.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 14:03

Αττική οδός - Η αστεία μείωση τιμής των διοδίων και οι «δημόσιοι δρόμοι με ιδιωτικό εισιτήριο»

Η μείωση της τιμής των διοδίων για την Αττική Οδό ανακοινώθηκε ήδη, αλλά θα είναι… προσωρινή και μπροστά μας εκτυλίσσεται, πιθανότατα, ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς «Ελλάς το μεγαλείο σου».

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πριν λίγες ώρες, η πολυπόθητη μείωση στις τιμές των διοδίων της Αττική Οδού, είναι πλέον προ των πυλών. Με βάση τους όρους της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2024, προβλέπεται η μείωση του αντιτίμου για τα διόδια, από τα 2,80 ευρώ, στα 2,50 ευρώ, όσον αφορά τα I.X. αυτοκίνητα.  

Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε ήδη, η μείωση της τιμής των διοδίων αργεί ακόμα, αφού πάμε… τον Οκτώβριο του 2024 στην καλύτερη, για να γίνει! Μάλιστα, με βάση τις πληροφορίες που αναδημοσιεύονται σε όλη την Ελλάδα, με… θρησκοληπτική επαναληψιμότητα, αναφέρεται μόνο η τιμή που θα ισχύσει για τα αυτοκίνητα, και όχι για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων, όπως οι μοτοσυκλέτες –οι οποίες, σημειωτέον, είναι όλο και περισσότερες στους δρόμους, χρόνο με το χρόνο.

Εμείς επικοινωνήσαμε απευθείας με την Αττική Οδό, ερωτώντας τόσο για το νέο, μειωμένο αντίτιμο διέλευσης μοτοσυκλετών, αλλά και για το αν επιβεβαιώνεται η είδηση της μείωσης των τιμών αναφέρεται πανελλαδικά σήμερα και η πρώτη απάντηση που λάβαμε προς το παρόν, ουσιαστικά δεν επιβεβαίωσε καν τα σενάρια της μείωσης της τιμής των διοδίων και μας παραπέμπει σε περαιτέρω επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, την οποία έχουμε ήδη πραγματοποιήσει. 

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, αφού όπως γίνεται εμμέσως πλην σαφώς φανερό, η μείωση των τιμών των διοδίων θα είναι… προσωρινή! Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, βάσει της νέας σύμβασης, οποιοσδήποτε εκμεταλλεύεται την Αττική Οδό από το 2024 και μετά, θα έχει δικαίωμα αναπροσαρμογής προς τα επάνω, του αντιτίμου των διοδίων, μετά την παρέλευση 5ετίας από την έναρξη της νέας σύμβασης. Δηλαδή, από το 2029 και μετά. Στο ίδιο έργο θεατές, θα πούμε εμείς.

Υπάρχουν επίσης σημεία, τα οποία αξίζουν περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως π.χ. το σενάριο ζωντανής αναπροσαρμογής του αντιτίμου των διοδίων ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην Αττική Οδό – ή, με πιο απλά λόγια, την αύξηση της τιμής στις ώρες αιχμής, όταν ο αυτοκινητόδρομος θα πήζει. Κάτι το οποίο, όπως ξέρουν πολύ καλά πλέον οι οδηγοί του λεκανοπεδίου της Αττικής, είναι πραγματικότητα σχεδόν καθημερινά, με την Αττική Οδό να γίνεται… Κηφισός. Κηφισός με εισιτήριο, that is.

Η γενικότερη συζήτηση περί διοδίων στους δρόμους της Ελλάδας, μπορεί να ξεκινήσει και να μην τελειώνει, το ξέρουμε πολύ καλά. Στην Αθήνα, αφού έχουμε φτάσει στο σημείο να «πήζουν» ΟΛΕΣ οι κεντρικές οδικές αρτηρίες και η εικόνα να εμφανίζεται δυστυχώς χειρότερη, χρόνο με τον χρόνο, είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και πιθανότατα, άλυτο. Επί του παρόντος, οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με σφοδρές οικονομικές δυσκολίες και μια πιθανή νέα οικονομική κρίση στον ορίζοντα, την ίδια στιγμή που έχουν δει το κόστος ζωής τους να εκτοξεύεται. Με όλα αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας, αναφέρουμε κλείνοντας ότι η μείωση της τιμής των διοδίων στην Αττική Οδό, που έχει ανακοινωθεί , είναι ευπρόσδεκτη παρά το ότι είναι πραγματικά ελάχιστη. Επιπλέον, ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα θεωρηθεί με την δέουσα σοβαρότητα, η παρεμπόδιση των συνεχόμενων ή/και ανεξέλεγκτων αυξήσεων στο αντίτιμο των διοδίων, στους δρόμους στους οποίους έχουν, από τις ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης τους. Οι δρόμοι είναι ένα δημόσιο αγαθό, στο οποίο δεν χωρά κερδοσκοπία χωρίς επενδύσεις στην ασφάλεια και την ορθή λειτουργία τους (θυμάται κανείς την συντριβή της Αττικής Οδού τότε με τα χιόνια ή ήταν γλυκά τελικά, τα 2.000 ευρώ;), αλλά και κερδοσκοπία γενικά, η οποία στο τέλος αποκλείει την χρήση των δρόμων, από τα άτομα που τους έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Εικόνα: In time/Newsit.gr

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 14:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon