.
Κατηγορία Moto Morini
Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 10:56

Moto Morini X-Cape 650 – Επιτέλους έρχεται στην παραγωγή!

Μέσω Κίνας επιβεβαιώθηκε πως η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα μεσαίου κυβισμού θα διετεθεί σύντομα στην αγορά.

Είναι ένα σημάδι των καιρών το να μαθαίνουμε σημαντικές ειδήσεις για Ευρωπαϊκά εργοστάσια μέσω Κίνας και Ινδίας. Η Moto Morini είχε συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον στην EICMA 2019 όταν αποκάλυψε τη νέα πλατφόρμα κινητήρων της, δικύλινδρων σε σειρά με χωρητικότητα 649 cc, με δύο μοντέλα: το adventure X-Cape και το roadster Seiemmezzo (δηλαδή Έξι και Μισό).

Ωστόσο η αναμονή για αυτές τις νέες μοτοσυκλέτες χάθηκε στην ομίχλη της πανδημίας covid, καθώς η Morini ανέβαλλε την παραγωγή της νέας σειράς, με τον χρόνο άφιξής τους να παραμένει ένα μυστήριο ως τώρα.

Φαίνεται ωστόσο πως η αναμονή φτάνει στο τέλος της. Πριν λίγες μέρες η εταιρεία προέβη σε μια μεγάλη παρουσίαση στην Κίνα, ουσιαστικά ανακοινώνοντας την είσοδό της στην αχανή αυτή αγορά και στην αιχμή του δόρατος ήταν το X-Cape.

Προφανώς οι υπόλοιπες μοτοσυκλέτες της φαντάζουν απαγορευτικά ακριβές για τον μέσο Κινέζο, ωστόσο η οικογένεια των 650 θα μπορούσε να έχει περισσότερες ελπίδες στην εκεί αγορά.

Η Moto Morini πάντως δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία απ’ όσα ήδη γνωρίζαμε από τα πρωτότυπα της EICMA, έτσι ακόμη και η απόδοση του νέου κινητήρα παραμένει άγνωστη - οι ανεπιβεβαίωτες φήμες μιλούν για απόδοση στη γειτονιά των 70 hp.

Αυτά που γνωρίζουμε είναι πως διαθέτει τροχούς 19 και 17 ιντσών μπροστά και πίσω αντίστοιχα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με διαδρομές λογικής on-off (160 mm μπροστά, 135 mm πίσω), τροφοδοτείται από ψεκασμό Bosch και εξοπλίζεται με οθόνη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth.

Η Moto Morini ιδρύθηκε το 1937 στη Μπολόνια της Ιταλίας και μετά από μια σπουδαία πορεία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία της δεκαετία του 1980. Εξαγοράστηκε από τον όμιλο Cagiva, ωστόσο καμιά προσπάθεια δεν έγινε για την αναβίωσή της, ενώ στη συνέχεια πουλήθηκε στον Αμερικανικό επενδυτικό όμιλο TPG πακέτο με τη Ducati.

Το 1999 η Morini Franco Motori αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος και επανέφερε την εταιρεία στη ζωή, για να συναντήσει ξανά το οικονομικό αδιέξοδο το 2009.

Στη συνέχεια πέρασε σε ένα επενδυτικό σχήμα από την Ιταλία, το Eagle Bike, υπό το οποίο συνέχισε να παράγει λίγα μοντέλα με περιορισμένο προσωπικό, ως το 2018 όταν και πέρασε στην ιδιοκτησία της Κινεζικής Zongshen.

Γεγονός που μας φέρνει στην επόμενη ερώτηση: με τη Zongshen να έχει μόλις παρουσιάσει το Cyclone RX6 με τον νέο κινητήρα 660 της Norton, μήπως κρύβεται κάποια υπόγεια σύνδεση μεταξύ των δύο δικύλινδρων σε σειρά με παραπλήσιο κυβισμό;

Πάντως, η τιμή που διαβάζουμε για την Κινέζικη αγορά, γύρω στα €6000, αν επιβεβαιωθεί, ακούγεται πολύ απίστευτη για ένα 100% Ιταλικό Moto Morini.

Απάντηση φυσικά δεν υπάρχει ακόμη, ωστόσο με το X-Cape να παρουσιάζεται στην Κίνα φανταζόμαστε πως πλέον δεν αργεί η μέρα της πλήρους αποκάλυψης.

Δείτε παρακάτω ένα ερασιτεχνικό βίντεο από την παρουσίαση της Moto Morini στην Κίνα, με το X-Cape σε πρωταγωνιστικό ρόλο και μάλιστα σε νέο λευκό χρώμα.

Ιστοσελίδα Moto Morini X-Cape

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 11:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon