.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 10:40

WorldSBK 2023, 4ος αγώνας, Catalunya (Ισπανία)

Νέος τριπλός θρίαμβος για τον Bautista καθώς ο Rea υπέστη μια ακόμη πτώση.

Με καλοκαιρινό καιρό – και μια μικρή βροχερή έκπληξη μικρής διάρκειας – και γεμάτες τις εξέδρες της πίστας Circuit de Barcelona-Catalunya, ο τέταρτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος WorldSBK, Prosecco DOC Catalunya Round, εξελίχθηκε σε μια ακόμη παράσταση για έναν ρόλο από τον Alvaro Bautista (Ducati).

Ο Ισπανός δυνάστης του πρωταθλήματος έφτασε εδώ έχοντας κερδίσει τους 8 από τους 9 αγώνες που έχει τρέξει στους τρεις πρώτους γύρους του 2023 και στη Βαρκελώνη προσέθεσε μια ακόμη απόλυτη επίδοση στο εκτυφλωτικό του φετινό παλμαρέ.

56483 JDR R4 Action

Με την οικογένειά του παρούσα στην πίστα, ο Bautista έδειξε από νωρίς τα χαρτιά του σαρώνοντας την pole position, ενώ στο πρώτο αγωνιστικό σκέλος το Σάββατο 6/5 έφυγε πρώτος και απλώς άνοιγε διαφορά ως το τέλος.

Ο αγώνας διακόπηκε στον 4ο γύρο μετά από πτώση του Eric Granado (Honda) που τον έστειλε στο νοσοκομείο με διάσειση, αλλά στην επανεκκίνηση για άλλους 17 γύρους ο Bautista απλώς επανέλαβε το ίδιο μοτίβο, έφυγε και χάθηκε προς την καρό σημαία.

Πίσω του ξεχώρισαν δύο μονομαχίες, πρώτη αυτή των Axel Bassani (Ducati) και Michael Rinaldi (Ducati), οι οποίοι πάλεψαν για τις δύο θέσεις του βάθρου σε μια διαδικασία που εν τέλει εξελίχθηκε σε κοκορομαχία. Ο Rinaldi προσπέρασε τον Bassani με μια πολύ επιθετική και άκομψη κίνηση, στην οποία ο δεύτερος απάντησε λίγο αργότερα με μια αναλόγου θράσους επίθεση, η οποία όμως είχε δυσάρεστο αποτέλεσμα καθώς ο εργοστασιακός Rinaldi έπεσε εκτός αγώνα.

Λίγο αργότερα ο Bassani δέχτηκε ποινή μακριού γύρου, από την οποία βρέθηκε εκτός βάθρου.

Αυτό έφερε στο προσκήνιο τη δεύτερη μονομαχία της ημέρας, όπου οι Toprak Razgatlioglu (Yamaha) και Jonathan Rea (Kawasaki) βρέθηκαν να διεκδικούν τις άλλες δύο θέσεις στο βάθρο που “χήρεψαν”. Αυτή η μάχη ήταν πολύ σφικτή και ο Razgatlioglou χρειάστηκε να αμυνθεί της θέσης πολλές φορές και με μεγάλο ρίσκο ώστε τελικά αυτός να τερματίσει δεύτερος και ο Rea τρίτος.

59084 JDR R4 Ambience

Στη Superpole Race το μεσημεράκι της Κυριακής (7/5) ο Bautista απλώς επανέλαβε την καλή εκκίνηση του πρώτου σκέλους και στη συνέχεια αναπαρήγαγε και την ίδια τακτική εξαφάνισης. Ξανά το ενδιαφέρον εστίασε πίσω του, όπου ο Rinaldi κρατούσε τη δεύτερη θέση και φυλούσε να νώτα του ομόσταυλού του, ώσπου προς το τέλος του σύντομου αγώνα άρχισαν να πέφτουν ψιχάλες στην πίστα.

Αν και το οδόστρωμα δε βράχηκε ποτέ, τα αποτελέσματα της βροχούλας ήταν πολύ έντονα: ο Rinaldi άρχισε ξαφνικά να χάνει θέσεις με πολύ γρήγορο ρυθμό για να τερματίσει τελικά μόλις 8ος, ενώ ο Rea έχασε το μπροστινό του πατώντας σε λευκή διαγράμμιση προς το τέλος του αγώνα και βγήκε εκτός δράσης.

Κάπως έτσι πίσω από τους Bautista και Razgatlioglu, το βάθρο της Superpole Race – που καθορίζει και τη σειρά εκκίνησης του δεύτερου σκέλους – συμπληρώθηκε από τον Andrea Locatelli (Yamaha) μετά από δυνατή μάχη με τον Icer Lecuona (Honda).

79096 VCI R4 Action

Το τρίτο και τελευταίο σκέλος του WorldSBK άνοιξε με μια απρόσμενα κακή εκκίνηση από τον Bautista που επέτρεψε στον Razgatlioglu να οδηγήσει, ωστόσο πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος ο πρωταθλητής με τη Ducati είχε περάσει μπροστά και μας χάριζε μιαν επανάληψη των δύο προηγούμενων αγώνων.

Το βάθρο σε αυτόν τον αγώνα στελεχώθηκε από τους Razgatlioglu και Rinaldi, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους μάχη για την κατανομή των θέσεων 2 και 3, με τον Τούρκο να καταφέρνει στο τέλος να σπάσει το 1-2 της Ducati.

Για τον δε Rea, η πτώση στη Superpole Race τον έστειλε στη 10η θέση εκκίνησης του δεύτερου σκέλους, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει κάτι περισσότερο από την 4η θέση στο τέλος.

Φεύγοντας από τη Βαρκελώνη, ο Bautista έχει αισίως 11 νίκες σε 12 αγώνες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε θέσει ο Neil Hodgson το 2003, φτάνοντας στις 80 προσωπικές νίκες στο WorldSBK, ενώ και ο Razgatlioglu έγραψε μια μικρή συνεισφορά στα βιβλία των ρεκόρ, καθώς πήρε το 400ό βάθρο για τη Yamaha.

Στη βαθμολογία ο Bautista άνοιξε φυσικά κι άλλο τη διαφορά του, οδηγώντας με 236 βαθμούς ενώ ακολουθούν οι Razgatlioglu με 167, Locatelli με 133 και Rea με μόλις 100.

79651 VCI R4 Action

Στο WorldSSP οι δύο αγώνες της Βαρκελώνης υπογράμμισαν δύο βασικά στοιχεία: τη συνέχιση της κυριαρχίας του Nicolo Bulega με τη Ducati και το άστρο του Bahattin Sofuoglu, ανιψιού του μεγάλου πρωταθλητή των Supersport της περασμένης δεκαετίας, Kenan Sofuoglu.

Στο πρώτο σκέλος των Supersport ο Bulega πήρε τη νίκη μπροστά από τους Michael Schroetter (MV Agusta) και Bahattin Sofuoglu (MV Agusta), ενώ στο δεύτερο η εγκατάλειψη του Bulega με μηχανική βλάβη άνοιξε τον δρόμο για μια σπουδαία πρώτη νίκη για την MV Agusta και τον Sofuoglu, μπροστά από τους Schroetter και Stefano Manzi (Yamaha).

Στην κατάταξη ο Bulega παραμένει, παρά την πτώση του, άνετα πρώτος με 152 βαθμούς, καταδιωκόμενος από τους Schroetter (119) και Manzi (116).

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2023

Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για 2-4 Ιουνίου 2023 στην πίστα Misano World Circuit Marco Simoncelli στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 10:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon