.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 09:34

Editorial Ιουνίου 2018

Οι προδιαγραφές Euro5 έρχονται

Αφήσαμε πίσω μας τις προδιαγραφές Euro3, περάσαμε στις Euro4 οι οποίες ψηφίστηκαν το 2013 και εφαρμόστηκαν το 2017, με αποτέλεσμα να αλλάξουν πολλά στις μοτοσυκλέτες που εισάγονται από ξένες ηπείρους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προδιαγραφές Euro 4 απαιτούσαν συνδεσιμότητα μέσω υπολογιστή με θύρα OBD-1, αυστηρότερα - σχεδόν διπλάσια - όρια ρύπων, ABS σε μοτοσυκλέτες από 125 κυβικά εκατοστά και πάνω, δοκιμή αναθυμιάσεων με ειδικό δοχείο αναθυμιάσεων καυσίμου, και όρια θορύβου στα 80db.

Ουσιαστικά, αυτά που την πλήρωσαν ήταν τα μικρά μοντέλα, που έρχονται από ασιατικές χώρες, και είναι δύσκολο να εναρμονιστούν στις προδιαγραφές αυτές, λόγω κόστους.

Αφού λοιπόν έγιναν προσπάθειες από εταιρίες να εισάγουν μοντέλα που καλύπτουν τις προδιαγραφές αυτές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και κάθε αγορά έχει διαφορετικές ανάγκες, τώρα έρχονται οι προδιαγραφές Euro5 να διαμορφώσουν για μία ακόμη φορά την αγορά.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΕΕ, από το 2020, τα νέα μοντέλα μοτοσυκλετών και scooter που θα πωλούνται στην Eυρώπη, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις Euro 5 προδιαγραφές. Βέβαια, ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να επαναδιατυπώνει και να αλλάζει τις προδιαγραφές αυτές, δημιουργώντας σύγχυση στους κατασκευαστές και στους ευρωπαίους φυσικά, που θα έπρεπε να είχαν ήδη στα χέρια τους ένα ολοκληρωμένο και άρτιο από κάθε άποψης πλαίσιο οδηγιών, προκειμένου να ξεκινήσουν την σχεδίαση και την εξέλιξη των νέων μοντέλων.

Ο πρόεδρος του ACEM, Stefan Pierer, είχε επισημάνει από την αρχή της χρονιάς το πρόβλημα αυτό, ζητώντας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα άμεσα και οριστικά. Μισό χρόνο μετά όμως, τα δεδομένα παραμένουν ρευστά και αλλάζουν συνεχώς.

είχε να κάνει με κάποιες παρατάσεις σε ορισμένα απαιτούμενα των Euro 5 προδιαγραφών και αυτό καθότι έγινε μάλλον αντιληπτό, ότι ορισμένες νόρμες ήταν πολύ αυστηρές και εκτός τόπου και χρόνου, δεδομένης της προόδου που σημειώνει η τεχνολογία.

Έτσι λοιπόν, δόθηκε μια παράταση τεσσάρων χρόνων σε ορισμένες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα για το σύστημα διάγνωσής καλής λειτουργίας καταλύτη. Kανονικά αυτό θα ίσχυε από το 2020, ωστόσο η ΕΕ υποχώρησε στο συγκεκριμένο θέμα, μεταθέτοντας την υποχρεωτική αυτή προδιαγραφή, για το 2024.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει σε πολλούς άλλους τομείς των προδιαγραφών Euro 5, που χρήσουν άμεσης διευκρίνησης και ορθής, οριστικής διατύπωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ο ACEM, θα υπάρξει ένα χάος.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει, αφορά το επικείμενο Brexit, την αποχώρηση δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Δεδομένου του μεγέθους αγοράς που έχει η Αγγλία, όλοι οι κατασκευαστές ζητούν εξηγήσεις από την ΕΕ σχετικά με το τι θα ισχύσει, πως και πότε, ωστόσο ούτε για αυτό το ζήτημα έχει δοθεί κάποια σαφής απάντηση.

Και πάνω που όλα είναι ρευστά, και τίποτα δεν έχει μπει σε ένα καλούπι προκειμένου να δημιουργηθεί μία σαφή οδηγία προς τους κατασκευαστές, ο ACΕΜ προχώρησε σε κοινοποίηση των επίσημων προτάσεων του προς την ΕΕ, σε ένα υπόμνημα όπου αναγράφονται λεπτομερώς οι ενστάσεις του, ως προς μερικά σημεία των Euro 5.

Αναλυτικά αυτές είναι:

-Ο διαγνωστικός έλεγχος δεύτερης γενιάς (OBD Stage II)

Στην ουσία πρόκειται για μια υποδοχή στην οποία συνδέεται διαγνωστικό μηχάνημα. Ήδη κάτι τέτοιο είναι εγκατεστημένο στα Euro 4 μοντέλα και στις νέες προδιαγραφές, προβλέπεται η δεύτερη γενιά του συστήματος, με ακόμη περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το “ιστορικό λειτουργίας του καταλύτη”, κάτι με το οποίο ο ACEM συμφωνεί ως προς την ένταξη μέσα στις Euro 5 προδιαγραφές, ωστόσο εκφράζει αμφιβολίες για το αν το σύστημα αυτό θα είναι έτοιμο

το 2020, ζητώντας κατ εξαίρεση, μια παράταση για το συγκεκριμένο μόνο θέμα, μέχρι το 2024.Επίσης, ο ACEM ζητά να προστεθούν στην λίστα των κατηγοριών που εξαιρούνται της παρουσίας OBD Stage II, των μοτοποδηλάτων και των ATV δηλαδή, τα Enduro και τα Trial μοντέλα.

-Να καθοριστούν με ακρίβεια οι ημερομηνίες εφαρμογής κάθε παραμέτρου

Ο ACEM ζητά από την ΕΕ να διατυπώσει με σαφήνεια τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των νέων προδιαγραφών. Υπάρχει μια εκκρεμότητα σχετικά με την στάθμη θορύβου, αφού μάλλον εξαιτίας κακής διατύπωσης, η EE ζητούσε ουσιαστικά να εφαρμοστούν οι Euro 5 προδιαγραφές στάθμης θορύβου σε Εuro 4 μοντέλα...

-Παράταση για ορισμένες ιδιαίτερες κατηγορίες οχημάτων

Η πρόταση αφορά μοτοσυκλέτες με καλάθι, υπερελαφρά τετράτροχα με σκέπαστρο, υπερελαφρά οχήματα μεταφορών. Ο ACEM, δεδομένου του ότι ο όγκος των πωλήσεων αυτών των οχημάτων είναι πολύ μικρός, ζητά μια παράταση στην επιβολή των νέων προδιαγραφών, προκειμένου οι μεταβάσεις και οι αλλαγές των γραμμών παραγωγής να είναι ομαλές και όχι κοστοβόρες.

-Υπολογισμός σταθερότητας εκπομπών ρύπων

Δηλαδή, η EE δεν αρκείται μόνο σε μια αρχική μέτρηση σε καινούργιους κινητήρες αλλά θέλει οι προβλεπόμενες από τις νέες προδιαγραφές εκπομπές ρύπων, να έχουν διάρκεια και να παραμένουν εντός ορίων μετά από δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Αυτό ήταν κάτι που ίσχυε και για τις Euro 4 προδιαγραφές, ωστόσο από το 2020, θα αλλάξουν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα σταθερή εκπομπής ρύπων. Για παράδειγμα, στις Euro 4 προδιαγραφές και για μοτοσυκλέτες άνω των 125 κ.εκ., τα χιλιόμετρα αυτά οριζόντουσαν στα 35.000, στις Euro 5 προδιαγραφές, αυξάνονται στις 50.000.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν γίνεται να “γράφονται” 50.000 χιλιόμετρα από κάθε καινούργιο μοντέλο προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτό συμμορφώνεται με τις Euro 5 προδιαγραφές, για αυτό και η ΕΕ πρότεινε έναν μαθηματικό υπολογισμό.

Ένα νέο μοντέλο θα οδηγείται για λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα και θα παρακολουθείται με ακρίβεια η αυξομείωση και η τυχόν φθίνουσα επίδοση του στις εκπομπές ρύπων. Στη συνέχεια, θα εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος με βάση τις όποιες ποσοστιαίες μεταβολές έχουν καταγραφεί και έτσι, θα προκύπτει η πορεία της εκπομπής ρύπων σε μήκος χρόνου.

Ο ACEM δηλώνει λοιπόν ότι συμφωνεί με αυτό τον μαθηματικό τρόπο υπολογισμού των ρύπων, ωστόσο ζητά από την ΕΕ μια πλήρη ανάλυση του τύπου αυτού.

Αναφορικά με τους ρύπους και τις προδιαγραφές, ο πρόεδρος του ACEM, Stefan Pierrer είχε δηλώσει πως:

“Από το 1999, o κατασκευαστικός μας κλάδος έκανε τεράστια βήματα προόδου σε ότι αφορά στις εκπομπές καυσαερίων, προσαρμοζόμενος άμεσα στις προδιαγραφές που θεσπίστηκαν από την ΕΕ. Από τις Euro 0 προδιαγραφές, βρισκόμαστε αισίως στις Εuro 4.

Οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 91%, ενώ τα οξείδια του αζώτου κατά 92%.

Με λιγότερο από δύο χρόνια να απομένουν, κάτι αρχίζει να φαίνεται στο βάθος του τούνελ.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε πως θα εξελιχθούν οι προδιαγραφές, και κυρίως, να δούμε τι αλλαγές θα φέρουν στην αγορά, για μία ακόμη φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 14:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Ιανουαρίου 2018 Editorial Τεύχους 39 – Οκτώβριος 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon