.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 13:21

Ακύρωση αγώνα Enduro στην Κέρκυρα - Αθλητισμός εναντίον μικροσυμφερόντων;

Η δυσάρεστη είδηση της ματαίωσης του αγώνα Enduro Κέρκυρας προκαλεί έντονες αντιδράσεις και εγείρει, ξανά, ερωτηματικά για το πώς αντιλαμβάνεται η «Ψωροκώσταινα» τους αγώνες μοτοσυκλέτας, ως αθλητικό γεγονός.

Πριν από λίγα 24ωρα, ανακοινώθηκε επίσημα η ακύρωση του αγώνα Enduro στην Κέρκυρα, που ήταν προγραμματισμένος για τις 23 Απριλίου, με μία λιτή ανακοίνωση από την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. και την Α.Λ.Μ.ΚΕ.. Η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ο προγραμματισμένος αγώνας Enduro στην Κέρκυρα από το σωματείο ΑΛΜΚΕ στις 23 Απριλίου ακυρώνεται.

Το σωματείο ΑΛΜΚΕ  δεν μερίμνησε έγκαιρα να λάβει τις απαιτούμενες άδειες, συνεπώς η άμεση ακύρωσή του είναι μονόδρομος. Επιβάλλεται στο σωματείο ΑΛΜΚΕ το χρηματικό πρόστιμο των 500 ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί σε 5 αθλητές στον επόμενο αγώνα μετά από κλήρωση. 

 Ο ακυρωθείς αγώνας θα διοργανωθεί σε άλλο τόπο και χρόνο που θα ανακοινωθούν σύντομα.»

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μετά από επώνυμες καταγγελίες συγκεκριμένου ατόμου, οι οποίες μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην τοποθεσία διεξαγωγής του αγώνα, την μη εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας από το σωματείο και τα πετρόκτιστα μονοπάτια της Κέρκυρας, ως διατηρητέα μνημεία, αξιοθέατα και μέρη της κληρονομιάς του νησιού. Η αδυναμία εξασφάλισης της άδειας για την πραγματοποίηση του αγώνα, από τα σωματεία διοργάνωσης του αγώνα και τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι όπως φαίνεται μια πραγματικότητα και για αυτό ο αγώνας τελικά οδηγήθηκε στην ακύρωση. Όμως, δυστυχώς και για μία ακόμη φορά, μέσα από αυτή την ιστορία αντιμέτωποι με μία υπόθεση «ο λόγος σου εναντια στον δικό μου», μεταξύ δύο πλευρών –χωρίς να διαφαίνεται σαφώς, τι έχει γίνει σωστά, τι έχει γίνει λάθος και τι δεν έγινε καθόλου, αλλά και το τι έχει προηγηθεί.

Η Αθλητική Λέσχη Μοτοσυκλέτας Κέρκυρας (Α.Λ.Μ.ΚΕ.), από την πλευρά της, αναφέρεται σε μικροσυμφέροντα αμφιβόλου νομιμότητας ορισμένων ατόμων, όσον αφορά την εμπορική εκμετάλλευση σημείων και μονοπατιών από τα οποία διερχόταν και η αγωνιστική διαδρομή. Μετά από τις δηλώσεις αυτές, ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις υπέρ της Λέσχης, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει εδώ και χρόνια «πανηγυράκι» εκμετάλλευσης δημόσιων μονοπατιών από ιδιώτες, με σκοπό το κέρδος.

Η πλευρά των καταγγελλόντων, ισχυρίζεται ότι οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του αγώνα έγιναν λανθασμένα ή και «γκρίζα», χωρίς να ενημερωθούν επαρκώς όλες οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για την αγωνιστική διαδρομή, με αποτέλεσμα να έρθουν σε τέλμα οι όποιες προσπάθειες διεξαγωγής του αγώνα.

Το θέμα φαίνεται ότι δεν θα διαλευκανθεί σύντομα και ίσως να μην δημοσιευθούν οι όποιες εξελίξεις από εδώ και πέρα. Όμως εμείς εδώ θα πάρουμε την ευκαιρία μας να αναφερθούμε σε μείζονα σημεία που βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια μέσα από αυτό το γεγονός, το οποίο μόνο ζημιά προς την μοτοσυκλέτα και την αντίληψη της από την κοινωνία κάνει.

Οι αγώνες μοτοσυκλέτας Enduro (αλλά και γενικότερα) δεν είναι «χόμπι», ούτε ενασχόληση «κ@υλάντας» από τους μνοτοσυκλετιστές, όπως αναφέρθηκε σε πολλά σημεία με αφορμή τις εξελίξεις στην Κέρκυρα. Είναι αθλητισμός, παγκοσμίως αναγνωρισμένος  και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας  - FIM. Για όσους «καλοθελητές» θέλουν να θάψουν την μοτοσυκλέτα με την πρώτη ευκαιρία, μην φάτε, έχει γλαρόσουπα.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, οι μοτοσυκλετιστές που ασχολούνται με την εκτός δρόμου οδήγηση, έχουν πολύ έντονη οικολογική συνείδηση αλλά και το αίσθημα της αλληλεγγύης. Έχουν απασχολήσει πολλάκις τα μέσα ενημέρωσης, ιστορίες ανιδιοτελών δράσεων από αναβάτες enduro και off-road, οι οποίοι μαζεύουν τα σκουπίδια των περιπατητών και λοιπών ασυνείδητων περαστικών. Οι σοβαροί μοτοσυκλετιστές εκτός δρόμου σέβονται και δεν καταστρέφουν την φύση, την στιγμή που η κοινή γνώμη τάσσεται μόνο εναντίον τους.

Οι αγώνες μοτοσυκλετών και οι αθλητικές διοργανώσεις γενικότερα, ζωντανεύουν και τονώνουν την οικονομία των τόπων που τους φιλοξενούν. Ταΐζουν οικογένειες, κρατούν ανθρώπους στις δουλειές τους και ανοίγουν πόρτες, τουριστικές, αθλητικές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς, σε ανθρώπους νέους ως προς το άθλημα και τον εκάστοτε τόπο.

Όταν διοργανώνεται ένας αγώνας πανελλαδικής εμβέλειας, απαιτείται σοβαρότητα από ΟΛΕΣ τις εμπλεκόμενες πλευρές.  Και εννοούμε, από την διαδικασία απόφασης, χάραξης, αδειοδότησης, διοργάνωσης, μέχρι και την σωστή επικοινωνία όλων των πλευρών και την διευθέτηση συμφερόντων με τους έννομους τρόπους. Χωρίς να φτάνουμε, μια εβδομάδα πριν την διεξαγωγή ενός αγώνα, να αναγκαζόμαστε να τον ακυρώσουμε ζημιώνοντας έτσι τους συμμετέχοντες αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα του τόπου διεξαγωγής.

Ελπίζουμε η περίπτωση αυτή να αποτελέσει την τελευταία ακύρωση αγώνα στην χώρα μας, για τέτοιους λόγους –και όχι μόνο- και ευχόμαστε καλά και νόμιμα ξεμπερδέματα, σε όλους τους εμπλεκόμενους και, με το καλό, να διεξαχθεί ο αγώνας στο μέλλον, όπως έχει ανακοινώσει η ΑΜΟΤΟΕ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 13:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon