.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 09:53

Editorial Τεύχους 39 – Οκτώβριος 2018

Η τηλεματική στην ζωή μας 

Του Τάκη Μανιάτη

Όλο και πληθαίνουν τα συστήματα που θέλουν τις μοτοσυκλέτες να επικοινωνούν με άλλα οχήματα προς αποφυγή ατυχημάτων.

Πρόσφατα η BMW παρουσίασε κατά τη διάρκεια του BMW Motorrad Techday 2018 μία αυτόνομη R1200GS η οποία, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των δημοσιογράφων, έκανε τους πρώτους της γύρους χωρίς αναβάτη!

Η επίδειξη έγινε στο κέντρο δοκιμών του BMW Group στο Miramas στη Νότια Γαλλία, όπου η μοτοσυκλέτα που εξελίχθηκε από τον Stefan Fans και την ομάδα του ξεκίνησε μόνη της, επιτάχυνε, έστριψε, φρέναρε αλλά και σταμάτησε αυτόνομα.

Η BMW με αυτή την τεχνολογία δεν προσπαθεί να δημιουργήσει απλά μία αυτόνομη μοτοσυκλέτα που να την στέλνεις για καφέ ή για ταξίδι και να σου επιστρέφει στο σπίτι με video και ήχο από τα κουτσομπολιά που ειπώθηκαν ή τα μέρη που επισκέφτηκε υπό βροχή, όσο καθόσουν στεγνός και ζεστός στον καναπέ σου.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει την πλατφόρμα για τη διερεύνηση μελλοντικών συστημάτων και λειτουργιών που θα κάνουν την οδήγηση της μοτοσυκλέτας ακόμα πιο ασφαλή, άνετη και συνεπώς πιο απολαυστική για τον αναβάτη.

Κύριος στόχος είναι αυτό το πρωτότυπο να συλλέξει στοιχεία με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων καταστάσεων και να μπορεί να υποστηρίξει τον αναβάτη με κατάλληλα συστήματα ασφάλειας.

Έχουμε δει το Cornering ABS, το Traction Control, που πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως σε μεγάλες μοτοσυκλέτες, συστήματα τα οποία πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσφέροντας περισσότερη ασφάλεια, αν έχουν επιπλέον πληροφορίες από την κίνηση του δρόμου.

Για παράδειγμα, ήδη στο Google Maps, μπορούμε να επιλέξουμε ταχύτερης επιλογής διαδρομής, έχοντας την πληροφόρηση για την κίνηση που επικρατεί την δεδομένη στιγμή, προς το σημείο που έχουμε επιλέξει.

Ανάλογα συστήματα που επικοινωνούν μέσω δορυφόρων ή internet εμφανίζονται συνεχώς και στόχος είναι η επικοινωνία μέσω των οχημάτων, αλλά και τον πεζών, με στόχο την ασφάλεια.

Έχουμε εξετάσει στο πρόσφατο παρελθόν τα αυτόνομα οχήματα τα οποία ουσιαστικά εκτελούν εντολές για την προστασία του οχήματος και των επιβαινόντων - και προφανώς, οι κινήσεις τους σε περίπτωση ατυχήματος, δεν θα είναι και οι πιο σοφές για προστασία πολιτών.

Για παράδειγμα, αν ένα αυτόνομο αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα με ''αντιπάλους'' ένα άλλο όχημα, ένα σταθερό αντικείμενο  ή έναν πεζό, δε θα είναι σε θέση να ξεχωρίσει πιο θα πρέπει να σώσει από τους ''αντιπάλους'', αλλά μόνο να βγει ζωντανός ο επιβαίνων.

Το επόμενο στάδιο λέγεται "honda-texnologia-eksipnis-diastavrosis">Τεχνολογία Έξυπνης Διασταύρωσης" και έρχεται από την Honda.

Πρόκειται για μία τεχνολογία μέρος της διασύνδεσης Vehicle to Everything (V2X)  όπου οχήματα, υποδομές και πεζοί, θα συνδέονται μεταξύ τους, με τις θέσεις τους να είναι διακριτές. Τα δε συστήματα ασφαλείας των οχημάτων, θα φρενάρουν πριν καν δουν τον πεζό ή το όχημα να πετάγεται πίσω από ένα κτήριο.

Το project της Honda ονομάζεται U.S. 33 Smart Mobility και έχει ως στόχο να εξελίξει την τεχνολογία συνδεσιμότητας V2X για ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων.

Στα πλαίσια της εξέλιξης έρχεται να προστεθεί η τεχνολογία της "Έξυπνης Διασταύρωσης", με κάμερες που θα βρίσκονται τοποθετημένες πάνω στα φανάρια, λαμβάνοντας real-time εικόνα, σε απόσταση 90 μέτρων.

Το λογισμικό της Honda τοποθετεί τα δεδομένα σε μία εικόνα διασταύρωσης 360 μοιρών, όπου όλα τα οχήματα και κινούμενα αντικείμενα, όπως πεζοί, οχήματα, ζώα, θα είναι εμφανή.

Η εικόνα θα προβάλλεται σε όλα τα οχήματα μέσω ενός συστήματος DSRC (Dedicated Short-Range Communication) και οι υπολογιστές τους, θα μεταφράζουν την πληροφορία δίνοντας απαραίτητο προειδοποιητικό ηχητικό σήμα στον οδηγό, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Η Honda θα παράσχει 200 συνδεδεμένα οχήματα για τα project 33 Smart Mobility Corridor & Smart Columbus, έχοντας ως όραμα μηδενικές συγκρούσεις στον δρόμο.

Στόχος παρουσίασης οχημάτων με υψηλά αυτοματοποιημένες οδηγικές δυνατότητες είναι το 2020, ενώ για πλήρη αυτόνομα οχήματα, το 2025.

Η συνεργασία της Honda με τις General Motors και Cruise για αυτόνομα οχήματα που ανακοινώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, μόνο τυχαία δεν είναι.

Η Cruise, ως θυγατρική της General Motors, ασχολείται αποκλειστικά με αυτόνομα αυτοκίνητα, τεχνολογία που αποτελεί αυτή τη στιγμή το επόμενο μεγάλο project ανάπτυξης στις παγκόσμιες μεταφορές.

Έχοντας στο μυαλό όλη αυτή την εξέλιξη που γίνεται για τα αυτόνομα αυτοκίνητα, αλλά και την αυτόνομη μοτοσυκλέτα της BMW, εύκολα μπορούμε να γυρίσουμε στην αρχή του άρθρου: Εκεί, γύρω στο 2025, όπου η τηλεματική θα έχει εφαρμοστεί πλήρως, κάθε όχημα και πεζός μέσω κινητού, θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις, και οι μοτοσυκλέτες θα μπορούν να κινούνται αυτόνομα.

Τότε που επιτέλους, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τον ζεστό καφέ μας στο σαλόνι με τις γούνινες παντοφλίτσες και τις σατέν πυτζάμες μας, μία βροχερή κρύα μέρα του Δεκεμβρίου, όταν η μοτοσυκλέτα μας θα πηγαίνει βόλτα με τις φίλες της στα πιο ορεινά περάσματα και θα μας στέλνει εικόνες και ήχο στην 50άρα οθόνη μας (πίσω μου σ' έχω σατανά)!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 09:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Ιουνίου 2018 Editorial Τεύχους 40 – Νοέμβριος 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon