.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 09:30

Editorial τεύχος 88 - Κινέζικη επέλαση και αύξηση επιλογών

Η έκθεση EICMA που διοργανώθηκε φέτος από τις 8 έως 13 Νοεμβρίου, ήταν αυτή που θα έβαζε ξανά στον χάρτη μοτοσυκλέτα. Και τι εννοούμε στον ''χάρτη''; Να φέρει ουσιαστικά τις εταιρίες και τον κόσμο σε έναν κοινό χώρο, να τους ενώσει, να δουν οι αναβάτες και υποψήφιοι πελάτες τις τάσεις των εργοστασίων και να καταλήξουν ενδεχομένως σε αγορά.

Και από την άλλη πλευρά, να εκθέσουν τα εργοστάσια τις νέες τάσεις, τις ιδέες, τα πρωτότυπα τα οποία θα εξεταστούν από τα αδηφάγα μάτια των επισκεπτών, και μέσα από αυτή την κρίση, ενδέχεται να βρουν το δρόμο προς την παραγωγή ή να παραμείνουν στα σχέδια. Κάπως έτσι γίνεται τόσα χρόνια, και παρά το ότι ο κορονοϊός και η περίοδος 2020 - 2021 που δεν έγιναν εκθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλαξε κάπως τον τρόπο που παρουσιάζονται τα νέα μοντέλα, ο κόσμος, δείχνει ότι θέλει την επαφή.

Τα δύο τελευταία χρόνια, έπαψε αυτό που λέμε π.χ., ''μοντέλο 2023'' να παρουσιάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με την έκθεση EICMA, την CIMA στην Κίνα, ή την -ανά δύο χρόνια - Intermot.

Οι εταιρίες άρχισαν να εμφανίζουν τα μοντέλα του ιντερνετικά σε άσχετες ημερομηνίες μέσα στη χρονιά - από τον Μάιο, βλέπαμε ένα μοντέλο που έβγαινε για την επόμενη χρονιά.

Φταίνε φυσικά και οι διαθεσιμότητες σε μοτοσυκλέτες, που εξαρτώνται στο 100% από τον παραγωγή και της τελευταίας βίδας, με τα τσιπάκια εν προκειμένω να έχουν την τιμητική τους.

Και κάπως έτσι, είδαμε εταιρίες που βρισκόντουσαν στην αφάνεια για τα δικά μας, ελληνικά δεδομένα, να εξελίσσονται μέσα σε αυτή την περίοδο σημαντικά, να μπαίνουν σε ξένα χωράφια και να απειλούν δραματικά.

Αναφερόμαστε φυσικά σε εταιρίες κινεζικής προέλευσης ή συμφερόντων, κάποιες γνωστές και κάποιες άγνωστες σε μας - μιας και μεταξύ μας, αποτελούν κολοσσούς στον κλάδο, κατασκευάστριες κινητήρων ή μαζικών μοντέλων που διάλεξαν στην πορεία το δικό τους δρόμο.

Αυτή ήταν και η αίσθηση της φετινής EICMA, ότι τα κινέζικα εργοστάσια ήρθαν και κατέλαβαν περίπτερα που παραδοσιακά κατείχαν Ευρωπαίοι ή Ιάπωνες κατασκευαστές, με τις απουσίες μεγάλων και βαρύγδουπων ονομάτων να ηχούν μάλλον άσχημα.

Νέα μοντέλα, σε προσιτούς κυβισμούς που απουσιάζουν από την αγορά, ιδίως την δική μας, η οποία έχει διαχωριστεί τιμολογιακά μάλλον σε μικρομεσαία και premium. Οι μεν κινέζοι έρχονται δυνατά, με εξαιρετικά μοντέλα, άριστα ποιοτικά σε προσιτές τιμές και κάποιοι Ιάπωνες κατασκευαστές έχουν πιάσει το νόημα, έχουν επενδύσει στην ποιότητα και στον εξοπλισμό τους, αλλά με σαφώς αυξημένο κόστος συγκριτικά - βλέπε όνομα / after sales / γνωστή αξιοπιστία / εμπορικότητα, αποκτούν το μερίδιό τους. Από την άλλη, οι premium μάρκες οι οποίες ανεβάζουν ποιότητα σε απίστευτα επίπεδα, εξοπλισμό το ίδιο, ηλεκτρονικά από άλλο πλανήτη, και ξεχωρίζουν, και τιμούνται και ανάλογα.

Για όλους έχει ο μπαξές.

Θα πρέπει να πούμε πως μαζί με τα νέα ηλεκτρικά δίκυκλα, κινέζικα και μη, η πίτα της αγοράς, δείχνει έτσι να μεγαλώνει.

Γιατί ο νέος αναβάτης μπορεί να μπει στην αγορά με μία προσιτή μοτοσυκλέτα / scooter, να δει την γλύκα της μετακίνησης, και να κάνει αργότερα το βήμα του σε κάτι άλλο, διαφορετικό, ποιο γρήγορο, πιο επώνυμο, ότι ενδιαφέρει τον καθέναν.

Είναι πιο εύκολο ο 16χρονος που παίζει στα δάκτυλα το κινητό του, να μπει στο δίκυκλο με ένα ηλεκτρικό πατίνι, που αργότερα θα γίνει ηλεκτρικό scooter, μεθαύριο που θα του αρέσει η βόλτα και η ''φάση'', σε μία μοτοσυκλέτα προσιτή.

Γιατί είναι άλλο να κυνηγάει ο ένας κατασκευαστής και κατ' επέκταση, εισαγωγέας, να αυξήσει το μερίδιο του από την υπάρχουσα πίτα, και άλλο να μεγαλώσει η πίτα και να βγουν κερδισμένοι όλοι.

Και οι εισαγωγείς, και οι καταναλωτές.

Πολλές προτάσεις λοιπόν στην EICMA, με νέες εταιρίες να έρχονται στην Ελλάδα, οι οποίες  αυξάνουν το εμπορικό ενδιαφέρον για την μοτοσυκλέτα στο σύνολό της και δίνουν σε όλους την δυνατότητα να ενταχθούν στην μαγική αυτή οικογένεια.

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 10:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon