.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 01:48

Claudio Domenicali – Αποκαλυπτικός για το V4 και τα σχέδια της Ducati

 

O ισχυρός άνδρας της Ducati τα είπε όλα!

Στα πλαίσια της παρουσίασης για την Panigale R Final Edition παραβρέθηκε ο CEO της Ducati, Claudio Domenicali, ο οποίος μίλησε στους ανθρώπους του asphalt and rubber... σχεδόν για τα πάντα! 

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε φυσικά το τι σημαίνει η Final Edition της Panigale για το μέλλον της Ducati στην κατηγορία των superbikes: 

“Φυσικά ονομάσαμε την μοτοσυκλέτα Final Edition, γιατί προχωράμε σε V4 κινητήρα. Αν με ρωτάτε γιατί V4, η απάντηση είναι ότι έχουμε μια πολύχρονη εμπειρία από την συμμετοχή μας στα MotoGP με αυτή την διάταξη κινητήρα και πιστεύουμε ότι θα ήταν κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε αυτό. Στην Ducati, είμαστε της άποψης ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να εμμένουν σε μια ιδέα ή σε μια συγκεκριμένη τεχνολογία για αρκετό καιρό.
Πολλοί το κάνουν αυτό, χρησιμοποιούν ως σημαία τους κάτι, ωστόσο νομίζω ότι πίσω από αυτό απλά κρύβεται η αδυναμία του να σκεφτούν κάτι διαφορετικό. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τον V2, είναι πραγματικά υπέροχος κινητήρας και όντως έχει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά, ωστόσο η σχέση μεταξύ απόδοσης και βάρους του V4 που κατασκευάσαμε, είναι καλύτερη.”

Σχετικά με το αν η μετάβαση στον V4, μπορεί να απογοητεύσει τους “παραδοσιακούς” Ducatisti, ο Domenicali απάντησε: 

“Το καταλαβαίνω αλλά θα πρότεινα να οδηγήσουν πρώτα τη νέα V4 μοτοσυκλέτα και μετά να καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Έχουμε εμφυσήσει πολύ από τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Ducati στον νέο V4 κινητήρα, μελετήσαμε το πως αποδίδει την ροπή του, πως ακούγεται, πόσους κραδασμούς βγάζει, και δεν ανησυχούμε, είναι μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα. Για όσους βέβαια συνεχίσουν να επιμένουν στον V2, έχουμε την Final Edition της Panigale R. Δεν είναι περιορισμένης έκδοσης, θα συνεχίσει να παράγεται για καιρό και θα είναι σίγουρα διαθέσιμη και του χρόνου.”

Ο Domenicali στη συνέχεια αναφέρθηκε πιο ειδικά για το νέο V4 κινητήρα και για την σειρά ανάφλεξης του:

O κινητήρας μας θα προκαλέσει αίσθηση και θα ξεχωρίζει από όλους τους τετρακύλινδρους της αγοράς. Συνδυάζει μοναδικά χαρακτηριστικά, μικρή διαδρομή εμβόλων, πολλούς κυλίνδρους  και δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων. Ξέρετε, αυτός είναι και ο λόγος που ο κινητήρας μας στα MotoGP ξεχωρίζει, είναι ο μοναδικός desmo τετρακύλινδρος V και το desmo αποδίδει το μέγιστο των πλεονεκτημάτων του σε πολύστροφους κινητήρες.  
Τώρα σε ότι αφορά στην ανάφλεξη του, αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό που μιμείται πολλά από τον χαρακτήρα των V2 κινητήρων, είναι κάτι μεταξύ V2 και V4. Έχουμε γνώση και εμπειρία από την εξέλιξη του κινητήρα στα MotoGP και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε πολλά στοιχεία και στην πολιτική έκδοση.”

(Συμπληρωματικά, μιλώντας στο cycle news το ίδιο βράδυ, ο Domenicali δήλωσε πως ο V4 εξελίσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια και πως η απόδοση του είναι κάτι παραπάνω από 200 ίππους, ενώ ανάφερε ότι παρά το γεγονός πως κατά βάση εμπνέυστηκαν από το μοτέρ των MotoGP για την δημιουργία του, ο στόχος ήταν μικρότερο κόστος παραγωγής, αξιοπιστία σε πολιτική χρήση και μεγάλα διαστήματα service.)

Στην συνέχεια, ένα ερώτημα που προκύπτει σχεδόν... από μόνο του, θα χρησιμοποιηθεί ο νέος κινητήρας και σε άλλα μοντέλα; 

Φυσικά, ο νέος V4 θα αποτελέσει μια πλατφόρμα και θα εφαρμοστεί σε διάφορες μοτοσυκλέτες μελλοντικά αλλά αν σας πω σε ποιες, μετά θα πρέπει να σας σκοτώσω...” Προφανέστατα λέμε εμείς ότι  η σειρά των Multistrada μπορεί να γίνει άνετα δέκτης ενός τέτοιο μοτέρ, ίσως κάποιο hyper – Monster και γιατί όχι  να μην δούμε και μια τουριστική – sport  μοτοσυκλέτα δρόμου, κατηγορία στην οποία η Ducati δραστηριοποιήθηκε τελευταία φορά με τα ST2/4

600άρι V4; Ρωτήθηκε ο Domenicali...

“Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να παραχθεί κάτι τέτοιο και να καταφέρουμε να ρίξουμε το κόστος παραγωγής του σε λογικά για την κατηγορία επίπεδα. Ο V4 είναι πολύπλοκος κινητήρας και δύσκολος στην κατασκευή του, πως θα μπορούσαμε να πλασαριστούμε στην κατηγορία με ένα +80% τουλάχιστον στην τιμή; Μπορείς να είσαι λίγο πιο ψηλά από τον ανταγωνισμό αλλά με διπλάσια τιμή, δεν έχεις καμία τύχη.”

...και με τους άλλους V2 τι θα γίνει; Θα συνεχίσουν; 

“Ο Superquadro της Panigale 959 θα συνεχίσει να εξελίσσεται και θα έχουμε παρουσία στην μεσαία, κάτω από λίτρο κατηγορία των superbike, με V2 κινητήρα. Ωστόσο δεν εξετάζουμε την περίπτωση αυτό το μοτέρ να στελεχώσει αλλά μοντέλα μοτοσυκλετών. Για αυτή την δουλειά έχουμε το νέο κινητήρα των 937 κ.εκ. (σ.σ. των Supersport, Hypermotard 939, Multistrada 950) και θα επενδύσουμε πάνω σε αυτόν για την περαιτέρω διεύρυνση της V2 υγρόψυκτης γκάμας μας

Πηγές: asphalt and rubber, cycle news 

“Χείμαρρος” λοιπόν ο Domenicali, μίλησε σχεδόν για τα πάντα. οπότε ας ανακεφαλαιώσουμε:

1. To νέο V4 Superbike που αντικαθιστά τα Panigale, θα έχει απόδοση 200+ ίππους, σειρά ανάφλεξης – έκπληξη που θα συνδυάζει χαρακτηριστικά V2 και V4 κινητήρα και αρκετή τεχνολογία από τα V4 μοτέρ της Ducati στα MotoGP

2. O νέος V4 κινητήρας θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλα μοντέλα

3. Όσοι επιμένουν σε V2 superbike θα βρουν... παρηγοριά στην Final Edition της Panigale 1299 R, που θα συνεχίσει να παράγεται τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του 2018

4. Προφανώς τα Multistrada/S/Enduro 1200 και τα Diavel & X-Diavel θα μείνουν ανεπηρέαστα στην παραγωγή, μέχρι νεοτέρας (βλέπε 2.)

5. Η Panigale 959 θα συνεχίσει να εξελίσσεται ως η πρόταση της Ducati στην μεσαία κατηγορία των superbike 

6. H διεύρυνση της γκάμας της Ducati, με V2 υγρόψυκτους κινητήρες κάτω του λίτρου, θα γίνεται με πλατφόρμα τον κινητήρα των 939 κ.εκ 

7. Δεν θα υπάρξει μικρότερη έκδοση του V4, τουλάχιστον σε κυβισμούς κάτω του λίτρου

8. Για τα αερόψυκτα V2 δεν ειπώθηκε κάτι αλλά δεδομένης της εμπορικής επιτυχίας των Scrambler, δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι στο status τους.

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 09:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon