.
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 19:38

MBP Moto - Γνωριμία με τη νέα εταιρεία που ήρθε στην Ελλάδα

Μια νέα κατασκευάστρια μοτοσυκλετών ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας μέσω της Motoway Καμπράνης Α.Ε. Εξερευνούμε το ποιόν της και τα δίκυκλα που κατασκευάζει.

Φωτογραφίες: MBP / EICMA

Η MBP Moto εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην περσινή έκθεση EICMA 2022 στο Μιλάνο, φιλοξενούμενη στο τεράστιο περίπτερο του Keeway Motor Group μαζί με τις Keeway και Benelli.

H Keeway είναι μια από τις πρωτοπόρους εξαγωγικές μάρκες της Κίνας καθώς ιδρύθηκε ως Keeway Motor Company το 1999 στη Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Με την ενσωμάτωση της Benelli το 2005 απέκτησε τη μορφή Ομίλου, υπό τον οποίο εντάσσεται και η νεοσύστατη MBP.

Αντλώντας το όνομά της από τα αρχικά των λέξεων Moto Bologna Passione, δηλαδή Μοτοσυκλέτα Μπολόνια Πάθος, υποδηλώνει την έδρα της νεοφυούς εταιρείας στην καρδιά της ιταλικής Motor Valley, στη Μπολόνια των Ducati, Lamborghini και άλλων.

0 mbp eicma

Σύσσωμο το γκρουπ υπό την επωνυμία Keeway ωστόσο υπάγεται στον αχανή και πολυπράγμονα κινέζικο όμιλο Geely Group ή κατά το επισημότερο Zhejiang Geely Holding Group. Ο τελευταίος ιδρύθηκε στη Zhejiang της Κίνας το 1986 και στα χρόνια που μεσολάβησαν εξελίχθηκε σε παγκόσμιο γίγαντα που σήμερα διακρίνεται στη βιομηχανία οχημάτων με τα δικά του αυτοκίνητα (Geely) και τις εξαγορασμένες Volvo και Lotus, ενώ κατέχει επίσης το 9.7% της Daimler AG και είναι ισότιμος συνέταιρός της στη Smart Automobile.

Πέραν αυτών το Geely Group έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες τομείς όπως η αεροναυπηγική και η κατασκευή δορυφόρων - η δική του Geespace έχει ήδη 9 δορυφόρους σε υπηρεσία γύρω από τη Γη - ενώ έχει και πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κίνας στον εντυπωσιακό του οργανωτικό ιστό, τροφοδοτώντας τις δεκάδες εταιρείες του με επιστημονικό προσωπικό από διάφορα τεχνολογικά πεδία.

Σε αυτό το περίπλοκο εταιρικό οργανόγραμμα το τμήμα μοτοσυκλετών περιλαμβάνει την Qianjiang Motorcycle, τη συγγενική της (και γνωστή μας πλέον) QJMOTOR, τη Lifan, την EZI και φυσικά την ομάδα του Keeway Group, δηλαδή τις Keeway, Benelli και MBP.

Με την απόκτηση της Benelli ο κινέζικος κολοσσός απέκτησε επίσης τα δικαιώματα του ονόματος MotoBi, ενώ πριν δύο χρόνια κυκλοφόρησε την Ιταλία μια φήμη που συνέδεε την MBP με τη Morbidelli, ωστόσο ως τώρα δεν έχει ακουστεί κάποια βάσιμη πληροφορία περί αναβίωσης των δύο αυτών ιστορικών ιταλικών ονομάτων.

mbp eicma 1

Αυτό που ακούγεται εντονότατα πια σε όλη την Ευρώπη είναι το όνομα της MBP Moto και ο λόγος είναι πως ακολούθησε ένα ταχύτατο πρόγραμμα ανάπτυξης στην Ιταλία όπου σε ελάχιστο χρόνο έχει χτίσει ένα δίκτυο 213 σημείων πώλησης, προφανώς εκμεταλλευόμενη την έτοιμη υποδομή των Benelli και Keeway.

Οι μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ της ΜΒΡ σχεδιάζονται και εξελίσσονται στο σχεδιαστικό κέντρο της στη Μπολόνια σε συνεργασία με την κεντρική ευρωπαϊκή εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης (R&D) του Keeway Group στη Βαρκελώνη, ενώ οι κινητήρες προέρχονται από την Κίνα, όπου και γίνεται η κατασκευή των μοτοσυκλετών.

Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει σε πρώτη φάση τη δημιουργία μιας σειράς πολυτελών ΜΒΡ Rosso Stores σε όλη την Ιταλία, ενώ αναζητεί συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας εύλογα από το ήδη υπάρχον δίκτυο του Keeway Group.

Η Ελλάδα μάλιστα είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που υποδέχονται επισήμως την ΜΒΡ, καθώς έχει ανακοινωθεί η αντιπροσώπευσή της από τη Motoway Καμπράνης ΑΕ, δηλαδή την εταιρεία που ήδη φέρνει στη χώρα μας τις μοτοσυκλέτες και σκούτερ των Keeway και Benelli.

T1002V

Στην EICMA 2023 τον περασμένο Νοέμβρη η MBP Moto δεν ακολούθησε τον εντυπωσιακό δρόμο της πρώτης εμφάνισης του 2022, όπου όλοι μιλούσαν για τον μεγάλο V2 των 997 cc που φορέθηκε στην adventure T1002V και την cruiser C1002V. Απεναντίας στην πρόσφατη έκθεση είχε ως αιχμή του δόρατος στο περίπτερό της μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού και σκούτερ, τα οποία αναμένονται να είναι και τα πρώτα μοντέλα που θα έρθουν επί ευρωπαϊκού εδάφους.

SC300

Στην Ελλάδα έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα το σκούτερ SC300 με τροχούς 13 ιντσών και επώνυμα περιφερειακά που ουσιαστικά περιγράφουν το βασικό πακέτο εξοπλισμού που διακρίνει την πλειοψηφία των μοντέλων MBP που προορίζονται για την Ευρώπη: φρένα J.Juan, ηλεκτρονικά Bosch (ψεκασμός, ABS), αναρτήσεις Kayaba (KYB), μεγάλη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής MBP Connect που περιλαμβάνει και δικό της σύστημα πλοήγησης (GPS) και γεωεντοπισμού. Η τιμή του σκούτερ έχει ήδη ανακοινωθεί στα €4,299 ευρώ.

T502X 2

Παράλληλα ένα ακόμη από τα προβεβλημένα αστεράκια της πρόσφατης EICMA ήταν το T502X, ένα on-off/adventure με δικύλινδρο σε σειρά τετραβάλβιδο κινητήρα 486 cc και 47 hp που δηλώνει 195 κιλά στεγνό βάρος, ρεζερβουάρ 16 λίτρων και τροχούς 19 και 17 ιντσών με λάστιχα Pirelli. Παραδόξως, βάσει των διαστάσεων κυλίνδρων που ανακοινώνει η ΜΒΡ (68 x 67 mm), αυτός ο δικύλινδρος είναι άλλος κινητήρας από αυτόν των Benelli TRK502.

M502N 1

Εξέχουσα θέση στη γκάμα της ΜΒΡ στην έκθεση του Μιλάνου είχε και το γυμνό Μ502Ν που βασίζεται στον ίδιο κινητήρα με το Τ502Χ και τα ίδια πασίγνωστα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά επώνυμα στον εξοπλισμό του. Στην Ιταλία το Μ502Ν είναι ήδη διαθέσιμο προς €5,990.

C352LS 2

Το μικρό cruiser C352LS κατείχε κεντρικότατο πόστο στο περίπτερο της ΜΒΡ αποκαλύπτοντας το ευρωπαϊκό μέλλον που προφανώς του επιφυλάσσει η κινέζικη εταιρεία. Κινούμενο από έναν δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 349.5 cc αποδίδει 32 hp και 2.7 kgm για 170 στεγνά κιλά, κυλώντας σε τροχούς 16 ιντσών μπροστά και 15 πίσω.

SC125RE

Ένα ακόμη μοντέλο από την ευρωπαϊκή γκάμα της ΜΒΡ που παρουσιάστηκε στην EICMA και έχει ήδη ανακοινωθεί και στην Αγγλία είναι το SC125RE. Πρόκειται για ένα ρετρό σκούτερ που εμπίπτει στις προδιαγραφές διπλωμάτων Α1 με σχεδίαση που θυμίζει την τετραγωνισμένη σιλουέτα των Lambretta, με τροχούς 12 ιντσών και απόδοση 11.1 hp το οποίο διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με ABS ή εναλλακτικά με συνδυασμένο σύστημα CBS.

C1002V

Στο Μιλάνο η ΜΒΡ είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο cruiser C1002V ως εκπρόσωπο του μεγάλου δικύλινδρου μοτέρ της, καθώς το έχει ήδη ενσωματώσει στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα της με τιμή που ξεκινά από €9,990 στην Ιταλία όπου θα διατεθεί σε πρώτη φάση.

Στην cruiser εκδοχή του ο υγρόψυκτος δικύλινδρος V περιεχόμενης γωνίας κυλίνδρων 80 μοιρών, με μονόδρομο συμπλέκτη, εξατάχυτο κιβώτιο και ιμάντα στην τελική μετάδοση, αποδίδει από τα 997 cc του 87.2 hp στις 7,200 rpm και 9 kgm στις 5,250 rpm επιταχύνοντας τα αχόρταγα 268 στεγνά κιλά του C1002V ως τα 198 km/h της θεωρητικής τελικής ταχύτητας.

Κυλά σε τροχούς 18 ιντσών μπροστά και πίσω, με λάστιχα της Metzeler σε ευτραφείς διαστάσεις 130/70 και 240/40 (!) και επενδύεται με όλον τον προβλέψιμο εξοπλισμό των Bosch, J.Juan και KYB.

Ξεχωρίζει επίσης για το πλούσιο πακέτο συνδεσιμότητας με την εφαρμογή της ΜΒΡ για τηλέφωνα που περιλαμβάνει ενσωματωμένο GPS στη μοτοσυκλέτα και εξυπηρετεί μια σειρά υπηρεσιών όπως πλοήγηση, καταγραφή ταξιδιών με στατιστικά δεδομένα, λειτουργία ειδοποίησης ανάγκης (SOS panic button). Επιπλέον η σουίτα που διαθέτει το C1002V προσφέρει και αντικλεπτικές ικανότητες που χρησιμοποιούν αισθητήρες κραδασμών και κίνησης στη μοτοσυκλέτα και επιτρέπουν την απομακρυσμένη απενεργοποίησή της.

T1002VX

Όσο για το μεγάλο adventure T1002V, αυτό το μοντέλο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη για την Ευρώπη ωστόσο η άμεση τεχνολογική συγγένεια με το cruiser C1002V σημαίνει πως αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί και στα μέρη μας.

Η MBP θα το προσφέρει σε δύο εκδόσεις T1002V και T1002VX με μόνη διαφορά τα χρώματα και τις ζάντες, οι οποίες είναι χυτές αλουμινένες στο V και ακτινωτές στο VX, σε αμφότερες περιπτώσεις με λάστιχα χωρίς αεροθάλαμο (tubeless). Οι διαστάσεις τους μετρούν 19 ίντσες μπροστά (λάστιχο 120/70) και 17 πίσω (170/60).

Η απόδοση του μεγάλου δικύλινδρου V στην adventure περίπτωση ανεβαίνει στους 88.5 hp στις 7,750 rpm και 9.7 kgm μόλις στις 5,000 rpm, ενώ το στεγνό βάρος ανακοινώνεται στα τροφαντά 235 κιλά, στα οποία προσθέτουμε τουλάχιστον άλλα 16 από το ρεζερβουάρ 22 λίτρων που διαθέτει.

Η ΜΒΡ δεν αποκαλύπτει αναλυτικά τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός του T1002V/VX καθώς δεν το έχει ακόμη ενσωματώσει στην ευρωπαϊκή της ιστοσελίδα, μπορούμε ωστόσο να υποθέσουμε με αρκετή σιγουριά πως θα είναι τουλάχιστον ανάλογος του C1002V και ενδεχομένως να έχει μερικά κόλπα παραπάνω που να κοιτούν προς την εκτός δρόμου οδήγηση, κάτι που υπονοείται εμφανώς από τα τρακτερωτά Pirelli που δηλώνει ως αρχική τοποθέτηση στα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας.

Άλλα μοντέλα της ΜΒΡ που ενδεχομένως να μας απασχολήσουν στο κοντινό μέλλον είναι τα εξής:

C852V

C852V

Μας συστήνει μια υποκυβισμένη παραλλαγή του μεγάλου της V2, η οποία έχει προκύψει από μικρότερη διαδρομή εμβόλων για την ίδια διάμετρο, καταλήγοντας σε 831 cc και μέγιστη απόδοση 68 hp και 7.7 kgm για 212 στεγνά κιλά.

Κυλά σε τροχούς 18 ιντσών μπροστά και 16 πίσω, ενώ η εμφάνιση είναι σαφέστατα εμπνευσμένη από το Scout της Indian Motorcycle.

N300

N300/N250

Η ΜΒΡ εμφάνισε στο Μιλάνο το νέο γυμνό Ν300, το οποίο ωστόσο κρύβει πίσω του ένα απρόσμενο ντουέτο που διαφέρει μόνο στη χωρητικότητα του κινητήρα τους. Τα Ν300 και Ν250 φορούν μονοκύλινδρους υγρόψυκτους κινητήρες και όλα τα περιφερειακά τους είναι ολόιδια, με το ένα να μετρά 298 cc και 29.5 hp, ενώ το άλλο 249.2 cc και 26 hp.

Και τα δύο μοντέλα έχουν τροχούς 17 ιντσών (110/70 και 140/60 μπρος-πίσω), αναρτήσεις ΚΥΒ με ανεστραμμένο πιρούνι μπροστά και monoshock αμορτισέρ, στάνταρ ABS και οθόνη έγχρωμη TFT 5 ιντσών στα όργανα.

N250R

Ν250R

Δίπλα στα Ν300 και Ν250, τοποθετημένο στην κεντρική σκηνή των νέων μοντέλων του Keeway Group, το N250R είναι ένα σπορ γυμνό βασισμένο στο Ν250 αλλά με μια πολύ σημαντική διαφορά: μονόμπρατσο ψαλίδι.

Φορώντας κατακόκκινες ζάντες για να ξεχωρίζει, ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος του N250R αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 26 ίππων με το Ν250, αλλά εμπλουτίζεται με μονόδρομο συμπλέκτη και δηλώνει τελική ταχύτητα 128 km/h.

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός του είναι όμοιος με αυτόν των Ν300/250.

C250LC

C250LC

Ένα νέο cruiser που αντλεί το LC στο όνομά του από το Leggera Classica με ιδιαίτερη εμφάνιση που σαφώς παραπέμπει στο παρελθόν. Τα 233 αερόψυκτα κυβικά του μονοκύλινδρου κινητήρα του αποδίδουν ισχύ 16 hp και ροπή 1.7 kgm μέσω πεντατάχυτου κιβωτίου για 156 κιλά, χωρίς δηλαδή τα 14 λίτρα καύσιμο που μπορεί να χωρέσει στο ρεζερβουάρ του.

Οι τροχοί του είναι 17 ιντσών μπροστά και 15 πίσω, σταματά με δισκόφρενα και ABS και δηλώνει τελική ταχύτητα 110 km/h.

T250

Τ250

Το on-off T250 μοιράζεται τον αερόψυκτο κινητήρα του C250LC σε λίγο υψηλότερο επίπεδο απόδοσης, καθώς η μέγιστη ισχύς του φτάνει στους 19 hp και η ροπή στα 1.9 kgm, σε μια μοτοσυκλέτα που ζυγίζει 140 κιλά (στεγνό βάρος) και δηλώνει θεωρητική τελική ταχύτητα 115 km/h.

Το ανεστραμμένο πιρούνι του και το μονό πίσω αμορτισέρ έχουν διαδρομές 180 mm, οι τροχοί του μετρούν διάμετρο 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, ενώ στα φρένα θα βρούμε δίσκους και στάνταρ ABS.

T125X

T125X

Μικρό on-off με adventure σχεδίαση, υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 14.5 hp με εξατάχυτο κιβώτιο για 140 στεγνά κιλά, τροχούς 19 και 17 ιντσών μπρος-πίσω, αναρτήσεις με διαδρομές 180 mm και στάνταρ ABS.

NR125X

NR125X

Scrambler μοντέλο προδιαγραφών Α1 με κλασική σχεδίαση και τον κινητήρα του Τ125Χ με την ίδια ακριβώς απόδοση, μεγάλο ρεζερβουάρ 17 λίτρων και πλάνο να διατεθεί είτε με χυτές αλουμινένιες ζάντες ή με ακτινωτές.

F125

F125

Με τον ίδιο ακριβώς κινητήρα με τα Τ125Χ και NR125X, το F125 είναι ένα Α1 γυμνό μοντέλο δρόμου που θα διατεθεί με ABS ή CBS κατ' επιλογή, στο ανάλογο αντίτιμο.

SCR150SR

SC150SR

Σπορ σκούτερ με υγρόψυκτο κινητήρα 149.6 cc και μέγιστη ισχύ 15 ίππων, με τροχούς 13 ιντσών μπροστά και πίσω, καθώς και στάνταρ ABS.

Eicma 2023 Photo: Simon Palfrader

SC125LX

Σκούτερ με μεγάλους τροχούς (16 ίντσες μπροστά, 14 πίσω) και υγρόψυκτο κινητήρα 124.6 cc που αποδίδει 11 hp. Η ΜΒΡ έχει ανακοινώσει πως αυτό το σκούτερ θα έρθει στην Ευρώπη και πιθανότατα θα διατεθεί με επιλογή ABS ή CBS.

SC150

SC150

Πρόκειται για τη μικρότερη παραλλαγή του SC300 (το πρώτο μοντέλο της ΜΒΡ που θα έρθει στην Ελλάδα), με μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα 150 cc που αποδίδει στο μέγιστό του 12.7 hp, κυλώντας σε τροχούς 13 ιντσών.

Η ΜΒΡ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έρθει με αυτή τη μορφή ή αν θα αποκτήσει μια εκδοχή 125 cc για συμβατότητα με τα διπλώματα Α1, κάτι που ακούγεται πιο λογικό μα δεν έχει εμφανιστεί πουθενά στην ειδησεογραφία της εταιρείας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 13:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon