.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 15:10

Μέχρι πότε θα πληρώνουμε τέλη με βάση τα κυβικά;

Αν τα βάλουμε κάτω και πάμε με τους ρύπους, όπως τα αυτοκίνητα, ίσως και παραπάνω από τα μισά δίκυκλα που κυκλοφορούν δεν θα πληρώνουν τίποτα. Καλά διαβάσατε: ΤΙΠΟΤΑ. Και εφόσον η μοτοσυκλέτα συμμετέχει αποδεδειγμένα στην αποσυμφόρηση των πόλεων, μήπως πρέπει να επιβραβεύσουμε επιτέλους, το ότι δεν μολύνει κιόλας;

Το αν θα έπρεπε να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας γενικότερα, σηκώνει συζήτηση. Ακόμα περισσότερη συζήτηση, σηκώνει το πόσα τέλη κυκλοφορίας θα έπρεπε να πληρώνουμε. Από το 2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα καθορίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων τους, σε CO2. Μάλιστα, από το 2021 τα όρια ξανάλλαξαν: Όσα αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερα ή ίσα με 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο, δεν πληρώνουν τέλη.

Πάμε τώρα και στα δίκυκλα λοιπόν. Χωρίς καμία αλλαγή τα τελευταία χρόνια, τα δίκυκλα χρεώνονται ακόμα με βάση τα κυβικά τους. Ίσως πολύ άδικα.

Αυξάνονται τα κυβικά, αλλά μειώνονται οι ρύποι

Η επέλαση των προδιαγραφών Euro 5 έφερε αύξηση κυβισμού σε πάρα πολλά μοντέλα της αγοράς, έτσι ώστε οι κινητήρες να ρυπαίνουν λιγότερο αλλά χωρίς να χάσουν σε ισχύ. Και έτσι λοιπόν, προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική αγορά: Όσο τα κυβικά αυξάνονται, αυξάνονται και τα τέλη κυκλοφορίας.

Η αλλαγή είναι μάλιστα πασιφανής, ακριβώς στον… best seller κυβισμό: Αυτόν των 300 κυβικών. Και αυτό διότι, μόλις τα κυβικά ανέβουν πάνω από τα 300, τα τέλη ξαφνικά από 22 ευρώ, γίνονται… 55. Δηλαδή αυξάνονται κατά 150%!

Σκεφτείτε λοιπόν όσα μοντέλα ανέβηκαν «σκαλοπάτι», από τα 300 στα 350 κυβικά, που δεν είναι και λίγα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Honda Forza 350, που ήταν μάλιστα το 3ο σε πωλήσεις scooter στην Ελληνική αγορά το 2022. Πριν από λίγα χρόνια, ήταν 279 κ.εκ. και τώρα είναι 330. Και τα τέλη του έχουν αύξηση 150%!

Αν τα τέλη πάνε με τους ρύπους, όλα τα best sellers δεν πληρώνουν τίποτα

Πάμε τώρα και στην πληροφορία – boom της ημέρας. Ανοίξαμε ξανά τους πίνακες με τις ταξινομήσεις και αναζητήσαμε τα best sellers, στις κατηγορίες των scooters και των μοτοσυκλετών, για τα οποία δημοσιεύονται οι εκπομπές ρύπων από τις εταιρείες τους. Το συμπέρασμα είναι ότι: Αν τα τέλη ορίζονταν με βάση τους ρύπους και όχι τα κυβικά, ΚΑΝΕΝΑ από τα 10 μοντέλα του πίνακα δεν θα πλήρωνε τέλη!

ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) ΤΕΛΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 (gr/km) ΤΕΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ (>2021)
Yamaha Tracer 9 890 120 116 0
Honda CB500X 471 55 82 0
Yamaha Tenere 700 689 55 100 0
Piaggio Beverly 300 278 22 77 0
Piaggio Beverly 400 399 55 90 0
Honda Forza 350 330 55 79 0
Honda ADV 350 330 55 79 0
Vespa GTS 300 278 22 75 0
BMW R 1250 GS 1.254 135 110 0
Suzuki V-Strom 650 645 55 94 0

 

Ναι, τόσο καθαρές είναι οι μοτοσυκλέτες πια. Μάλιστα, με απλές αναζητήσεις στον παγκόσμιο ιστό, βρίσκεις ότι πολλές μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, δεν θα πλήρωναν καν τέλη, αφού δεν ξεπερνούν τα 122 γρ. CO2/χλμ. Δεν είναι μόνο τα παραδείγματα που αναφέραμε εδώ. Που να πάμε μάλιστα, και στα… ακραία κυβικά, πολλών μοτοσυκλετών όπως η Triumph Rocket 3. Με τον μεγαλύτερο κυβισμό σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, ο ιδιοκτήτης της Rocket 3 καλείται να πληρώσει το απίστευτο ποσό των… 920 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας. Αν χρεωνόταν με βάση τους εκπεμπόμενους του ρύπους, θα πλήρωνε μόλις 111 ευρώ τέλη! Τρομερό, δεν είναι;

Προτού βέβαια προχωρήσουμε παρακάτω, αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά περιπτώσεις, η εξαγωγή των τελών κυκλοφορίας με βάση τους δηλωθέντες ρύπους, οδηγεί σε παρόμοια ή λίγο μεγαλύτερα ποσά τελών. Όμως, όσα είδαμε μέχρι τώρα, δεν μπορούν να αγνοηθούν. 

Ακόμα μία αδικία απέναντι στα δίκυκλα;

Τα νούμερα είναι ψυχρά και λένε την αλήθεια. Τα δίκυκλα του σήμερα όχι απλά δεν ρυπαίνουν όσο κάποιοι… καλοθελητές πιστεύουν, όχι απλά είναι αποδεδειγμένα μια λύση στην κόλαση των πόλεων, αλλά αντιμετωπίζονται και άδικα από τους νομοθέτες. Ήτοι, θα μπορούσε να υπάρχει ένα ακόμα κίνητρο από την πολιτεία, προς την μετακίνηση στο δίκυκλο. Η αναθεώρηση των κλιμάκων καθορισμού των τελών κυκλοφορίας.

Ήδη, ένα βήμα έχει γίνει: Η ισοδυναμία των διπλωμάτων Α1 και Β-αυτοκινήτου. Αλλά δεν είναι το μόνο και δεν πρέπει να σταματήσουν οι προτάσεις για τα επόμενα. Όπως πηγαίνει η κατάσταση, τα κυβικά των δικύκλων δεν θα σημειώσουν πτωτική τάση και οι κατηγορίες έχουν ήδη ανέβει «σκαλιά» προς τα επάνω. Όμως, όσον αφορά τους ρύπους, η συζήτηση είναι τελείως διαφορετική και τείνει προς την διαρκή βελτίωση. Μήπως είναι η ώρα για μεγάλες αλλαγές;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 17:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon