.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 09:54

Editorial Φεβρουαρίου 2018

Τεχνητή νοημοσύνη

Κρεμόμαστε από τις ορέξεις ενός αλγόριθμου, από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει, ή έχει ρυθμιστεί να επιλέγει. Το τελευταίο διάστημα, το Facebook ανακοίνωσε ότι αλλάζει τον αλγόριθμο με τον οποίο λειτουργεί, προκειμένου να επιτρέψει στους χρήστες να επιλέγουν περισσότερο προσωπικές, παρά επαγγελματικές εμφανίσεις. Στην πράξη, ελέγχει ακριβώς τι θέλει να εμφανίζει και σε ποιον, και όσοι θέλουν να εμφανίζονται στοχευμένα ή μη, θα πρέπει φυσικά, να πληρώνουν. Απλό, και εύκολο.

Το μέλλον στις μεταφορές φαντάζει ''ρομποτικό'', με τα πρώτα οχήματα που κινούνται χωρίς οδηγό, να έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους - όπως και τα πρώτα ατυχήματα με αυτά.

Ήδη η κυψελοειδής τεχνολογία Cellular V2X (Vehicle to everything) δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες. Πρόκειται για την τεχνολογία που επιτρέπει σε ένα όχημα να επικοινωνεί και να ανταλλάσει πληροφορίες με άλλα οχήματα γύρω του, άμεσα και σε πραγματικό χρόνο.

Η τεχνολογία που επιτρέπει να επικοινωνεί με απλές υποδομές, όπως με κάθε smart phone κινητό τηλέφωνο, που έχει στην κατοχή του πλέον σχεδόν κάθε άνθρωπος.

Χρησιμοποιώντας ως βάση ένα κινητό και το δίκτυο του, κάτι που πλέον είναι στην ζωή και καθημερινότητα του μεγαλύτερου ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού, οι εταιρίες θα χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και για τις μετακινήσεις.

Οι εταιρίες Bosch, Vodafone και Huawei συνεργάζονται σε αυτό τον τομέα και στην εξέλιξη της τεχνολογία C-V2X, και μάλιστα πριν από ένα χρόνο, πραγματοποίησαν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, στον αυτοκινητόδρομο A9 στην Βαυαρία. Χρησιμοποιώντας δίκτυο 5G, οι τρεις εταιρίες εξέτασαν την χρησιμότητα της τεχνολογίας για ενίσχυση των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού.

Το σύστημα που ωφελείται άμεσα είναι το ACC (adaptive cruise control), το ενεργό cruise control που προσαρμόζει την ταχύτητά του ανάλογα με την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος. 

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία C-V2X, το όχημα αντικαθιστά κάθε ραντάρ και μπορεί να "δει καθαρά" σε απόσταση 300 μέτρων αφού θα υπάρχει σύνδεση μεταξύ των οχημάτων.

Έτσι, θα μπορεί να ειδοποιεί τον οδηγό, ή να παρεμβαίνει σε περίπτωση που ο οδηγός έχει αποφασίσει να αλλάξει λωρίδα, ή έχει ανάψει φλας για προσπέραση, χωρίς να μπορεί να προβλέψει τι υπάρχει μετά την στροφή.

Αυτό φυσικά αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για βελτίωση της ασφάλειας, αφού το όχημα θα μπορεί να "βλέπει" και να προστατεύει / προστατεύεται από αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες, πεζούς - βασικά, όποιους θα έχουν ένα κινητό τηλέφωνο στην κατοχή τους.

Ένα τεράστιο βήμα προς την πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση, με ότι θετικά, και αρνητικά μπορεί να έχει αυτό.

Τα θετικά τα είδαμε. Ας δούμε τώρα τα αρνητικά.

Σε αυτά τα αυτοματοποιημένα συστήματα, όλα δουλεύουν μέσω στατιστικής, μέσω αλγόριθμου που έχει ρυθμιστεί από πριν, επιλέγοντας τις παραμέτρους που θα ''σώζει''.

Θα σώζει ας πούμε, όσους έχουν κάτι ανιχνεύσιμο και συνεργάσιμο πάνω τους.

Τι συμβαίνει με τα μικρά παιδιά, με τα ζώα, με τα εμπόδια των δρόμων;

Ποιος θα είναι αυτός που θα αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει;

Ποιος θα επιλέξει ποιον θα σώσει, ανάμεσα στον παππού που περνάει κάθετα το δρόμο, ή στην οικογένεια που επιβαίνει στο αντίθετα ερχόμενο όχημα και αποτελεί την δίοδο διαφυγής;

Πως θα ξεχωρίσει ο αλγόριθμος την χελώνα που βρίσκεται στο οδόστρωμα, και το παιδάκι στο πεζοδρόμιο, που αποτελεί την δίοδο διαφυγής;

Θα πάρει την ευθύνη αυτός που σχεδίασε τον αλγόριθμο αλήθεια;

"Η τεχνητή νοημοσύνη, είναι κάτι που θα συναντήσουμε άμεσα στην ρομποτική, τα επόμενα πέντε χρόνια'' κατά τον δρα Δασκαλάκη, καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο MIT.

Μόνο που αυτή έρχεται στον κόσμο της τεχνολογίας όπως τα μωρά, με γενετικά χαρακτηριστικά, που δίνονται από τους δημιουργούς της, τους ανθρώπους.

Και ως τέτοια, θα έρθει με όποιες ''γενετικές ανωμαλίες'', δύσκολο να διορθωθούν χωρίς την παρεμβολή των ίδιων των δημιουργών.

Μέχρι τότε, το πιθανότερο θα είναι να βρει χρηστικότητα σε σημεία με λιγότερες μεταβλητές, εκεί όπου ο ανθρώπινος παράγοντας, δεν είναι τόσο απαραίτητος.

Και με λίγα λόγια... θα γκαζώνουμε ελεύθερα για αρκετά χρόνια ακόμη!

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 15:05

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Editorial Μαρτίου 2018 Editorial Ιανουαρίου 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon