.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 11:25

Editorial Τεύχους 41 - Δεκέμβριος 2018

83 Δευτερόλεπτα

Ογδόντα τρία δευτερόλεπτα είναι περίπου ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Μέσα σε αυτό το χρόνο, θα έχει σκοτωθεί ένας μοτοσυκλετιστής κάπου στον κόσμο. Και πριν αρχίσετε να διαβάζετε το επόμενο άρθρο, θα έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για κάποιον επόμενο.

Αυτό λένε τα στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τα τροχαία σε όλο τον πλανήτη, και ίσως, βάση ποσοστών, κάποιος από τους άτυχους των 83'' να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την ετήσια έκθεση για την Οδική Ασφάλεια, συγκεντρώνοντας και καταγράφοντας, προσμετρώντας και υπολογίζοντας στοιχεία σχετικά με τα ατυχήματα και της κατάστασης των δρόμων σε όλο τον κόσμο.

perioxes atyxhmata
Η Ευρώπη μετρά τον μικρότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα

Η έκθεση παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, με τα συμπεράσματα και τα στατιστικά στοιχεία που περιέχονται σε αυτή να προσφέρονται για εμβριθή ανάλυση, μιας και ο αριθμός των νεκρών από τροχαία ατυχήματα, έφτασε τα 1.35 εκατομμύρια για το 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τροχαία ατυχήματα, που είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου σε ηλικίες ανάμεσα στα 5 - 29 χρόνια, παρουσιάζουν αριθμητική αύξηση, αλλά παραμένουν σταθερά ποσοστιαία, ακολουθώντας την παράλληλη άνοδο του πληθυσμού.

Πλέον ευπαθείς ομάδες είναι οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι μοτοσυκλετιστές, με τα δίτροχα, μηχανοκίνητα ή μη, να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσόστωση στον συνολικό αριθμό των τροχαίων. Στην νοτιοανατολική Ασία, το ποσοστό βρίσκεται στο 43%, ενώ στην Ευρώπη εμπλέκονται στο 11%, με τα τετράτροχα να απέχουν παρασάγγας, με 48%.

Πριν βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, να πούμε ότι η αναλογία δίτροχων - τετράτροχων στην Ασιατική αγορά, είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα πράγματα είναι αρκετά άσχημα. Η χώρα μας, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους μοτοσυκλετιστών, με ποσοστό 3% ανά 100,000 κατοίκους.

Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στους μοτοσυκλετιστές που εμπλέκονται σε ατύχημα, με τον Π.Ο.Υ. να αναφέρει ότι αν γινόταν χρήση κράνους, οι θάνατοι θα είχαν μειωθεί σχεδόν στο μισό (-42%), ενώ κατά 69% θα μειώνονταν οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι.

Ως εκ τούτου, ο Π.Ο.Υ. ανάγει την ορθή χρήση κράνους ως μια εκ των σημαντικότερων παραμέτρων πρόληψης και για τη μείωση των θανάτων στους δικυκλιστές και συνιστά, σε όσες χώρες δεν έχουν θεσπίσει νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική χρήση κράνους, να το πράξουν άμεσα.

kranh ypoxrevsh
Με πράσινο οι χώρες όπου είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους με συγκεκριμένες προδιαγραφές

Μια άλλη πρόταση του Π.Ο.Υ. είναι οι έλεγχοι για χρήση κράνους να περιλαμβάνουν και τη σωστή πρόσδεση αυτού, ενώ συστήνει στις αρχές να είναι πιο ξεκάθαρες και ακριβείς σε ό,τι αφορά στον προσδιορισμό των εγκεκριμένων και απαιτούμενων προδιαγραφών για τα κράνη.

Στην Ισπανία ένα χρόνο πριν η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας εισηγήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών να συμπεριληφθεί και το jacket (με έγκριση ασφαλείας της ΕΕ) πέραν από το κράνος, στον υποχρεωτικό εξοπλισμό για την οδήγηση μοτοσυκλέτας ή scooter.

Στο σχετικό υπόμνημα αναφερόταν ότι ένα εγκεκριμένο μοτοσυκλετιστικό jacket προλαμβάνει κατά 92% τους τραυματισμούς που προκαλούνται σε χέρια και κορμό στις συγκρούσεις εντός αστικού ιστού, αναφερόμενοι σε εκδορές, εγκαύματα τριβής και κατάγματα οστών.

Οι Ισπανοί κυβερνώντες ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των πολιτών τους, ενώ και οι μοτοσυκλετιστές τους συσπειρώνονται για τα συμφέροντα τους.

Την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, 5,000 μοτοσυκλετιστές συγκεντρώθηκαν σε μία τεράστια πορεία διαμαρτυρίας προκειμένου να υποστηρίξουν τη δίτροχη μετακίνηση στις πόλεις, ενάντια στην απαγόρευση από το κράτος.

Manifestacion motoristas Barcelona

Η απαγόρευση αφορά στην είσοδο δίτροχων στις πόλεις, μόνο όσων έχουν ταξινομηθεί από το 2003 και μετά, προκειμένου να βελτιωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Να σημειώσουμε πως στη Βαρκελώνη μόνο χρησιμοποιούνται καθημερινά πάνω από 330,000 δίτροχα για προσωπικές μετακινήσεις και τα μέτρα απαγόρευσης θα επηρεάσουν πάνω από το 40% των αναβατών, που θα πρέπει να επενδύσουν σε ένα νέας τεχνολογίας scooter ή μοτοσυκλέτα.

Η κίνηση αυτή οργανώθηκε από την Καταλανική Συνομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 λεσχών και σωματείων και την υποστήριξη της FEMA.

Το αίτημα ήταν ένα και προφανές, η άρση των μέτρων αυτών και υπήρχαν φυσικά σοβαρά επιχειρήματα αλλά και στοιχεία για να το υποστηρίξουν αυτό, με την κεφαλή της πορείας να επιδίδει έγγραφο με την αναλυτική παρουσίαση αυτών στη δημοτική αρχή.

Να σημειώσουμε πως στην Αγγλία, τα παλιά οχήματα πληρώνουν έξτρα φόρο / εισιτήριο για να μπορούν να μπουν στην πρωτεύουσα, κάτι που ίσως δούμε να συμβαίνει και σε άλλες χώρες, πριν φτάσει και σε μας.

Φοβάμαι όμως πως, μέχρι να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα στην χώρα μας, θα δούμε τον παλιό στόλο κάθε χώρας να καταφθάνει εδώ, με τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε πάντα σε τρίτες χώρες.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Εκεί που φανταζόμασταν ότι το μέλλον των δύο τροχών είναι ηλεκτρικό, αλλά δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει πραγματικότητα, αυτό φαίνεται να έρχεται απότομα και ξαφνικά, με τους νόμους να σφίγγουν την θηλιά των βενζινοκινητήρων απότομα.

Τελικά, ως... τελευταία στη σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και τα καλά της η Ελλάδα!

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 11:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon