.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 12:45

Editorial τεύχους 74, Σεπτέμβριος 2021

Πήγε λοιπόν που λέτε η Περιφέρεια Αττικής...

...και τοποθέτησε στις 30 Ιουλίου 2021 το πρώτο φανάρι κυκλοφορίας στην Αττική που διαθέτει κάμερα που φωτογραφίζει τα οχήματα που παραβιάζουν το κόκκινο. Το φανάρι με τις 2 κάμερες ανίχνευσης, τοποθετήθηκε στη συμβολή των Λεωφόρων Ποσειδώνος & Καλαμακίου. Και μετά από έναν μήνα, ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα. Και πάθαμε σοκ.

Στις πρώτες μέρες λειτουργίας των καμερών η κάμερα κατέγραφε κατά μέσο όρο 34 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη την ώρα, που ανάγεται σε περίπου 800 παραβιάσεις το 24ωρο! Οκτακόσιες παραβιάσεις τη μέρα, το αντιλαμβανόμαστε αυτό; Σε ΕΝΑ φανάρι.

Και ναι, οι οδηγοί εκπαιδεύτηκαν μετά τo πρώτο διάστημα, με τις παραβιάσεις να μειώνονται στο μισό, αλλά ακόμα κι έτσι, μιλάμε για 400 παραβιάσεις τη μέρα!

Όλοι γνωρίζουμε για το πόσο αψήφιστα λαμβάνουν το κόκκινο οι Έλληνες οδηγοί, και ακόμα περισσότερο οι αναβάτες μοτοσυκλέτας δυστυχώς, αλλά οι παραπάνω αριθμοί είναι σοκαριστικοί, και μας δείχνουν εύγλωττα την έκταση του φαινομένου της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη.

Η Περιφέρεια Αττικής δήλωσε αποφασισμένη, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, να επεκτείνει την εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών σε πολλές διασταυρώσεις στις οποίες συχνά συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα συνέπεια παραβιάσεων του Ερυθρού σηματοδότη.

Εμείς τι να προσθέσουμε; Ας γεμίσουν κάμερες όλα τα φανάρια, γιατί δυστυχώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, η τήρηση του Κ.Ο.Κ. για τον Έλληνα οδηγό είναι προαιρετική.

Σημειώστε πως για την ώρα οι παραπάνω παραβιάσεις δεν μεταφράζονται σε κλήσεις, καθώς η λειτουργία των καμερών είναι ακόμα πιλοτική. Όμως μέσα στον Σεπτέμβριο οι κάμερες θα περάσουν στον έλεγχο της ελληνικής αστυνομίας, και θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται κλήσεις σε όσους παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη.

Συνεχίζουμε το editorial αυτό, με μια εκπληκτική πρόσφατη ανακοίνωση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην οποία ανακοινώνει πως η χρήση βενζίνης με μόλυβδο έλαβε επίσημα τέλος σε παγκόσμια κλίμακα, τον Ιούλιο του 2021!

Θα αναρωτηθείτε… βενζίνη με μόλυβδο; Δεν είχε καταργηθεί εδώ και δεκαετίες; Όχι παντού!

Βλέπετε, οι περισσότερες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου είχαν απαγορεύσει την βενζίνη με μόλυβδο έως την δεκαετία του 1980, αλλά οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου συνέχιζαν να την διαθέτουν μέχρι και το 2002.

Εκείνη τη χρονιά, το πρόγραμμα για το περιβάλλον του ΟΗΕ (UNEP) ξεκίνησε τη Συνεργασία για Καθαρά Καύσιμα και Οχήματα (PCFV), την συμμαχία δημοσίου-ιδιωτικού τομέα πίσω από την καμπάνια, ενώ για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη βενζίνη με μόλυβδο και οι χώρες του “τρίτου κόσμου” χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2021!

Κάπως έτσι το τέλος της βενζίνης με μόλυβδο ήρθε επίσημα τον Ιούλιο του 2021, όταν τα πρατήρια της Αλγερίας σταμάτησαν να την διαθέτουν στους καταναλωτές. Σημειώστε πως η συγκεκριμένη βενζίνη κινούσε τα θερμικά οχήματα σε παγκόσμια κλίμακα από το 1922, όταν στο καύσιμο προστέθηκε τετραμεθυλικός μόλυβδος ως βελτιωτικό επιδόσεων.

Η κατάργηση της βενζίνης με μόλυβδο υπολογίζεται πως θα γλιτώσει την παγκόσμια οικονομία από έξοδα 2.45 τρισεκατομμύρια δολαρίων, ενώ θα προλάβει περί το ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους σε ετήσια βάση, από καρδιοπάθειες, εμφράγματα και καρκίνο, και θα προστατεύσει τα παιδιά, των οποίων το IQ ζημιώνεται με την έκθεση τους στον μόλυβδο.

Επόμενος στόχος του UNEP, η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροκίνηση.

Και μιας και πιάσαμε την ηλεκτροκίνηση, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην νέα Κοινοπραξία για Ανταλλάξιμες Μπαταρίες SBMC (Swappable Batteries Motorcycle Consortium) των Honda, Yamaha, Piaggio και KTM. Οι 4 κατασκευαστές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εξέλιξη από κοινού ενός συστήματος ανταλλάξιμων μπαταριών, σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης χαμηλού βολτάζ 48V, και δύναμης έως 11 kW (14,75 hp).

Η κοινοπραξία μάλιστα καλεί και όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές να προσχωρήσουν στις τάξεις της, για να επιταχυνθεί η εύρεση λύσεων πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της ηλεκτροκίνησης όπως είναι η αυτονομία, η γρήγορη φόρτιση, οι υποδομές και τα κόστη.

Φανταστείτε να συμφωνούσαν ΟΛΟΙ οι κατασκευαστές σε μια κοινά εξελιγμένη ανταλλάξιμη μπαταρία! Το κόστος θα μειωνόταν θεαματικά για όλους, τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τους τελικούς καταναλωτές, καθώς μπαταρίες αλλά και σημεία ανεφοδιασμού θα ήταν κοινά για όλα τα ηλεκτρικά δίκυκλα.

Αναμένουμε να δούμε την υποδοχή που θα επιφυλάξουν οι υπόλοιποι κατασκευαστές στη φιλόδοξη αυτή κίνηση των τεσσάρων, ώστε να διαπιστώσουμε αν θα έχουμε κοινή προσπάθεια στον τομέα, και κοινές υποδομές, ή αν θα γιγαντωθεί ο πόλεμος για την επικράτηση ενός προτύπου ανάμεσα σε πολλά, στα πρότυπα θρυλικών εμπορικών πολέμων τεχνικών προτύπων και παρεμφερών προϊόντων όπως των VHS/Betamax, Android/iOS, Playstation/XBOX/
Nintendo, κ.α.

Κλείνοντας να ευχηθούμε καλό Φθινόπωρο, και καλή δύναμη σε όλους και σε όλες, καθώς μέσα στις σοβαρές ανατιμήσεις που αποτελούν φλέγον ζήτημα στα μέσα ενημέρωσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μαθαίνουμε πως οι τιμές των κοντέινερ συνεχίζουν να αυξάνονται, κάτι που το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών των μοτοσυκλετών στην Ελλάδα.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon