.
Κατηγορία CFMOTO
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 08:29

Test – CFMOTO CFORCE 850 – 1000 Touring 2024 – Αποστολή στην Τσεχία

Η τρίτη γενιά των CFORCE 850 και 1000 Touring της CFMOTO, ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά, που δύσκολα θα ακολουθήσουν άλλες εταιρίες. Τις οδηγήσαμε στην Τσεχία και διαπιστώσαμε τις αλλαγές τις οποίες και σας μεταφέρουμε.

Του Τάκη Μανιάτη

Ολοκληρωτική αλλαγή

Από ένα απλό τετράτροχο όχημα για κάθε χρήση, σε ένα όχημα που διαθέτει τεχνολογία, ποιότητα, ρυθμίσεις αλλά και ανέσεις… αυτοκινήτου, οι νέες CFMOTO CFORCE 850 και 1000 Touring έρχονται να μας δείξουν πως οι “γουρουνιές”, δεν είναι ανάγκη να είναι απολύτως “βρώμικες”.

Με τελείως νέο πλαίσιο το οποίο ελάφρυνε κατά 14,7 κιλά (!!), νέα γεωμετρία, τελείως νέες αναρτήσεις με επιπρόσθετη +35% διαδρομή, με αυξημένο κατά 17% κόψιμο τιμονιού, βάζουν έτσι το τεχνικό λιθαράκι για την εξέλιξη που έχουν δεχθεί. Αυτή μας αποκαλύφθηκε στην πίστα MotoGP του Brno στην Τσεχία, την οποία η CFMOTO είχε κλείσει για αποκλειστική χρήση από τους δημοσιογράφους. Όχι βέβαια στην ασφάλτινη διαδρομή, όπου εκεί απλά έγινε μία δοκιμαστική βόλτα, αλλά στους παρακείμενους χώρους, ώστε σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, σε άσφαλτο με κώνους, σε πίστα hard enduro με εμπόδια, αλλά και σε off road – trail, εκδρομικού τύπου, να οδηγήσουμε και να κρίνουμε τις αλλαγές. Τρεις διαφορετικές διαδρομές, προσαρμοσμένες ακριβώς στις ικανότητες των νέων ATV’s, όπως ακριβώς και οι τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις που διαθέτουν: Normal, Sport, Work. Ναι, για πρώτη φορά, η CFMOTO τοποθετεί Modes ρύθμισης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης – της χαρτογράφησης, στις νέες CFORCE 850 και 1000, οι οποίες διαφοροποιούν την απόδοση της δύναμης, από ήπια έως επιθετική, ρυθμίζοντας ανάλογα και το ηλεκτρικό τιμόνι που διαθέτουν! Από τα 75 άλογα της 850 Touring στα 90 της 1000 Touring με αύξηση ισχύος κατά 16%, οι νέες CFMOTO CFORCE διαθέτουν νέες κεφαλές με μεγαλύτερες βαλβίδες εξαγωγής και εισαγωγής, αλλά και φίλτρο αέρα δύο σταδίων, στεγανότερο κατά 45%. Και με βελτιωμένο σύστημα ψύξης για μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας και νέο αισθητήρα καυσαερίων, για άμεση συνεργασία με το σύστημα EFI.

CFMOTO_850_1000-77_-_web.jpg

Μία νέα οθόνη TFT 7” με δυνατότητα επιλογής μεγαλύτερης 8” touchscreen με Apple Car Play ως έξτρα. Με την μεγαλύτερη δυνατότητα έλξης στην κατηγορία που φτάνει στα 820 κιλά και εργάτη που τραβάει 3500 λίμπρες.

Ανανέωση παντού

Με τον χώρο στα πόδια του αναβάτη να έχει αυξηθεί κατά 11 χιλιοστά, τον λεβιέ επιλογής σχέσεων να έχει μετακομίσει στην δεξιά πλευρά, και το φρένο στο τιμόνι να είναι πλέον ένα και αριστερά, οι νέες CFORCE διαθέτουν και νέο τιμόνι, αλλά και νέα θέση οδήγησης. Και επιπρόσθετα, Έρχονται να προσφέρουν τεχνολογία και λύσεις που έχουμε δει σε σύγχρονες μοτοσυκλέτες, για πρώτη φορά σε “γουρούνες”.

Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την παρουσία τους, από την ποιότητα βαφής, την εφαρμογή των πλαστικών μερών, τα νέα φώτα LED, τις σχάρες φόρτωσης, τους νέους διακόπτες, την συνολική εικόνα που αφήνουν στο μάτι, που μένει έκπληκτο από την παρουσία τους.

Στα τρία στάδια δοκιμών, σε άσφαλτο, πίστα hard enduro και trail, θα διαπιστώναμε τις αλλαγές τους, κι εμείς ξεκινήσαμε από την διαδρομή που είχε στηθεί στην άσφαλτο, με κώνους και στροφές. Πρώτη επαφή σε μία διαδρομή με στροφές και γρήγορες ευθείες, όπου κατευθείαν είδαμε την αμεσότητα στο γκάζι, την αύξηση στην ισχύ και φυσικά, την ευχρηστία στην οδήγηση. Τόσο οι αλλαγές κατεύθυνσης όσο και η οδήγηση στις… δύο ρόδες, ήταν κάτι πολύ εύκολο να συμβεί, δείχνοντας πως το νέο πλαίσιο έκανε τις νέες Touring πολύ πιο εύχρηστες. Το γκάζι είναι πολύ πιο μαλακό, τα φρένα ελέγχονται πανεύκολα – ένα σημείο στο οποίο η παλιά 1000 είχε αδυναμία, και ακόμη και με το ένα φρένο στο χέρι, μπορείς να σταματήσεις άνετα την γουρούνα. Ωστόσο, η διαφορά δύναμης είναι αισθητή τόσο μεταξύ τους, αφού η 850 με την 1000 διαφέρουν κατά 15 άλογα, όσο και σε σχέση με την επιλογή mode. Για παράδειγμα, αν και η 1000 είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δυνατή, στο πρόγραμμα Sport, κάνει σούζες μόνη της! Η αίσθηση ανάμεσά τους είναι έτσι κι αλλιώς ελαφρύτερη με την 850 να εμφανίζει πιο άνετη συμπεριφορά στις στροφές και στο παιχνίδι, δείχνοντας πως ο μεγαλύτερος κινητήρας στο ίδιο πλαίσιο, έχει αρκετή διαφορά.

Άσφαλτος και επαγγελματική χρήση on και off

Ακολούθησε οδήγηση με ειδικό τρέιλερ σε κώνους, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο έχει βελτιωθεί το κόψιμο του τιμονιού, με την νέα γωνία στριψίματος. Στους κώνους, υπήρχε διαθέσιμη και η προηγούμενη 1000 όπου έβλεπες αμέσως τρία πράγματα: Αφενός το μικρότερο κόψιμο τιμονιού και την μειωμένη ευελιξία, την διαφορετική, πιο δύσχρηστη θέση οδήγησης και το την βαρύτερη αίσθηση. Στις αργές ταχύτητες, οι νέες Touring είναι σαφώς πιο εύκολες στην οδήγηση, αλλάζουν πορεία με το ηλεκτρικό τιμόνι να προσαρμόζεται στην ρύθμιση work, στρίβουν ευκολότερα μέσα στους κώνους και το βασικότερο, χωρίς να σε κουράζουν. Τόσο το γκάζι που είναι απαλό ακόμη και στην δυνατή 1000, όσο και η ευκολία με την οποία κινούνται σε συνεχόμενες στροφές ομαλά, χωρίς να απαιτούν δύναμη, κάτι στο οποίο η 850 σαφώς και προηγείται.

CFMOTO_Brno_Day2_s1_2_00224_-_web.jpg

Μεγάλες διαφορές ωστόσο δεν μπορείς να δεις στην “Work” χρήση όπως αυτή που κάναμε στην διαδρομή με τους κώνους, όσο στην “Sport”, με την πίστα hard enduro, να μας περιμένει για ξεσάλωμα. Μία διαδρομή με ανηφόρες και κατηφόρες, με μαλακό χώμα και πέτρες σε συγκεκριμένα σημεία, με κορμούς και λάστιχα ώστε να περνάμε από πάνω τους, με μεταλλικές κατασκευές και βαθιές τρύπες ώστε να δοκιμάζουμε τις αναρτήσεις, με αντίθετες κλίσεις και σφιχτές στροφές. Μία καθαρόαιμη αγωνιστική διαδρομή off road για να δούμε τι μπορούν να κάνουν στην sport χρήση, με ανάλογη ρύθμιση στο mode. Το τιμόνι γίνεται πιο βαρύ, η δύναμη πιο απότομη, και εκεί σταματούν οι αλλαγές που γίνονται με την επιλογή χάρτη στην ηλεκτρονική ανάφλεξη.

CFMOTO_850_1000-18_-_web.jpg

Αστείρευτες δυνατότητες

Από κει και πέρα, αναλαμβάνει το νέο πλαίσιο και οι αναρτήσεις με τις μακρύτερες διαδρομές. Και αυτό που διαπιστώνεις κατευθείαν μόλις αντικρύζεις μπροστά σου τους κορμούς με ύψος στα 30cm είναι πως… τρομάζεις με την θέαση τους, και εκπλήσσεσαι με το πέρασμα από πάνω τους χωρίς να τους καταλάβεις! Μιλάμε ότι πρόκειται για μοναδικό συναίσθημα, ειδικά αν έχεις οδηγήσει την προηγούμενη γενιά, που είχε ήδη πολύ καλές αναρτήσεις. Η τρίτη γενιά, απλά “δεν υπάρχει”. Χτυπάς τους κορμούς και η γουρούνα καταπίνει το εμπόδιο συμπιέζοντας τον τροχό στο τέρμα της διαδρομής τους, και περνάει σαν αράχνη. Το σώμα δεν κουνιέται καθόλου, το πλαίσιο παραμένει στιβαρό και οι κορμοί και τα λάστιχα, απλά βρίσκονται στο πεδίο σου και χάνονται ξαφνικά. Όσο και αν ανέβει η ταχύτητα, η συμπεριφορά είναι ίδια, και όσο τρέχεις, τόσο καλύτερα δουλεύουν οι αναρτήσεις. Είναι απίστευτο το πόσο ήρεμα το κάνει, πόσο ομαλά λειτουργούν οι νέες 850 και 1000 Touring που θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για βελτιωμένες γουρούνες με after market αναρτήσεις. Κι όμως, είναι “μαμά”. Και δουλεύουν τέλεια. Στις βαθιές τρύπες με τα μεταλλικά εμπόδια νιώθω το πλαίσιο να ακουμπάει κάτω αφού το βάθος είναι μεγάλο και οι αναρτήσεις “ανοίγουν” όσο χρειάζεται για να διατηρήσουν την ευστάθεια, κάτι το οποίο καταφέρνουν. Και η γουρούνα βγαίνει από εκεί αλώβητη.

CFMOTO_850_1000-115_-_web.jpg

Στην σφιχτή διαδρομή, η 850 είναι πιο παιχνιδιάρα και το γκάζι της 1000 δεν χρειάζεται, αφού πραγματικά τα 75 άλογα είναι υπεραρκετά για να την κάνουν να ντριφτάρει, να πεταχτεί στα άλματα, ή να γκαζώσεις τελευταία στιγμή για να περάσεις ένα εμπόδιο.

Είναι ωστόσο ψηλές, και δύσκολα αφήνουν το σώμα να κρεμαστεί έξω για να στρίψεις γρήγορα, οπότε χρειάζεται προσοχή για να μην σε πετάξουν.

Ανθρώπινες συνθήκες

Στην διαδρομή Normal, όπου είναι και η κανονική χρήση off road που θα έκανε ένας λογικός άνθρωπος, υπήρχαν βατοί χωματόδρομοι και λάσπες, σε ένα φυσικό πανέμορφο τοπίο μέσα στα δέντρα. Οι μεγαλύτερες αναρτήσεις, η νέα θέση οδήγησης, η άνεση που προσφέρει ο βελτιωμένος κινητήρας και το μικρότερο βάρος, είναι σίγουρα στοιχεία τα οποία φανερώνουν αμέσως τα θετικά τους, αφού μπορείς να βολτάρεις ξεκούραστα. Οι αναρτήσεις φροντίζουν για την άνεση, η σέλα επίσης είναι φιλόξενη, το ποδόφρενο αρκεί για να φρενάρει όπως θες, ενώ, έχεις την δυνατότητα να δεις και την νέα οθόνη που προσφέρει αρκετές πληροφορίες. Συνδέεται επίσης με την εφαρμογή της CFMOTO ώστε να έχεις την απαραίτητη συνδεσιμότητα, αν και θα θέλαμε να κάνει mirroring το κινητό για πλοήγηση, κάτι σημαντικό για την χρήση που καλείται να κάνει.

Ωστόσο, το σύνολο συμπεριφέρεται άνετα, η κύλιση είναι ποιοτική, και οι διαφορές μεταξύ 850 και 1000 ανεπαίσθητες – όποιος θέλει να πάει βόλτα άνετα, το κάνει και με την “μικρή” έτσι κι αλλιώς, χωρίς να έχει ανάγκη το έξτρα γκάζι που προσφέρει η 1000. Με τον πρόβολο να βοηθά στην είσοδο αλλά και έξοδο από δύσβατα σημεία, σίγουρα οι νέες Touring θα αποτελέσουν ένα ιδανικό εργαλείο για εξερεύνηση δίχως όρια.

CFMOTO_850_1000-9_-_web.jpg

Ανανέωση εκ βάθρων

Σε κάθε σημείο δοκιμής, οι νέες CFORCE 850 και 1000 Touring δεν είναι απλά εξαιρετικές, έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Άνετες, γρήγορες, ποιοτικές, λειτουργικές, φιλικές, με πλούσιο εξοπλισμό που δύσκολα συναντάς, και φυσικά, όμορφες. Η CFMOTO με την τρίτη γενιά των CFORCE που έχει ανανεωθεί εκ βάθρων, συνεχίζει την ηγεσία της στον κόσμο των ATV και το μόνο που απομένει είναι να τις δοκιμάσουμε και στη χώρα μας, όπου θα είναι διαθέσιμες από τον Νοέμβριο του 2024.

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: O'Neal Sierra R V.23, jacket Nordcode Dakar EVO 2, παντελόνι Nordcode Himalayan, μπότες Forma Adventure, γάντια Five X-Rider από MOTOMARKET

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής / Μοντέλο CFMOTO CFORCE 850 / 1000 Touring
Αντιπρόσωπος: MUVUS
Τιμή: Αναμένονται
Εγγύηση: 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, διάταξης V, τετράχρονος, υγρόψυκτος, SOHC, 8Βάλβιδος
Χωρητικότητα 800 / 963
Διάμετρος x διαδρομή Δ.Α.
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός Bosch EFI
Εκκίνηση Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη CVTech
Τύπος μετάδοσης Σύστημα 2WD/4WD εμπρός διαφορικό
Εμπλοκή Διαφορικού 2WD/4WD/4WD DIFF LOCK (με κλείδωμα), αργές - γρήγορες σχέσεις
Σχέσεις μετάδοσεις L/H/N/R/P
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος x Πλάτος x Ύψος 2.445 x 1264 x 1450mm / 2.445 x 1282 x 1465mm
Μεταξόνιο 1480mm
Απόσταση από έδαφος 285 / 305mm
Ύψος σέλας Δ.Α.
Ηλεκτρική Υποβοήθηση Τιμονιού EPS με αυτόματη τριπλή ρύθμιση
Βάρος 465 / 472
Ρεζερβουάρ 26L
Χωρητικότητα σχάρας (Εμπρός / Πίσω) 45kg / 90kg
Αναρτήσεις
Μπροστά Διπλός βραχίονας, ανεξάρτητη ανάρτηση με διαδρομή 230mm χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω Διπλός βραχίονας, ανεξάρτητη ανάρτηση με διαδρομή 236mm χωρίς ρυθμίσεις / ρυθμιζόμενα αμορτισέρ ως προς την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Τροχοί / Ελαστικά Αλουμινίου
Μπροστά 26 x 8R 14 / 27 x 9R 14
Πίσω 26 x 10R14 / 27 x 11R14
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι και δαγκάνες σε κάθε τροχό
Πίσω Δίσκοι και δαγκάνες σε κάθε τροχό
Εξοπλισμός Προστατευτικές χούφτες, φώτα LED, εργάτης 3.500lbs, σχάρες μπροστά και πίσω, προστατευτικά κάγκελα διαμέτρου, οθόνη TFT 7”, δύο πρίζες φόρτισης USB / 12v, αποθηκευτικός χώρος 3,8L.
Επιδόσεις
Ισχύς (hp/rpm) 75 / 90 – 7500
Ροπή (kg/rpm) 7 / 8,5 – 5500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 08:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - CFMOTO CFORCE 625 Touring Lux 2023
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon