.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 14:58

Η ΚΤΜ θα καταργήσει τα συμβατικά ελατήρια στα αμορτισέρ!

Στη δημοσιότητα εμφανίστηκε πατέντα της KTM που δείχνει ότι τα ελατήρια με τις σπείρες γύρω από τα αμορτισέρ δεν έχουν μέλλον.

Είναι ευχάριστα συχνό να βλέπουμε ότι αυτό που θεωρούμε δεδομένο μπορεί να αλλάξει. Στον μικρόκοσμο της μοτοσυκλέτας θεωρούμε δεδομένο ότι γύρω από κάθε αμορτισέρ υπάρχει και ένα ελικοειδές ελατήριο, ατσάλινο με σπείρες. Βαρύ και ογκώδες. Αυτό το δεδομένο δείχνει να αλλάζει από την ΚΤΜ. Μια πατέντα της αυστριακής εταιρίας αποκαλύφθηκε χθες, 25 Ιανουαρίου 2023, από το αξιόπιστο Cycle World και αφορά στην κατάργηση του ελατηρίου με σπείρες και την αντικατάστασή του με ένα σε σχήμα ράβδου ή καλύτερα φύλλου.

Τα ατσάλινα φύλλα σούστας είναι κοινή εφαρμογή σε αναρτήσεις κάθε είδους οχήματος, από κάρα, τρένα και φορτηγά έως παλιότερα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες όπως η πρώτη BMW R32 που είδαμε πρόσφατα. Στην νέα της πατέντα η KTM δείχνει να χρησιμοποιεί ένα μόνο φύλλο για να αντικαταστήσει το συμβατικό ελατήριο με τις σπείρες. Στα σχήματα της πατέντας είναι εμφανές ότι η εφαρμογή έχει γίνει σε μοτοσυκλέτα motocross όπου η μείωση του βάρους και το όγκου είναι κρίσιμης σημασίας θέματα.

327256652 520249676863636 1903350872852008171 n

Η χωροθέτηση του ελατηρίου-φύλλου

Αυτά τα βασικά πλεονεκτήματα χαρακτηρίζουν την νέα τεχνολογία. Το ελατήριο – φύλλο έχει κατάλληλα διαμορφωμένο σχήμα ώστε να τοποθετηθεί σχεδόν κάθετα πίσω από τον κινητήρα με το άνω άκρο του εδράζεται σε ειδικά διαμορφωμένη βάση του πλαισίου και το κάτω μέσω μοχλικού στο κάτω μέρος του πλαισίου. Μοχλικό υπάρχει και για το πάνω άκρο του όπου διακρίνεται με σαφήνεια η διάταξη της προφόρτισης που περιλαμβάνεται στην εφαρμογή.

Η ύπαρξη μοχλισμών σε κάθε άκρο θα επιτρέψει στην διάταξη αυτή να αλλάζει γεωμετρικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την διαδρομή του ψαλιδιού αλλά και να μπορέσει να εφαρμοστεί σε κάθε προορισμού μοτοσυκλέτα, εκτός από των motocross. Σε αυτά, εκτός από το όφελος του μικρότερου βάρους υπάρχει και αυτό του μειωμένου όγκου σε σχέση με το συμβατικό ελατήριο με τις σπείρες. Η εκμετάλλευση αυτού του χώρου μπορεί να γίνει αρχικά με την αύξηση του χώρου που καταλαμβάνει το κουτί του φίλτρου αέρα, με καλύτερη διαδρομή της εξάτμισης ή με μεταφορά του ρεζερβουάρ της βενζίνης…

327414479 1304445663746041 5506016449562201827 n
Διακρίνονται οι μοχλισμοί και η δυνατότητα προφόρτισης

Ακόμη αν συνδυαστεί με ένα περιστροφικό αμορτισέρ, ιδέα που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν με όχι καλά αποτελέσματα, θα μπορούσε να αλλάξει εκ βάθρων τον σχεδιασμό των μοτοσυκλετών.

Κάθε νέα ιδέα και τεχνολογία, ακόμη και αν δεν φθάσει στην παραγωγή, δείχνει ότι όρια στην φαντασία και την έμπνευση δεν υπάρχουν. Μέχρι να απαγορευθεί η οδήγηση μοτοσυκλέτας από άνθρωπο πάντα θα υπάρχει εξέλιξη σε αυτές. Ναι μεν ζούμε στην εποχή των αντιγραφών και της ομογενοποίησης, αισθητικής και τεχνολογικής αλλά η νέα πατέντα της KTM δείχνει την άλλη όψη. Δημιουργία και εξέλιξη.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 15:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon