.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 14:53

Οι Honda του μέλλοντος θα καταλαβαίνουν πόσο άσχημα έπεσες

Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα αποφασίζουν αν θα καλέσουν σε βοήθεια μέσω υπηρεσίας eCall!

Ζούμε εποχές ασύλληπτων τεχνολογικών αλμάτων και η μοτοσυκλέτα έχει επωφεληθεί σε τεράστιο βαθμό από αυτά. Σκεφτείτε μόνο, τι μπορούν πλέον να κάνουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και πως επηρεάζουν ήδη την γέννηση νέων μοντέλων, την στιγμή που μόλις πριν 15 χρόνια, ακόμα και το ABS ήταν… πολυτέλεια. Τώρα, σύμφωνα με «κατασκοπείες» του εξωτερικού, η Honda δουλεύει σε ένα σύστημα που θα καταλαβαίνει αν ο αναβάτης έχει εμπλακεί σε ατύχημα με την Honda του, αλλά και αν χρειάζεται άμεση βοήθεια ανάλογα με την σφοδρότητα του ατυχήματος. Πως θα γίνεται η «διάγνωση»; Με αισθητήρες στην μοτοσυκλέτα, αλλά και στο κινητό του αναβάτη.

Σημείο-κλειδί οι αισθητήρες του κινητού τηλεφώνου

Το σύστημα της Honda θα τροφοδοτείται από δεδομένα, μέσα από το ίδιο το κινητό τηλέφωνο του αναβάτη, το οποίο συνήθως έχει ο ίδιος σε μια τσέπη ή τσάντα, πάνω του. Αφού το σύστημα ανιχνεύσει πτώση της μοτοσυκλέτας μέσα από τον ανάλογο αισθητήρα, θα ανατρέχει στα δεδομένα που θα συλλέγει το κινητό τηλέφωνο. Το τελευταίο, θα χρησιμοποιεί το Bluetooth για να ανιχνεύσει πόσο μακριά βρίσκεται από την ίδια την μοτοσυκλέτα, από το σώμα του αναβάτη αλλά και εάν ο αναβάτης κινείται ή είναι στο έδαφος ακίνητος. Αν λοιπόν, σύμφωνα με τον αλγόριθμο που θα αναπτυχθεί, το σύστημα ανιχνεύσει ότι έχουμε απλά μια στατική πτώση ή ένα ατύχημα στο οποίο ο αναβάτης σηκώθηκε και είναι καλά, δεν θα προβαίνει σε περαιτέρω ενέργειες. Αν όμως, διαπιστώνει ακινησία του αναβάτη ή ακόμα και διαφυγή του κράνους από το κεφάλι του, θα στέλνει μια «προτροπή απάντησης» στον αναβάτη. Αν δεν υπάρξει ενέργεια, τότε θα καλείται αυτόματα βοήθεια.

Δείτε, για παράδειγμα, ένα σενάριο πτώσης στην εικόνα: Τα βέλη δείχνουν την διαδικασία εντοπισμού του τριπτύχου μοτοσυκλέτα-κινητό-κράνος, για την εξαγωγή του συμπεράσματος σφοδρότητας της σύγκρουσης. 

Η Honda κάνει λόγο και για άλλες πτυχές, στο σύστημα αυτό: Τα δεδομένα από τις πολλαπλές πηγές, θα συνδυάζονται και θα περιλαμβάνουν επίσης την ταχύτητα που είχε το όχημα πριν το ατύχημα και την σχέση θέσης κινητού-μοτοσυκλέτας-κράνους με την πάροδο του χρόνου. Η εταιρεία ευελπιστεί, ότι το σύστημα θα είναι σε θέση να «παίρνει αποφάσεις» με απώτερο σκοπό την διάσωση της ζωής ενός αναβάτη σε κατάσταση ανάγκης.

Φυσικά, μην περιμένετε περαιτέρω νέα, βραχυπρόθεσμα, αφού μιλάμε για μια πατέντα σε αρχικό στάδιο προς το παρόν.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 21:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon