.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 11:23

Editorial τεύχους 44 - Μάρτιος 2019

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η ταχύτητα σκοτώνει, είναι κοινό μυστικό και οι κυβερνήσεις ψάχνουν τρόπους ώστε να μειώσουν τα θανατηφόρα ατυχήματα. Η εφαρμογή ενός νέου συστήματος με την ονομασία ISA - Intelligent Speed Assistance υπόσχεται πως θα μπορούσε να σώσει 25.000 ζωές τα επόμενα 15 χρόνια. Απίστευτο νούμερο, αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με την έρευνα του European Transport Safety Council, 2.100 είναι οι θάνατοι που προκαλούνται από ταχύτητα κάθε έτος. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, δήλωσε πως το νέο σύστημα περιορισμού ταχύτητας, θα εφαρμοστεί μόνο σε νέα οχήματα και πως περιμένουν από τους νομοθέτες να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία πριν τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου, τον ερχόμενο Μάιο.

Έχουμε δει πρόσφατα τις Ducati και KTM να ετοιμάζουν μοντέλα τα οποία να προσαρμόζονται στα όρια ταχυτήτων των εθνικών οδών, και τη BMW να συνεργάζεται με το τμήμα αυτοκινήτου για συνδεσιμότητα μεταξύ οχημάτων, για αποφυγή σύγκρουσης. Φυσικά, θα θυμάστε την πρόσφατη παρουσίαση μίας R 1200GS Adventure η οποία εκκινεί και κινείται αυτόνομα, χωρίς αναβάτη!

Τα τελευταία νέα όμως, αφορούν αποκλειστικά και μόνο στα αυτοκίνητα / φορτηγά / λεωφορεία, που ηγούνται άλλωστε τόσο ποσοστιαία, αλλά και σε τέτοιου είδους αυτοματοποιήσεις.

Έχουμε δει συστήματα όπως το AEB - Automated Emergency Braking, το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος για αποφυγή συγκρούσεων, που ήδη εφαρμόζεται σε φορτηγά και αυτοκίνητα, αλλά και το Emergency Lane Keeping, που κρατάει το όχημα στην λωρίδα και ειδοποιεί τον οδηγό αν είναι αφηρημένος ή... κοιμάται.

Το Intelligent Speed Assistance έχει ως στόχο να περιορίζει την ταχύτητα του οχήματος στα κατά τόπους όρια, είτε με κάμερες, βλέποντας τις πινακίδες, είτε με GPS, είτε μέσω internet, μέσω χαρτών. Ήδη, έχει τοποθετηθεί σε τουλάχιστον 33 αυτοκίνητα των Citroen, Fiat, Honda, Ford, Jaguar, Jeep, Land Rover, Mercedes, Opel, Peugeot, Renault και Volvo.

Το σύστημα, παρεμβαίνει στην παροχή ισχύος κόβοντας την παροχή ισχύος, ώστε να διατηρηθεί η ταχύτητα στα επιθυμητά επίπεδα. ΔΕΝ επεμβαίνει καθόλου στα φρένα.

Μέχρι στιγμής, ο οδηγός μπορεί να παρέμβει απενεργοποιώντας το σύστημα πατώντας γκάζι ή κάποιο κουμπί, όπως γίνεται και στην περίπτωση του Cruise Control - άλλωστε με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το ISA, κόβοντας απόδοση, όπως κόβουν όλα τα οχήματα που διαθέτουν, απλά χρησιμοποιώντας το ανάλογο λεβιεδάκι.

Στο μέλλον το σύστημα δε θα μπορεί να απενεργοποιείται, αλλά μάλλον θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να γίνει αυτό, μιας και τα προβλήματα είναι πολλά.

ISA compulsory 2022 13

Πρώτον, οι πινακίδες. Θα πρέπει όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να τοποθετήσουν σωστές πινακίδες που να συμφωνούν με τα επίσημα όρια ταχύτητας. Ας πούμε, στην Ελλάδα, υπάρχουν σημεία με πινακίδες των 20 ή 40 χιλιομέτρων, που ξέμειναν από έργα του 1990, αλλά και πινακίδες με όρια 50, σε δρόμους που έχουν φτιαχτεί για 120.

Δεύτερον, οι πινακίδες θα πρέπει να είναι ορατές, ώστε να φαίνονται από τις κάμερες που ενδεχομένως θα χρησιμοποιούν κάποια οχήματα - π.χ. στην Κρήτη, είναι οι περισσότερες τρύπιες από τις μπαλοθιές!

Τρίτον, η κατάσταση του οδοστρώματος - 70 θα λέει το όριο, αλλά η άσφαλτος που έχει να στρωθεί με νέα από το 1980, μάλλον δε θα συμφωνεί.

Τέταρτον, τα διαφορετικά συστήματα GPS, με διαφορετικούς χάρτες και όρια - με ποιο κριτήριο ένα σύστημα πλοήγησης θα αναλαμβάνει την τήρηση των ορίων, με ποιο εγκεκριμένο πρόγραμμα;

Τα ερωτήματα είναι πολλά, και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλα, ακόμη πιο σημαντικά.

Το ISA, αφορά μόνο στα νέα οχήματα, αφού δεν έχει -μέχρι στιγμής - ανακοινωθεί η αναγκαστική τοποθέτηση του σε παλαιότερα οχήματα.

Πρακτικά, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου του 2018-2019, θα πηγαίνει με 120, στα όρια, όταν κάποιοι θα τον προσπερνούν με 140-160 χ.α.ω. κλπ. Κάτι πραγματικά επικίνδυνο, αν δεν υπάρξει ενιαία εφαρμογή σε όλα τα οχήματα. Φανταστείτε λοιπόν, σε δρόμο χωρίς σήμανση ή αραιή σήμανση ορίου, να οδηγείτε την μοτοσυκλέτα σας με 120 χ.α.ω. και στην αριστερή λωρίδα να πετύχετε αυτοκίνητο που κινείται με... 50 χ.α.ω., καθ' όλα νόμιμο!

Δυστυχώς -ή ευτυχώς- τα αυτόματα συστήματα θα αργήσουν να λειτουργήσουν σε όλα τα οχήματα, και αυτός είναι και ο λόγος που ουσιαστικά το ISA απενεργοποιείται αυτή τη στιγμή.
Σίγουρα έχουμε ανάγκη την βελτίωση των τροχαίων ατυχημάτων, και ναι, η ταχύτητα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Τόσο μεγάλο, που οι ίδιοι που παράγουν οχήματα που ξεπερνούν τα 300 χ.α.ω., προσπαθούν να το χτυπήσουν στη ρίζα, βάζοντας... στα ίδια τους τα οχήματα αυτόματους περιορισμούς!

Μέχρι να δούμε όλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως τροχών, να εντάσσονται σε ένα τεράστιο τρενάκι στους δρόμους, ακολουθώντας με ακρίβεια τα όρια, παραμένοντας στην λωρίδα, φρενάροντας ταυτόχρονα, αποφεύγοντας κινδύνους, ας βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας. Ας το βάλουμε, στις μοίρες που πρέπει στο γκάζι, ας ακουμπήσουμε το πόδι μας στο γκάζι μέχρι εκεί που πρέπει.

Το γκάζι είναι γλυκό, αλλά η ταχύτητα, σκοτώνει, το ξέρουμε όλοι.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 11:24

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon