.
Κατηγορία EDITORIAL
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 16:26

Editorial Τεύχους 40 – Νοέμβριος 2018

Βενζίνη και ρεύμα

Η EICMA είναι η σημαντικότερη έκθεση για την μοτοσυκλέτα σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή τη στιγμή. Έχοντας δει ''χλιαρά'' πράγματα στην INTERMOT, στο Μόναχο, τον Οκτώβριο, περιμέναμε πολλές νέες μοτοσυκλέτες στο Μιλάνο. Αμ δε.

Τα περισσότερα τα ξέραμε από τα δεκάδες teasers, και αναφέρομαι φυσικά στα πολυαναμενόμενα KTM 790 Adventure / R και Yamaha Tenere 700, τα οποία τράβηξαν τα βλέμματα του κόσμου και του ειδικού τύπου. Κατά τ' άλλα, με τα MotoGuzzi 85TT, BMW R 125 0GS, Ducati Multistrada 1260 Enduro δεν εκπλαγήκαμε, γιατί είχαν παρουσιαστεί πριν την έκθεση και μάλιστα το τελευταίο το έχουμε ήδη οδηγήσει όπως μπορείτε να δείτε και στο εξώφυλλο.

Από την άλλη μεριά, έλειψαν ουσιαστικά νέες μοτοσυκλέτες, έλαμψε η ελληνική - εκπληκτική DNA DCR018, πάνω σε BMW RnineT κινητήρα, και παρουσιάστηκαν αρκετές νέες μικρές μοτοσυκλέτες: Fantic, Brixton, Mondial, Benelli, Italjet, SWM.

Είδαμε concept όπως το Yamaha 3CT, το Royal Enfield Bobber, αλλά και κορυφαίες superbike όπως οι Ducati Panigale V4R και BMW S100RR και Aprilia RSV4 1100 Factory.

Από πραγματικά νέα μοντέλα, είδαμε την επανεμφάνιση της Malaguti, το νέο supersport της Aprilia με μισό κινητήρα από RSV41100, αλλά και το ηλεκτρικό superbike της.... Kymco!

Και μιας και πιάσαμε τα ηλεκτρικά, βλέπουμε ότι η Kymco βγήκε και έπιασε στον ύπνο τους υπόλοιπους κατασκευαστές, δηλώνοντας τελική 250 χ.α.ω., 0-100 χλμ./ώρα σε 2,5'', νούμερα που ανεξάρτητα με το αν είναι ή πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα ποτέ, έκαναν εντύπωση.

Αυτό το τελευταίο, που αφορά στην ηλεκτροκίνηση και το μέλλον της, είναι και το ζουμί της έκθεσης.

Την ίδια ώρα που οι κατασκευαστές τρέχουν να παράγουν μοτοσυκλέτες που να προσφέρουν απόλαυση, και να καλύπτουν προδιαγραφές, έρχεται η ηλεκτροκίνηση και λέει ''πάρτε επιδόσεις με οικολογία''. Και να ήταν μόνο αυτό...

Η ευρωπαϊκή αγορά, έχει σπάσει στα δύο, και ουσιαστικά εξελίσσει και παράγει, μεγάλες μοτοσυκλέτες επιδόσεων, ενώ οι ασιατικές αγορές, στρέφουν τα βλέμματά τους στα μικρά, τα οποία αργότερα έρχονται και σε εμάς.

Οι μεγάλοι κατασκευαστές που ακόμη κοιτούν από απόσταση την ηλεκτροκίνηση, θα πρέπει μετά την EICMA να δουν πιο σοβαρά τις επιλογές τους για το μέλλον.

Βασικά, θα πρέπει να σκεφτούν ότι πλέον, θα είναι πιο εύκολο από ποτέ να κατασκευαστεί μία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα από κάποιον δεύτερο κατασκευαστή, χρησιμοποιώντας έτοιμη τεχνολογία από την αγορά.

Ηλεκτρονικά συστήματα όπως Traction Control, Cornering ABS, Wheelie Control, κ.α., όπως TFT οθόνες, συστήματα συνδεσιμότητας κλπ, είναι ή θα είναι σύντομα πολύ εύκολο να αγοραστούν. Άλλωστε και οι ''μεγάλοι'', αγοράζουν από γνωστές εταιρίες όπως η Bosch, και άλλες φορές, εξελίσσουν μαζί τους.

Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους μικρούς και τους μεγάλους κατασκευαστές, είναι η αξιοπιστία των κινητήρων, και αν αφαιρέσουμε από την εξίσωση τους βενζινοκινητήρες και βάλουμε τους ηλεκτροκινητήρες, θα πρέπει να βρεθούν διαφορετικά σημεία ώστε να ξεχωρίσει π.χ. η Honda, από την κινέζικη με τα ηλεκτρικά - για λόγους περιορισμού του άρθρου, δεν αναφερόμαστε και σε ασφάλεια, ποιότητα κλπ.

Το νόημα, το πιάσατε. Αν όλοι επιλέγουν ηλεκτροκινητήρες από τις Bosch, LG, General Electric, ή όποια άλλη κατασκευάστρια εταιρία υπάρχει αυτή τη στιγμή, ή ενδέχεται να ασχοληθεί στο μέλλον, μπλέξαμε.

Εκτός του ότι μπορούμε να δούμε εταιρίες με τεράστια τεχνογνωσία στους ηλεκτροκινητήρες να μπαίνουν στους δύο τροχούς, το βασικό μπλέξιμο θα έρθει με τις μπαταρίες.

Οι εταιρίες που θα συμμετέχουν σε μία παγκόσμια συμφωνία, για ενιαίο τύπο μπαταρίας, θα είναι αυτές που θα κερδίσουν την μάχη της αυτονομίας, διαθέτοντας ίδιες μπαταρίες σε σταθμούς φόρτισης. Αν έχεις κάποια μοτοσυκλέτα μεγάλου κατασκευαστή που θελήσει να διαφοροποιηθεί, απλά δεν θα μπορείς να αντικαθιστάς την διαφορετική μπαταρία σου σε αυτά τα σημεία.

Ανοίγονται πολλά κεφάλαια είναι η αλήθεια με την είσοδο της ηλεκτροκίνησης στην παγκόσμια αγορά, κάτι που δεν θα αργήσει να έρθει και πολύ. Αρκεί να σκεφτούμε πως, η Harley-Davidson που έβγαλε σχεδόν 70 χρόνια με τον ίδιο περίπου κινητήρα σε διάφορες παραλλαγές, ανακοίνωσε στην EICMA πως μέχρι το 2022, θα έχει πλήρη γκάμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών!

Ένα ηλεκτρικό μέλλον που ίσως αποτελέσει λύση για την καθημερινότητα, αλλά σε τίποτα δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει το fan factor μίας μοτοσυκλέτας με κινητήρα βενζίνης.

Μέχρι τότε, απολαύστε στο παρόν τεύχος τις κυριότερες μοτοσυκλέτες και concept που παρουσιάστηκαν στην EICMA και κρατήστε την όρεξη σας για τον κατάλογο με τα Νέα Μοντέλα 2019 που κυκλοφορεί σύντομα και θα περιλαμβάνει όλα τα νέα δίκυκλα της νέας χρονιάς, αναλυτικά ανά κατηγορίες.

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 16:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon