, κατά την διάρκεια συνεδριών που είχαν ως σημείο εστίασης την ανάγκη λήψης άμεσων «στρατηγικών αποφάσεων για τις προτεραιότητες της Ευρώπης στην κινητικότητα και τις μεταφορές».

Στο τραπέζι έπεσε και το νέο νομοσχέδιο TEN-T, που προβλέπει ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταφορών σε όλη την Ευρώπη, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης κατά το 2030 και πλήρως, το 2050. Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα θα παίξει η βιώσιμη αστική κινητικότητα και, στα πλαίσια αυτού 431 πόλεις της Ευρώπης θα πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις τους μέχρι το 2027.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ACEM ασκεί, κατά τα δέοντα, πίεση για την περαιτέρω διάδοση των δικύκλων ως μέσο μεταφοράς στην «νέα εποχή» της Ευρώπης. Στο αντίστοιχο επίσημο δημοσίευμα για το συνέδριο, η ACEM αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η χρήση των μηχανοκίνητων δικύκλων φαίνεται ως η τέλεια λύση για να συντροφεύσει το νέο πλαίσιο κανονισμών, με κινητήριες μονάδες προσαρμοσμένες σε διαφορετικά σενάρια χρήσης. Ειδικά στις αστικές και περιαστικές περιοχές, τα οχήματα μας μπορούν να κάνουν τις μετακινήσεις πιο εύκολες, να περιορίσουν την χρήση του δημόσιου χώρου και να προσφέρουν ευελιξία και ελαστικότητα στους χρήστες τους».

Δεν έλειψε ωστόσο και η πίεση προς τον εξηλεκτρισμό της κινητικότητας, με την ACEM να ζητά «την εμπλοκή όλων των δρώντων στην αστική κινητικότητα, μαζί με τις τοπικές αρχές, τους δημόσιους ή τους ιδιωτικούς επενδυτές» για την επιβεβαίωση της επιτυχημένης εισόδου στην αγορά των μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων, ενώ σημειώνει ότι «υπό τις κατάλληλες συνθήκες, η ACEM αναμένει την πλειοψηφία του ποσοστού δικύκλων στην αγορά αστικής κινητικότητας, να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030».

Αναφορά στο κείμενο γίνεται και στις πλατφόρμες διαμοιρασμού μπαταριών, όπως π.χ. το σύστημα Gogoro στην Ταϊβάν, με τους γνωστούς σταθμούς εναλλαγής και επαναφόρτισης μπαταριών. Τέτοια συστήματα θα είναι καίριας σημασίας στην υποστήριξη του εξηλεκτρισμού του δικύκλου αστικής χρήσης. Η ACEM ήδη έχει προσυπογράψει στο σύμφωνο SBMC – Σύμφωνο Εναλλάξιμων Μπαταριών Μοτοσυκλετών, στο οποίο συμμετέχουν ήδη και οι Honda, Yamaha, Piaggio και Forsee Power, με στόχο την δημιουργία ενός ενιαίου στάνταρ εναλλάξιμων μπαταριών για δίκυκλα. Μόλις αυτό το στάνταρ είναι έτοιμο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ACEM, θα ξεκινήσουν «δοκιμές σε πόλεις της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 13:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon