.
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 10:09

Αφιέρωμα - Zontes 2024

Μεγαλώνει και δυναμώνει η Zontes παρουσιάζοντας τρεις νέους κινητήρες, δύο μονοκύλινδρους 500 έτοιμους για παραγωγή και έναν τρικύλινδρο 700 σε πρωτότυπη μορφή.

Φωτογραφίες: Zontes / EICMA

Από το προσεκτικό και ταπεινό ξεκίνημά της στις ευρωπαϊκές αγορές πριν μερικά χρόνια με μια γκάμα μοτοσυκλετών 125 και 310 κυβικών ως το σήμερα η Zontes έχει αναπτυχθεί ταχύτατα πιάνοντας τον παλμό της αγοράς που πάντα εκτιμά οικονομικά προσιτές μοτοσυκλέτες με πλούσιο εξοπλισμό.,

zontes eicma24 4

Στο διάστημα αυτό η κινέζικη εταιρεία που αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τη Γκοργκόλης Α.Ε.έχει διευρύνει τη γκάμα της με αρκετά μοντέλα που ακουμπούν σε διάφορες κατηγορίες, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναπτύξει και τα σκούτερ της, φέρνοντας στη χώρα μας τα M125, M310 και Ε350, ενώ σύντομα αναμένεται το D350.

Στο μεταξύ η παρουσία της στη διεθνή έκθεση μοτοσυκλέτας του Μιλάνου, EICMA 2023, λειτούργησε ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Zontes, καθώς στο περίπτερό της ξεδιπλώθηκαν μεγαλεπίβολα πλάνα.

zontes 703 f 10

Ο τρικύλινδρος σε σειρά κινητήρας 699 cc που βλέπαμε εδώ και καιρό σε πατέντες και φωτογραφίες από την Κίνα πλησιάζει στη γραμμή παραγωγής με δύο πρωτότυπα να υπογραμμίζουν τη νέα πορεία της εταιρείας.

Τα 703 F και 703 RR είναι δύο εντυπωσιακές μοτοσυκλέτες με εκλεκτά περιφερειακά, τριψήφια απόδοση και, ειδικά στην περίπτωση της adventure 703 F, πρωτότυπο σχεδιασμό. Δεν είναι ακόμη έτοιμες για παραγωγή, αλλά αυτή η μέρα δεν είναι μακριά με τον κινέζικο Τύπο να διαδίδει πως θα αρχίσουν να κατασκευάζονται πιθανότατα εντός του 2024, άρα θα μπορούσαμε να τα δούμε και στην Ευρώπη από το 2025.

zontes 703 rr 7

Στο μεταξύ όμως υπάρχει μια άλλη εξέλιξη που δεν αφορά μόνο το αύριο, αλλά και το σήμερα. Ο λόγος για δύο νέους μονοκύλινδρους κινητήρες που εμφανίστηκαν στην EICMA για να ανεβάσουν το τρέχον ταβάνι κυβισμού της Zontes στα όρια της Α2 κατηγορίας διπλωμάτων.

Ο πρώτος τοποθετείται στο πλαίσιο της adventure T500, σε μια μοτοσυκλέτα που οπτικά εντάσσεται στην οικογένεια των Τ310 και 350 Τ2 προσφέροντας μια ισχυρότερη και ικανότερη εναλλακτική. Λογικότατα περιμένουμε στο κοντινό μέλλον αυτόν τον κινητήρα και στην καρδιά άλλων μοντέλων που φορούν κοινά μοτέρ με τα μοντέλα τη σειράς Τ, όπως τα GK, R1 και V που σήμερα διατίθενται με τον κινητήρα των 350 κυβικών.

zontes 501 h 8

Ο έτερος 500άρης κινητήρας προορίζεται για σκούτερ και εν προκειμένω έσκασε μύτη στο Μιλάνο στην καρδιά τεσσάρων ολοκαίνουργιων μοντέλων.

Δίπλα στην τριάδα των 501Ε, 501Κ και 501Η που πρακτικά συνιστούν τις μεγαλύτερες εκδόσεις υπαρχόντων μοντέλων (τα Ε και Κ τουλάχιστον), αυτό που ξεχωρίζει είναι το 501G που πατά στην κατηγορία των adventure σκούτερ και μάλιστα με άκρως εντυπωσιακό τρόπο: με μπροστινό τροχό 17 ιντσών, όπως μόνο το μεγαλύτερο και πολύ ακριβότερο Honda X-ADV έχει τολμήσει.

zontes 125 c 1

Τέλος, η επικαιρότητα της Zontes για το 2024 φέρνει ένα ακόμη cruiser μοντέλο στη γκάμα, το 125C με τη νεο-ρετρό σχεδίαση και έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα που αποδίδει στο άνω όριο ισχύος της Α1 κατηγορίας.

Πάμε να ψαχουλέψουμε πιο αναλυτικά όλα τα νέα που έχει εμφανίσει ως τώρα η Zontes για τη γκάμα του 2024.

703 F

zontes 703 f 6

Το πρώτο από τα δύο νέα πρωτότυπα μέσω των οποίων η Zontes λανσάρει τον καινούργιο της τρικύλινδρο κινητήρα είναι το ZT-703F, ή 703 Adventure Concept ως παρουσιάστηκε στην έκθεση EICMA 2023 στο Μιλάνο.

Η επέκταση της κινέζικης εταιρείας σε ένα υψηλότερο επίπεδο κυβισμού φέρνει μιαν adventure μοτοσυκλέτα που προς το παρόν παραμένει πρωτότυπη και δίχως ξεκάθαρο πλάνο παραγωγής, ωστόσο οι πληροφορίες που έρχονται από την πατρίδα της Zontes μιλούν για έναρξη παραγωγής εντός του 2024.

Η μοτοσυκλέτα φορά στο ατσάλινο πλαίσιό της τον νέο τρικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 699 cc με ονομαστική μέγιστη ισχύ 101 hp στις 9,000 rpm και ροπή 8.7 kgm στις 7,200 rpm.

zontes 703 f 7

Κυλά σε τροχούς 21 ιντσών μπροστά (90/90) και 18 πίσω (150/70) με ακτινωτές ζάντες που δέχονται tubeless λάστιχα, γεγονός που δηλώνει ξεκάθαρα και εκτός δρόμου βλέψεις, καθώς η Zontes δείχνει να ανεβαίνει επίπεδο και στον εξοπλισμό φορώντας για πρώτη φορά ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo στο μπροστινό.

Δεν έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά, ωστόσο στο πρωτότυπο της EICMA οι αναρτήσεις ήταν πλήρως ρυθμιζόμενες, ενώ η λιτή περιγραφή της Zontes μιλούσε για traction control με δυνατότητα απενεργοποίησης, quick shifter, keyless χειρισμό και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα.

Με δεδομένη την επιλογή τροχών σε εντουράδικες διαστάσεις εικάζουμε πως η Zontes θα προικίσει τη νέα της adventure και με άλλα ανάλογα ηλεκτρονικά εφόδια, δηλαδή ένα σύστημα ABS με off-road ρύθμιση και απενεργοποίηση, ενώ δε θα αποκλείαμε και μια σειρά ride modes που να περιλαμβάνουν και χωμάτινη επιλογή.

703 RR

Το δεύτερο πρωτότυπο μοντέλο με τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα προορίζεται για μια κατηγορία πιο σπορ απ' όσο μας είχε συνηθίσει ως τώρα η Zontes. Πρόκειται για ένα supersport μοντέλο με όνομα - RR - που δεν κρύβει τις όποιες αθλητικές του διαθέσεις, καθώς προορίζεται να μπει στην αναδυόμενη νέα κλάση των μεσαίων σπορ μοτοσυκλετών που μετρά πλέον αρκετούς εκπροσώπους από διάφορα εργοστάσια - Honda CBR650R, Kawasaki Ninja 650, Suzuki GSX-8R, Yamaha R7 κ.ο.κ.

Φορά τον ίδιο τρικύλιδρο κινητήρα με το adventure πρωτότυπο, μόνο που εδώ η απόδοσή του ανακοινώνεται αρκετά διαφορετική. Δεν είναι τόσο οι παραπάνω ίπποι που αποδίδει, φτάνοντας σε μέγιστη ισχύ 110 hp, όσο το ότι αυτή η κορύφωση έρχεται αρκετά ψηλότερα στις 11,000 rpm. Η ροπή, από την άλλη, φτάνει σε ένα χαμηλότερο μέγιστο 7.6 kgm, το οποίο επίσης αποδίδεται αισθητά ψηλότερα (8,600 rpm).

zontes 703 rr 1

Δεν είναι γνωστές οι μηχανικές διαφορές των δύο παραλλαγών του τρικύλινδρου, κρίνοντας πάντως από τη σημαντικά αυξημένη ευστροφία του RR φανταζόμαστε πως δε μιλάμε απλώς για προγραμματισμό της ηλεκτρονικής διαχείρισης.

Το 703 RR φορά επίσης ατσάλινο πλαίσιο, τροχούς 17 ιντσών και φρένα Brembo, καθώς περιμένουμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά του και τον όποιο άλλο εξοπλισμό θα διαθέτει όταν με το καλό βγει από τη γραμμή παραγωγής.

Τ500

zontes t 500 2

Μετά τα Τ310 και 350 Τ2 έχουμε διεύρυνση προς τα πάνω στην οικογένεια με το T500, μέσω του οποίου παρουσιάζεται ένας νέος μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας 498 cc που, όπως παρουσιάστηκε στην έκθεση του Μιλάνου ως Euro 5, αποδίδει 51 hp στις 8,000 rpm και 5.1 kgm στις 6,500 rpm, άρα είναι μάλλον πανεύκολο να προσαρμοστεί και στα δεδομένα της Α2 κατηγορίας διπλωμάτων χάνοντας (ή κρύβοντας) τρία-τέσσερα αλογάκια με μια ρύθμιση στα ηλεκτρονικά.

Η σχεδίαση ακολουθεί ευλαβικά τη σιλουέτα που συνηθίσαμε με τα μικρότερα μοντέλα και υιοθετούνται οι ίδιες επιλογές τροχών. Συγκεκριμένα στην EICMA αποκαλύφθηκε η on-off παραλλαγή που φορά ακτινωτές ζάντες με tubeless λάστιχα και μπροστινό 19 ιντσών, ωστόσο το Τ500 θα γίνει αργότερα διαθέσιμο και με χυτές ζάντες 17 ιντσών μπροστά και πίσω σε μια πιο ασφάλτινη υλοποίηση.

Ο εξοπλισμός του νέου μοντέλου είναι ανάλογα πλούσιος με τα 310 και 350, καθώς διαθέτει ρυθμιζόμενη καθ' ύψος ζελατίνα, σύστημα keyless, μεγάλη έγχρωμη οθόνη 7" με συνδεσιμότητα, κάγκελα προστασίας, φωτιζόμενους διακόπτες, ποδιά κινητήρα και χούφτες τιμονιού.

zontes t 500 1

Στις αναρτήσεις θα βρούμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι μπροστά και ένα monoshock αμορτισέρ πίσω, ενώ στα φρένα έχουμε ακτινικές δαγκάνες της J.Juan σε δύο δίσκους μπροστά και δικάναλο σύστημα ABS.

Με υγρό βάρος 198 κιλών (στην έκδοση με 19-ιντσο μπροστινό) το Τ500 κατά τη Zontes μπορεί να επιτύχει ταχύτητα έως 180 km/h με μέση κατανάλωση που ανακοινώνεται στα 4 lt/100 km.

Το νέο Zontes T500 θα έρθει στην Ελλάδα, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε χρόνο και τιμή.

501G

zontes 501 g 1

Η Zontes λάνσαρε στην EICMA μια νέα οικογένεια σκούτερ με μονοκύλινδρο κινητήρα 491 cc που αποδίδει 47 hp στις 7,500 rpm και 5.4 kgm στις 5,500 rpm υποσχόμενος κατανάλωση 4 λίτρων/100 χιλιόμετρα, ενώ εύλογα το μοντέλο της που μαγνήτισε περισσότερο τη δημοσιότητα είναι το 501G.

Πρόκειται για ένα σκούτερ adventure λογικής, το οποίο μάλιστα πρωτοτυπεί φορώντας μπροστινό τροχό με διάμετρο 17 ιντσών - κάτι που ως τώρα συναντάμε μόνο στο X-ADV της Honda - tubeless και ακτινωτό. Όσο για τη σχεδίαση, η επιρροή των ανάλογων σχεδίων της Honda (X-ADV και ADV350) είναι προφανής, όσο και αναμενόμενη.

Ο εξοπλισμός του αναμένεται εντυπωσιακά πλούσιος με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που θα διαθέτουν ικανές διαδρομές για κίνηση και εκτός δρόμου, δύο δισκόφρενα μπροστά, traction control και ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης.

zontes 501 g 2

Η πρακτικότητα και η πολυτέλεια εξυπηρετούνται με στοιχεία που ήδη παρέχει απλόχερα η Zontes και σε μικρότερα μοντέλα της, όπως keyless έλεγχο του κεντρικού διακόπτη (και σέλας και τάπας ρεζερβουάρ), προστατευτικά κάγκελα, TFT οθόνη 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και σύστημα πλοήγησης, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα και φωτιζόμενους διακόπτες.

Επιπλέον, το 501G ξεχωρίζει από τον γιγάντιο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που θα δέχεται δύο full-face κράνη, αλλά και την ενσωμάτωση κάμερας υψηλής ανάλυσης στο μπροστινό μέρος για καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών.

Η Zontes μας λέει πως το 501G μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 175 km/h (!), ενώ θα έχει σαφώς ικανές τουριστικές ικανότητες με την αυτονομία που του χαρίζει το μεγάλο ρεζερβουάρ που δέχεται 17 λίτρα βενζίνης.

Το νέο Zontes 501G αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, σε χρόνο που προς το παρόν δεν είναι γνωστός.

D350

zontes d 350 1

Το Zontes D350 είναι ένα νέο σκούτερ βασισμένο στην πλατφόρμα του Ε350 σε μια υλοποίηση πιο μαζεμένη σχεδιαστικά, λιγότερο GT και περισσότερο σπορ.

Με απόδοση 37 ίππων και σχεδόν 4 kgm ροπής ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας του 350D βλέπει κορυφή στην κατηγορία του έχοντας να κινήσει υγρό βάρος 188 κιλών συμπεριλαμβανομένων και 12 λίτρων βενζίνης - 10 λιγότερα από το 350Ε.

Οι τροχοί του D350 μετρούν τις ίδιες διαστάσεις με του 350Ε, 15 ίντσες μπροστά και 14 πίσω με το ύψος σέλας στα φιλικότατα 760 mm από το έδαφος.

Αναρτάται σε τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm και δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης, σταματά με δίσκο 268 mm και ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα της J.Juan, καθώς και σύστημα ABS.

Η Zontes το προκίζει με traction control της Bosch, σύστημα keyless 3.0, δύο power modes, έγχρωμη οθόνη με τέσσερα θέματα εμφάνισης και συνδεσιμότητα, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, φωτιζόμενους διακόπτες και χώρο για ένα full-face κράνος κάτω από τη σέλα.

Το νέο Zontes D350 αναμένεται στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024 με λιανική τιμή που έχει ήδη ανακοινωθεί στα €4,795.

501E / 501H / 501K

zontes 501 e 1

Εκτός του 501G με την adventure αισθητική, η Zontes έχει στην ουρά άλλα τρία σκούτερ που μοιράζονται τη νέα πλατφόρμα με τον μονοκύλινδρο κινητήρα 491 cc και απόδοση στο άνω όριο της Α2 κατηγορίας.

Ξεκινώντας από το 501Ε, έχουμε προφανώς μια υλοποίηση που βασίζεται στο μικρότερο Ε350 που ήδη πωλείται και στην ελληνική αγορά, δηλαδή ένα GT σκούτερ με άνετο και ταξιδιάρικο χαρακτήρα.

Οι τροχοί του είναι σε διάσταση αντιπροσωπευτική της κατηγορίας με 15 ίντσες διάμετρο μπροστά και 14 πίσω, φορά 17λιτρο ρεζερβουάρ καυσίμου (όπως και το 501G) και δύο δισκόφρενα μπροστά.

zontes 501 k 1

Το 501Κ είναι ένα μοντέλο ανάλογο με το D350 που αναμένεται σύντομα στη χώρα μας, δηλαδή μια παρεμφερής υλοποίηση στη βάση του 501Ε με πιο λεπτή σιλουέτα για πιο σπορτίφ χαρακτήρα.

Με την ίδια ακριβώς περιγραφή μπορούμε να συνοδεύσουμε και το τρίτο μέλος αυτής της παρέας, το 501H, που επίσης μοιράζεται την ίδια βάση σε μια σιλουέτα με ακόμη πιο επιθετικές και αιχμηρές γραμμές, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα και μεγάλη TFT οθόνη.

zontes 501 h 4

Και στα τρία σκούτερ οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι πολύ λίγες, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως φορούν τον ίδιο κινητήρα με το 501G και τελική 175 km/h με μέση ονομαστική κατανάλωση 4 lt/100 km.

Παράλληλα βλέπουμε και στα τρία τον γνωστό πλούσιο εξοπλισμό της Zontes με ρυθμιζόμενες μανέτες, φωτιζόμενους διακόπτες στο τιμόνι και keyless έλεγχο.

Αυτή η τριάδα σκούτερ παρουσιάστηκε στην EICMA ως Euro 5, ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμη αν θα έρθουν στην Ελλάδα.

125C

zontes 125 c 4

Η γκάμα της Zontes μεγαλώνει σε κυβισμό και ισχύ, αλλά επεκτείνεται και οριζόντια γεμίζοντας κάποια κενά. Τι έλειπε από την Α1 γωνιά της εταιρείας; Ένα cruiser μοντέλο, το δεύτερο μετά το V350 που απευθύνεται στο πελατολόγιο της Α2 και πάνω.

Το 125C αφήνει κατά μέρος την power cruiser σιλουέτα του V350 και παίρνει μια στροφή προς το κλασικότερο. Μοιάζει να δανείζεται στυλιστικές ιδέες από το Honda Rebel, αλλά παράλληλα βάζει και τη δική του ασυνήθιστη σφραγίδα με το γεμάτο γωνίες ρεζερβουάρ 12 λίτρων που σκαρφαλώνει ψηλότερα απ' όσο έχουμε συνηθίσει.

Ο στρογγυλός προβολέας με τις βάσεις που σχηματίζουν ένα μεγάλο Χ είναι επίσης ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο, όπως και η απουσία ουράς ή ο,τιδήποτε άλλου πίσω από την άκρη της σέλας.

Ο υγρόψυκτος μονοκύλιδρος κινητήρας των 125 cc είναι ο ίδιος που κινεί τα G125, U125 και 125 U1 με απόδοση στο άνω όριο της Α1, 14.7 hp και 1.5 kgm ροπής μέσω εξατάχυτου κιβωτίου για υγρό βάρος περίπου 165 κιλών.

Με συμβατικό πιρούνι και δύο αμορτισέρ πίσω, δίσκο με διπίστονη δαγκάνα μπροστά και δικάναλο ABS, το 125C φορά ζάντες 16 ιντσών με διαστάσεις 120/80 μπροστά και 140/70 πίσω, ενώ η σέλα του έχει ύψος μόλις 700 mm από το έδαφος για να υποδεχτεί απροβλημάτιστα αναβάτες κάθε αναστήματος.

Το νέο Zontes 125C προορίζεται σαφέστατα για τις ευρωπαϊκές αγορές, με άγνωστο προς το παρόν το μέλλον του στην Ελλάδα.

Μ125

zontes 125 m 3

Το σκούτερ 125 cc που έφτασε στην ελληνική αγορά το 2023, έναν περίπου χρόνο μετά το Μ310 που ουσιαστικά εγκαινίασε την πτέρυγα σκούτερ της Zontes στη χώρα μας, υποδέχτηκε δύο νέα χρώματα στην EICMA.

Πρόκειται για ένα δύο πρασινωπές παραλλαγές, μια σε μια ανοικτή απόχρωση που φλερτάρει με το χρυσό και μια πιο σκούρα που πλησιάζει το μπλε.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 10:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon