.
Κατηγορία EDITORIAL
Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 09:05

Editorial Ιανουαρίου 2018

Της κλοπής το κάγκελο (αλλά και της εύρεσης)!

"Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα", "Δέκα BMW κλεμμένες από Γερμανία","...σπείρα κλεφτών με ειδίκευση στα αγωνιστικά enduro", "...σπείρα με ψεύτικες αγγελίες μεταχειρισμένων", "εξάρθρωση σπείρας - 10 κλεμμένες μοτοσυκλέτες", "Έλληνας αγωνιζόμενος και έμπορος μοτοσυκλέτας", ''φωτογραφίες 26 κλεμμένων δίκυκλων'', εξιχνιάστηκαν 13 κλοπές δικύκλων''.

Κι όμως, είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των σχετικών ρεπορτάζ του BIKEIT, για το 2017, μίας χρονιάς που έφυγε, και για πολλούς μοτοσυκλετιστές, να μην ξανάρθει κιόλας. Αρκετοί ήταν αυτοί που βίωσαν το συναίσθημα να λείπει από το πεζοδρόμιο, το γκαράζ ή την αυλή, το δίτροχο όνειρο τους, μαζί με τους κόπους μίας ζωής.

Μεγάλες μοτοσυκλέτες, κυρίως, έκαναν ''φτερά'', άλλες για να εξαφανισθούν διά παντός, άλλες για να βρεθούν παρατημένες σε καλή ή κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ''η ραγδαία εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος που παρατηρείται στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, συνιστά αναμφίβολα σοβαρή εν δυνάμει απειλή για την κοινωνία και θέτει σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη, ή ακόμη και την ομαλή θεσμική λειτουργία κρίσιμων κρατικών δομών και Υπηρεσιών''.

Εδώ θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, στους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, στις Ομάδες Δημόσιας Ασφάλειας, που κατάφεραν φέτος να συλλάβουν αρκετές ομάδες που είχαν καταληστέψει δίτροχες περιουσίες.

Απ' ό,τι έδειξαν τα δελτία Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, η ηλικία ή η εθνικότητα, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για τις κλοπές του 2017, αφού είχαμε νέους 21 και 23 ετών στην Αλεξανδρούπολη, και 55άρηδες, στην Αθήνα. Είχαμε μέλος συμμορίας μέχρι και γνωστό αγωνιζόμενο και πρωταθλητή στους αγώνες ταχύτητας, αλλά και έμπορο μοτοσυκλετών, άρα και ηθικοί φραγμοί, δεν υπάρχουν.

Οι λόγοι για τις κλοπές, πολλοί, όλοι με ένα στόχο: Το εύκολο χρήμα.

Τι συμβαίνει στην καθημερινότητα;

Αγγελίες κλοπών τις οποίες οι ιδιοκτήτες κοινοποιούν και δίνουν εύρετρα, και από κάτω, όλοι εύχονται τα χειρότερα στους κλέφτες.

Αγγελίες με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και αξεσουάρ, στις οποίες γίνεται ''πάρτι'' για το ποιος θα τα πρωτοαποκτήσει.

Προφανώς, οι παραπάνω αναφορές, δεν συνδέονται με κάποιο τρόπο...; Ειρωνευόμαστε φυσικά.

"Αναφορικά με τη διακίνηση και διάθεση κλεμμένων οχημάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί χώρα «πηγή», «διέλευσης» (transit) [κυρίως από χώρες της Ε.Ε. προς Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Γεωργία, Αρμενία, Ρωσία & λοιπές Ασιατικές Χώρες] και «προορισμού»."

Έτσι μας λέει η Ελληνική Αστυνομία, όμως συμβαίνει και το αντίθετο: Ομάδες που έχουν στηθεί επιλέγουν την αγορά τρακαρισμένων μοτοσυκλετών από το εξωτερικό, αρκεί η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα νούμερα πλαισίου (συνήθως στο λαιμό), να είναι άθικτη.

Τις εισάγουν στην χώρα μας, τις εκτελωνούν και βγάζουν άδεια κυκλοφορίας κανονικά, και έπειτα επιλέγουν από την λίστα σημειωμένων - σταθμευμένο, το ΔΙΚΟ σου εργαλείο, που παρκάρεις σε συγκεκριμένο σημείο, και νόμιζες ότι ήταν ασφαλές. Απλά δεν είχε έρθει η ώρα του.

Όλα γίνονται με παραγγελίες, δεν βγαίνουν οι κλέφτες παγανιά, και ό,τι βρουν το αρπάζουν. Αυτό ίσως γινόταν παλαιότερα. Τώρα τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή.

Η μοτοσυκλέτα σου βγαίνει προς κυκλοφορία με νέο πλαίσιο, την βλέπεις, και δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα, αφού τα νούμερα, δεν ταιριάζουν με τα δικά σου.

 Οι σύγχρονες μοτοσυκλέτες ''μπριζώνονται'' μέσω της θύρας OBD σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, και εκεί μπορεί κάτι να δείξουν - ίσως ότι το πλαίσιο που είναι δηλωμένο, δεν ταιριάζει με τα όργανα ή την ηλεκτρονική ανάφλεξη.

Αν είσαστε τυχεροί, μπορεί να βρείτε έτσι την καλή σας, ή αν σκοπεύετε να αγοράσετε, να γλυτώσετε από τον κυκεώνα στον οποίο θα βρεθείτε κάποια στιγμή και θα πρέπει να αποδείξετε ότι δεν κάνατε εσείς την ''μαϊμουδιά''.

Η αξία των κλοπών τροχοφόρων συνολικά, έφτασε το 2015 στα 1.524.600 euro, το 2016 υπήρχε μείωση στα 826.105 euro, ενώ για το 2017 που αναμένεται αυξημένη, δεν έχουν βγει ακόμη τα επίσημα στοιχεία.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι παίζονται πολλά λεφτά, οπότε, χρειάζεται προσοχή στις προσωπικές επιλογές που κάνουμε συνολικά.

Στις επιλογές των επαγγελματιών για τους ελέγχους αγοράς, στις επιλογές στάθμευσης και ασφάλισης, στις επιλογές των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών ή αξεσουάρ. Γιατί όσο ψάχνεις το ''φτηνό'', άθελα σου, ή ''ηθελημένα'', ενισχύεις το κύκλωμα.

Και τελικά, κάποια στιγμή μπορεί να αντιστραφούν οι όροι, και αντί να μάχεσαι για να αποκτήσεις το φτηνό μεταχειρισμένο ανταλλακτικό, να είσαι αυτός που θα βάζει αγγελία για την απώλεια της καλής του.

Καλή χρονιά με πολλά υγιή και ασφαλή χιλιόμετρα.

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 15:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Φεβρουαρίου 2018 Editorial Ιουνίου 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon