.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 13:16

Δημοπρασια ρέπλικας Magni MV Agusta 850 Superlight 1979

 

Από τον οίκο Bonhams στο Las Vegas

 

Στη δημοπρασία μοτοσυκλετών του οίκου Bohnams που θα γίνει στο Las Vegas στις 26 Ιανουαρίου 2017, θα δημοπρατηθεί μεταξύ άλλων και μια εξωτική ρέπλικα Magni MV Agusta 850 Superlight 1979, δημιουργία του David Kay.

Το συγκεκριμένο Magni MV Agusta 850 Superlight του 1979 είναι μοναδικό στον κόσμο, ενώ ανήκει στις μοναδικές δημιουργίες του μεγάλου Arturo Magni.

Ο Magni γεννήθηκε το 1925, λίγο έξω από το Μιλάνο, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στον κόσμο της μοτοσυκλέτας το 1947, στο αγωνιστικό τμήμα Arcore της Gilera. Το 1950 ο κόμης Domenico Agusta τον πήρε ως αρχιμηχανικό της φίρμας, ενώ ο Magni ήταν επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος GP της MV, στα χρυσά χρόνια της ιταλικής εταιρείας.

Όταν η MV αποσύρθηκε από τα GP το 1976, ο Magni και οι 2 γιοι του έφτιαξαν την δική τους εταιρεία στο Samarate, φτιάχνοντας βελτιωτικά εξαρτήματα για τις MV Agusta 750 παραγωγής. Αυτά περιελάμβαναν κιτ υπερκυβισμού, μοναδικά πλαίσια, και μετατροπές σε τελική μετάδοση με αλυσίδα.

Ο Magni ξεκίνησε να παράγει μοτοσυκλέτες με το όνομα του το 1980, αρχικά χρησιμοποιώντας τον κινητήρα του Honda CB900, ενώ ακολούθησαν μοντέλα με κινητήρες BMW, Moto Guzzi και Suzuki.

Παρά τις επιτυχίες του στο τέλος με την Moto Guzzi, το όνομα του Arturo Magni θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με εκείνο της MV Agusta, τη φήμη της οποίας έχτισε με τις αγωνιστικές επιτυχίες που σημείωσε.

Η τελική παραγωγή του Magni αλλά και όλων των υπόλοιπων μοντέλων της MV Agusta τελείωσε τον Φεβρουάριο του 1979, παρόλο που ο Arturo Magni και οι γιοι του, Carlo & Giovanni συνέχισαν να κατασκευάζουν εξωτικές MV κατά παραγγελία.

Την ίδια ώρα, το 1977 ο David Kay αγόρασε την πρώτη του MV, μια 750S America, και εθίστηκε στην ιταλική φίρμα. Σύντομα είχε αγοράσει κι άλλες μοτοσυκλέτες της MV, ενώ το 1983 ξεκίνησε την MVA Engineering (που σύντομα θα άλλαζε όνομα σε MV Meccanica Verhera Ltd), παράγοντας μηχανικά εξαρτήματα για όλα τα τετρακύλινδρα MV παραγωγής.

Κάπως έτσι ο David και ο γιος του Mark έφτιαξαν όνομα, ως βελτιωτές παγκόσμιας κλάσης, ενώ δημιούργησαν τις δικές τους αγωνιστικές ρέπλικες (αγωνιστικά αντίγραφα ιστορικών μοντέλων) MV, με 3 και 4 κυλίνδρους, αλλά και μοτοσυκλέτες GP της Gilera. 

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας κατασκευάστηκε από τον David Kay σε «Superlight» προδιαγραφές, και ανάμεσα στα μοναδικά της χαρακτηριστικά διαθέτει: πλαίσιο σε στιλ Magni, ψαλίδι και τελική μετάδοση με αλυσίδα, πιρούνι Ceriani 40mm με ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης, αγωνιστικά φρένα μαγνησίου Fontana εμπρός-πίσω, αλουμινένιες ζάντες Borrani, αγωνιστικά κλιπ-ον Menani, ρεζερβουάρ με δυο τάπες Monza, ρυθμιζόμενα πίσω αμορτισέρ της Koni, και κοστούμι Primo Felotti.

Ο κινητήρας διαθέτει κάρτερ και κυλίνδρους από μαγνήσιο, και σφυρήλατα πιστόνια υψηλής συμπίεσης, ημί-αγωνιστικούς εκκεντροφόρους, καρμπιρατέρ Dell’Orto με σώματα μαγνησίου, ηλεκτρονική ανάφλεξη, μίζα, 4 εξατμίσεις με κεραμική επίστρωση, και βελτιωμένο ξηρό συμπλέκτη. Η μέγιστη ιπποδύναμη βρίσκεται περίπου στους 80hp.

Με την ολοκλήρωση της, αυτή η απίθανη MV πέρασε την ζωή της σε ένα ιδιωτικό μουσείο, ενώ τέθηκε σε λειτουργία με την ολοκλήρωση της, όπου και διένυσε περίπου 8 χιλιόμετρα, και έκτοτε δεν έχει κινηθεί.

Η τιμή της συγκεκριμένης ρέπλικας αναμένεται ανάμεσα σε 100.000 και 120.000 ευρώ. Σε κάνει να αναρωτιέσαι… πόσο θα κοστίζει μια αυθεντική αγωνιστική MV Agusta δια χειρός Arturo Magni!

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 13:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon