.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 14:03

Editorial τεύχους 76, Νοέμβριος 2021

Ηλεκτρικές εξελίξεις

Ηλεκτρικό φθινόπωρο διανύουμε, για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, και ο δεύτερος η πολυφωνία στα νέα ηλεκτρικά δίκυκλα, σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Αφήνοντας κατά μέρος την αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, που όμως θα έχει αντίκτυπο και στη φόρτιση του κάθε ηλεκτρικού οχήματος, να πιάσουμε λίγο τις εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές εταιρικές ανακοινώσεις που είχαμε τον Οκτώβριο του 2021 ήταν και εκείνη της Ducati, η οποία αναλαμβάνει τον ρόλο του αποκλειστικού προμηθευτή των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIM Enel MotoE από το 2023 έως τουλάχιστον και το 2026!

Η Ducati πρόκειται να αντικαταστήσει την Energica που σταματά τον ρόλο της ως αποκλειστικού προμηθευτή της MotoE στο τέλος της σεζόν του 2022, και η σημαντικότητα της αντικατάστασης με τη Ducati είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς σηματοδοτεί και την ξαφνική βουτιά στα βαθιά της ηλεκτροκίνησης ενός μεγάλου κατασκευαστή θερμικών μοτοσυκλετών.

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον καθώς εδώ δεν μιλάμε για την παρουσίαση ενός “ταπεινού” e-scooter, ή μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας για commuting, αλλά για την κατασκευή αγωνιστικών ηλεκτρικών μοτοσυκλετών κορυφαίων επιδόσεων, και μάλιστα από τη Ducati που δεν έχει ούτε ένα ηλεκτρικό δίκυκλο στη γκάμα της! Ακόμα και τα ηλεκτρικά της ποδήλατα και πατίνια είναι rebadged οχήματα άλλων κατασκευαστών.

Από ότι φαίνεται τώρα, η Ducati δεν πρόκειται να προχωρήσει στο rebadging μοτοσυκλετών άλλου κατασκευαστή για το MotoE, αλλά στην κατασκευή δικών της δικύκλων, όπως διαφαίνεται από το δελτίο τύπου της εταιρείας.

Σε αυτό αναφέρεται πως στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τεχνολογιών σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο νέο κόσμο, όπως ο ηλεκτρικός, μέσα από μια εμπειρία οικεία στην εταιρεία όπως αυτή της συμμετοχής και διάκρισης σε αγώνες.

Η Ducati μας λέει πως θα αντιμετωπίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Enel MotoE ως ένα αγωνιστικό εργαστήριο, που θα της επιτρέψει να αναπτύξει και να δοκιμάσει σε απαιτητικές συνθήκες, τις καλύτερες τεχνολογίες για σπορ, ελαφριές και ισχυρές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Και από πού θα ξεκινήσει η Ducati για να καταφέρει να παρέχει κορυφαίες ηλεκτροκίνητες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες το 2023 στο MotoE; Από το μηδέν; Όχι βέβαια, καθώς η εταιρεία αποτελεί μέρος του Volkswagen Group, το οποίο έχει καταστήσει την ηλεκτροκίνηση βασικό πυλώνα της στρατηγικής “NewAuto” για το 2030, κάτι που αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των ηλεκτρικών κινητήριων συστημάτων.

O CEO της Ducati, Claudio Domenicali έριξε και “μπηχτή” στην Energica για το τεράστιο βάρος των μοτοσυκλετών της, λέγοντας πως η Ducati θα δημιουργήσει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων που θα χαρακτηρίζονται από το χαμηλό βάρος τους.

Όντως οι Energica δεν πάσχουν στην απόδοση (161 hp και 20.4 kgm) όσο στο βάρος των 250+ κιλών, με κύριο υπεύθυνο τις τεράστιες μπαταρίες Nickel Cobalt Maganese (NCM). Αν δείτε γυμνή μια Ego Corsa MotoE θα τρομάξετε από τον όγκο των μπαταριών, ενώ μόνο εύκολο δεν θα είναι για τη Ducati να καταφέρει να μειώσει σημαντικά το βάρος αυτό. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενώ σημειώστε πως ο Domenicali έσπευσε να ρίξει τους τόνους όσον αφορά στην έλευση μιας ηλεκτρικής Ducati παραγωγής, λέγοντας πως αυτό δεν θα γίνει σύντομα.

Μία μέρα ακριβώς μετά από την ανακοίνωση της Ducati, βρεθήκαμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου η BMW Hellas και η BMW Motorrad Hellas παρουσίασαν στους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου 2 νέα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και το νέο e-scooter CE 04, που αναμένουμε και στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2022.

Μιλάμε για ένα εντυπωσιακό τόσο σε φουτουριστικό design όσο και σε διαστάσεις e-scooter με απόδοση 42 hp, αυτονομίας 130 χλμ., και κορυφαίου εξοπλισμού. Και αυτό πάσχει στον τομέα του βάρους, καθώς ζυγίζει 231 κιλά, ενώ και λόγω κόστους κατατάσσεται στα premium scooter, καθώς η τιμή του ξεκινά από τα 12,180 ευρώ.

Την ίδια μέρα πήραμε στα χέρια μας την Zero SR/F, την πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα επιδόσεων που δοκιμάζουμε στην Ελλάδα -έχουμε δοκιμάσει και το Harley-Davidson Livewire στο εξωτερικό-, ένα από τα κορυφαία μοντέλα της Zero Motorcycles.

Η δοκιμή της Zero SR/F ήταν πραγματικά mind-blowing που θα έλεγαν και οι αγγλόφωνοι, τόσο λόγων των επιδόσεων της μοτοσυκλέτας (19.35 κιλά ροπής, άμεσα διαθέσιμα, να τ’ αφήσω), όσο και για όλων των νέων και γοητευτικών παραμέτρων της ηλεκτροκίνησης, οι περισσότερες εκ των οποίων μας ήταν άγνωστες.

Πώς φορτίζεις μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα στο σπίτι, όταν η μπαταρία ζυγίζει 70 κιλά και δεν αφαιρείται, ενώ εσύ μένεις στον 2ο όροφο παλαιάς πολυκατοικίας; Σε ποια σημεία μπορείς να φορτίσεις το ηλεκτρικό σου όχημα δωρεάν και σε ποια με χρέωση; Τι καλώδιο θέλεις για να φορτίσεις στα δημόσια Σημεία Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων; Τι πρέπει να κάνεις και τι να μην κάνεις για να αυξήσεις στο μέγιστο την αυτονομία; Πώς θα αδειάσεις τη μπαταρία στο πι και φι; Πώς μπορείς να μεγιστοποιήσεις την οδική σου ασφάλεια οδηγώντας στην πόλη μια γρήγορη μοτοσυκλέτα που δεν κάνει θόρυβο; Ποιες είναι οι ανάγκες συντήρησης μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας, και με ποιες πρακτικές μπορείς να μεγιστοποιήσεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας; Και άπειρες ακόμα λεπτομέρειες, που θα διαβάσετε σύντομα στη δοκιμή της Zero SR/F.

Το ζουμί πάντως της παραπάνω δοκιμής ήταν πως ναι, οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες επιδόσεων ήρθαν και στη χώρα μας, και προσφέρουν συγκλονιστικές επιδόσεις και το εισιτήριο σε έναν γενναίο, και καθαρό, νέο κόσμο. Στα ακανθώδη ζητήματα που αφορούν στην αγοράς μιας ανάλογης μοτοσυκλέτας τη σήμερον ημέρα περιλαμβάνεται το κόστος αγοράς που είναι μεγάλο, η αυτονομία που περιορίζεται όταν κυνηγάς τις επιδόσεις και απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό των
ταξιδιών εκτός πόλης, και ο χρόνος φόρτισης, που χωρίς ταχυφορτιστή απαιτεί πολλές ώρες στάσης της μοτοσυκλέτας και του αναβάτη.

Θα έβαζα και ένα ακόμα ζήτημα στην εξίσωση, που είναι η ραγδαία βελτίωση της τεχνολογίας στον ηλεκτρικό χώρο, κάτι που στο άμεσο μέλλον ίσως κάνει τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες να δείχνουν την ηλικία τους ταχύτερα από τις βενζινοκίνητες, καθώς κάθε νέα γενιά μπαταριών και ηλεκτροκινητήρων αναμένεται να είναι πολύ πιο εξελιγμένη από την προηγούμενη.

Εδώ να κάνουμε ένα διάλειμμα για να αναφερθούμε στην εξαιρετικά εχθρική στάση μεγάλης μερίδας των πιο “παραδοσιακών” αναβατών μοτοσυκλέτας στα ηλεκτρικά δίκυκλα, καθώς βλέπουν τα ηλεκτρικά οχήματα ως τη νέμεση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, και παράλληλα τα αποκαλούν “ξενέρωτα”, “μίξερ”, “ηλεκτρικές σκούπες”, και άλλους αρνητικούς χαρακτηρισμούς.

Προσωπικά, με δίχρονα μεγάλωσα, από το πρώτο παπί μου (FR 50), στο KDX 200R μετέπειτα, μέχρι και στο RG 500 Gamma, ενώ έκανα τη μετάβαση στα τετράχρονα, και δεν θα έχω καμία αντίρρηση να μεταβώ και στα ηλεκτρικά, όταν κρίνω πως η μετάβαση αυτή θα είναι όσο συμφέρουσα, διασκεδαστική και χρηστική τη θέλω.

Ναι, μου αρέσει περισσότερο ο θόρυβος του κινητήρα εσωτερικής καύσης, ναι, έχει γοητεία το να βάζεις χέρι ο ίδιος στον κινητήρα σου, ναι η μυρωδιά της βενζίνης είναι εθιστική, αλλά καταλαβαίνω και τους λόγους που ο πλανήτης κατευθύνεται προς ένα πιο πράσινο μέλλον, και δεν κοιτάζω μόνο τις δικές μου προτιμήσεις ως το απόλυτο κέντρο του κόσμου. Εν τέλει, κανείς μας δεν είναι το κέντρο του κόσμου, και όλοι μας πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και να αποδεχτούμε πολλές αλλαγές, ώστε να συνεχίσει η Γη να είναι κατοικήσιμη και στο μέλλον.

Αν λοιπόν δεν σας πείθουν οι επιστημονικές έρευνες για τις άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα για να μην αλλάξει δραματικά το κλίμα του πλανήτη προς το χειρότερο, και αν δεν σας νοιάζει το τι πλανήτη θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. τότε εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για να σας πείσουμε.

Αν τώρα κάτι μπορεί να παρηγορήσει τους φίλους του θερμικού κινητήρα, είναι το γεγονός πως η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν θα γίνει αύριο, ούτε μεθαύριο, ούτε του χρόνου, ούτε σε 10 χρόνια, ίσως ούτε και σε 20. Απολαύστε λοιπόν όσες δεκαετίες μένουν παρέα με τη βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα σας, και σκεφτείτε πως δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου με τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, όπως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου με τη μετάβαση από τα δίχρονα στα τετράχρονα, όπως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου με τη μετάβαση από τη μανιβέλα στη μίζα, από το καρμπιρατέρ στον ψεκασμό, από τη ντίζα στο ηλεκτρόγκαζο, και πάει λέγοντας.

Και ως τελευταία τροφή για σκέψη αναλογιστείτε πως υπάρχουν σημαντικότερα (αν και όχι πολύ) πράγματα από τη μοτοσυκλέτα, βενζινοκίνητη ή μη, σε αυτή τη ζωή.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 14:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon