.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 09:24

Εκλογές 2023 - Τι θα σε έκανε να ψηφίσεις ως μοτοσυκλετιστής;

Εύλογα όταν μιλάμε για εκλογές, το μυαλό πάει σε ποιο κόμμα ή συνδυασμό θα ψηφίσεις. Εμείς στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε το τι θα περίμενες από οποιαδήποτε (υποψήφια) κυβέρνηση για να κερδίσει την ψήφο σου ως μοτοσυκλετιστής.

Οι εκλογές του 2023 βρίσκονται προ των πυλών, όμως είναι σαφέστατο ότι μία ομάδα ψηφοφόρων, μάλλον… δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη: Εμείς, οι μοτοσυκλετιστές. Τα προβλήματα και τα αιτήματα των μοτοσυκλετιστών προς την πολιτική ηγεσία έχουν διατυπωθεί και αναφερθεί πάρα πολλές φορές, όμως φαίνεται ότι δεν έχουν κινητοποιήσει αρκετά τις πολιτικές παρατάξεις, ώστε να βάλουν τα θέματα στην ατζέντα τους.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι όταν μιλάμε για δράσεις και αλλαγές στην πράξη, που θα βελτιώσουν την ζωή, την ασφάλεια και την πραγματικότητα των μοτοσυκλετιστών σε όλη την χώρα, δεν χωράνε κομματικές διαφορές και μικροπολιτική. Συνεπώς, σας προλαβαίνουμε, αν τυχόν πιστεύετε ότι όσα λέμε υποκινούνται από κάποια παράταξη ή υποθάλπουν πολιτικές σκοπιμότητες – άλλωστε, θα καταλάβετε γρήγορα ότι όσα προτείνουμε, δεν έχουν ταμπέλα. Δείτε παρακάτω τις.... προτάσεις μας ως μοτοσυκλετιστές:

  • Νομιμοποίηση και οριστική ρύθμιση της διήθησης: Είναι αυταπόδεικτο, αλλά έχει καταδειχθεί και από δεδομένα παγκοσμίως, ότι η μοτοσυκλέτα συμβάλλει στην λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος και πολλά κράτη εξετάζουν ήδη, την νομιμοποίηση της διήθησης υπό συγκεκριμένους όρους. Στην Ελλάδα, και ειδικά σε πόλεις όπως η Αθήνα των 5 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, η κίνηση των δικύκλων ανάμεσα στα αυτοκίνητα είναι μονόδρομος, αν δεν θέλουμε να δούμε ουρές δεκάδων χιλιομέτρων και κυκλοφοριακό έμφραγμα, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και από την Ανατολή μέχρι την Δύση! Άμεση νομιμοποίηση και νομοθετική ρύθμιση της διήθησης, νομική και ασφαλιστική προστασία των μοτοσυκλετιστών που την πραγματοποιούν και εκπαίδευση των υποψήφιων κατόχων διπλώματος πάνω σε αυτή.
  • Εξασφάλιση μιας ειδικής λωρίδας μοτοσυκλετιστών, σε όλα τα διόδια της χώρας: Η αναμονή στα διόδια για τους μοτοσυκλετιστές δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς σε αντίθεση με τους οδηγούς αυτοκινήτων, οι αναβάτες είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης. Πέρα από αυτό, οι ουρές στα διόδια και η απαγόρευση των μοτοσυκλετών να κινηθούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα, σε αυτά, δημιουργούν εκ νέου το πρόβλημα που τα δίκυκλα λύνουν – την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Δημιουργία ειδικής λωρίδας μοτοσυκλετιστών σε όλα τα διόδια της χώρας, που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ταχεία διέλευση των δικυκλιστών.
  • Χρήση της αυτόματης πληρωμής με συσκευή στα διόδια, από την προαναφερόμενη ειδική λωρίδα
  • Μείωση των διοδίων για τα δίκυκλα, μιας και ο χώρος που καταλαμβάνουν, αλλά και το βάρος / φθορά δρόμου, είναι πολύ μικρότερο από την υπάρχουσα αναλογία με τα διόδια / βάρος αυτοκινήτων.
  • Δημιουργία θέσεων στάθμευσης δικύκλων στις ελληνικές πόλεις: Δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2023, να αναζητούμε ασφαλή στάθμευση για το δίκυκλο μας στις πόλεις της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε αντιμέτωποι με οδηγούς αυτοκινήτων που μας κάνουν… bullying για το πώς παρκάρουμε, για το ότι δεσμεύουμε πολύτιμο χώρο από θέσεις αυτοκινήτων - αφού πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας, έχουμε και τα ίδια δικαιώματα άλλωστε. Βιώνουμε πλήρη ανασφάλεια απέναντι σε κλέφτρες και κακοποιούς και την πιθανότητα… εξαναγκαστικής στάθμευσης, σε πεζοδρόμια, γιατί δεν υπάρχει αλλού χώρος, και άλλωστε, "έτσι γίνεται παντού"! Εξασφάλιση επαρκών θέσεων στάθμευσης δικύκλων παντού, με δυνατότητα ασφάλισης των τελευταίων αλλά και φωριαμούς αποθήκευσης κράνους και εξοπλισμού.
  • Κατοχύρωση δυνατότητας κίνησης των δικύκλων στις λεωφορειολωρίδες, οριστικά: Πέρα από τα όσα αναφέραμε για την διήθηση, στην παράγραφο υπ’ αριθμόν 1 παραπάνω, η κίνηση των δικύκλων στις λεωφορειολωρίδες νόμιμα, συμβάλλει σε ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης ενώ, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, τα δίκυκλα μπορούν να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την οποιαδήποτε λεωφορειολωρίδα, ανά πάσα στιγμή, χωρίς να παρακωλύουν την κίνηση.
  • Επαναπροσδιορισμός των τελών κυκλοφορίας των δικύκλων με στόχο την μείωση τους: Όπως έχουμε αναφέρει και σε συγκεκριμένο άρθρο μας, αν τα τέλη κυκλοφορίας των δικύκλων ορίζονταν με βάση τους ρύπους και όχι τα κυβικά τους, πάρα πολλά σημερινά δίκυκλα, ακόμα και μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, δεν θα πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας –ακριβώς ότι ισχύει, για τα καινούργια και μη ρυπογόνα αυτοκίνητα. Με την μοτοσυκλέτα αποδεδειγμένα να ρυπαίνει λιγότερο από τα αυτοκίνητα, πόσο μάλλον και αν συγκρίνουμε με βάση τους αριθμούς που κυκλοφορούν στους δρόμους, η μείωση των τελών κυκλοφορίας και η κατάργηση άδικων κλιμακώσεων –π.χ. από 22 σε 55 ευρώ, για λίγα κυβικά διαφορά- θα αποτελέσει ακόμα ένα κίνητρο για μετακίνηση περισσότερων προς το δίκυκλο, άρα και αποσυμφόρησης των πόλεων.
  • Μηδενικά τέλη για την κατηγορία δικύκλων Α1 - η εισαγωγική κατηγορία νέων αναβατών, ως ένα μέτρο βοήθειας στην απόκτηση δικύκλου.
  • Αναθεώρηση της διδακτέας ύλης κατά την διαδικασία απόκτησης διπλώματος, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην κουλτούρα οδηγικής ασφάλειας και αναγνώρισης συνθηκών και κινδύνων. Προς το παρόν, οι μοτοσυκλετιστές που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν πραγματικά την οδήγηση τους, πληρώνουν έξτρα χρήματα για να κάνουν σεμινάρια και σχολεία, την στιγμή που η απόκτηση διπλώματος έχει καταντήσει μια "τυπική διαδικασία". Είναι μείζονος σημασίας, η στροφή της διδασκόμενης ύλης προς την πραγματικότητα και την δημιουργία ασφαλών οδηγών, παρά τις τεχνικές γνώσεις και την παπαγαλία απαντήσεων στις δοκιμασίες.
  • Κινήσεις προς την δημιουργία και λειτουργία μιας ακόμα τουλάχιστον πίστας στην χώρα, π.χ. στην Αθήνα, ανοικτής και με ασφαλείς προδιαγραφές: Η έλλειψη ενός οργανωμένου χώρου μηχανοκίνητης άθλησης full-size, αλλά και η καταφανής υπολειτουργία εγκαταστάσεων όπως το αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων, όσον αφορά τους μοτοσυκλετιστές, οδηγεί όλο και περισσότερους αναβάτες στον δρόμο και στην ακατάλληλη οδήγηση σε αυτόν. Θα θέλαμε από την πολιτεία να πάρει επιτέλους στα σοβαρά το θέμα και να μεριμνήσει, για την παροχή ενός συγκεκριμένου χώρου στον οποίο οι αναβάτες μοτοσυκλέτας, να μπορούν να οδηγούν και να αθλούνται με ασφάλεια.
  • Μείωση των φόρων στον εξοπλισμό προστασίας των αναβατών. Μία πρόσθετη βοήθεια στην απόκτηση δικύκλου, σε ένα τομέα που τα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται κάτι επιπρόσθετο για να οδηγηθούν. Έχουν γίνει στο παρελθόν προσπάθειες για μείωση του Φ.Π.Α. οι οποίες όμως απ' ότι φάνηκε δεν ήταν αρκετές.
  • Άμεση ανάληψη δράσης για την πραγματοποίηση οδηγικών έργων και επισκευή του πολύ κακού οδοστρώματος σε πολλές πόλεις και σημεία της Ελλάδα, ένας κίνδυνος-θάνατος για τους μοτοσυκλετιστές
  • Μελέτη για την τοποθέτηση ασφαλών οδοφραγμάτων (μπαριέρες) σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας: Είναι αποδεδειγμένο ότι οι παλαιάς τεχνολογίας μπαριέρες που χρησιμοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, τραυματίζουν σοβαρότατα ή και σκοτώνουν τους δικυκλιστές σε περίπτωση ατυχήματος. Ζητάμε την άμεση ανάληψη δράσης για την αντικατάσταση τους με ασφαλέστερα συστήματα, όπως έχει γίνει και σε χώρες του εξωτερικού, με νέας τεχνολογίας οδοφράγματα που λαμβάνουν υπόψη την πρόσκρουση δικυκλιστών σε αυτά.

Και μετά… ξυπνήσαμε; Δυστυχώς, έτσι φαίνεται – Παρά τις επαφές των οργανωμένων μοτοσυκλετιστών, της Ομοσπονδίας ΜΟΤΟΕ και, πιο πρόσφατα, του προέδρου της νέας ομοσπονδίας ΕΛ.ΜΟΤ.Ο., Ηλία Γρηγοράκη, με την πολιτική ηγεσία, το τοπίο είναι θολό.  Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει μετά από αυτές τις εκλογές.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 09:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon