.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 10:26

Έρευνα - Μη βιώσιμες περιβαλλοντικά οι μπαταρίες λιθίου

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερ-εξόρυξη λιθίου και τους κινδύνους που φέρνει, κρούουν πολλαπλές έρευνες του εξωτερικού.

Τελικά θα δούμε πλήρη ηλεκτροκίνηση στην αυτοκίνηση;

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα και μια εργασία που εκπόνησε το Climate + Community Project –την οποία μπορείτε να διαβάσετε με ένα κλικ εδώ – η… βιαστική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και οι μπαταρίες λιθίου, δεν είναι βιώσιμες όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Μάλιστα, η έρευνα προειδοποιεί για τους κινδύνους της υπερεξόρυξης λιθίου, η οποία καθίσταται φυσικά απαραίτητη για την εξασφάλιση της ποσότητας που (θα) απαιτείται στο μέλλον.

Ένα από τα σημεία-κλειδιά της έρευνας, είναι το ότι το λίθιο δεν είναι ένας επ άπειρον προσφερόμενος πόρος, αλλά βρίσκεται σε περιορισμένη ποσότητα στην φύση. Υπολογίζεται ότι ο φλοιός της γης έχει περίπου 88 εκατ. τόνους λιθίου, ωστόσο η ποσότητα που είναι προσβάσιμη μέσω εξόρυξης, είναι μόλις το ένα τέταρτο (22 εκατ. τόνοι). Για να κάνετε εικόνα της ποσότητας λιθίου που χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα Tesla Plaid S φέρει περίπου 62 κιλά λιθίου στην μπαταρία του.

Ωστόσο, η έρευνα δεν μένει μόνο εκεί, αφού αναφέρει ότι, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε κάθε αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτροκίνητο, για το μέλλον, θα πρέπει να εξορύσσουμε λίθιο με ρυθμούς καταστρεπτικούς προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η έρευνα κάνει αναφορά και στην πιο βλαβερή μέθοδο εξασφάλισης λιθίου, την «εξαγωγή από άλμη», με την οποία νερό εμπλουτισμένο σε λίθιο αφήνεται να εξατμιστεί στο περιβάλλον, φέρνοντας τεράστιους κινδύνους για τους υγροβιότοπους και το νερό των γύρω περιοχών. Ήδη, ένα συγκεκριμένο ορυχείο λιθίου, κοντά στο Θιβέτ, έχει κατηγορηθεί για την μόλυνση του ποταμού Liqi, που έχει οδηγήσει στο θάνατο σχεδόν όλης της πανίδας εντός και τριγύρω του.

Είναι φανερό, ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο, όσον αφορά τις γνώσεις μας και τις δυνατότητες μας να εκμεταλλευτούμε έναν πλήρη εξηλεκτρισμό των οχημάτων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 10:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon