.
Κατηγορία Superbike
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 10:33

WorldSBK 2023, 5ος αγώνας, Misano (Ιταλία)

14 στα 15 και ποιος ξέρει πού θα σταματήσει το κοντέρ για τον απίθανο Alvaro Bautista και τη Ducati.

Πριν ξεκινήσει το αγωνιστικό τριήμερο για τον 5ο γύρο του πρωταθλήματος στην πίστα Misano World Circuit Marco Simoncelli, ο Alvaro Bautista (Ducati) ήδη απειλούσε να μετατρέψει τη σεζόν σε ένα πρωτάθλημα για τη δεύτερη θέση, και μάλιστα με σοβαρά επιχειρήματα: 11 νίκες σε 12 αγώνες ακούγονται ιδιαίτερα πειστικές.

Στο Misano η Ducati εμφανίστηκε με τις εργοστασιακές Panigale V4R σε κίτρινο χρώμα – ως μια αναφορά στο χρώμα που και στο παρελθόν διάκοπτε ενίοτε την παράδοση των κατακόκκινων Ιταλίδων – και ο Bautista άνοιξε τον χορό με μια συνηθισμένη φιγούρα, κατακτώντας άλλη μια pole position.

53626 JDR R5 Action

Στο πρώτο σκέλος του αγώνα στην Emilia-Romagna, ο Toprak Razgatlioglu (Yamaha) και ο Michael Rinaldi (Ducati) έφυγαν πρώτοι, με τον Bautista στο κατόπι τους, μα σύντομα είδαν μια γνώριμη εικόνα: την ουρά της κίτρινης Panigale του πρωταθλητή.

Με τον Bautista εκτός συναγωνισμού να ανοίγει διαφορά διαρκώς, η μάχη δόθηκε μεταξύ των άλλων δύο αναβατών, με τελικό νικητή τον Rinaldi για ένα αποτέλεσμα που θέρμανε ιδιαίτερα τις κατάμεστες με Ιταλούς θεατές εξέδρες.

Αξίζει να σημειώσουμε την ελπιδοφόρα εμφάνιση του Danilo Petrucci (Ducati) που για πρώτη φορά φέτος έδειξε πρωταγωνιστική απόδοση χάρη στο νέο ψαλίδι που απέκτησε η Panigale V4R του και με την οποία αυτομάτως γύρισε σε ρυθμό βάθρου. Ο πολύπειρος Ιταλός έτρεχε στην τέταρτη θέση όταν και έκανε ένα λάθος που τον έβγαλε εκτός μάχης από μπροστινό (lowside) αργά στον αγώνα, στον 15ο γύρο και ενώ ετοιμαζόταν για το καλύτερο αποτέλεσμά του στο WorldSBK.

55041 JDR R5 Ambience

Στη Superpole Race το πρωί της Κυριακής ο Bautista πήρε ένα ρίσκο επιλέγοντας τα λάστιχα SCX της Pirelli, την ώρα που όλο το γκριντ ετοιμαζόταν για τον αγώνα των 10 γύρων με τα SCQ. Από την εκκίνηση φάνηκε πως ο Razgatlioglu είχε τον ρυθμό να διεκδικήσει τη νίκη και σύντομα ο αγώνας μετατράπηκε σε μια μονομαχία των δύο.

Καθώς ξεκινούσε ο 7ος γύρος του αγώνα, ο Bautista έκανε μια καλά υπολογισμένη κίνηση να περάσει τον Τούρκο πρωταθλητή του 2021, την οποία ολοκλήρωσε επιτυχώς, έτσι πιστέψαμε πως θα βλέπαμε τέσσερεις ακόμη γύρους βγαλμένους από τα πιο υγρά μας όνειρα. Αυτό εν τέλει δε συνέβη καθώς ο Petrucci έκανε ένα λάθος που οδήγησε σε πτώση εαυτόν και τον Iker Lecuona (Honda) – ο οποίος μάλιστα αποκλείστηκε από το δεύτερο σκέλος από τους γιατρούς.

Το συμβάν αυτό προκάλεσε κόκκινες σημαίες και ο αγώνας δεν συνεχίστηκε καθώς είχε συμπληρωθεί περισσότερο από το μισό της διάρκειάς του, έτσι ο Bautista πήρε τη νίκη και εδώ με αρκετή δόση τύχης, καθώς είχε περάσει τον Razgatlioglu μόλις μερικά δευτερόλεπτα προ της διακοπής.

Ο δε Rinaldi σημείωσε μια ακόμη σημαντική επιτυχία, καθώς συμπλήρωσε το βάθρο και περικυκλώνοντας τον δεύτερο Razgatlioglu με μια δεύτερη κατακίτρινη Ducati.

O αγώνας sprint σημαδεύτηκε από ένα ακόμη λάθος του Petrucci, ο οποίος αυτή τη φορά επιχείρησε μια πολύ απελπισμένη κίνηση στη δεύτερη στροφή μετά την εκκίνηση, πέφτοντας και παίρνοντας μαζί του τις δύο μοτοσυκλέτες της GYTR GRT Yamaha με τους Dominique Aegerter και Remy Gardner. Συνεπεία αυτού τιμωρήθηκε με ποινή long lap για το δεύτερο σκέλος, καταστρέφοντας τις ελπίδες να φτάσει στο βάθρο στο Misano, ως φαινόταν από τους χρόνους του στις δοκιμές με το νέο ψαλίδι.

54898 JDR R5 Action 2

Στο δεύτερο σκέλος του Misano ο Razgatlioglu ήταν αυτός που έκανε την καλύτερη εκκίνηση και για λίγο έδειξε πως μπορούσε τη νίκη, πριν ο Bautista περάσει ξανά πρώτος και αρχίσει να εξαφανίζεται στον ορίζοντα.

Στο μεταξύ η δεύτερη θέση έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του Razgatlioglu και του Rinaldi, με τον Ιταλό να κρατά για αρκετή ώρα τη δεύτερη θέση, πριν τελικώς τη χάσει από τον Τούρκο. Στη συνέχεια, προσπαθώντας να την ανακτήσει έκανε το λάθος και έπεσε εκτός αγώνα, χαρίζοντας το τρίτο σκαλί του βάθρου στον Axel Bassani (Ducati) που ακολουθούσε χωρίς να απειλεί, έχοντας καθαρίσει τη δική του μάχη με τον Jonathan Rea (Kawasaki).

Κάπως έτσι o Bautista προσέθεσε άλλον ένα τριπλό θρίαμβο στο φετινό του εντυπωσιακό παλμαρέ, βάσει του οποίου σημειώθηκε ένα ιστορικό ρεκόρ για το WorldSBK: κανείς ως τώρα δεν είχε μαζέψει 14 νίκες στους πρώτους 15 αγώνες οποιασδήποτε χρονιάς στην ιστορία του πρωταθλήματος αυτού.

Η πρωτοπορία του στην κατάταξη έχει φτάσει στους 86 βαθμούς, καθώς ο Bautista έχει 298 και ο δεύτερος, Razgatlioglu, 212, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Andrea Locatelli (Yamaha) με μόλις 150, 21 περισσότερους από τον Rea που φέτος πρέπει να ματώσει για να πλησιάσει στο βάθρο.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2023

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει στην Αγγλία και το Donington Park το τριήμερο 30 Ιουνίου ως 2 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 10:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon