.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 17:34

Αφιέρωμα – Off-Road 2023

Ο κόσμος των εκτός δρόμου μοτοσυκλετών διαφέρει αρκετά από αυτόν των υπολοίπων κατηγοριών, καθώς ακολουθεί ένα δικό του πρόγραμμα εξέλιξης που συνδέεται στενά με τους ανάλογους αγώνες.

Οι χωματερές μοτοσυκλέτες κάθε εταιρείας συνήθως έχουν παρουσιαστεί ως το Καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς και φέτος αυτό δεν άλλαξε, με τη ροή των off-road μοντέλων 2023 να έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2022!

Φέτος η ανανέωση έχει τις γνωστές 100 χιλιάδες μικροεπεμβάσεις των εργοστασίων στα ομολογκαρισμένα όπλα των παγκοσμίων πρωταθλημάτων για fine tuning και δίαιτες γραμμαρίων, τα απαραίτητα νέα γραφικά της χρονιάς που θα φορεθούν ολόιδια σε όλη τη γκάμα, από τα παιδικά ως τη ρέπλικα του παγκόσμιου πρωταθλητή, αλλά και μερικές εκτεταμένες ανανεώσεις μοντέλων.

YZ540F4

Το νέο KTM 300 SX και τα αναβαθμισμένα σε ικανό βαθμό Honda CRF450R, Kawasaki KX250 και Yamaha YZ450F οδηγούν την επικαιρότητα του χωμάτινου κόσμου.

Μιλώντας για επικαιρότητα, ο off-road κόσμος του 2023 έχει δύο νέα ονόματα να τον απασχολούν: Bimota και Kove. Η μεν πρώτη είπε να δοκιμάσει να βάλει το χεράκι της σε μια νέα πλευρά του μοτοσυκλετισμού και προφανώς η εξαγορά της από την Kawasaki της προσέφερε έτοιμη τη βάση.

Σε πρώτη φάση βέβαια οι Ιταλοί παίζουν πολύ σεμνά και μετρημένα με το ΚΧ450, καθώς εδώ οι επεμβάσεις είναι πολύ λιγοστές, αλλά ας μην ξεχνάμε πως είναι απλώς μια αρχή για τη Bimota.

00125 kove dakar 2

Όσον αφορά στους Κινέζους της Kove, από την άλλη, δεν υπάρχει καμιά σεμνότητα και ντροπή, μόνο μεγαλεπίβολες δηλώσεις που υποστηρίζονται με έργα! Η Kove έσκασε μύτη στο Μιλάνο με ένα δικό της, σχεδόν εξ ολοκλήρου κινέζικο μονοκύλινδρο 450, δήλωσε πως θα το τρέξει στο Ντακάρ, όπερ και εγένετο.

Η ομάδα των τριών Κινέζων αναβατών με το 450 Rally τερμάτισε σύσσωμη σε ιδιαίτερα τιμητικές θέσεις χωρίς μηχανικά προβλήματα, ενώ λίγο καιρό μετά η ρέπλικα αυτής της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται για την αγορά σε τιμές που οι άλλοι κατασκευαστές πουλούν τα βασικά τους 250άρια…

Πλέον δεν είναι θέμα αν, αλλά πότε θα δούμε αυτό το 450 και σε άλλα παγκόσμια όπως τα enduro και motocross. Αυτή η εταιρεία αποτελεί την πιο καυτή απόδειξη πως η άνοδος της κινέζικης βιομηχανίας έχει επιταχύνει ραγδαία την τελευταία πενταετία, πατώντας πια σε παραδοσιακά προπύργια των “καθεστωτικών” δυνάμεων.

Heritage Enduro Motocross 2023

Μια ακόμη τάση που εντάθηκε πολύ στον χωμάτινο κόσμο του 2023 είναι οι πάσης φύσεως ειδικές εκδόσεις, μια μόδα που εν πολλοίς οφείλεται στην ΚΤΜ και στα διάφορα Factory, Six Days ή Erzbergrodeo σπεσιαλάκια φτιάχνει κάθε χρόνο, ενώ φέτος έχει επεκταθεί και στις αδελφές Husqvarna και GASGAS.

Την τιμητική τους φέτος έχουν και κάποιες ξεχωριστές σειρές ειδικών μοντέλων, όπως αυτή της Honda που γιορτάζει τα 50 χρόνια CR με μια επετειακή βαφή 50th Anniversary στο CRF450R.

Ανάλογα νοσταλγική αποδεικνύεται και η Husqvarna με τη δική της Heritage σειρά που απλώνεται σε διάφορα μοντέλα.

BETA

RR

beta1 rr 2023

Δουλεύοντας σε συνεργασία με τους πρωταθλητές Enduro Brad Freeman και Steve Holcombe, η Beta ανάπτυξε μια σειρά νέων λύσεων τόσο στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης όσο και στο πλαίσιο και την ανάρτηση. Σκοπός για τα RR μοντέλα του 2023 RR είναι να εδραιωθούν τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης γενιάς τόσο στις δίχρονες όσο και στις τετράχρονες μοτοσυκλέτες.

Βασική αρχή των μηχανικών στη Φλωρεντία ήταν όχι μόνο να αυξήσουν την απόδοση των μοτοσυκλετών αλλά και να κάνουν αυτή την απόδοση ακόμα πιο προσιτή. Έτσι, αντί για ριζικές αλλαγές, η σειρά RR 2023 δέχτηκε επιμέρους αναβαθμίσεις που στοχεύουν στην εδραίωση των εξαιρετικών ιδιοτήτων κάθε μοντέλου.

Η σειρά RR συνεχίζει και το 2023 να αποτελείται από οχτώ διαφορετικά μοντέλα, το καθένα από τα οποία διατηρεί την δική του προσωπικότητα, ώστε να καλύψει ένα ευρύ φάσμα αναβατών.

Η γκάμα του 2023 αποτελείται από τα δίχρονα RR125, RR200, RR250 και RR300, καθώς και τα τετράχρονα RR350, RR390, RR430 και RR480.

Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει για το 2023 στην οικογένεια Beta RR 2023: https://www.bikeit.gr/nea-montela-beta/item/30824-beta-rr-2023

RR Racing

beta1 RR Racing

Η νέα γκάμα RR Racing της ιταλικής εταιρείας αναβαθμίζεται για το 2023 με νέο αμορτισέρ ΚΥΒ και αρκετές ακόμη βελτιώσεις.

Το κεντρικό νέο χαρακτηριστικό των δίχρονων και τετράχρονων μοντέλων Racing είναι η χρήση του αμορτισέρ της Kayaba (KYB) που έχει εξελιχθεί από την ιαπωνική εταιρεία ειδικά για τις εντούρο μοτοσυκλέτες της Beta.

Πέραν αυτού ωστόσο η οικογένεια αγωνιστικών Enduro του 2023 διαθέτει αρκετές ακόμη νέες χάρες:

  • Μπροστινός άξονας τροχού ταχείας απελευθέρωσης
  • Ενισχυμένες χούφτες τιμονιού
  • Λάστιχα Metzeler, ίδια με αυτά που φορούν οι εργοστασιακοί αναβάτες της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα EnduroGP
  • Μαρσπιέ ελαφριού κράματος Ergal
  • Πίσω γρανάζι μετάδοσης με αλουμινένιο κέντρο και ατσάλινα δόντια της ZF Sprockets
  • Μπλε αγωνιστική σέλα, με αντιολισθητικό κάλυμμα και ενσωματωμένη τσέπη
  • Λεβιέδες ταχυτήτων και πίσω φρένο με μαύρη ανοδίωση
  • Τάπα λαδιού, τάπα βενζίνης και καπάκι φίλτρου λαδιού από κόκκινο ανοδιωμένο αλουμίνιο
  • Τεντωτήρες αλυσίδας από κόκκινο κράμα ergal
  • Νέα γραφικά Racing και αυτοκόλλητα τροχών με μπλε και κόκκινο χρώμα

Αναρτήσεις: Ανεστραμμένο πιρούνι 48 mm Kayaba AOS. Η μπροστινή ανάρτηση δεν αλλάζει για το 2023, συνεχίζοντας την πετυχημένη συνεργασία της Beta με την κορυφαία εταιρεία στον χωμάτινο κόσμο, Kayaba.
Αμορτισέρ Kayaba C46 RCU Mono: Ειδικά εξελιγμένο από την ΚΥΒ για τη Beta, διαθέτει πλήρεις ρυθμίσεις με επιπλέον αργή και γρήγορη απόσβεση συμπίεσης, υπόσχεται να προσφέρει ανώτερα επίπεδα πρόσφυσης σε κάθε τερέν με μεγάλη σταθερότητα στη λειτουργία του υπό τις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλεί η έντονη αγωνιστική χρήση.

Traction Control (μοντέλα 4Τ): Ειδικά για τα τετράχρονα μοντέλα της σειράς RR Racing, το σύστημα Traction Control - όπως και οι επιλέξιμοι χάρτες διαχείρισης του κινητήρα – ελέγχεται από κουμπί που βρίσκεται μεταξύ τιμονιού και τάπας καυσίμου.

Μίξη λαδιού (μοντέλα 2Τ): Όλα τα δίχρονα μοντέλα της οικογένειας RR Racing 2023 family συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην αγωνιστική απλότητα και το κυνήγι του ελάχιστου βάρους καταργώντας το σύστημα αυτόματης μίξης, και προτιμώντας τον πατροπαράδοτο τρόπο ανεφοδιασμού με μείγμα βενζίνης και λαδιού. Για όποιον το επιθυμεί, η διάταξη που αναμιγνύει αυτόματα το λάδι με τη βενζίνη μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων ως έξτρα από τον κατάλογο Beta Factory Parts.

Οι κινητήρες των δίχρονων RR 300 και 200 διατηρούνται ως είχαν για το 2023, με κάποιες διαφορές που τα διαχωρίζουν από τα πιο “πολιτικά” μοντέλα:

RR 300 2Τ: Ο κύλινδρος έχει τροποποιημένη εξάτμιση και θυρίδωμα, άλλη power valve και χρονισμό ανάφλεξης, καθώς και διαφορετική κεφαλή που δίνει άλλη γεωμετρία στον θάλαμο καύσης με υψηλότερο λόγο συμπίεσης, με στόχο φυσικά να προσφέρει ανώτερη απόδοση.
RR 200 2Τ: Ο RR κινητήρας ξεχωρίζει από τη διαφορετική κεφαλή του κυλίνδρου, καθώς και από τη μονή power valve με σκληρότερο ελατήριο (αντί για δύο του στάνταρ μοντέλου), αναζητώντας περισσότερη δύναμη στις μεσαίες στροφές λειτουργίας του κινητήρα.

RR 125 4T

Beta RR 125 4T 2023

Τέσσερα μοντέλα, δύο enduro και δύο super motard, θα διαθέτει η γκάμα της Beta στην κατηγορία των τετράχρονων 125 για το 2023.

Δίπλα στα ανανεωμένα RR 125 R (την εξέλιξη δηλαδή των RR 4T 125 LC που παρουσιάστηκαν το 2021) προστίθενται δύο νέες επιλογές, το RR 125 T σε έκδοση enduro και motard. Τα δύο αυτά μοντέλα διαθέτουν νέο κινητήρα που εξελίχθηκε από τους μηχανικούς της Betamotor σε συνεργασία με την Tayo Motorcycles (η μητρική εταιρεία της Zontes).

Ο νέος κινητήρας της σειράς Τ
Πρόκειται για ένα εντελώς νέο project με εξαρτήματα ειδικά σχεδιασμένα για τα μοντέλα της Beta.

Τόσο η βάση του νέου τετράχρονου υγρόψυκτου κινητήρα όσο και τα ανώτερα τμήματα της κεφαλής εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις υποδείξεις των τεχνικών του ιταλικού εργοστασίου. Έτσι η σχέση συμπίεσης έχει ανέβει στο 12,5:1 ώστε η καμπύλη απόδοσης να είναι η βέλτιστη μέχρι την κορύφωση των 15kw που αποτελεί και το όριο για αναβάτες με δίπλωμα Α1. Εντυπωσιακά χαμηλή είναι η κατανάλωση καυσίμου με μόλις 1,9lt/100km ενώ το σύνολο πληροί τις προδιαγραφές euro5.

Η σειρά R
Τα δύο μοντέλα RR 125 R (enduro και Motard) θα εφοδιάζονται με τον κινητήρα της Minarelli όπως και οι προκάτοχοί τους. Πρώτο παρουσιάστηκε το Motard RR 125 R με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά όπως το διάφανο ρεζερβουάρ, τα αλουμινένια εξαρτήματα (μεταξύ των οποίων το ψαλίδι και η εξάτμιση) και οι ακτινωτοί τροχοί. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα είναι διαθέσιμο από το ιταλικό εργοστάσιο μέσα στον Μάρτιο ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί και η αντίστοιχη Enduro έκδοση.

Για κάθε αναβάτη
Η νέα σειρά RR 125 4Τ της Beta θα ικανοποιήσει ένα ευρύ φάσμα αναβατών. Από νέους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των δύο τροχών μέχρι πιο έμπειρους που αναζητούν ένα ευέλικτο, σπορ όχημα με χαμηλό κόστος χρήσης χωρίς να θυσιάζει τη διασκέδαση και την ευκολία που χαρακτηρίζει τις μοτοσυκλέτες της οικογένειας της Beta.

Η νέα σειρά RR 125 4T 2023 είναι σε θέση να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση προτείνοντας διπλάσιο αριθμό λύσεων για την κάλυψη ποικίλων αναγκών. Από αναβάτες 18 ετών που αναζητούν ένα premium μοντέλο motard με το οποίο θα διασκεδάσουν στις στροφές μέχρι έναν πιο μεγάλης ηλικίας αναβάτη που ξεκινάει είτε ξεκινάει το enduro είτε αναζητά μια οικονομική λύση για αστική χρήση.

RR 50 Enduro

beta1 RR 50

Η Beta ανανεώνει τη σειρά Enduro και Motard των 50cc χαρίζοντάς της μοντέρνα, γεωμετρική και τολμηρή σχεδίαση.

Το στυλ αυτό αγαπούν πολύ οι νέοι που αναζητούν μια ιδιαίτερη μοτοσυκλέτα, με ελκυστική εμφάνιση αλλά ταυτόχρονα απλή και κομψή, που να μπορεί να προσαρμοστεί στη σχολική διαδρομή και ταυτόχρονα είναι απολαυστική στην πίστα. Οι νέες RR 50 2023 είναι έτοιμες να βγουν στην πόλη και την εξοχή και να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη, χάρη στη μεγάλη γκάμα των διαθέσιμων μοντέλων.

Τόσο η έκδοση Enduro όσο και η έκδοση Motard παράγονται σε τρεις εκδόσεις η καθεμία: την RR (standard), τη Sport και τη Racing, με διαφορές στον περιφερειακό εξοπλισμό και την τιμή. Όλες οι εκδόσεις, εκτός από την RR Enduro Racing, θα είναι διαθέσιμες σε δύο διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Κινητήρας

  • Δίχρονος κινητήρας, έξι σχέσεις, υγρόψυξη, αυτόματη μίξη λαδιού (εκτός του RR 50 Racing).
  • Επιλογέας κιβωτίου με ενισχυμένη φουρκέτα για λειτουργία με περισσότερη ακρίβεια κι αίσθηση.
  • Σύστημα συλλογής αναθυμιάσεων της βενζίνης (προδιαγραφές Euro 5)
  • Φιλτροκούτι με quick release για ευκολότερη συντήρηση και νέα σχεδίαση για μειωμένο θόρυβο.

Πλαίσιο

  • Νέα αυτοκόλλητα.
  • Συνθετικό υποπλαίσιο που φιλοξενεί τα ηλεκτρικά εξαρτήματα και το φιλτροκούτι.
  • Μακρύ ψαλίδι για σταθερότητα και περισσότερη πρόσφυση.
  • LED πίσω φωτιστικό σώμα.
  • Φρένα διαμέτρου 260mm 220mm (μπροστά πίσω).
  • Ρεζερβουάρ 6,5 λίτρων.
  • Χυτά μαρσπιέ.

Δείτε αναλυτικά σε τι διαφέρει κάθε νέα έκδοση RR 50: https://www.bikeit.gr/nea-montela-beta/item/32934-beta-rr-50-enduro-kai-motard-2023-nea-xromata-kai-grafika

XTrainer 250/300

beta1 XTRAINER

Πέρυσι η Beta ανανέωσε δραστικότατα την XTrainer, τη μοτοσυκλέτα που φέρνει μια αύρα αγωνιστικών RR για χομπίστες του Enduro, με νέο κινητήρα, βελτιωμένα ηλεκτρικά, νέα χρώματα και γραφικά.

Διατιθέμενη σε δύο δίχρονες εκδόσεις, 250 και 300 cc, η XTrainer επιστρέφει ανανεωμένη και το 2023 με πιο περιορισμένες βελτιώσεις.

  • Νέο υποπλαίσιο: παρόμοιο σε σχέδιο με αυτό των RR, διατηρεί τη λεπτή σιλουέτα και φέρει ανανεωμένα πλαστικά καπάκια στα πλαϊνά.
  • Εισαγωγή αέρα: στο νέο υποπλαίσιο φιλοξενείται ένα καινούργιο φιλτροκούτι που επιτρέπει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα να περνά από μέσα του, ενώ η νέο του σχήμα έχει μελετηθεί με στόχο να τονίσει την απόδοση του κινητήρα χαμηλά και να μειώσει τον θόρυβο από την εισαγωγή.
  • Μπαταρία: νέα μπαταρία λιθίου, ελαφρύτερη και με μεγαλύτερη χωρητικότητα από πριν.
  • Δοχείο καυσίμου: μεγάλωσε στα 8.8 λίτρα χωρίς επίδραση στο πλάτος της μοτοσυκλέτας, πλέον με ημιδιάφανο υλικό για να φαίνεται εύκολα η στάθμη και με το μάτι.
  • Πλαστικά: Νέα πλαϊνά στο ρεζερβουάρ.
  • Γραφικά: Φρέσκα σχέδια, εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα των RR.

EVO

beta1 evo 2023

H Beta παρουσιάζει τη γκάμα Trial του 2023 με σημαντικές αλλαγές στους κινητήρες των κορυφαίων της μοντέλων και μικρότερες αναβαθμίσεις σε όλη την οικογένεια.

Για το 2023 η κορυφαία γκάμα EVO της Beta ενσωματώνει έξι μοντέλα που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε μοτοσυκλετιστή, από το μικρό Evo 80 ως τα δίχρονα 250 και 300, αλλά και το μοναδικό τετράχρονο μοντέλο της οικογένειας Evo 300 4T.

Η οικογένεια Beta EVO 2023 απαριθμεί τα εξής μοντέλα: EVO 80 2T Junior/Senior, EVO 125 2T, EVO 250 2Τ, EVO 300 2Τ, EVO 300 2Τ SS και EVO 300 4Τ.

Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές που διέπουν τη γκάμα EVO του 2023: https://www.bikeit.gr/nea-montela-beta/item/31427-beta-evo-2023-i-nea-genia-trial

EVO Factory

beta1 evo factory

H Beta ανακοίνωσε την παρουσίαση των Evo Factory Trial μοτοσυκλετών της, για το 2023.Οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες θα έρχονται σε δύο γκάμες –δίχρονες και τετράχρονες.

Οι αλλαγές αφορούν και τις δύο γκάμες: Ξεκινώντας από τα δίχρονα, οι κινητήρες των 250 και 300 κυβικών έχουν νέο στροφαλοφόρο άξονα και κοντύτερη μπιέλα, για μεγαλύτερη ευστροφία και αντοχή σε φορτίο λειτουργίας στις υψηλές στροφές. Τα νέα κάρτερ των κινητήρων είναι από μαγνήσιο, σε μαύρο χρώμα και φυσικά συμβάλλουν στην μείωση του βάρους του κινητήρα, ενώ η Beta δηλώνει ότι το μοτέρ είναι επίσης μικρότερο σε μέγεθος. Στο εσωτερικό του μοτέρ έχουν αλλάξει επίσης οι δίσκοι του συμπλέκτη, για καλύτερη εμπλοκή και ακρίβεια χειρισμού.

Τα τετράχρονα μοντέλα θα φέρουν αναβαθμισμένο ηλεκτρικό σύστημα, για επίτευξη δυνατότερου σπινθήρα και καλύτερης καύσης, ενώ η νέα εξάτμιση τιτανίου μειώνει ακόμα περισσότερο το βάρος τους.

Και οι δύο γκάμες επωφελούνται από νέο πιρούνι με χρυσό χρώμα και επίστρωση TIN, για μείωση των τριβών λειτουργίας του πιρουνιού. Τα φρένα κάνουν χρήση δίσκων της Galfer, οι τρόμπες φρένων και συμπλέκτη είναι της BrakTec, ενώ οι ζάντες προέρχονται από την Morad. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι της Michelin.

Η σειρά Factory ξεχωρίζει από την «βασική» της Beta και χάρη στα νέα, μοναδικά για την περίσταση γραφικά, ενώ οι μοτοσυκλέτες της σειράς Factory θα παράγονται σε περιορισμένο αριθμό.

BIMOTA

BX450

bimota bx450

Το νέο BX450 της Bimota είναι μια μοτοσυκλέτα σταθμός για την ιταλική εταιρεία, μιας και μέχρι τώρα είχε στη γκάμα της αμιγώς ασφάλτινες μοτοσυκλέτες. Ένας σταθμός ήδη γνωστός όμως.

Το επονομαζόμενο BX450 λοιπόν, είναι το πρώτο μοντέλο enduro με τα λογότυπα της Bimota και ως εκεί, αφού η Kawasaki είναι πίσω από το project. Ο κινητήρας έρχεται από το Kawasaki KX450X του 2023, ενώ όπως είναι αναμενόμενο, από εκεί έρχονται πλαίσιο και πλαστικά. Η Bimota απλώς πήρε την πράσινη μοτοσυκλέτα και πρόσθεσε προβολέα, πίσω φως και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου. Κοιτάζοντας λίγο παραπέρα, οι Ιταλοί έχουν έχει προσθέσει επίσης ένα πακέτο ηλεκτρονικών, προσφέροντας ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και επιλέξιμους χάρτες γκαζιού.

Στα πιο τεχνικά του πράγματος, η βασική πλατφόρμα του Kawasaki KX450, φέρει αλουμινένιο πλαίσιο με κλασική κάτω διπλή βάση. Μια πολύ συμπαγή δομή που φιλοξενεί ένα υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο κινητήρα στα 449 κ.εκ.. Στο νέο Bimota BX450, παρούσα είναι ηλεκτρική μίζα, μια πιο προηγμένη ECU με συγκεκριμένες χαρτογραφήσεις και πρόγραμμα ελέγχου πρόσφυσης, Στο κομμάτι της εξάτμισης συναντάμε την Arrow, ενώ άγνωστες είναι οι τιμές για την απόδοση του κινητήρα. είναι πιο ανοιχτή για το πλαίσιο και την ανάρτηση.

Στο κομμάτι της ανάρτησης η κληρονομιά του ΚΧ450Χ συνεχίζεται με τα καλάμια της Showa στα 49 χλστ. μπροστά και το πίσω Uni-Trak της Kawasaki συνδεδεμένο με το ίδιο ψαλίδι αλουμινίου. Η Nissin παρέχει τα φρένα, έναν μονό μπροστινό δίσκο με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων καθώς και έναν μονό δισκόφρενο πίσω. Οι ακτινωτοί τροχοί φορούν τα Metzeler 6 Days M+S, 90/100-21 εμπρός και 140/80-18 πίσω.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έπεσε η δουλειά που είδαμε στην περίπτωση πχ του Tesi-H2, με ίδια βάση, αλλά διαφορετικές εν τέλει μοτοσυκλέτες μεταξύ Kawasaki και Bimota.

CFMOTO

CForce X Concept

cfmoto cforce concept 1

Με το πρωτότυπο Χ η CFMOTO μας προσφέρει μια γεύση από τον μελλοντικό σχεδιασμό των ATV της.

Δεν γίνεται καμιά αναφορά στον εξοπλισμό ή τον κινητήρα του, τις ελκτικές του ικανότητες ή τη δυνατότητά του να φτάσει σε απάτητες κορυφογραμμές. Ο βασικός λόγος ύπαρξης αυτού του πρωτοτύπου είναι να μας δείξει πώς θα επανασχεδιαστεί όλη τη γκάμα της CFMOTO στο κοντινό μέλλον.

Το σημείο-κλειδί είναι η σχεδίαση του μπροστινού μέρος στο οποίο πρωταγωνιστεί το νέο φωτιστικό σώμα Ridevision LED, ενώ στην πίσω όψη του X Concept δεσπόζει η νέα διπλή απόληξη της εξάτμισης που έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο τους ουράς.

Με φάρο αυτόν τον σχεδιασμό λοιπόν, αλλά και με δηλώσεις για άφθονες δυνατότητες συνδεσιμότητας μέσω ψηφιακών οθονών, η γκάμα ATV της CFMOTO μας δείχνει την πορεία που θα έχει εμφανισιακά η εξέλιξή της στα επόμενα χρόνια.

CForce 110

cfmoto cforce 110

Η CFMOTO στοχεύοντας να γίνει η αγαπημένη μάρκα όλων των ηλικιών έχει εμπλουτίσει τη γκάμα της με το CFORCE 110 το οποίο είναι ένα ATV για παιδιά άνω των 10 ετών.

Είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για ένα παιδί να αποκτήσει εμπειρία και οδηγική αγωγή από πολύ μικρή ηλικία που θα του φανεί εξαιρετικά χρήσιμη όταν αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης.

Το CFORCE 110 είναι ένα μονοκύλινδρο όχημα 110 cc με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής, EFI και κίνηση στους πίσω τροχούς με αλυσίδα.

Διαθέτει ασφάλεια που μπαίνει στο χέρι του μικρού αναβάτη και σε περίπτωση που για κάποιο λόγο χωρίσει με το όχημα, αυτό θα σταματήσει τη λειτουργία του. Περιλαμβάνει περιοριστή ταχύτητας, σημαία στην ουρά για να διακρίνεται εύκολα από μακριά, 3.5’ LCD οθόνη, φώτα LED, δισκόφρενα παντού, μίζα για την εκκίνηση και ρεζουρβουάρ 6.7L.

Διατίθεται σε κόκκινο (Rocket Red) και μπλε (Baja Blue) χρώμα, ενώ την παρούσα στιγμή η λιανική του τιμή με Φ.Π.Α είναι €2,490.

Διευκρινίζουμε ότι τα παιδικά αυτά ATV δεν βγάζουν πινακίδες κυκλοφορίας.

FANTIC MOTOR

XEF450 Rally

fantic xef450 rally

H Fantic Motor αποκάλυψε την πρώτη της Rally μοτοσυκλέτα, η οποία βασίζεται στον κινητήρα της Yamaha WR450F και θα διατεθεί στο κοινό σε δύο εκδόσεις: XEF450 Rally και XEF450 Rally Factory.

H νέα XEF450 Rally εξοπλίζεται με αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, αναρτήσεις ΚΥΒ, φρένα της Moto Master και ρεζερβουάρ 30 λίτρων.

Στον εξοπλισμό της ξεχωρίζει η οθόνη αφής “RallyScreen” με διαγώνιο 7 ιντσών και κάλυμμα από πλέξιγκλας για προστασία της και η οποία είναι συμβατή με όλα τα συστήματα πλοήγησης της αγοράς (κατά τη Fantic), ενώ μπορεί να αφαιρεθεί από τη μοτοσυκλέτα και να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα – με σύνδεση στο ρεύμα, καθώς δεν έχει μπαταρία.

Η έκδοση Factory είναι ένα συλλεκτικό αγωνιστικό πρωτότυπο που θα κατασκευαστεί σε 50 μόνο κομμάτια, φορτωμένο με εκλεκτά έξτρα.

Στη συλλεκτική έκδοση η Fantic προσθέτει έναν αλουμινένιο πύργο για να στηθούν τα απαραίτητα ενός αγώνα ράλι, όπως το roadbook, έχει ακόμη μεγαλύτερο ψυγείο, ενώ τιμονόπλακες και κέντρα τροχών έχουν κατασκευαστεί σε CNC από billet αλουμίνιο.

Ακόμη διαθέτει αρκετά ακόμη έξτρα στοιχεία, μεταξύ των οποίων υδραυλικό αμορτισέρ τιμονιού και εξάτμιση τιτανίου της Arrow που ζυγίζει 1.5 κιλό λιγότερο από την εργοστασιακή, ενώ συνοδεύεται από μια εργαλειοθήκη 144 λίτρων και μια πλούζα Fantic Rally Jersey για τον αναβάτη.

Γκάμα MX

fantic xxf 450

Η γκάμα των ΜΧ μοντέλων της για το 2023 μετρά αυτή τη στιγμή τέσσερεις επιλογές, τα δίχρονα ΧΧ125 και 250, καθώς και τα τετράχρονα XXF 250 και 450.

Η οικογένεια motocross ουσιαστικά δεν αλλάζει ριζικά από τις μοτοσυκλέτες του 2022, καθώς η τεχνική τους βάση είναι ήδη κορυφαία, με αναρτήσεις ΚΥΒ, φρένα Nissin, τροφοδοσία από καρμπυρατέρ Keihin 38 mm.

Μια αλλαγή που συναντάμε στα ΜΧ του 2023 αφορά την πρόσβαση στο φίλτρο αέρα, η οποία πλέον γίνεται πανεύκολη και γρήγορη χάρη στο αριστερό πλαϊνό πίσω καπάκι που ξεκουμπώνει (χωρίς εργαλεία) για να αποκαλύψει το φιλτροκούτι.

2Τ – ΧΧ125 και ΧΧ250

Στη δίχρονη πτέρυγα ένας ακόμη νεωτερισμός έρχεται με τη μορφή ενός κουμπιού στο δεξί άκρο του τιμονιού, το οποίο επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ δύο χαρτογραφήσεων της ανάφλεξης. Η επιλογή Soft δίνει απαλότερη απόκριση στο γκάζι χωρίς ιδιαίτερες θυσίες σε δύναμη και προορίζεται για χρήση σε χαλαρά, γλιστερά εδάφη, ενώ η Hard κάνει το γκάζι πιο κοφτερό για επιφάνειες που προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσφυση.

Οι δίχρονοι μονοκύλινδροι κινητήρες έχουν ξαναρυθμιστεί για να συνδυάσουν την εκρηκτική δύναμη με άριστο έλεγχο, ενώ ειδικά για το ΧΧ250 η Fantic χρησιμοποιεί ένα νέο ρεζερβουάρ καυσίμου με χωρητικότητα 8 λίτρων, σχεδιασμένο για να λεπτύνει τη σιλουέτα της μοτοσυκλέτας.

Η αναβάθμιση του 2023 κλείνει φυσικά με ανανεωμένα γραφικά.

4Τ - XXF 250 και XXF 450

Στην τετράχρονη γωνιά η μεγάλη είδηση είναι το νέο XXF450 που βασίζεται στον κινητήρα του Yamaha YZ450F του 2023, με όλες τις σημαντικές αναβαθμίσεις που έχει κάνει η ιαπωνική εταιρεία στον μεγάλο ΜΧ κινητήρα της, ενώ δίπλα του το 250 διατηρεί την ίδια βάση όπως το γνωρίσαμε.

Αμφότερες μοτοσυκλέτες διακρίνονται από τα κορυφαία περιφερειακά των ΚΥΒ και Nissin που τιμά η Fantic σε όλη τη γκάμα της, αλουμινένιο πλαίσιο και τον χαρακτηριστικό κινητήρα με ανεστραμμένη κεφαλή.

Τα ηλεκτρονικά τους συστήματα εντάσσονται στο πακέτο Fantic e-Package και περιλαμβάνουν ρυθμιζόμενα GET traction και launch control, καθώς και την οθόνη LC-GPA στο μπροστινό φτερό που δείχνει τις τιμές των συστημάτων αυτών.

Η υποστήριξη από την εφαρμογή WiGET προσφέρει ένα ακόμη επίπεδο προσωπικοποίησης, καθώς μέσω αυτής ο αναβάτης μπορεί να φτιάξει custom χαρτογραφήσεις και να έχει άμεση επισκόπηση σε αρκετές πτυχές της λειτουργίας του κινητήρα.

Αστέρι της τετράχρονης γκάμας είναι η εξάτμιση της Arrow που, με τη χρήση τιτανίου, ζυγίζει μόλις 1 κιλό.

GASGAS

RX450F Replica

gasgas rx450f

Το περιορισμένης έκδοσης RX450F είναι ό,τι κοντινότερο μπορείτε να αποκτήσετε σε μοτοσυκλέτα από το rally Dakar, αφού αποτελεί φόρο τιμής στην αγωνιστική του νικητή του 2022, Sam Sunderland.

Φτιαγμένο στο χέρι, το RX450F είναι φορτωμένο με πολλά αξιοζήλευτα αγωνιστικά καλούδια που θα πάνε την αγωνιστική συμμετοχή του κατόχου του στο επόμενο στάδιο. Βασισμένο στο MC450F αλλά με τις απαραίτητες επεμβάσεις στα ηλεκτρονικά και την αντοχή η εν λόγω ρέπλικα δεν έχει μόνο το όνομα αλλά και τη χάρτη.

Ενισχυμένος συμπλέκτης και κιβώτιο, κυλινδροκεφαλή και πιστόνι είναι μόνο κάποια από τα βελτιωμένα εξαρτήματα εντός του κινητήρα. Εντυπωσιακή είναι και η λίστα του αγωνιστικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει πύργο πλοήγησης από ανθρακονήματα, μεγαλύτερα φρένα της Brembo, τιμονόπλακα και σταυρό της X-Trig, εξάτμιση της Akrapovic, αγωνιστικό καπάκι συμπλέκτη κ.α.

Ειδικής μνείας χρίζουν οι μαύρες ανοδιομένες ζάντες της Excel με τα TKC 80 της Continental και φυσικά οι κορυφαίες του είδους αναρτήσεις της WP, με τις XPLOR PRO 7548 και XPLOR PRO 7750, εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Το όλο αγωνιστικό look μπορεί να ενισχυθεί και από το σχετικό σετ αγωνιστικών αυτοκόλλητων.

MC 450F & MC 250F Factory Edition

gasgas mc 250f factory

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της πρώτης ρεπλίκας μοτοσυκλέτας αγώνων η GasGas επιστρέφει, και μάλιστα με δύο μοντέλα motocross εργοστασιακής έκδοσης. Κατασκευασμένα για μέγιστη απόδοση στην πίστα, τα ολοκαίνουργια GASGAS MC 450F Factory Edition και MC 250F Factory Edition έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την GASGAS Factory Racing. Και τα δύο διαθέτουν ολοκαίνουργια μοτέρ, νέα πλαίσια και είναι γεμάτα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με σχεδόν όλα τα άλλα να βελτιώνονται σε σχέση με την απερχόμενη γενιά.

Το MC 450F Factory Edition διαθέτει μια νέα κυλινδροκεφαλή και έμβολο CP – ένας ισχυρός συνδυασμός που δίνει ώθηση στη συνολική απόδοση και ενισχύει την εμπειρία στην πίστα για όλους τους αναβάτες. Με τον κινητήρα να είναι πλέον ελαφρύτερος από ποτέ, καθώς και να έχει επανατοποθετηθεί στο ολοκαίνουργιο πλαίσιο για να βελτιωθεί η συγκέντρωση μάζας, τα ήδη ευέλικτα χαρακτηριστικά που συντείνουν στον χειρισμό της μοτοσυκλέτας ανεβαίνουν στο επόμενο επίπεδο.

Ως το νεότερο και πιο φρέσκο μοντέλο που προστέθηκε στη σειρά GASGAS, το MC 250F Factory Edition είναι λίγο πολύ μια ολοκαίνουργια χωμάτινη μοτοσυκλέτα. Κορυφαίος είναι ο ισχυρός υψηλών στροφών κινητήρας με που είναι εξαιρετικά συμπαγής για εξοικονόμηση βάρους και πλέον διαθέτει νέο κύλινδρο, κυλινδροκεφαλή και έμβολο, στροφαλοθαλάμους και κιβώτιο ταχυτήτων.

Το πιρούνι WP XACT διαθέτει νέο hydrostop για βελτιωμένη αντίσταση το τέλος της διαδρομής, ενώ η ελαφρώς πιο αργή ρύθμιση ανακόπτει το τερμάτισμα στις δύσκολες προσγειώσεις από άλμα. Στο πίσω μέρος, το αμορτισέρ WP XACT είναι ολοκαίνουργιο, με καλύτερες επιδόσεις και εύκολα ρυθμιζόμενο με το χέρι για γρήγορες αλλαγές.

Δείτε αναλυτικά όλα τα Χαρακτηριστικά και Εξοπλισμό των GASGAS MC 450F Factory Edition και MC 250F Factory Edition: https://www.bikeit.gr/nea-gas-gas/item/32597-gasgas-mc-450f-mc-250f-factory-edition-2023

Γκάμα MΧ

gasgas mx

Η γκάμα των Motocross μοντέλων της GASGAS για το 2023 περιλαμβάνει 10 μοτοσυκλέτες σε όλες τις κατηγορίες, με νέα κατακόκκινη εμφάνιση, αναρτήσεις WP και αναλόγως κορυφαία εξαρτήματα παντού.

Πιο έντονα κόκκινες από ποτέ είναι οι ΜΧ μοτοσυκλέτες της GASGAS για το 2023, μοτοσυκλέτες που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ίδιες με εκείνες των KTM & Husqvarna, με διαφορετικά όμως χρώματα και γραφικά, και κάποιες μικρολεπτομέρειες.

Όλες τους φέρουν την τελευταία τεχνολογία σε όλους τους τομείς, κορυφαίες αναρτήσεις της WP και τα καλύτερα εξαρτήματα της κατηγορίας.

Οι μοτοσυκλέτες αναμένονται στους dealer μέσα στον Μάρτιο του 2022, με τα mini bikes να καταφθάνουν λίγο αργότερα, κατά τον Μάιο -τσεκάρετε και με τον dealer σας για τις ακριβείς αφίξεις στην Ελλάδα.

Στα δυνατά σημεία της γκάμας η GASGAS τονίζει την ευκολία με την οποία μπορούν να οδηγηθούν και να συντηρηθούν, επιτρέποντας στους αναβάτες να εστιάσουν στο διασκεδαστικό κομμάτι της κατοχής μιας MX μοτοσυκλέτας που είναι φυσικά η οδήγηση της, για προπόνηση ή αγώνα.

Η ΜΧ γκάμα ενηλίκων της GASGAS για το 2023 αποτελείται από τα δίχρονα MC 125 & MC 250 και τα τετράχρονα MC 250F, MC350F & MC450F.

Δίπλα στα παραπάνω μοντέλα θα βρείτε και πέντε ακόμα mini bikes για παιδιά όλων των ηλικιών και ικανοτήτων, ξεκινώντας από το ηλεκτρικό MC-E 5 και καταλήγοντας στα βενζινοκίνητα MC 50 (αυτόματο), MC 65 (6τάχυτο), MC 85 (σε εκδόσεις με μικρούς και μεγάλους τροχούς) και MC 85 (με μικρούς και μεγάλους τροχούς).

Φυσικά η GASGAS προσφέρει πληθώρα επίσημων aftermarket αξεσουάρ για να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο και να φέρετε στα μέτρα σας την ΜΧ μοτοσυκλέτα σας, αλλά και τεχνικό ρουχισμό.

Γκάμα Enduro

gasgas enduro

Η οικογένεια Enduro της GASGAS για την επόμενη σεζόν παρουσιάστηκε με ανανεωμένη εμφάνιση, δίχως αλλαγές στην τεχνική βάση που γνωρίζουμε από τη φετινή γκάμα.

Ικανοποιώντας τις προδιαγραφές Euro 5, τα εντούρο του 2023 περιλαμβάνουν τα δίχρονα EC 250 και EC 300, καθώς και τα τετράχρονα EC 250F και EC 350F, όλα φυσικά βασισμένα στις ανάλογες μοτοσυκλέτες της μητρικής ΚΤΜ, εξοπλισμένα με αναρτήσεις WP XACT.

Παράλληλα, η GASGAS συνοδεύει τις μοτοσυκλέτες της με μια ευρεία σειρά τεχνικών αξεσουάρ και εξοπλισμού αναβάτη – Technical Accessories και Apparel – που περιλαμβάνει εξαρτήματα από εξατμίσεις και ζάντες ως τιμονόπλακες και χούφτες τιμονιού.

TXT Racing / TXT GP

gasgas txt

Με έξι μοντέλα, δύο TXT GP και τέσσερα TXT Racing, μπαίνει στο 2023 η οικογένεια Trial της GASGAS, η οποία παρουσιάστηκε στην έδρα της στην Terrassa της Ισπανίας.

Τα μοντέλα της TXT Racing σειράς περιλαμβάνουν κυβισμούς 300, 280, 250 και 125 cc, ενώ η σειρά των TXT GP, σχεδιασμένη για αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο, διατίθεται σε δύο κλασικούς κυβισμούς, 300 και 250 cc.

Με ακόμη πιο κυρίαρχο τον χαρακτηριστικό κόκκινο χρωματισμό, τα μοντέλα του 2023 πλέον φορούν και ασορτί βαμμένα πλαίσια, ενώ πέραν της εμφάνισης οι αλλαγές γεμίζουν μια μακρά λίστα που ακουμπά κάθε πτυχή των μοτοσυκλετών, από την απόδοση ως την οδηγησιμότητα.

Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές των TXT Racing και TXT GP για το 2023: https://www.bikeit.gr/nea-gas-gas/item/31211-gasgas-txt-racing-kai-txt-gp-2023

MC-E 3

gasgas GASGAS MC E

Η GASGAS επεκτείνει τη γκάμα των παιδικών της μοτοσυκλετών με ένα νέο μοντέλο προορισμένο για τη βάση αυτής της οικογένειας. Το νέο ηλεκτρικό MC-E 3 με τροχούς 10 ιντσών έρχεται να γεμίσει το κενό μεταξύ των ποδηλάτων ισορροπίας και του λίγο μεγαλύτερου MC-E 5, που φορά ρόδες με διάμετρο 12 ιντσών.

Όπως και το πορτοκαλί ξαδελφάκι του, ΚΤΜ SX-E 3, φορά αναρτήσεις WP XACT μπρος και πίσω, ενώ κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα με μέγιστη απόδοση ισχύος 3.8kW (5.1 hp) ο οποίος περνά τη δύναμή του στον τροχό μέσω κιβωτίου μιας σχέσης, δίχως συμπλέκτη, για να μάθει το παιδί να χειρίζεται το γκάζι χωρίς άλλες περίπλοκες διαδικασίες.

Διαθέτει επίσης έξι διαφορετικές ride modes που αλλάζουν την απόδοση του κινητήρα ώστε αυτή να ταιριάξει με τις ικανότητες του μικρού αναβάτη και να του επιτρέψουν να μάθει σταδιακά τα μυστικά της οδήγησης.

Τροφοδοτείται από την ίδια μπαταρία με το ΚΤΜ SX-E 3, δηλαδή ένα πακέτο 60 στοιχείων Li-Ion με συνολική χωρητικότητα 648 Wh (48 V), με ενσωματωμένο κύκλωμα διαχείρισης (BMS) και φορτιστή που το γεμίζει πλήρως σε 60 λεπτά ή ως το 80% σε 30 λεπτά.

Το MC-E 3 είναι φυσικά βαμμένο στο κατακόκκινο της GASGAS, με γραφικά που εμπνέονται από τις μεγάλες μοτοσυκλέτες της εταιρείας, αλλά και μια πινελιά μπλε χρώματος που δηλώνει την ηλεκτρική φύση του.

HONDA

CRF450R / CRF250R

HONDA CRF450R

Η Honda γιορτάζει 50 χρόνια από την πρώτη της ΜΧ μοτοσυκλέτα με το λογότυπο CR, αναβαθμίζοντας τo CRF450R.

Η βάση διατηρείται ως είχε, αλλά η Honda προέβη σε μια σειρά από δραστικές επεμβάσεις σε κινητήρα και πλαίσιο με στόχο να το κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό.

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας απέκτησε στενότερες εισαγωγές καυσίμου, μακρύτερου μήκους εισαγωγές αέρα, μικρότερα σώματα ψεκασμού (44 mm διάμετρο) και νέους εκκεντροφόρους, με στόχο να αυξήσει την απόδοση χαμηλά – 10% περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές, λέει η Honda.

Οι αλλαγές αυτές συνδυάζονται με ένα νέο τελικό εξάτμισης, πιο ανθεκτικό από πριν, πάντα από αλουμίνιο και στο ίδιο ακριβώς βάρος με πριν.

Επιπλέον, τα χαδάκια των μηχανικών της Honda περιέλαβαν και το πλαίσιο, στο οποίο έχουμε αναθεωρημένο προφίλ ακαμψίας και νέες ρυθμίσεις στο ελατήριο και τις υδραυλικές λειτουργίες της πίσω ανάρτησης. Συνολικά οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο την εύρεση περισσότερης πρόσφυσης.

Εμφανισιακά η Honda ξανασχεδίασε το έμβλημα του HRC και χρησιμοποίησε νέα γραφικά, στο ίδιο κατακόκκινο μοτίβο που μας έχει συνηθίσει.

To CRF250R δεν αλλάζει για το 2023, πλην φυσικά των γραφικών που είναι ασορτί με το 450.

CRF450R 50th Anniversary

honda CRF450R 50th Anniversary

Για να γιορτάσει την 50ή επέτειο της σειράς ΜΧ μοντέλων CR, η Honda εισήγαγε δίπλα στο CRF450R μια έκδοση 50th Anniversary που ξεχωρίζει από αισθητικά στοιχεία, όπως η μπλε σέλα και οι λευκές επιφάνειες στα πλαϊνά πλαστικά πίσω και στη μάσκα μπροστά (number plate), χρυσές ζάντες και τιμόνι, καθώς και αποκλειστικά γραφικά.

CRF450RL

honda crf450rl

H Honda διατηρεί στη γκάμα της την έκδοση RL του CRF450 ως μια επιλογή διπλής χρήσης, σε άσφαλτο και χώμα, που βγάζει κανονικά πινακίδα παντού.

Αρχικά ήταν το CRF450R, μετά ήρθε η μετάλλαξή του σε εντούρο CRF450X, σε cross-country CRF450RX, και από το 2019 προστέθηκε το CRF450L στη γκάμα.

Πλέον το L έχει μετονομαστεί σε RL ώστε να υποδηλώσει τη στενή σύνδεση που έχει με το καθαρόαιμο R – σε αντίθεση με το πιο πολιτικό CRF300L που δεν έχει καμιά τεχνολογική σχέση με το CRF450R.

Στη βάση του το CRF450RL χτίζεται πάνω στο CRF450X διά της αφαιρετικής μεθόδου. Κρατά δηλαδή τα βασικά του κομμάτια, αλλά στη συνέχεια έχουμε αφαίρεση εξοπλισμού που προορίζεται για αγωνιστική χρήση και μια σειρά επεμβάσεων που αποσκοπούν στο να κάνουν τον κινητήρα πιο πολιτισμένο για χρήση σε δημόσιους δρόμους, αλλά και να διευρύνει τα διαστήματα συντήρησης ενός μοτέρ που, ως αγωνιστικό, δεν πολυενδιαφέρεται για τέτοιες λεπτομέρειες.

Έτσι δεν έχουμε τα ηλεκτρονικά (launch control, χαρτογραφήσεις κλπ) των R και X, διατηρείται όπως το πανάλαφρο ρεζερβουάρ από τιτάνιο.

Το CRF450RL του 2023 δεν έχει αλλαγές από τον προκάτοχό του, και στις ΗΠΑ κοστίζει $9,999.

CRF 450 / 250 RX

honda crf450rx

Η cross-country εκδοχή του CRF450R είναι μια προσαρμογή της ΜΧ μοτοσυκλέτας για πιο εντουράδικη χρήση. Για το 2023 η Honda ενσωματώνει όλες τις αλλαγές του R μοντέλου, καθώς το RX ξεχωρίζει από μερικά σημαντικά στοιχεία που ταιριάζουν καλύτερα στη νέα χρήση, εκτός πίστας:

  • Πλαστικό ρεζερβουάρ καυσίμου 8 λίτρων
  • Πίσω ζάντα με διάμετρο 18 ιντσών
  • Διαφορετικές ρυθμίσεις στην κεντρική ηλεκτρονική μονάδα του κινητήρα για ψεκασμό και ανάφλεξη
  • Αλουμινένιο πλαϊνό σταντ
  • Χούφτες τιμονιού

To CRF250RΧ δεν αλλάζει για το 2023 σε τίποτε πλην γραφικών.

CRF 125 / 110 / 50 F

honda mikra crf

Για το 2023, τα μικρότερα τέκνα της οικογένειας CRF αλλάζουν γραφικά για να μοιάσουν στα μεγαλύτερα αδέρφια τους.

Έτσι, τα γραφικά των μεγαλύτερων CRF250R/450R συναντάμε πρώτα στο βενιαμίν της οικογένειας, το CRF50F, με τον αερόψυκτο κινητήρα των 49 κ.εκ., τον αυτόματο συμπλέκτη, τους 10ίντσους τροχούς και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη να μένουν ως έχουν.

Ομοίως και για το επόμενο CRF110F των μικρών αναβατών, αλλαγές πέραν των γραφικών δεν υπάρχουν για το 2023. Υπενθυμίζουμε πως το CRF110F είναι το μεταβατικό στάδιο για τους λιλιπούτειους μοτοκροσσάδες, φέροντας μεταξύ άλλων σύστημα ψεκασμού της Keihin, ημιαυτόματο κιβώτιο 4 ταχυτήτων και μίζα.

Τέλος, και το CRF125F αναβαθμίζεται μόνο ως προς τα γραφικά για την επόμενη χρονιά, μοιάζοντας πια και αυτό με τη σειρά του με τα πιο μάχιμα, μεγαλύτερα αδέρφια του. Παραμένει η διάθεση του ωστόσο τόσο με τον στάνταρ, όσο και με το μεγαλύτερο εμπρός τροχό (19'' αντί 17'') για τους ψηλότερους, έφηβους αναβάτες.

HUSQVARNA

Heritage Series

Husqvarna FE 350 Heritage 2023

Βασισμένα στα μοντέλα της σειράς motocross και enduro 2023 της Husqvarna, τα Heritage τέκνα είναι μοτοσυκλέτες με επίκεντρο τους αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο. Πέρα από τις offroad ικανότητες τους όμως, έχουν και μια ξεχωριστή νέα εμφάνιση εμπνευσμένη από τη σουηδική κληρονομιά της μάρκας. Σε συνδυασμό με τις μαύρες ανοδιωμένες ζάντες της Excel, δημιουργούν μια διακριτική και αποκλειστική εμφάνιση.

Ακόμα σε επίπεδο εξοπλισμού, ενδεικτικά συναντάμε για τα motocross μοντέλα του 2023 τα εξής:

• Νέα γραφικά
• Νέες ζάντες αλουμινίου της Excel
• Βελτιωμένη εργονομία
• Νέα σώματα ψεκασμού στα δίχρονα μοντέλα
• Νέο αισθητήρα στο quickshifter στα τετράχρονα μοντέλα
• Νέες μίζες στα δίχρονα μοντέλα
• Νέα εμπρός ανάρτηση WP XACT 48 mm με τεχνολογία AER
• Νέα πίσω ανάρτηση WP XACT με βελτιστοποιημένο πιστόνι και ρύθμιση άνευ εργαλείων
• Νέο διακόπτης επιλογής χαρτών που ενεργοποιεί Quickshifter, Traction, και Launch Control
• Υδραυλικός συμπλέκτης Brembo
• Τιμόνι ProTaper
• Ελαφριά μπαταρία λιθίου

Στα endurο μοντέλα του 2023 έχουμε:

• Νέα γραφικά
• Νέες ζάντες αλουμινίου της Excel
• Υποπλαίσιο σε δυο κομμάτια από ίνες άνθρακα με βάρος ενός κιλού
• Εμπρός ανάρτηση WP XPLOR και πίσω WP XACT
• Δυο χαρτογραφήσεις στα τετράχρονα μοντέλα συν Traction Control
• Δυο χαρτογραφήσεις και αυτόματη ρύθμιση μείγματος στα δίχρονα μοντέλα
• Κιβώτιο 6 σχέσεων της Pankl Racing Systems με ρύθμιση για enduro

Και οι δύο ολοκληρωμένες σειρές περιλαμβάνουν δίχρονα και τετράχρονα μοντέλα με το καθένα να είναι εξοπλισμένο με κορυφαία εξαρτήματα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Husqvarna, παραμένοντας ανταγωνιστική στις κορυφαίες διοργανώσεις motocross και enduro, έχει εξασφαλίσει 15 τίτλους Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross FIM από τότε που ο Σουηδός δρομέας Bill Nillson κέρδισε τον πρώτο της μάρκας το 1960.

Εμπνευσμένη από τις αγωνιστικές μηχανές του παρελθόντος, η μοναδική εμφάνιση γιορτάζει και αποτίει φόρο τιμής στην πλούσια, ανταγωνιστική ιστορία της Husqvarna Motorcycles.

FC450 Rockstar Edition

husqvarna FC 450 Rockstar Edition 2023

Βασισμένη στην εμφάνιση των αγωνιστικών μοτοσυκλετών της Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing, η Rockstar Edition συνεχίζει την παράδοση που θέλει το FC 450 εξοπλισμένο με εργοστασιακά γραφικά και εκλεκτό έξτρα εξοπλισμό.

Για το 2023 η εκλεκτική αυτή ρέπλικα δέχεται μια σειρά βελτιώσεων που ξεκινούν από τις αναρτήσεις και την εξάτμιση, για να κλείσουν με το οπτικό αποτέλεσμα που κυριαρχείται από τα λογότυπα της χορηγού Rockstar.

Οι αλλαγές της Husqvarna FC450 Rockstar Edition για το 2023 έχουν ως εξής:

  • Νέα γραφικά Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing
  • Νέοι τροχοί Factory Racing με ζάντες EXCEL Takasago και μαύρα ανοδιωμένα κέντρα κατασκευασμένα σε CNC
  • Νέο τελικό εξάτμισης FMF Racing Factory 4.1
  • Νέα προστατευτική ποδιά κινητήρα της 2K Carbon
  • Νέο προστατευτικό μπροστινής δισκόπλακας της 2K Carbon
  • Ανανεωμένες ρυθμίσεις αναρτήσεων

Η νέα FC 450 Rockstar Edition θα είναι διαθέσιμη από τον Φεβρουάριο 2023 ξεκινώντας από τις ΗΠΑ. Για να ενημερωθείτε σχετικά με διαθεσιμότητα και τιμή, επικοινωνήστε με συνεργάτη του δικτύου Husqvarna.

Γκάμα MX

husqvarna fc

H Husqvarna παρουσίασε επίσημα τη γκάμα των Motocross μοντέλων της για το 2023, που όπως είναι φυσικό πατάει πάνω στην αντίστοιχη σειρά της ΚΤΜ, με πολλές αλλαγές και βελτιώσεις για τη νέα χρονιά, κατά την οποία δεν έχει πια μπλε χρώμα στα πλαστικά, το αντικατέστησε το γκρι!

Οι τεχνικές βελτιώσεις της άσπρης-γκρι-κίτρινης γκάμας των δίχρονων TC και τετράχρονων FC μοντέλων περιλαμβάνουν νέους κινητήρες, αναρτήσεις, πλαίσια, ψαλίδια και πλαστικά.

Τα TC 125 και TC 250 είναι, όπως μας λέει η Husqvarna, τα κορυφαία δίχρονα της αγοράς, και για το 2023 έρχονται με ηλεκτρονικό ψεκασμό και μίζα στον στάνταρ εξοπλισμό. Το σώμα του ψεκασμού είναι τελευταίας τεχνολογίας, ενώ σύμφωνα με τους Αυστριακούς προσφέρει δύναμη, γραμμικότητα, αξιοπιστία και χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες ξεκινούν ευκολότερα πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού.

Τα FC 250 και FC 350 του 2023 έρχονται με ολοκαίνουργιους τετράχρονους κινητήρες, σχεδιασμένους να είναι ταχύτεροι, ελαφρύτεροι και να παίζουν καίριο ρόλο στη γενικότερη βελτίωση στο κράτημα. Με την τελευταία τεχνολογία και τα ανάλογα ηλεκτρονικά βοηθήματα, τα 2 αυτά τετράχρονα μοντέλα παραμένουν στην κορυφή της εξέλιξης, δίπλα στο FC 450, που διαθέτει αναθεωρημένο κινητήρα σε νέα θέση στο πλαίσιο, για ακόμα καλύτερη συγκέντρωση μαζών.

Όλα τα μοντέλα της ΜΧ γκάμας έρχονται εξοπλισμένα με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις WP, με το νέο πιρούνι WP XACT των 48 mm να είναι πιο προοδευτικό για το 2023.

Αντίστοιχα, το WP XACT αμορτισέρ πίσω έχει βελτιωμένο πιστόνι για μεγαλύτερη άνεση, και ρυθμίζεται χωρίς εργαλεία. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τιμόνι της ProTaper, Brembo συμπλέκτης, και Dunlop ελαστικά, ενώ κάθε μοντέλο έρχεται με χάρτες κινητήρα και ειδικό κουμπί για να τους αλλάζεις.

Οι αλλαγές για το 2023 περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • Νέο κοστούμι, με βελτιωμένη εργονομία για ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη
  • Νέο πλαίσιο από chro-moly ατσάλι με καλύτερη anti-squat συμπεριφορά
  • Νέο αλουμινένιο ψαλίδι για βέλτιστη ακαμψία και χαμηλό βάρος
  • Νέος ψεκασμός στους δίχρονους κινητήρες
  • Νέοι κινητήρες FC 250 και FC 350
  • Νέος αισθητήρας Quickshift για τέλεια ανεβάσματα σε όλα τα τετράχρονα μοντέλα
  • Νέα μίζα σε αμφότερα τα δίχρονα μοντέλα
  • Νέο υβριδικό υποπλάισιο από πολυαμίδιο και αλουμίνιο για βέλτιστη ακαμψία και αντοχή
  • Νέο και πιο προοδευτικό στο τέλος της διαδρομής πιρούνι WP XACT 48 mm με τεχνολογία AER
  • Νέο αμορτισέρ WP XACT με βελτιωμένο πιστόνι και ρυθμίσεις με το χέρι
  • Νέος διακόπτης για τους χάρτες κινητήρα, που ελέγχει και Quickshifter, Traction, και Launch Control
  • Υψηλής απόδοσης υδραυλικός συμπλέκτης Brembo
  • Τιμόνι ProTaper
  • Ελαφριά μπαταρία ιόντων λιθίου 2.0 Ah

Παράλληλα με την παρουσίαση της γκάμας ΜΧ της, η Husqvarna παρουσίασε και τα επίσημα αξεσουάρ για τις μοτοσυκλέτες της, αλλά και τον τεχνικό εξοπλισμό αναβατών της για το 2023.

Γκάμα Enduro

husqvarna fe 350

Με φρέσκια την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος FIM SuperEnduro από τον Billy Bolt με το FE 350, η Husqvarna παρουσίασε τη γκάμα Enduro για το 2023, η οποία ανανεώνεται μόνο εμφανισιακά στο γνωστό χρωματικό μοτίβο που εμπλουτίζει την άσπρη βάση με σκούρα μπλε γραφικά και έντονες κίτρινες πινελιές.

Η εντουρο-οικογένεια περιλαμβάνει τα δίχρονα TE 150, TE 250 και TE 300, ενώ η τετράχρονη πτέρυγα διαθέτει τα FE 250, FE 350, FE 450 και FE 501.

Στα μηχανικά και δομικά μέρη δεν έχουμε αλλαγές σε σχέση με την τάξη του 2022, καθώς η Husqvarna διατηρεί το αποκλειστικό προνόμιο του ανθρακονημάτινου συνθετικού υποπλαισίου (τα ΚΤΜ φορούν αλουμινένιο), ενώ ξεχωρίζει και από τη χρήση μοχλικού στην έδραση του πίσω αμορτισέρ WP XACT (PDS στα ΚΤΜ).

Τα σημαντικότερα στοιχεία των Husqvarna Enduro 2023:

  • Νέα χρώματα και γραφικά
  • Συνθετικό υποπλαίσιο διαιρούμενο σε δύο κομμάτια, ζυγίζει λίγο πάνω από ένα κιλό
  • Πιρούνι WP XPLOR και αμορτισέρ WP XACT
  • Ηλεκτρονικός ψεκασμός με δύο επιλέξιμους χάρτες και traction control στα τετράχρονα μοντέλα, δύο επιλέξιμες χαρτογραφήσεις ανάφλεξης με αυτόματη προσαρμογή τροφοδοσίας καυσίμου για τα δίχρονα
  • Προοδευτικό μοχλικό σύστημα στην πίσω ανάρτηση, κοινό με τα ΜΧ μοντέλα της Husqvarna
  • Εξατάχυτο κιβώτιο της Pankl Racing Systems με σχέσεις προσαρμοσμένες για χρήση enduro
  • Λάστιχα Michelin Enduro, όπως χρησιμοποιούνται από την εργοστασιακή ομάδα Husqvarna Factory Racing.

Η γκάμα Husqvarna Εnduro 2023 είναι ήδη διαθέσιμη στο δίκτυο συνεργατών της Husqvarna Motorcycles, επικοινωνήστε με τον συνεργάτη της επιλογής σας για τιμές και διαθεσιμότητα.

EE 3 / EE 5

husqvarna EE 3 2023 2

Δίπλα στο ΕΕ 5 η Husqvarna προσθέτει για το 2023 το νέο EE 3, ως ένα πρώτο σκαλί εισόδου στον κόσμο της για μικρούς αναβάτες.

Το ΕΕ 5 ήρθε στη γκάμα της Husqvarna για να αποτελέσει την είσοδο στις χωματερές της μοτοσυκλέτες για τις πολύ μικρές ηλικίες, πριν περάσουν στο δίχρονο TC50.

Τώρα η έλευση του EE 3 έρχεται να δημιουργήσει ένα ακόμη σκαλί που τοποθετείται πριν τον ΕΕ 5. Στην ουσία πρόκειται για παρόμοια βάση με το ΕΕ 5, δηλαδή το πλαίσιο από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι και τις αναρτήσεις της WP (ρυθμιζόμενες στο ΕΕ 5), ρυθμιζόμενο ύψος σέλας και χειρισμό των φρένων αποκλειστικά από μανέτες στο τιμόνι.

Η βασική διαφορά του ΕΕ 3 είναι πως αποδίδει λιγότερη δύναμη από το ΕΕ 5, καθώς η μέγιστη ισχύς από τον ηλεκτροκινητήρα του φτάνει στους 5 hp (3.8 kW), αντί των 6.7 hp (5 kW) του αδελφού μοντέλου.

Το ΕΕ 3 φορά τροχούς 10 ιντσών, δηλαδή μια διάσταση κάτω από τους 12-ιντσους του ΕΕ 5 και επιπλέον χαρακτηρίζεται και από λίγο μικρότερο βάρος, καθώς φορά μικρότερη μπαταρία.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου του ΕΕ 3 έχει χωρητικότητα 648 Wh, ενώ αυτή του ΕΕ 5 μετρά 907 Wh, προσφέροντας αυτονομία που φτάνει ως τις δύο ώρες φυσιολογικής οδήγησης ή έως 25 λεπτά σε ρυθμό αγώνα, ενώ θέλουν κατά το μέγιστο 70 λεπτά για να φορτιστούν πλήρως.

Παράλληλα διατίθεται μια σειρά από τεχνικά αξεσουάρ (Technical Accessories) ειδικά εξελιγμένη για τα EE 3 και EE 5, καθώς και σειρά εξοπλισμού αναβάτη (Functional Offroad Apparel Collection) για τους μικρούς επίδοξους πρωταθλητές του αύριο.

KAWASAKI

Γκάμα ΜΧ

kawasaki kx250

Με μια γεμάτη γκάμα που ξεκινά από τα 65 κυβικά εκατοστά και φτάνει ως τα 450, η Kawasaki παρουσίασε τα off-road μοντέλα της για το 2023, στα οποία ξεχωρίζει η προσεκτική ανανέωση του τετράχρονου ΚΧ250, καθώς τα υπόλοιπα μοντέλα παραμένουν ως είχαν και το 2022, δίχως ούτε καν νέα γραφικά.

Στο ΚΧ250 του 2023, λοιπόν, η μεγάλη αλλαγή εντοπίζεται στον μονοκύλινδρο κινητήρα του και συγκεκριμένα στην κεφαλή που έχει νέα γεωμετρία βαλβίδων και θαλάμου καύσης με τελικό στόχο την αποδοτικότερη καύση και αύξηση ισχύος ψηλά.

Η επέμβαση αυτή επέφερε αλλαγές και στην αναπνοή του κυλίνδρου, με νέου σχήματος εισαγωγές και λαιμούς εξάτμισης μακρύτερου μήκους, συνοδευμένες με ανάλογη προσαρμογή στη χαρτογράφηση της ανάφλεξης.

Οι επεμβάσεις συνεχίστηκαν στο κιβώτιο, όπου οι πρώτες δύο σχέσεις μάκρυναν λίγο, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερεις παρέμειναν ως είχαν.

Στο πιρούνι σημειώνουμε τροποποιημένα υδραυλικά για πιο σφικτή απόσβεση συμπίεσης, ενώ οι αλλαγές ολοκληρώνονται με φαρδύτερο πίσω λάστιχο (110/90-19, από 100/90/19) και μαρσπιέ που μεταφέρθηκαν 3 χιλιοστά πιο πίσω και είναι 5 χιλιοστά φαρδύτερα.

Το νέο KX250 MY2023 έρχεται σε χρωματισμό Lime Green και με προτεινόμενη αγωνιστική τιμή πώλησης στα €8,595.

KOVE

450 Rally / 450 Factory

kove 450 rally 2

H παρουσία της Kove στη φετινή EICMA οπωσδήποτε δεν πέρασε απαρατήρητη, ειδικά εξαιτίας μοτοσυκλετών σαν την 450 Rally.

Το ενδιαφέρον με αυτό το Kove είναι ότι τα περισσότερα εξαρτήματα παράγονται στην Κίνα, μεταξύ των δύο εργοστασίων στο Chongqing και στο Chengdu: ο κινητήρας, το πλαίσιο, ακόμη και η ανάρτηση σχεδιάζονται και κατασκευάζονται εκεί, με την ομάδα ανάπτυξης να αντιπροσωπεύει το 25% του προσωπικού. Ο ιδρυτής της Kove, Zhang Xue είναι ένας ιδιαίτερος μάλλον χαρακτήρας που παρουσιάζεται ως οδηγός και μηχανικός πριν γίνει επιχειρηματίας. Το πάθος του για τις εκτός δρόμου διαδρομές τον οδηγεί να δοκιμάσει αυτό που κανείς δεν είχε κάνει πριν: να αγωνιστεί το Dakar με ένα κινέζικο προϊόν με τη φιλοδοξία να το διαθέσει στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Το 450 Rally χρησιμοποιεί ειδικό περιμετρικό ατσάλινο πλαίσιο και τροφοδοτείται από έναν κινητήρα 450 cc, ικανό να αποδίδει πάνω από 54 ίππους. Διαθέτει δύο ρεζερβουάρ (ένα εμπρός και ένα πίσω) με συνολική χωρητικότητα 31 λίτρων ενώ το ξηρό βάρος είναι στα 145 κιλά. Μια πιο πολιτισμένη έκδοση του 450 Rally εκτέθηκε επίσης στο περίπτερο που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη συμπίεση, με ισχύ κατά περίπου 6 ίππους λιγότερη, άλλη διαδρομή ανάρτησης και απουσία οργάνων που είναι απαραίτητα για τους αγώνες ράλι (πύργος, road book κτλ.).

Έχοντας πλέον τρέξει στο ράλι Ντακάρ 2023 με ομάδα τριών αναβατών, οι οποίοι τερμάτισαν όλοι χωρίς κανένα πρόβλημα, η Kove ανακοινώνει πως θα διαθέσει την 450 Rally στο ευρωπαϊκό κοινό σε δύο εκδόσεις.

Η “εκπολιτισμένη” έκδοση 450 Rally θα βγει στις αγορές – με λίγο χαμηλότερη συμπίεση και ισχύ από το αγωνιστικό, καθώς και χωρίς τον αγωνιστικό εξοπλισμό του Dakar – σε μια λιανική τιμή γύρω στα €10,000, ενώ η αγωνιστικά στημένη και εξοπλισμένη Factory κοντά στα €15,000.

KTM

EXC / EXC-F

KTM EXC RANGE 10

Η ΚΤΜ παρουσίασε την οικογένεια δίχρονων και τετράχρονων enduro για το 2023, με βασική αλλαγή την εμφάνισή τους.

Δεν αλλάζει η γκάμα enduro της ΚΤΜ για την ερχόμενη σεζόν (2023), διατηρώντας την ίδια μηχανική βάση που ντύνεται με νέα γραφικά σχεδιασμένα ως φόρο τιμής στα ανάλογα μοντέλα των αρχών της δεκαετίας του 1990, με τον χαρακτηριστικότατο πορτοκαλί σε συνδυασμό με λευκό και μια μικρή δόση μωβ.

Η δίχρονη οικογένεια EXC βασίζεται κυρίως σε δύο μοντέλα, 300 EXC και 250 EXC, αμφότερα με κινητήρες που απολαμβάνουν του πατενταρισμένου συστήματος άμεσου ψεκασμού TPI (Transfer Port Injection), ενώ συνοδεύονται από εκδόσεις Six Days, καθώς και το 300άρι Erzbergrodeo.

Η τετράχρονη πτέρυγα EXC-F απλώνεται από τα 250 ως τα 500 κυβικά και επίσης εμπλουτίζεται με διάφορες αναβαθμισμένες εκδόσεις, από τα Six Days (250, 350, 450, 500) ως τα κορυφαία 350 EXC-F Factory Edition και 350 EXC-F WESS.

Η νέα γκάμα KTM EXC και EXC-F του 2023 είναι διαθέσιμη στο δίκτυο της εταιρείας ήδη από τον Μάιο 2022.

EXC Six Days

ktm exc six days

Η γκάμα των εκλεκτών Six Days αριθμεί αισίως έξι μοντέλα για το 2023. Εμπνευσμένη από τον περίφημο ετήσιο αγώνα International Six Days of Enduro (ISDE), η ομώνυμη οικογένεια της ΚΤΜ βασίζεται στα ανάλογα enduro EXC μοντέλα με μερικά σπέσιαλ δωράκια.

Για το 2023 η σειρά των Six Days περιλαμβάνει τα 250 EXC TPI, 300 EXC TPI, 250 EXC-F, 350 EXC-F, 450 EXC-F και 500 EXC-F.

Κάθε χρόνο τα γραφικά των Six Days σχεδιάζονται με αναφορές στη χώρα που φιλοξενεί το ISDE και φέτος αυτή είναι η Γαλλία, της οποίας το τρικολόρ μοτίβο της σημαίας της (μπλε, λευκό, κόκκινο) διακρίνεται στα αυτοκόλλητα των πίσω πλαϊνών φτερών.

Πέραν της εμφάνισης, η οποία είναι διάσπαρτη με αναγνωριστικά στοιχεία ISDE, οι μοτοσυκλέτες αναβαθμίζονται και με αρκετά εξαρτήματα από τους καταλόγους power parts της ΚΤΜ, όπως ανοδιωμένες τιμονόπλακες, κέντρα τροχών κ.ά.

SX / SX-F

KTM 300 SX 1

Η γκάμα ΜΧ του 2023 παρουσιάστηκε με μια σειρά 12 μοτοσυκλετών, 3 τετράχρονων και 9 δίχρονων, που καλύπτουν όλο το φάσμα του χώρου, από το εισαγωγικό 50 SX ως τη διεκδικήτρια τίτλων στο κορυφαίο επίπεδο 450 SX-F.

Στη δίχρονη πτέρυγα βρίσκεται η μεγάλη είδηση, η άφιξη ενός νέου 300 SX με απόδοση 57 ίππων που στέκεται δίπλα στα 125 και 250 γεμίζοντας την οικογένεια με μια επιλογή κομμένη και ραμμένη για τις αγωνιστικές κατηγορίες Open.

Η δίχρονη SX σειρά περιλαμβάνει, εκτός από τα μεγάλα 300, 250 και 125, ξεκινά από τα μικρά 50 SX, 50 SX Mini και 50 SX Factory Edition, στη συνέχεια έχουμε το 65 SX και τέλος τις δύο εκδόσεις 85 SX που διαφέρουν στο μέγεθος των τροχών – 19/16 η μεγαλύτερη, 17/14 η μικρότερη.

Τι αλλάζει στα δίχρονα SX του 2023

  • Νέο 300 SX
  • Νέα πλαίσια με αυξημένη ακαμψία στον διαμήκη άξονα
  • Μεγαλύτερης επιφάνειας μαρσπιέ, τοποθετημένα πιο μέσα στη μοτοσυκλέτα
  • Για πρώτη φορά ολόκληρη η SX γκάμα χρησιμοποιεί ψεκασμό (Keihin) για την τροφοδοσία, καθοδηγούμενο από μια κεντρική μονάδα (ECU) της Vitesco.
  • Νέες βαλβίδες εισαγωγής Reed σε όλα τα μοντέλα
  • Νέες εξατμίσεις με λαιμούς πιο συμπαγών διαστάσεων που μειώνουν την πιθανότητα ζημιάς από επαφή με το έδαφος ή εμπόδια (λ.χ. σε βαθιά λούκια)
  • Δύο επιλέξιμες χαρτογραφήσεις σε όλη τη γκάμα, μέσω κουμπιού στο τιμόνι
  • Ηλεκτρική μίζα σε όλη τη γκάμα
  • Αισθητήρας πτώσης (roll over sensor) για προστασία του κινητήρα
  • Ρυθμίσεις των WP αναρτήσεων χωρίς εργαλεία
  • Νέο πλαστικό ρεζερβουάρ 7.2 λίτρων

Στην τετράχρονη πλευρά της SX οικογένειας συναντάμε τρία γνωστά μοντέλα SX-F: 450, 350 και 250.

Οι αλλαγές για το 2023 εδώ έχουν ως εξής:

  • Επανασχεδιασμένες κεφαλές κυλίνδρων σε όλα τα μοντέλα
  • Κιβώτια ταχυτήτων της Pankl Racing Systems με επανασχεδιασμένο πρωτεύοντα άξονα για ευκολότερες αλλαγές σχέσεων
  • Launch Control
  • Traction Control
  • Ηλεκτρονική λειτουργία Quickshifter, ένα νέο στοιχείο που ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται μέσω του κουμπιού επιλογής χάρτη ανάφλεξης και λειτουργεί σε όλες τις σχέσεις πλην της 1ης.

450 Rally Replica

KTM 450 RALLY REPLICA 4

Σχεδιασμένη αποκλειστικά για να κερδίζει σε αγώνες Cross-Country Rally, η ρέπλικα της μοτοσυκλέτας που πρωταγωνιστεί ανελλιπώς στο Ντακάρ και τους άλλους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος συνεχίζει την πορεία της και για το 2023.

Διαθέτει τον άκρως πετυχημένο στους αγώνες μονοκύλινδρο κινητήρα 450 cc της ΚΤΜ αναπνέοντας μέσω μιας εξάτμισης Akrapovič και ελέγχεται από προηγμένη ηλεκτρονική διαχείριση της Keihin με χαρτογραφήσεις της ECU προσαρμοσμένες για τον ράλι ρόλο τους.

Το σύστημα μετάδοσης της Pankl είναι πανομοιότυπο με αυτό που τρέχουν όλες οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της Red Bull KTM Factory Racing στους πάσης φύσεως αγώνες εκτός δρόμου, όπως και το πλαίσιο από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι.

450 SX-F Factory Edition

KTM 450 SX F FACTORY EDITION

Εμπνευσμένη από τις εργοστασιακές 450 SX-F της ομάδας Red Bull KTM Factory Racing, δηλαδή των Cooper Webb and Marvin Musquin, που πρωταγωνιστούν στα αμερικανικά πρωταθλήματα SX και MX, η Factory Edition του 2023 συνεχίζει μια σπουδαία παράδοση.

Χτίζεται γύρω από την 450 SX-F με τον μονοκύλινδρο των 68 hp και τον εξοπλισμό που περιλαμβάνει launch control, quickshifter, δύο χαρτογραφήσεις, επανασχεδιασμένο φιλτροκούτι και εξάτμιση, καθώς και αρκετές μικροεπεμβάσεις που προέκυψαν από την αγωνιστική εμπειρία του 2022, όπως η νέα εργονομία της θέσης οδήγησης.

Η Factory Edition του 2023 παραδοσιακά είναι φορτωμένη με πολλά εξαρτήματα από τον κατάλογο KTM PowerParts που επηρεάζουν τα πάντα: απόδοση, εμφάνιση, ευχρηστία και μοναδικότητα. Περιλαμβάνουν φυσικά το κιτ γραφικών Red Bull KTM Factory Racing, συν πολλά πορτοκαλιά και εκλεκτά εξαρτήματα όπως αγωνιστική σέλα, ζάντες, τιμονόπλακες, ποδιά κινητήρα, προστατευτικό δισκόφρενου μπροστά, slip-on τελικό εξάτμισης Akrapovič, κάλυμμα συμπλέκτη Hinson, μηχανισμό εκκινήσεων της WP και γκριπ της ODI, μεταξύ αρκετών ακόμη προσθηκών.

Βασικά χαρακτηριστικά KTM 450 SX-F Factory Edition 2023:

  • Εργοστασιακή σέλα (πορτοκαλιά)
  • Εργοστασιακοί τροχοί (μαύρες ζάντες και ακτίνες, πορτοκαλιά κέντρα και γρανάζια)
  • Τελικό εξάτμισης Akrapovič ‘slip-on’ line
  • Ημίπλευστος μπροστινός δίσκος
  • Εργοστασιακό προστατευτικό μπροστινής δισκόπλακας (ενισχυμένο με ανθρακόνημα)
  • Εργοστασιακή ποδιά κινητήρα (ενισχυμένη με ανθρακόνημα)
  • Εργοστασιακές τιμονόπλακες (πορτοκαλιά ανοδίωση)
  • Εργοστασιακός μηχανισμός εκκινήσεων (WP)
  • Γκρίζα γκριπ ODI
  • Εξωτερικό κάλυμμα συμπλέκτη Hinson
  • Διάτρητο κάλυμμα φιλτροκουτιού
  • Πορτοκαλί γρανάζι
  • Χρυσή αλυσίδα

Η νέα KTM 450 SX-F Factory Edition για το 2023 θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό για όλον τον κόσμο.

350 XC-F Factory Edition

ktm 350 xc f factory edition my23 front right my23

Η Factory έκδοση του ειδικού μοντέλου για χρήση cross-country αποκαλύφθηκε από την KTM North America.

Η βάση της Factory Edition είναι το 350 XC-F, δηλαδή μια μοτοσυκλέτα στημένη γύρω από το πλαίσιο των SX μοντέλων με στήσιμο και εξοπλισμό για πιο εντουράδικη χρήση, όπως είναι οι αγώνες cross-country.

Στην έκδοση του 2023 το 350 XC-F εξοπλίστηκε με ένα νέο πλαίσιο που προσφέρει αυξημένη ακαμψία στον διαμήκη άξονα, τοποθετεί τον κινητήρα σε λίγη αλλαγμένη θέση πιο κοντά στο κέντρο βάρους, ενώ αλλαγές έχει και στις αναρτήσεις του, με νέο σετάρισμα στο πιρούνι XACT και νέα έδραση για το αμορτισέρ.

Η ακόμη πιο εξεζητημένη έκδοση 350 XC-F Factory Edition εξοπλίζεται επιπλέον με αρκετά στοιχεία:

  • Γραφικά εμπνευσμένα από την ομάδα FMF KTM Factory Racing
  • Τελικό εξάτμισης FMF Slip-On από τιτάνιο
  • Τιμονόπλακες Factory σε πορτοκαλιά ανοδίωση και με ρυθμιζόμενο offset σε 20 ή 22 mm
  • Ζάντες DID DirtStar με πανάλαφρα κέντρα τροχών ανοδιωμένα σε πορτοκαλί χρώμα
  • Συσκευή εκκίνησης (holeshot device) στα προστατευτικά του πιρουνιού
  • Συνθετική ποδιά κινητήρα
  • Σέλα Factory από τη Selle Dalla Valle
  • Νέος ημίπλευστος μπροστινή δισκόπλακα
  • Μασίφ πίσω δισκόπλακα
  • Προστατευτικό μπροστινού δίσκου από ανθρακόνημα
  • Πορτοκαλί πίσω γρανάζι
  • Καπάκι συμπλέκτη Hinson

300 EXC Erzbergrodeo

KTM 300 EXC ERZBERGRODEO 7

Ο αγώνας σκληρού εντούρο στο Erzberg της Αυστρίας απέκτησε μυθική υπόσταση χάρη στη δυσκολία του και δικαίως έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στις πιο απαιτητικές δοκιμασίες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Hard Enduro.

Η ΚΤΜ τιμά φυσικά τον αγώνα της πατρίδας της και συνήθως πρωταγωνιστεί σε αυτόν, έτσι εδώ και μερικά χρόνια παρουσιάζει κάθε χρόνο μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στο Erzbergrodeo βασισμένη κατά κόρον στο κορυφαίο της δίχρονο μοντέλο με άμεσο ψεκασμό, 300 EXC TPI.

Με βάση το μοντέλο παραγωγής, η έκδοση Erzbergrodeo περιλαμβάνει επιπλέον τα εξής:

  • Γραφικά Erzbergrodeo, με αναφορές σε διάσημα σημεία του όπως Elevator, Machine και Carl’s Diner
  • Πλαίσιο με πορτοκαλί φινίρισμα
  • Factory ζάντες με ανοδιωμένα κέντρα
  • Λάστιχα Metzeler 6 Days Extreme
  • Κλειστές ανθεκτικές χούφτες τιμονιού
  • Βεντιλατέρ και πλαϊνά προστατευτικά ψυγείου
  • Billet τιμονόπλακες κατασκευασμένες σε CNC
  • Factory σέλα της Selle Della Valle
  • Ελαφριά προστατευτική ποδιά κινητήρα
  • Προστατευτικό αλυσίδας
  • Πίσω γρανάζι Supersprox
  • Προστατευτικό τρόμπας συμπλέκτη
  • Πορτοκαλιά τάπα λαδιού
  • Ιμάντες μπροστά και πίσω για έλξη της μοτοσυκλέτας
  • Προστατευτικά μπροστινής και πίσω δισκόπλακας
  • Συρματασφάλιση πίσω φρένου
  • Διακόπτης επιλογής χαρτογράφησης

Το νέο KTM 300 EXC Erzbergrodeo του 2023 είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία στο δίκτυο συνεργατών της ΚΤΜ, σε περιορισμένο αριθμό μοτοσυκλετών.

50 SX Factory Edition

MY23 KTM 50 SX Factory Edition 7

Η καινούργια Factory Edition του KTM 50 SX φορά μια σειρά κορυφαίων εξαρτημάτων για μια πρώτη εργοστασιακή γεύση του νεαρού αναβάτη.

Βασισμένοι στη δουλειά που έχουν κάνει δίπλα σε κορυφαίους αναβάτες ΜΧ από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα του κόσμου, οι τεχνικοί της ΚΤΜ επέλεξαν προσεκτικά μια λίστα εξαρτημάτων που περιλαμβάνουν ολόσωμη εξάτμιση FMF, αλουμινένια πλαϊνά καπάκια κινητήρα κατασκευασμένα σε CNC, γρανάζωμα αγωνιστικής λογικής, ανάλογη ρύθμιση της τροφοδοσίας και του συμπλέκτη, λάστιχα Dunlop Geomax MX 53 tires και μια ειδική αντιολισθητική σέλα για να κρατά του μικρούς αγωνιζόμενους σταθερούς πάνω της.

Το KTM 50 SX αποτελεί την καρδιά της Factory Edition, με αναρτήσεις WP XACT με τεχνολογία AER, υψηλής απόδοσης φρένα Formula με κυματιστούς δίσκους, τιμόνι μεταβλητής διατομής Neken, γκριπς Odi και μαύρες ζάντες.

Με εργονομία σχεδιασμένη για να εξυπηρετεί όσο καλύτερα γίνεται τον αναβάτη, το KTM 50 SX Factory Edition βασίζεται στον δυνατό μα εύχρηστο κινητήρα 50 cc με τον ρυθμιζόμενο φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Βασικά χαρακτηριστικά KTM 50 SX Factory Edition:

  • Νέα γραφικά Factory Edition
  • Πλήρες σύστημα εξάτμισης FMF
  • Πορτοκαλί αντιολισθητική σέλα
  • Μικρότερο πίσω γρανάζι
  • Καπάκι συμπλέκτη CNC
  • Καπάκι βολάν CNC
  • Νέες ρυθμίσεις τροφοδοσίας
  • Ειδική διάταξη συμπλέκτη
  • Γκρι γκριπς της ODI
  • Οδηγός αλυσίδας με πορτοκαλιά ένθετα
  • Λάστιχα Dunlop Geomax MX 53

SX-E 3

KTM SX E3 7

Σχεδιασμένο στη βάση του SX-E 5, το νέο μίνι ΜΧ της ΚΤΜ φέρνει λιλιπούτειες διαστάσεις και πιο ήπια απόδοση για να αποτελέσει το πρώτο σκαλί εισόδου στη μοτοσυκλέτα.

Τενολογικώς το νέο KTM SX-E 3 βασίζεται στην πετυχημένη συνταγή του SX-E 5, με τον ηλεκτροκινητήρα του να αποδίδει εδώ 3.8 kW (5 hp), σε αντίθεση με τους 6.7 hp του SX-E 5, τροφοδοτούμενο από μια μικρότερη μπαταρία 60 στοιχείων Li-Ion με συνολική χωρητικότητα 648 Wh υπό τάση 48 V.

Αυτό, κατά την ΚΤΜ, μεταφράζεται σε περίπου δύο ώρες οδήγησης ανά φόρτιση.

Το βασικό πακέτο του SX-E 5 περιλαμβάνει τα παραδοσιακά: πλαίσιο από χρωμιο-μολυβδαινιούχο ατσάλι, ανεστραμμένο πιρούνι 35 mm WP XACT, χωρίς ρυθμίσεις και με διαδρομή 144 mm, αμορτισέρ WP monoshock χωρίς μοχλικό με διαδρομή 133 mm.

Οι αλουμινένιοι τροχοί του SX-E 3 έχουν διάμετρο 10 ιντσών και ντύνονται με λάστιχα MAXXIS MX-ST.

Το ύψος σέλας ανέρχεται στα 600 mm, μπορεί ωστόσο να ρυθμιστεί και πιο κάτω, στα 555 mm.

Για την ασφάλεια του παιδιού και της μοτοσυκλέτας, το νέο KTM SX-E 3 εξοπλίζεται με αισθητήρα πτώσης (roll-over sensor) που διακόπτει τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα σε αυτό το ενδεχόμενο, και επιπλέον διαθέτει και κορδόνι δεμένο με το χέρι του αναβάτη που επίσης βγάζει εκτός τον κινητήρα αν το χέρι του απομακρυνθεί από το τιμόνι.

Το SX-E 3 συνοδεύεται από εξωτερικό φορτιστή μέγιστης ισχύος 900 W, ο οποίος συνδέεται σε οποιαδήποτε οικιακή παροχή ρεύματος και μπορεί να φορτίσει πλήρως τη μπαταρία της μοτοσυκλέτας σε περίπου 70 λεπτά.

SHERCO

Γκάμα Enduro

sherco sef 450

Το 2023 είναι χρονιά ξεκούρασης για τη Sherco, με τα νέα μοντέλα της γκάμας Enduro της να είναι ταυτόσημα με του 2022, πέρα από κάποιες εμφανισιακές διαφορές.

Με εργοστασιακούς αναβάτες κορυφαίου διαμετρήματος σε EnduroGP και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro, η Sherco συνεχίζει να κερδίζει, και έτσι, ενώ το R&D δεν παύει να εργάζεται, εντούτοις για φέτος τα μοντέλα παραμένουν στην ίδια συνταγή. Μάλιστα ακόμα και τα γραφικά είναι σχεδόν ίδια με του 2022.

Ας δούμε εν τάχει τα highlights της γκάμας Enduro 2023 της Sherco:

  • Νέα in-mold ανθεκτικά γραφικά
  • Κάλυμμα σέλας Selle Dalla Valle
  • Neken μαξιλαράκι στο τιμόνι
  • Θάλαμος διαστολής
  • Akrapovic εξάτμιση
  • Brembo δαγκάνες και Galfer δίσκοι πέδησης
  • AXP 6mm HDPE ποδιά κινητήρα
  • Funnelweb φίλτρο αέρα
  • KYB πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις

SUZUKI

Γκάμα MX

suzuki rmz450

Η motocross γκάμα της Suzuki συνεχίζει στο 2023 ως ήταν το 2022, δηλαδή ίδια με το 2021.

Τίποτε δεν αλλάζει τα Suzuki RM-Z450, RM-Z250 καθώς και στα μικρά DR-Z125L και RM85, τα οποία για το 2023 παραμένουν ολόιδια με τα μοντέλα του 2022, ακόμη και στην εμφάνιση.

Τα δύο μεγάλα τετράχρονα που εκπροσωπούν τη Suzuki στα παγκόσμια και εθνικά πρωταθλήματα ΜΧ, RM-Z450 και RM-Z250, διαποτισμένα από τη φιλοσοφία “Run, Turn and Stop” της Suzuki, διαθέτουν κινητήρα με άφθονη δύναμη απλωμένη σε όλο το φάσμα, ο οποίος εδράζει σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο με αναρτήσεις της ΚΥΒ.

Το απαραίτητο εργαλείο του αναβάτη είναι πάντα εδώ: η εφαρμογή για τηλέφωνα, Suzuki MX-Tuner, έρχεται να προσφέρει εύκολες ρυθμίσεις ψεκασμού και ανάφλεξης για να προσαρμόζεται η απόδοση της μοτοσυκλέτας στις εκάστοτε συνθήκες του αγώνα ή της προπόνησης.

Δίπλα στα μεγάλα RM-Z, οι δύο εισαγωγικές προτάσεις για τους μικρούς μοτοκροσάδες του αύριο είναι τα RM85, με τροχούς 17 ιντσών μπροστά και 14 πίσω, καθώς και το λίγο μεγαλύτερο DR-Z125L, με ρόδες διαστάσεων 19-16 ίντσες μπρος-πίσω αντίστοιχα.

TM RACING

Γκάμα ΜΧ

tm mx 450 fi

Η οικογένεια Motocross της ΤΜ ανανεώνεται σε μικρό βαθμό για το 2023, καθώς οι επεμβάσεις των Ιταλών μηχανικών αφορούν σε στοχευμένες να αδιόρατες βελτιώσεις παντού, από τους κινητήρες ως τα ηλεκτρονικά και τα πλαίσια.

Στα δίχρονα ΤΜ 125ΜΧ, 144ΜΧ, 250ΜΧ και 300ΜΧ σημειώνουμε νέα τρόμπα συμπλέκτη, ενώ συγκεκριμένα στο 300άρι τροποποιήθηκε ελαφρώς η εξάτμιση.

Όσον αφορά στα τετράχρονα 250, 300 και 450 Fi, εδώ έπεσε λίγη παραπάνω δουλειά καθώς έχουμε ελάφρωμα κατά 1 κιλό σε όλα τα τετράχρονα μοτέρ και “βελτιστοποιημένη” μετάδοση των 250 και 450.

Όλη η γκάμα φορά νέας σχεδίασης γραφικά για το 2023.

Γκάμα Enduro

tm en 250 fi

Οι αλλαγές στην οικογένεια Enduro είναι ανάλογα περιορισμένες και πάνω-κάτω ίδιες με αυτές των ΜΧ μοντέλων για το 2023.

Η ΤΜ έδωσε σημασία στις μικρές λεπτομέρειες που δε γράφουν επικεφαλίδες αλλά βελτιώνουν τη ζωή του αναβάτη πάνω στη μοτοσυκλέτα του, όπως το ρύθμισμα των ηλεκτρονικών χαρτογραφήσεων απόδοσης στα ψεκαστά μοντέλα, ή η νέα τρόμπα συμπλέκτη για τους δίχρονους κινητήρες της οικογένειας.

Τα δίχρονα ΕΝ Fi με κυβισμούς 125, 144, 250 και 300 cc, καθώς και τα τετράχρονα μιζάτα 250, 300 και 450 φορούν επίσης ανανεωμένα αυτοκόλλητα.

Enduro Pink Limited Edition

tm pink 4 web

Οι παλιοί χωμάτινοι αναβάτες σίγουρα θα θυμούνται τους πρώτους χρωματισμούς του ιταλικού εργοστασίου, στις μοτοσυκλέτες που κατασκεύαζε, πίσω στο 1993. Ήταν ροζ!

Με αφορμή τον ιταλικό αγώνα του EnduroGP στο Carpineti, η TM Racing παρουσίασε μια σειρά από ειδικές εκδόσεις σε ροζ χρωματισμούς. Τα νέα μοντέλα Pink Limited Edition 2023 θα είναι διαθέσιμα σε περιορισμένο αριθμό σε μοντέλα enduro, motocross και supermoto.

Στα πλαίσια της ιδιαίτερης αυτής παρουσίασης, οι αναβάτες της ομάδας TM Boano Factory ντύθηκαν στον συγκεκριμένο αγώνα στα ίδια χρώματα!

YAMAHA

YZ450F

yamaha yz450f

Η motocross ναυαρχίδα των Ιαπώνων αλλάζει περισσότερο από ποτέ, δεχόμενη τη μεγαλύτερη ανανέωση της από το 2010.

Αρχικά, ο επανασχεδιασμένος κινητήρας είναι πλέον ελαφρύτερος, πιο συμπαγής και με +500 στροφές στο όριο του κόφτη. Αποτελεί τον πιο ισχυρό κινητήρα που είχε ποτέ το μοντέλο, ενώ εκ νέου σχεδιασμένα είναι και εσωτερικά μέρη, όπως ο στρόφαλος αλλά και το πιστόνι. Στη σφαίρα της αξιοπιστίας, ανανεωμένο είναι και το σύστημα ψύξης του.

Η λίστα με τα καινούρια χαρακτηριστικά είναι πλούσια, όπως η αυξημένη εισαγωγή αέρα σε σύμπνοια με τις μεγαλύτερες βαλβίδες τιτανίου στα 39χλστ., ο μονοκάμπανος συμπλέκτης με τα δισκοειδή ελατήρια που επέφερε μείωση βάρους κατά 750γρ. και η δυνατότερη μετάδοση, με την απόσταση των αξόνων κίνησης να είναι μεγαλύτερη.

Το πλαίσιο που φιλοξενεί τα παραπάνω επίσης επανασχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει ελαφρύτερη αίσθηση και περισσότερη ευελιξία, έχοντας βελτιωμένη ακαμψία σε σημεία όπως οι κάτω δοκοί, διατηρώντας παράλληλα ελαστικότητα σε σημεία όπως εκείνα του ρεζερβουάρ, αποσκοπώντας σε καλύτερη απορρόφηση κραδασμών.

Νέα έχουμε και στο κομμάτι των αναρτήσεων, με τα αμορτισέρ της KYB να έχουν νέες βαλβίδες, ενώ το μπροστινό σύστημα μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα με το χέρι ως προς τη συμπίεση. Στα φρένα, συναντάμε τη Nissin και ένα δίσκο στα 270χλστ. εμπρός, με το πίσω φρένο να βελτιώνεται ως προς το πιο άκαμπτο σωληνάκι του.

Περνώντας στον ηλεκτρονικό κόσμο του YZ450F, νέο είναι και το ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, στο οποίο συναντάμε δυο επίπεδα και Off. Μεγάλο ρόλο εδώ παίζει και Power Tuner App, το οποίο επίσης φρεσκαρίστηκε δραστικά, όντας πια πιο εύπεπτο ως προς το περιβάλλον του. Μέσω της εφαρμογής, ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει τη χαρτογράφηση του κινητήρα, τα Traction και Launch Control, να δει χρόνους, προτεινόμενες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις κ.α.

Ως προς την εργονομία, ο αναβάτης θα έχει πια την άνεση των +20χλστ. χάρη στο αυξημένο ύψος της σέλας αλλά και τα χαμηλότερα μαρσπιέ, σε ένα πιο ευέλικτο τρίγωνο σέλας-τιμονιού-μαρσπιέ. Τέλος, η όψη της μοτοσυκλέτας είναι πιο επιθετική από ποτέ, με τα αιχμηρής αισθητικής πλαστικά να δένουν σε αρμονία με μέρη όπως το φιλτροκούτι.

TT-R 125/110/50 - PW50

yamaha ttr

Η Yamaha παρουσιάζει τη τη βάση της γκάμας εκτός δρόμου για το 2023 με τα μικρά TT-R και PW. Η γκάμα αυτή ξεκινά από το θρυλικό PW50, το μοτοσυκλετάκι που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές αναβατών με τον 50άρη δίχρονο κινητήρα του, την πλήρως αυτόματη μετάδοση και τροχούς 10 ιντσών.

Το επόμενο βήμα είναι το TT-R50 με τετράχρονο κινητήρα 50 cc εξοπλισμένο με ημιαυτόματη μετάδοση 3 ταχυτήτων και μικρούς τροχούς 10 ιντσών για να νιώθουν άνετα οι λιλιπούτειοι χωματεροί ηλικιών 4 ως 7 ετών.

Μεγαλώνοντας θα περάσουν στο TT-R110 με τον μεγαλύτερο τετράχρονο κινητήρα και την ημιαυτόματη μετάδοση 4 σχέσεων, κυλώντας σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω.

Το τελευταίο στάδιο πριν το πέρασμα στις πλήρους μεγέθους μοτοσυκλέτες είναι το TT-R125, με τετράχρονο κινητήρα που διαθέτει κανονικό 5τάχυτο κιβώτιο και τροχούς με διαστάσεις 19 και 16 ίντσες μπροστά και πίσω.

Και τα τέσσερα μοντέλα δεν έχουν καμιά αλλαγή στην τεχνική τους βάση για το 2023, παρά μόνο νέα γραφικά που τα εντάσσουν εμφανισιακώς στην ευρύτερη off-road competition γκάμα της Yamaha.

TY-E 2.0

yamaha ty e

Η Yamaha παρουσίασε την εξελιγμένη TY-E 2.0 ηλεκτρική Trial μοτοσυκλέτα, με την οποία θα συμμετάσχει σε ορισμένους γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Trial της FIM και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Trial-E.

Το TY-E 2.0 βασίζεται στην εξέλιξη του TY-E που είχε ανακοινωθεί το 2018, και διαθέτει ένα νέο monocoque πλαίσιο από σύνθετα υλικά, έναν ηλεκτροκινητήρα με βελτιωμένες επιδόσεις, τόσο χάρη στα μηχανικά του μέρη όσο και στα μέρη του ηλεκτρονικού του ελέγχου.

Η μοτοσυκλέτα φέρει επίσης μια νέα ελαφριά μπαταρία, που έχει χωρητικότητα 2.5 φορές μεγαλύτερη από ότι στο προηγούμενο μοντέλο.

Το νέο TY-E 2.0 ξεκίνησε τις συμμετοχές του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial ήδη από τον Ιούνιο του 2022, με τον Kenichi Kuroyama της Yamaha Factory Racing Team, που είναι και ο αναβάτης εξέλιξης του μοντέλου.

Θυμίζουμε πως ο Kuroyama είχε βρεθεί στη 2η θέση της τελικής κατάταξης του FIM TRIAL-E CUP τόσο το 2018 όσο και το 2019, πίσω από την GASGAS, ενώ το 2020 η Yamaha αποσύρθηκε για να το πάρει ξανά η GASGAS, ενώ το 2021 αποσύρθηκε και η GASGAS, με την Electric Motion να κερδίζει τον τίτλο.

Το TY-E 2.0 ζυγίζει λίγο πάνω από 70 κιλά, έχει μεταξόνιο 1.310 mm, AC κινητήρα, μπαταρία ιόντων λιθίου και υγρό πολύδισκο συμπλέκτη.

Αναμένουμε ταχύτατη εξέλιξη του project μέσα από τη συμμετοχή του σε αγώνες Παγκοσμίου, κάτι που θα βοηθήσει σίγουρα τη Yamaha στο να αναπτύξει γρηγορότερα τη γκάμα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών παραγωγής της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 10:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon