.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 14:37

Editorial τεύχους 75, Οκτώβριος 2021

Πρέπει να βρεθεί κανείς στη θέση του άλλου για να τον καταλάβει πλήρως, και κάπως έτσι όταν βρέθηκα κι εγώ μέσα σε ταξί, για να μεταβώ από την Αγία Παρασκευή στην Καλλιθέα, έπαθα το σοκ της ζωής μου με το μποτιλιάρισμα και το χάος που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας.

Με δίκυκλο, κάθε μποτιλιάρισμα είναι απλώς μια ενόχληση που σου μειώνει τη μέση ωριαία ταχύτητα. Με αυτοκίνητο, μπορεί να ισοδυναμεί και με νευρική κρίση. Γιατί όταν από Αγ. Παρασκευή χρειάζεσαι 90+ λεπτά για να φτάσεις Καλλιθέα, κι όταν ο ταξιτζής σου λέει “μην το πάρεις προσωπικά, απλώς αν ήξερα τον προορισμό σου δεν θα σε είχα πάρει” (στο BEAT οι οδηγοί δεν γνωρίζουν από πριν τον προορισμό του πελάτη, ούτε και τον τρόπο πληρωμής, με μετρητά ή κάρτα), κι όταν σκέφτεσαι να παρατήσεις το ταξί και να πας πιο γρήγορα περπατώντας (ας όψεται το παντελόνι με κέβλαρ και οι μπότες που δεν το έκανα), τότε καταλαβαίνεις πως το πρόβλημα έχει φτάσει σε σοκαριστικό επίπεδο.

Και φανταστείτε πως για το συγκεκριμένο μποτιλιάρισμα δεν ευθυνόταν πορείες, ατυχήματα ή επισκέψεις επισήμων από άλλα κράτη. Ήταν μια απλή, καθημερινή μέρα στην Αθήνα.

Οι κυριότερες αιτίες; Η απουσία του πράσινου δακτυλίου (μονά-ζυγά), κι η επιμονή των οδηγών στη χρήση ΙΧ αντί για τα ΜΜΜ, αμφότερες προερχόμενες από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Πρόσφατα ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε δηλώσει πως ο πράσινος δακτύλιος πρέπει να επιστρέψει, και μάλιστα άμεσα, και δεν θα μπορούσαμε να μη συμφωνήσουμε μαζί του. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και το μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας είναι με διαφορά το χειρότερο της ιστορίας!

Εμείς θα συνεχίσουμε να οδηγούμε δίκυκλα, καθώς από τη μια προφυλάσσουμε την ψυχική μας υγεία, και από την άλλη συμβάλλουμε στην καταπολέμηση του μποτιλιαρίσματος.

Αφήνουμε το μποτιλιάρισμα, για να πιάσουμε τον… απογαλακτισμό της Kawasaki μοτοσυκλετών από την Kawasaki Heavy Industries. Η Kawasaki Motors Co Ltd, όπως θα είναι γνωστή από εδώ και πέρα η εταιρεία μοτοσυκλέτας και κινητήρων, θα έχει αυτόνομη διοίκηση, με στόχο την πιο ευέλικτη και στοχευμένη λειτουργία της.

H Κawasaki αναφέρει μεταξύ άλλων πως: “Ο διαχωρισμός της εταιρείας Power Sports που περιλαμβάνει μοτοσυκλέτες, κινητήρες και τετράτροχα εκτός δρόμου οχήματα θα επιταχύνει τη λήψη των αποφάσεων, ώστε να προσφέρουμε ακριβώς αυτά τα προϊόντα που επιθυμεί το αγοραστικό κοινό, παράλληλα με νέα σειρά lifestyle προϊόντων. Έτσι η εταιρεία των Power Sports θα βελτιώσει τον ρόλο της ως τη ναυαρχίδα των εταιρειών της KHI, χτίζοντας το δυνατό όνομα της Kawasaki.

“Βραχυπρόθεσμα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση. Όμως μακροπρόθεσμα, και με το παραδοσιακό κοινό της μοτοσυκλέτας να υπόκειται σε γήρανση, και με τις ολοένα αυστηρότερες νομοθεσίες για τους ρύπους, η Kawasaki θα ασχοληθεί και με τα ηλεκτρικά οχήματα και τις προχωρημένες τεχνολογίες ασφαλείας, ώστε να αναζωογονήσει την αγορά.

“Παράλληλα, η εταιρεία των μοτοσυκλετών και κινητήρων σχεδιάζει καινοτόμα project, σε συνεργασία με την εταιρεία μηχανημάτων ακριβείας και ρομποτικής, συνεργασία στα αγροτικά μηχανήματα, συνεργασία στις γεννήτριες, και με την εξέλιξη νέων συστημάτων κινητικότητας, με τη βοήθεια της ρομποτικής και απομακρυσμένων τεχνολογιών.”

Στις 6/10/2021 η Kawasaki Motors Co Ltd έδωσε την πρώτη συνέντευξη τύπου της στην Ιαπωνία, (όπου είδαμε και νεότερες φωτογραφίες από τα EV / Hydrogen μοντέλα μοτοσυκλέτας που σχεδιάζει η εταιρεία), συνέντευξη τύπου που δυστυχώς για την ώρα διατίθεται δυστυχώς μόνο στα ιαπωνικά. Πιστεύουμε πως μέσα στα άμεσα σχέδια της Kawasaki Motors θα πρέπει να είναι και η μεγαλύτερη εξωστρέφεια προς τον δυτικό κόσμο, με τα δελτία τύπου, τα μελλοντικά σχέδια και τα νέα project μοτοσυκλέτας να γίνονται γνωστά και κατανοητά το ταχύτερο δυνατόν και στις μεγάλες αγορές μοτοσυκλέτας της Δύσης.

Όπως και να έχει όμως, ο απογαλακτισμός αυτός μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να δημιουργήσει για την εταιρεία μοτοσυκλετών του Akashi, για τους φαν της Kawasaki αλλά και για τους μοτοσυκλετιστές γενικότερα.

Κι αν η Kawasaki Heavy Industries συγκεκριμενοποιεί, επαναπροσδιορίζει και ανεξαρτητοποιεί τη δράση του τομέα μοτοσυκλετών της, η Honda επεκτείνει τα σχέδια της για μελλοντικά project στους τομείς πέρα από τη μοτοσυκλέτα, και συγκεκριμένα στη ρομποτική, στα αεροσκάφη καθέτου απογείωσης / προσγείωσης, και στη διαστημική τεχνολογία!

Το Honda eVTOL (ηλεκτρικό αεροσκάφος καθέτου απογείωσης και προσγείωσης) θα διαθέτει υβριδικό κινητήρα με τουρμπίνα, και στόχο έχει να παρέχει κοντινές αστικές (city-to-city) μεταφορές.

Το Honda Avatar Robot πατά στις τεχνολογίες ρομποτικής της Honda -βλ. ASIMO-, με την εταιρεία να στοχεύει να καταργήσει τους περιορισμούς χρόνου και χώρου, ώστε π.χ. να μπορεί κάποιος να χειριστεί μηχανήματα με ασφάλεια από μακριά, να μπορεί να παρέχει πρώτες βοήθειες σε τραυματίες, και να κάνει ότι θα έκανε και ο χειριστής του αν μπορούσε να βρεθεί στην τοποθεσία που θα βρίσκεται το ρομπότ.

Όσον αφορά στη διαστημική τεχνολογία, η Honda εξελίσσει ένα αυτόνομο ανανεώσιμο ενεργειακό σύστημα για χρήση στην επιφάνεια της Σελήνης, μέσω της τεχνολογίας κυψελών υδρογόνου της εταιρείας, της χρήσης Honda Avatar ρομπότ στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά και της εξέλιξης ενός μικρού επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου.

Η Honda διεξάγει ήδη κοινή έρευνα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Διαστήματος (Japan Aerospace Exploration Agency, ή JAXA) για να κατασκευάσουν ένα ανανεώσιμο ενεργειακό σύστημα με τεχνολογίες κυψελών υδρογόνου και τεχνολογίες ηλεκτρόλυσης του νερού. Το σύστημα θα μπορεί, χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές (βλ. ηλιακά κάτοπτρα), να αποσυνθέτει το νερό και να αποθηκεύει υδρογόνο και οξυγόνο. Κατόπιν, οι κυψέλες υδρογόνου θα μπορούν να δημιουργούν και να παρέχουν ηλεκτρισμό. Παράλληλα, το οξυγόνο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επανδρωμένες σεληνιακές βάσεις, και το υδρογόνο ως καύσιμο για τα διαστημόπλοια.

Μεγάλα σχέδια, από μια μεγάλη εταιρεία, που συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται, προβλέποντας αλλά και επηρεάζοντας τις μελλοντικές εξελίξεις.

Καλά όλα τα παραπάνω φουτουριστικά σχέδια, όμως για την ώρα έχουμε πολύ δρόμο να διαβούμε μέχρι το κοινό να αποδεχθεί ακόμα και τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες όπως βλέπουμε από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ενώσεων μοτοσυκλέτας FEMA τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021. Εκεί, όταν ρωτήθηκαν τι θα έκαναν στην περίπτωση απαγόρευσης πώλησης καινούριων βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών, το 53.38% των Ευρωπαίων αναβατών δήλωσε πως θα σταματούσαν να οδηγούν μοτοσυκλέτα όταν δεν θα μπορούσαν πλέον να αγοράσουν μια νέα βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα, ενώ το 38.96% θα αγόραζαν μοτοσυκλέτα μηδενικών ρύπων. Και μόνο το 7.67% θα αγόραζε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα αν υπήρχε η δυνατότητα αγοράς βενζινοκίνητης μοτοσυκλέτας.

Και δεν έχουν κι άδικο. Για την ώρα, ναι μεν έχουμε καταλάβει πως η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι μονόδρομος, όμως το πρακτικό κόστος αυτής για τον καθένα από εμάς παραμένει ακόμα ασύμφορο. Τόσο για την έλλειψη ποικιλίας προτάσεων στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες (στα scooter καλά πάμε), όσο και για τα προβλήματα αυτονομίας, πολύωρης φόρτισης, και δυσκολίας εύρεσης τοποθεσιών φόρτισης.

Επιστρέφοντας στην διαδρομή μου με το ταξί στη μποτιλιαρισμένη Αθήνα, ο οδηγός του μου είπε πως παρά την μεγάλη επιδότηση (έως και 22.500 ευρώ) που δίνει το ελληνικό κράτος για την αντικατάσταση των βενζινοκίνητων ταξί με ηλεκτρικά, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν το τολμούν ακόμα, λόγω των παραπάνω προβλημάτων.

Χαρακτηριστικά 13 μόνο οδηγοί ταξί αντικατέστησαν σε ένα χρόνο τα ταξί τους με ηλεκτρικά, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει επιπρόσθετα κίνητρα μέσα στον Αύγουστο. Σημειώστε πως ο στόλος των ταξί της Ελλάδας είναι στην 4η θέση των πιο γηρασμένων στόλων στην Ευρώπη!

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα κράτη και η βιομηχανία προχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό τις εξελίξεις, που στόχο έχουν την παραγωγή ηλεκτρικών δικύκλων που θα έχουν παρόμοιο κόστος με τα βενζινοκίνητα, ικανή αυτονομία και αξιόλογες επιδόσεις, μαζί με αστραπιαία φόρτιση λίγων δευτερολέπτων.

Συνεχίζουμε με τις δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, στις οποίες αναφέρει πως “Η Κρήτη από την ανατολική έως τη δυτική της πλευρά από το 2022 έως το 2023 θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο”, αναφερόμενος στα έργα για τον πολύπαθο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Σημειώστε πως ενώ το 53% των ατυχημάτων σε πανελλαδική κλίμακα γίνονται στην Αττική, θανατηφόρα είναι μόλις το 3%, ενώ στην Κρήτη τα θανατηφόρα φτάνουν το 30%! Κι επειδή μεγάλωσα στα Χανιά της Κρήτης, κι έχω ιδία πείρα από την κατάσταση της “Εθνικής Οδού”, ενός άθλιου δρόμου, πολλές φορές με μία μόνο λωρίδα, με κακή άσφαλτο, δίχως νησίδα και δίχως φώτα, ελπίζω να δούμε επιτέλους να γίνεται πράξη ένας σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος στην Κρήτη, έργο που θα μειώσει κατακόρυφα τα τροχαία ατυχήματα και τους θανάτους από αυτά.

Κλείνουμε με την νέα εταιρεία δικύκλου που δραστηριοποιείται στην χώρα μας, υπό την ονομασία KSR Hellas, που με έμπειρα στελέχη της αγοράς, φέρνει στην Ελλάδα τις μοτοσυκλέτες του KSR Group, με τις γνωστές μάρκες Brixton, Lambretta, Italjet, Malaguti και την νεότευκτη Motron.

Ήδη τις στιγμές που γραφόταν το εν λόγω editorial, στο γκαράζ του ΒΙΚΕΙΤ βρισκόταν το Brixton Crossfire 500, μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα, που έχει όλα τα προσόντα για να βρει τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 14:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon