.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 14:17

Yamaha αlive RX – Νέος τρικύλινδρος κινητήρας για εναλλακτικά καύσιμα

Σε λίγες μέρες σε έκθεση στην Ιαπωνία η Yamaha θα παρουσιάσει έναν νέο τρικύλινδρο σε σειρά κινητήρα που προορίζεται για ελαφριά οχήματα και drones και μια ακόμη παραλλαγή του που θα καίει υδρογόνο.

H έκθεση Automotive Engineering Exposition 2023 πρόκειται να ανοίξει τις πύλες της στις 24 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο Pacifico Yokohama και εκεί η Yamaha θα στήσει ένα περίπτερο αφιερωμένο σε μια νέα σειρά πρωτότυπων τεχνολογιών που ονομάζεται αlive.

Σε αυτήν από το 2021 έχουν ήδη εμφανιστεί διάφορα πρωτότυπα εξαρτήματα, όπως αμορτισέρ, ηλεκτροκινητήρες κ.ά., μα τα νέα που θα παρουσιαστούν στη Yokohama σε λίγες μέρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μοτοσυκλέτα.

2023 corporate 2023051601 001xx AE Expo2023 Booth 2224

Το πρώτο αφορά έναν νέο τρικύλινδρο σε σειρά κινητήρα, αlive RX, σχεδιασμένο πάνω στην υπάρχουσα τεχνολογία εσωτερικής καύσης και με όνομα που προέρχεται από τις λέξεις Range eXtender.

Η Yamaha τον σχεδίασε για να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε drones μεταφοράς επιβατών σε ρόλο επέκτασης της αυτονομίας τους, δηλαδή λειτουργώντας επικουρικά στον ηλεκτροκινητήρα, ενώ είναι φτιαγμένος να δουλεύει με νέας γενιάς καύσιμα όπως η συνθετική βενζίνη, που αναμφίβολα θα μας απασχολήσουν πολύ την ερχόμενη δεκαετία.

Αν και δεν έχουν δοθεί (ακόμη) πιο συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, ούτε καν ο κυβισμός του, ο ιαπωνικός Τύπος αναφέρει πως η απόδοσή του εκτιμάται γύρω στα 88 kW, δηλαδή 118 hp, περίπου όσο αποδίδει ονομαστικά ένα ΜΤ-09.

Παράλληλα όμως ο τρικύλινδρος αυτός περιγράφεται ως μικρός σε διαστάσεις, χωρίς να εξηγείται πόσο διαφορετικός μπορεί να είναι σε φυσικό μέγεθος από τον CP3 που η Yamaha τιμά σε πολλά μοντέλα της.

Σαφέστατα η ύπαρξη ενός τέτοιου κινητήρα μπορεί σε πρώτη φάση να περιγράφεται ως το range extender του αύριο, αλλά πείτε μου πως δεν έχετε ήδη σκεφτεί σκούτερ και μικρά μοντέλα του μέλλοντος με αυτόν τον ελαφρύ τρικύλινδρο και τόση δύναμη…

Μάλιστα η Yamaha δε διστάζει να προτείνει τη χρήση του και σε υπάρχοντα ηλεκτρικά μοντέλα, είτε συμβάλλοντας στη διεύρυνση της αυτονομίας τους, ή και αντικαθιστώντας κάποιες από τις μπαταρίες τους.

h2e 01

Όπως αποκαλύπτει δε στο σχετικό δελτίο Τύπου της η Yamaha, στην ερχόμενη έκθεση θα παρουσιαστεί και μια ακόμη παραλλαγή του τρικύλινδρου αυτού, η οποία θα είναι τροποποιημένη για να καίει υδρογόνο και η οποία επίσης στοχεύει στον εξοπλισμό ελαφριών οχημάτων, αλλά και γεννητριών.

Διά του λόγου το αληθές, ο τρίτο νέο έκθεμα που θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη Yokohama θα είναι η γεννήτρια αlive H2E, η οποία χρησιμοποιεί τον παραπάνω τρικύλινδρο με καύσιμο το υδρογόνο παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.

2023 corporate 2023051601 003xx AE Expo2023 αlive H2E 2224

Πριν λίγες μόλις μέρες είχε ανακοινωθεί η σύμπραξη των τεσσάρων Ιαπώνων κατασκευαστών μοτοσυκλέτας για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας που θα εξετάσει όλες τις πτυχές της χρήσης υδρογόνου ως καύσιμο αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων και ήδη έχουμε ένα πρώτο δείγμα δουλειάς.

Είναι πλέον σαφές πως οι Ιάπωνες δε σκοπεύουν να επιτρέψουν την εξαφάνιση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, προμοτάροντας εντονότατα το υδρογόνο ως εναλλακτική και όλα δείχνουν πως σύσσωμη η βιομηχανία της χώρας έχει δεσμευτεί στον σκοπό αυτόν.

Δείχνει επίσης τη συστράτευση με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για συνθετικά καύσιμα, όπως αυτή της Γερμανίας και Ιταλίας που κατάφεραν να περάσουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία - που απαιτούσε την πλήρη απαγόρευση πώλησης νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035 - ένα παράθυρο που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν καίγοντας συνθετικά καύσιμα.

Πηγή: Yamaha Global

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 15:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon