.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 11:57

Editorial τεύχους 73, Αύγουστος 2021

Έφτασε ο Αύγουστος, για δεύτερο καλοκαίρι στη σκιά της Covid-19, όπως και να έχει όμως, έφτασαν και οι διακοπές!

Όσοι παραμένουν στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις που δεν αποτελούν hot-sports τουρισμού ώστε να βουλιάζουν από τους επισκέπτες το καλοκαίρι, θα μπορέσουν να περάσουν ήσυχες στιγμές, και να απολαύσουν τους έρημους δρόμους.

Όπως και να έχει, εμείς σας ευχόμαστε να περάσετε καλά, και να μην ξεχνάτε το κράνος ακόμα κι αν έχει καύσωνα -ειδικά όταν έχει καύσωνα.

Στις ειδήσεις που μας απασχόλησαν τον μήνα που μας πέρασε, ξεχωρίσαμε για αρχή μια που πέρασε στα ψιλά, θα μπορούσε όμως να αποδειχτεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Τόσα χρόνια γνωρίζαμε πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε υπηρεσία έγκρισης τύπου οχημάτων, κι έτσι όταν ήθελαν οι ελληνικές αντιπροσωπείες να νομιμοποιήσουν κάποιο δίκυκλο ή ATV που προερχόταν εκτός Ευρώπης, έπρεπε να απευθυνθούν σε υπηρεσίες έγκρισης τύπου των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, με αυξημένο κόστος.

Αν για παράδειγμα κάποιος Έλληνας εισαγωγέας ήθελε να πάρει έγκριση τύπου για ένα ασιατικό παπί, που δεν ενδιαφέρει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατ’ επέκταση δεν διαθέτει έγκριση τύπου, κανονικά πρέπει να απευθυνθεί σε εταιρεία εκτός Ελλάδος.

Μέσα στον Ιούλιο του 2021, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου να συσταθεί στην Ελλάδα, Τεχνική Υπηρεσία έγκρισης τύπου οχημάτων.

Με την παρούσα πρόσκληση, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί ενδιαφερόμενους φορείςελέγχου που επιθυμούν να οριστούν ως Τεχνικές Υπηρεσίες για την έγκριση κάθε κατηγορίας οχημάτων (δίκυκλα, τρίκυκλα και τετράκυκλα), να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Δ/νση Τεχνολογίας Οχημάτων (Δ.Τ.Ο.) του Υπουργείου.

Αναμένουμε τώρα να δούμε ποιο θα είναι το ενδιαφέρον για τη σύσταση μιας υπηρεσίας έγκρισης τύπου στην Ελλάδα, και αν όντως υπάρξει ανταπόκριση, ποιοι θα είναι αυτοί που θα την αναλάβουν.

Αλλάζοντας θέμα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον οργασμό οδικών έργων που συντελείται στη χώρα, παρόλο που κάποιοι θα μας κολλήσουν την ταμπέλα του… δεξιού ψάλτη. Εμείς απλώς να θυμίσουμε πως τα πολιτικά κόμματα έρχονται και παρέρχονται στην εξουσία, με το ΒΙΚΕΤΙ να αναφέρεται πάντα σε ότι άπτεται της μοτοσυκλέτας, δίχως χρώμα και πολιτική τοποθέτηση.

Το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα ουδείς το γνωρίζει εκ των προτέρων στην πολύπαθη χώρα μας, και μένει στην ιστορία να κρίνει την εκάστοτε ηγεσία κυβέρνησης και Υπουργείου Υποδομών για το έργο τους, εκ του αποτελέσματος.

Τα έργα με τα οποία έχει καταπιαστεί το Υπουργείο Υποδομών σήμερα είναι πολλά και σοβαρά. Από τον ΒΟΑΚ και τον Ε65, στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Πύργος, στις Επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα, στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης με υπόγεια αστική σήραγγα, στην υπογειοποίηση της Ηλιουπόλεως, στην παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, μέχρι τη Ζεύξη της Σαλαμίνας.

Οι ημερομηνίες έχουν τη σημασία τους, με το Υπουργείο να αναφέρει πως τα εργοτάξια του ΒΟΑΚ θα ξεκινήσουν δουλειά το 2022, ο Ε65 θα έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας, ενώ ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021 και θα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε 3 χρόνια. Εδώ θα είμαστε, για να εξακριβώσουμε κατά πόσο ακριβείς είναι οι παραπάνω εξαγγελίες, όπως και να έχει όμως μιλάμε για οδικά έργα που είναι εξαιρετικά σημαντικά και πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, αλλά και με τον καλύτερο τρόπο, δίχως εκπτώσεις από τους εργολάβους τους.

Καλά τα μεγάλα οδικά έργα, όμως το επίκεντρο τους είναι ο άνθρωπος, και τα οχήματα που αυτός οδηγεί. Έτσι κι εμείς στο ΒΙΚΕΙΤ συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε διεξοδικά τις μοτοσυκλέτες, τα scooter και τα παπιά της σοδειάς του 2021, με αυξημένο φόρτο μέσα στον Ιούλιο, λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στην έλευση των νέων μοντέλων με υπαίτιους την έλλειψη ημιαγωγών και ρητινών, αλλά και με τις δυσκολίες και την ακρίβεια των κοντέινερ.

Ο Ιούλιος πέρασε με πολλές και ενδιαφέρουσες δοκιμές, όπως του ριζοσπαστικά αναβαθμισμένου Yamaha MT-09 που κάνει συγκλονιστικό restart στην ιστορία του μοντέλου, του «δεν το πιάνει το μάτι σου» CFMOTO 300 SR που ξεχωρίζει από χιλιόμετρα μακριά, του απίστευτου γυμνού κτήνους Triumph Speed Triple 1200 RS που εμπεριέχει πολύτιμη Moto2 εμπειρία, του ηλεκτρικού scooter της SEAT που μπαίνει στον χώρο των 2 τροχών, του DYMOTO 200, του πρώτου μοντέλου τηςνέας εταιρείας της EVOMOTO που υπάγεται στον όμιλο Γκοργκόλη, του μεγάλου Piaggio Beverly 400 HPE που ολοκληρώνει την ανανέωση του μοντέλου, σφραγίζοντας την με μπόλικη παραπάνω δύναμη, του Yamaha NMAX 125 που φέρνει ανήκουστη τεχνολογία στα μικρά scooter, του συναρπαστικού KTM 690 Enduro R, μιας από τις λίγες πραγματικές On-Off μοτοσυκλέτες που έχουν απομείνει, και πολλών ακόμα μοντέλων.

Τις δοκιμές μας θα τις βρείτε στο site του ΒΙΚΕΙΤ, όπου θα βρείτε και ξεχωριστά VIDEO TEST για τα περισσότερα από τα μοντέλα που δοκιμάσαμε, ενώ κατόπιν τα τεστ βρίσκουν τον δρόμο τους και για τις εικονικές σελίδες του ηλεκτρονικού μας περιοδικού.

Όπως ίσως θα έχετε προσέξει, αρκετές εταιρείες έχουν προβεί σε ανατιμήσεις μοντέλων, κυρίως λόγω Euro 5 και της κατάστασης με τα αυξημένα κόστη των κοντέινερ, κάτι που δεν δείχνει να ανακόπτει τους ρυθμούς της εγχώριας αγοράς δικύκλου, που κινείται διαρκώς ανοδικά.

Σημειώστε πως την δημοσιοποίηση των ταξινομήσεων δικύκλου και ATV αναλαμβάνει από τον Ιούλιο ο ΣΕΜΕ, ο ξεχωριστός φορέας που δημιουργήθηκε πρόσφατα και εκπροσωπεί τον κλάδο δίκυκλων, αντί του ΣΕΑΑ που μέχρι πρότινος παρείχε τα εν λόγω στοιχεία στον ειδικό τύπο.

Περνώντας τώρα και στα ΚΤΕΟ, που στη χώρα μας είναι υποχρεωτικά, να σας πληροφορήσουμε για μια πρόταση στη Δανία για εναλλακτικούς ελέγχους που μας κίνησε το ενδιαφέρον. Ο Δανός Υπουργός Μεταφορών θέλει να αντικαταστήσει την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποχρεωτικό ΚΤΕΟ στις μοτοσυκλέτες, με επιθεωρήσεις που θα γίνονται σε τυχαία σημεία στους δρόμους.

Η παραπάνω πρόταση κατατέθηκε σε έναν νόμο που θα οδεύσει προς ψήφιση, αφού δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί. Ο Δανός Υπουργός θεωρεί καλύτερες τις επιτόπιες επιθεωρήσεις σε μοτοσυκλέτες που οι αστυνομικοί θα κρίνουν πως παρουσιάζουν προβλήματα, παρά την τακτική επιθεώρηση σε ΚΤΕΟ όλων των μοτοσυκλετών, μέτρο που εν πολλοίς έχει και εισπρακτικό χαρακτήρα.

Η Ένωση Μοτοσυκλετιστών της Δανίας MCTC, μέλος της FEMA, κρίνει ευπρόσδεκτη την πρόταση, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο θεσμός των ΚΤΕΟ περιορίζει τα τροχαία ατυχήματα, βοηθώντας στην οδική ασφάλεια.

Η προθεσμία για τη γνώμη των ειδικών είναι στις 11 Αυγούστου του 2021, ενώ μετά ο Υπουργός θα παρουσιάσει την πρόταση του στη Βουλή.

Όταν διάβαζα τα παραπάνω, δεν μπορούσα να μην θυμηθώ τη δική μου εμπειρία από το ΚΤΕΟ, όπου οι υπάλληλοι στην κυριολεξία «ξεπέταξαν» τους ελέγχους στη μοτοσυκλέτα μου, αφού ήταν εμφανώς συντηρημένη σωστά. Αναρωτήθηκα γιατί έπρεπε να πληρώσω το αντίτιμο, εφόσον πληρώνω τακτικάτη συντήρηση του οχήματος μου σε επίσημους συνεργάτες του κατασκευαστή, στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα.

Η απάντηση φυσικά είναι γιατί πέρα από τα καλοσυντηρημένα οχήματα υπάρχουν και οχήματα «παγίδες θανάτου» όπως αναφέρονται στη γνωστή ξύλινη φρασεολογία των ΜΜΕ. Σύμφωνοι, όμως και πάλι, κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει από το μυαλό πως το σύστημα των ΚΤΕΟ «χαρατσώνει» τους ευσυνείδητους και τακτικούς στη συντήρηση του οχήματος τους αναβάτες, για να πιάσει τους ασυνείδητους -που αρκετές φορές απλώς ΔΕΝ επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ.

Ίσως πάλι αυτό να είναι το ελάχιστο τίμημα που πρέπει να πληρώνουμε για να μην μας σκοτώνουν οχήματα τρίτων που κυκλοφορούν χωρίς φρένα, χωρίς φώτα και φλας, με τελειωμένα ελαστικά, και διαλυμένα συστήματα διεύθυνσης.

Δίνοντας έμπνευση σε όλους όσους θέλουν να «φύγουν» και να ταξιδέψουν, ο φίλος του ΒΙΚΕΙΤ και γνωστός ταξιδιωτικός αρθρογράφος – φωτογράφος Κωνσταντίνος Μητσάκης, απέδειξε για μια ακόμη φορά πως δεν χρειάζεται να οδηγεί κανείς μοτοσυκλέτα των 20.000 ευρώ και 150 ίππων για να γυρίσει τον κόσμο.

Οδηγώντας ένα SYM HD 300, πραγματοποίησε ένα πρωτόγνωρο road trip 11.500 χλμ. από την Αθήνα στο βορειότερο χερσαίο ακρωτήριο της Ευρώπης (Nordkapp - Νορβηγία) και πάλι πίσω!

Στη διάρκεια των 25 ημερών του ταξιδιού “SYM NORDKAPP”, ο Κωνσταντίνος αναβάτης διέσχισε 14 χώρες (Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία), καταγράφοντας μοναδικές ιστορίες δρόμου.

Τα ειδυλλιακά σκανδιναβικά τοπία, οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις με τα διαχρονικά μνημεία Ιστορίας και πολιτισμού, ο Αρκτικός Κύκλος, οι χιονοσκέπαστες Άλπεις και το διάσημο ακρωτήριο Nordkapp, αποτέλεσαν τα κυριότερα σημεία αναφοράς του “SYM NORDKAPP”, το πρώτο μέρος του οποίου φιλοξενούμε στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας.

Ευχόμαστε καλές δίτροχες βόλτες, καλές διακοπές σε όσους τα καταφέρουν και διακόψουν την καθημερινή τους ρουτίνα, και υπομονή και καλή δύναμη σε όσους παραμείνουν στη βάση τους.
Πάντα όρθιοι, πάντα με κράνος, και πάντα προσεκτικοί, να βρεθούμε και πάλι εδώ μαζί τον Σεπτέμβριο.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 12:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon