.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 11:43

WorldSBK 2023, 3ος αγώνας, Assen (Ολλανδία)

Τυφώνας Ducati σαρώνει το παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbikes, αλλά και το Supersport.

Αλήθεια, υπάρχει κανείς να σταματήσει τον Alvaro Bautista; Αν πέρυσι ήταν μια σαρωτική σεζόν για τη Ducati και τον έμπειρο Ισπανό αναβάτη που οδήγησε σε έναν σπουδαίο τίτλο, φέτος ο Bautista κάνει τα πράγματα να δείχνουν ακόμη πιο εύκολα.

Και, σα να μην έφτανε αυτό, ο Nicolo Bulega με την Panigale V2 έχει αναλάβει να κλωνοποιήσει την ίδια επιτυχία και στο νέο φορμά των Supersport – με δικύλινδρες Ducati, τρικύλινδρες MV Agusta και Triumph, καθώς και τις παραδοσιακές τετρακύλινδρες των Ιαπώνων.

57340 JDR R3 Action

WorldSBK

Ο Bautista πήρε για μια φορά ακόμη τη Superpole, ωστόσο στον αγώνα θα ξεκινούσε τελικώς τέταρτος, καθώς τιμωρήθηκε με τρεις θέσεις στη σχάρα εκκίνησης λόγω απρόσεκτης εξόδου από τα πιτς στη διάρκεια των χρονομετρημένων δοκιμών με αποτέλεσμα να βγει βολτάροντας πάνω στην αγωνιστική γραμμή την ώρα που ο Loriz Baz (BMW) έγραφε έναν γρήγορο γύρο.

Η δεύτερη σειρά στην εκκίνηση δε χάλασε και πολύ τον Bautista, παρότι στην αρχή του πρώτου αγώνα το απογευματάκι του Σαββάτου (22/4) ο Jonathan Rea (Kawasaki) είχε φύγει πρώτος και προσπαθούσε να ξεφορτωθεί τον Toprak Razgatlioglou (Yamaha) που τον κυνηγούσε.

Σε ελάχιστο χρόνο όλα αυτά είχαν καταστεί ασήμαντα, καθώς ο Bautista καθάρισε σε πρώτη φάση με τον Alex Lowes (Kawasaki), στη συνέχεια πέρασε τον Τούρκο πρωταθλητή του 2021 και λίγο αργότερα και τον Rea, για να χαθεί στον ορίζοντα με τον δικό του, απλησίαστο ρυθμό.

Στο τέλος, ο Rea κατάφερε μόνο να αντισταθεί στον Razgatlioglou, για να στελεχώσουν το βάθρο του πρώτου σκέλους με αυτή τη σειρά.

Στη Superpole Race ο Rea ξανά έστριψε πρώτος μετά την εκκίνηση, αλλά σύντομα επαναλήφθηκε το σενάριο του πρώτου σκέλους: Bautista περνά πρώτος πριν ολοκληρωθεί καν ο εναρκτήριος γύρος.

Στη συνέχεια βέβαια ο Ισπανός δεν χάθηκε αμέσως στον ορίζοντα, καθώς οι Rea και Razgatlioglu παρέμεναν σχετικά κοντά, χωρίς όμως να τον απειλούν, έτσι στο τέλος ο πρωταθλητής απλά έφτασε σε μια ακόμη νίκη, με ένα βάθρο πανομοιότυπο με αυτό του πρώτου σκέλους.

SBK 400 16 9 2

Στο δεύτερο σκέλος της μεγάλης κατηγορίας, οι τρεις πρωταγωνιστές άνοιξαν τον αγώνα ορεξάτοι και άλλαζαν μεταξύ τους θέσεις στην κεφαλή, ώσπου ο Bautista αποφάσισε πως ήταν ώρα να την κάνει. Πέρασε πρώτος και άρχισε να ανοίγει διαφορά, για να αφήσει τους άλλους δύο πρωταθλητές να τα βρουν μεταξύ τους στην κατανομή των άλλων θέσεων του βάθρου.

Μόνο που αυτή τη φορά ο Rea παραπίεσε το μπροστινό του στην προσπάθεια να μείνει κοντά στον Bautista, έτσι στον πέμπτο γύρο χαιρέτησε τη δράση μετά από ένα lowside στη στροφή 8.

Αυτό έκανε τον αγώνα των δύο πρώτων μοναχικά βαρετό, αλλά έριξε λάδι στη φωτιά της τρίτης θέσης, για την οποία έριζαν δύο Ιταλοί, οι κ.κ. Andrea Locatelli (Yamaha) και Axel Bassani (Ducati), και μονομάχησαν γι’ αυτή ως το τέλος με τον Locatelli τελικώς να καταφέρνει να τερματίσει στο βάθρο.

Στον αγώνα αυτόν η Ducati σημείωσε ένα ιστορικό ρεκόρ, συμπληρώνοντας 400 νίκες WorldSBK, αλλά το GP του Assen είχε και μια άσχημη κατάληξη για τον Michael Van Der Mark (BMW). Ο Ολλανδός αναβάτης δεν είχε τον πορεία που θα ήθελε στον αγώνα της πατρίδας του, έτσι στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της κατηγορίας πίεσε περισσότερο και έπεσε θύμα ενός πολύ τρομακτικού highside, από το οποίο δυστυχώς αποκόμισε κάταγμα αριστερού μηρού. Σιδερένιος και σύντομα ξανά κοντά μας.

Με το δεύτερο χατ-τρικ σε τρεις αγώνες, ο Bautista έχει πλέον κερδίσει όλους τους αγώνες που έχει τερματίσει φέτος: τα πάντα σε Phillip Island και Assen (δύο σκέλη συν superpole), ενώ στη Mandalika ενδιάμεσα είχε δύο νίκες στα σκέλη και πτώση στη superpole race. Κοινώς, από τους 186 διαθέσιμους βαθμούς στους πρώτους τρεις αγώνες, έχει πάρει τους 174 και φυσικά στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της κατάταξης με αυτούς.

Πίσω του ο Razgatlioglu απέχει ήδη 56 βαθμούς (118), ενώ ο Locatelli έφτασε τρίτος με 104, με τον Bassani τέταρτο (77) και τον Rea μόλις πέμπτο στους 73.

51091 JDR R3 Ambience

WorldSSP

Η ανανεωμένη κατηγορία των Supersport άλλαξε δραματικά με την προσθήκη νέων κατασκευαστών και νέων κινητήρων, ελλείψει των παραδοσιακών ιαπωνικών τετρακύλινδρων που έχουν πια μείνει εν πολλοίς στάσιμα, ενώ Honda και Suzuki έχουν βγει ουσιαστικά από το παιχνίδι και σε επίπεδο μοντέλων παραγωγής.

Στη νέα αυτή εποχή, η Ducati βρήκε ένα ακόμη πεδίο δόξας, καθώς η Panigale V2 των 937 cc με τον Nicolo Bulega – αναβάτη που έτρεξε για πέντε χρόνια (2015-2018 Moto3, 2019 Moto2) με τη Sky Racing Team VR46 του μέντορά του, Valentino Rossi – εμφανίζεται σαρωτική στην κατηγορία αυτή.

Μάλιστα, η επιτυχία της οδήγησε τους διοργανωτές να της επιβάλλουν νέα μείωση απόδοσης κατά 5% πριν τον αγώνα στο Assen, σε μια προσυμφωνημένη κίνηση για να εξισωθεί κάπως το πεδίο, ωστόσο ούτε αυτό εμπόδισε τον Bulega απ’ το να κυριαρχήσει απόλυτα στη superpole και να πάρει δύο νίκες στα ανάλογα σκέλη της κατηγορίας, σε αμφότερες περιπτώσεις με διαφορά άνω των 4 δευτερολέπτων από τον δεύτερο.

Έτσι, με το δεύτερο διπλό θρίαμβο σε τρεις αγώνες, ο Bulega οδηγεί το πρωτάθλημα με 127 βαθμούς, με τον Stefano Manzi (Yamaha) στη δεύτερη θέση με 90 και τον Marcel Schroetter (MV Agusta) τρίτο με 79.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2023

Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για 5-7 Μαΐου στη Circuit de Barcelona-Catalunya.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 13:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon